Selecţionaţi din opt orașe din Transilvania, liceenii se transformă în viitorii IT-iști: timp de şase luni lucrează la proiecte, în echipă, sub îndrumarea unor mentori şi participă la cursuri şi workshopuri în online.
„Foarte flexibili la schimbări și deschiși la nou, primind un cadru bine organizat, elevii selecționați au reușit să se adapteze foarte ușor atât la cursurile în online, cât și la munca efectivă la proiecte în echipă.
Sunt conștienți că așa vor ajunge să lucreze în viitor și că de aceste abilități pe care le experimentează şi le deprind vor avea nevoie în viitorul nu foarte îndepărtat”, apreciază Liliana Ștefan-Cazacu, președintele Asociaţiei Descoperă-ţi Pasiunea în IT (DPIT).
Cursurile predate online sunt filmate, stocate şi accesibile intern elevilor din cadrul academiei, astfel încât aceştia să le poată vizualiza ori de câte ori au nevoie să revină asupra informaţiei.
“Fiecare își poate îndeplini sarcinile în ritmul lui și în mediul în care se simte cel mai confortabil. Timpul poate fi folosit cu un scop mai productiv” afirmă eleva Deborah Florea, din Sibiu.
„Dacă ar fi după mine, toate cursurile ar trebui înregistrate, până și cele clasice. Dictarea aplicată de toate unitățile de învățământ liceal din România este, pe departe, cea mai inutilă, învechită și absurdă metodă de transmitere a informației”, spune Daniel Vlad Sasu, din Oradea.
Aurelian Buia din Cluj, alt cursant, apreciază avantajele cursurilor online şi din perspectiva procesului de evaluare. „Evaluarea online făcută de traineri este mult mai rapidă și mai precisă. Trebuie să te organizezi singur, adică nu îți impune nimeni un program fix, și câștigi foarte mult timp”.
„Pandemia m-a făcut să privesc viața din altă perspectivă și voi lua pe viitor în calcul criterii diferite pentru alegerea unei cariere”, mărturisește Riana Moga, din Cluj.Transferarea în mediul online a multor activități, deși controversată în unele medii, este o tendință care va marca următorii ani, iar companiile IT au fost primele care s-au aliniat la acest trend.
“Relația noastră cu munca s-a schimbat de la începutul pandemiei. Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o e că munca nu ține de un spațiu fizic bine definit, ci de rezultatele pe care le obținem”, declară Călin Văduva, CEO al Fortech, una dintre companiile IT care sprijină asociația SIIT.
Toate programele organizate de Asociația DPIT sunt gratuite. Nu se percepe nici un fel de taxă de la participanți, programele fiind susținute prin munca voluntarilor și din sponsorizări.
Asociația mai are în derulare programele SpecialProf, prin care se facilitează accesul profesorilor la cursuri de specializare profesională în IT, și RoboClub, ateliere de robotică prin care copiii din învățământul primar sunt introduși în tainele construirii, programării și controlul roboților.