Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Tunelul timpului la Secția Științele Naturii de la Muzeul Țării Crișurilor Oradea

Primele expoziții permanente se vor deschide etapizat, începând din această toamnă, la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. O suprafață de circa 3.000 mp de la etajul I, și o parte a parterului clădirii de pe Strada Armatei Române, va fi amenajaîn cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional.

Am inaugurat deja lapidariul. Iar astăzi vă prezentăm Secția Științele Naturii. La 12 decembrie 2019 s-a dat ordinul de începere a lucrărilor; un termen atât de scurt pentru a realiza un muzeu așa cum l-am gândit noi, încă din 2006. Este proiectul conceput în urmă cu 14 ani, care prinde viață. A fost o muncă istovitoare, ore întregi petrecute în echipă pentru a avea un muzeu așa cum l-am gândit noi. Finanțarea se datorează susținerii președintelui Consiliului Județean Bihor, care a sprijinit din 2016, proiectul realizării celui mai modern muzeu din țară”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

Secția Științele Naturii se structurează într-un tunel al timpului, ce îi va purta pe vizitatori prin toate erele geologice și descoperirile de pe teritoriul județului Bihor. „Tunelul timpului ne introduce în secția propriu zisă. Sunt prezentate eșantioane sau descoperiri ale noastre sau procurate din lume. Niște benzi marchează erele geologice și evoluția vieții de la început până astăzi. Dioramele prezintă viața în această regiune, Valea Ierului, fauna și flora și evoluția acestora”, a precizat Venczel Márton, paleontolog, specialist în cadrul Muzeului Țării Crișurilor. La dispoziția vizitatorilor vor fi monitoare de tip touch-screen, ce vor afișa prezentări ale exponatelor, în limbile română, engleză, maghiară. Spectacolul absolut este o animație 3D, realizată de IT-iști de la Universitatea Partium, care prezintă evoluția unui specimen de mamut.

Lucrările la etajul I al Muzeului Țării Crișurilor sunt executate în baza unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a contractului este de 21.645.912,92 lei din care proiectarea, execuția lucrărilor la etajul I și exterior (gard, parcare, amfiteatru, amenajare curte) este 19.325.244,94 lei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Spital de infecțioase și pneumologie de 25 de milioane de euro la Oradea

Articolul următor

ELCO lanseaza o noua gama de cazane industriale adaptata noilor cerinte din piata locala de constructii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share