Analize Antreprenori Comert Constructii Economie Industrie Slider Ultimele stiri

Managerii din construcții și comerț sunt optimiști pentru perioada următoare

Potrivit unei anchete de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică pe un eșantion reprezentativ de manageri din industria prelucrătoare, construcții, comerț și servicii, pentru perioada următoare se preconizează o creștere moderată a activității în construcții și comerțul cu amănuntul, o relativă stabilitate a numărului de salariați în construcții și servicii și o creștere a prețurilor în comerțul cu amănuntul

INS avertizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna august 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +9%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +7%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +17%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

Servicii

Conform estimărilor din luna august 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -12%).

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.382 agenţi economici), construcţiilor (1.255), comerţului cu amănuntul (2.490) şi serviciilor (2.860). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Related posts

Povestea certificarii europene a Salamului de Sibiu

Ionut Oprea

Nouă destinație de city break de pe Aeroportul Internațional Cluj

Stefana Muresan

Preluarea A&D Pharma de către Glebi Holdings, autorizată de Consiliul Concurenţei

Stefana Muresan

O comună din Bihor, Sânmartin, prima din ţară care licitează distribuţia de gaz

Traian Dan

Compania de leasing operaţional a BRD se extinde la Cluj, Timișoara și Iași

Stefana Muresan

Castelul Teleki din Dumbrăvioara, județul Mureș, scos la vânzare

redactia

BNR a aprobat noua conducere executivă a CEC Bank

Papuc Irina

VIN LA EXPO! IUBESC VINUL ROMÂNESC – Salonul VINTEST București, editia a VIII-a

redactia

O Medalie a Centenarului va ajunge la 100 de personalități printre care Trump, Merkel, Macron

Stefana Muresan

Christophe Dridi, noul director Dacia Renault

redactia

Producătorii sătmăreni își dispută în aceste zile primirea mărcii Produs Sătmărean

Gruita Ienasoiu

Cea mai mare tranzacţie cu teren arabil de anul acesta, în Timiș: cetățean italian, investiție într-o plantație de aluni pe 138 ha

Stefana Muresan

Aeroportul din Cluj va avea cursă de Liverpool

Nora Dumitrescu

Supervizorul rețelei de apă Cluj-Sălaj va câștiga 5,5 milioane €

Nora Dumitrescu

Lucrările la Autostrada Borș – Biharia sunt terminate în proporție de 87%

Traian Dan

Sun Pharma, dispusă să demareze producția de Favipiravir în țară

Nora Dumitrescu

Finanțare europeană pentru Centrul „Smart Industries” al Universității Oradea

Traian Dan

Consultații “second opinion” și diagnostic precis la un click distanță

Stefana Muresan

Angajatori din Transilvania, în topul celor mai doriți din România

Nora Dumitrescu

Se caută executant pentru Pasajul subteran din Piața Emanuil Gojdu din Oradea

Traian Dan

Dezbatere europeana la Sibiu

redactia

Clujul, model de bună practică în IT în Uniunea Europeană

Nora Dumitrescu

AFI Europe – autorizație de construcție pentru AFI City, primul proiect rezidențial din România al companiei

Ionut Oprea

Premiul Societății Europene de Matematică a fost câștigat în acest an de o româncă: Ana Caraiani, profesor la Imperial College London

Papuc Irina

Leave a Comment