Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Spital de infecțioase și pneumologie de 25 de milioane de euro la Oradea

La Oradea va fi construit un corp nou de clădire destinat secției de infecțioase, cuplat cu secția de pneumologie, unitate care să poată să trateze atât afecțiunile respiratorii virale, cât și pe cele infecțioase. Primăria Oradea a inițiat un proiect pentru construcția acestui spital.

Există un principiu medical universal ca un spital de boli infecțioase să aibă cel puțin 30% paturi de rezervă, pentru că atunci când există epidemii, numărul de pacienți pe secțiile de boli infecțioase crește exponențial, valurile epidemice neținând cont de statistici. O carență care s-a evidențiat cu ocazia acestei epidemii este faptul că spitalele de boli infecțioase nu au asigurate saloane propice izolării pacienților, și aici mă refer la saloane cu presiune negativă, în așa fel încât agentul viral sau microbian să nu poată intra în spital. O altă carență este lipsa secțiilor de terapie intensivă în cadrul spitalelor de boli infecțioase, astfel încât dacă e nevoie de terapie intensivă, pacienții sunt transportați în altă parte, fapt ce perturbă activitatea secțiilor și scade din eficiența tratamentului”, a declarat Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean Oradea.

Secțiile de pneumologie, precum și secția de infecțioase funcționează în acest moment în clădiri vechi, dar, o dată cu construcția noului spital, aceste secții ar urma să fie relocate în noua clădire.

Noua clădire, care va asigura viitoarea locație pentru spitalul de pneumologie, va fi dimensionată în așa fel încât pneumologia să aibă 100 de paturi destinate inclusiv pacienților cu bacil Koch, infecțioasele să aibă 100 de paturi și 50 de paturi să fie în rezervă, ele putând fi folosite în orice moment în care situația o impune, astfel încât în cazul unei viitoare epidemii de afecțiuni respiratorii sau de altă natură să putem face față fără a modifica structurile spitalelor, cum s-a întâmplat acum. Ne dorim ca în cel mult două luni să avem studiile de fezabilitate, care să ne permită accesarea de fonduri europene pentru construcția acestui corp nou de clădire. Așadar, vom aplica pentru accesarea unor fonduri europene, pentru ca Oradea să aibă în cel mai scurt timp cele mai moderne secții de pneumologie și de boli infecțioase din România, cu îndeplinirea tuturor condițiilor care se cer pentru secolul XXI”, a completat managerul Gheorghe Carp.

S-a inițiat deja contractarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate. Astfel, studiul de prefezabilitate va fi plătit de către spital, urmând ca Primăria Oradea să achite studiul de fezabilitate. Costurile pentru acest spital se vor ridica la aproximativ 25 milioane euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aeroportul din Cluj va avea cursă de Liverpool

Articolul următor

Tunelul timpului la Secția Științele Naturii de la Muzeul Țării Crișurilor Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share