Bihor Fonduri Europene Mediu Sanatate Slider Ultimele stiri

Județul Bihor are un sistem de management integrat al deșeurilor

În 9 septembrie a avut loc conferința de închidere a proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Bihor”.

La eveniment au participat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, Bujor Chirilă, director al ADI Ecolect Group Bihor, reprezentanți ai primăriilor din Zona Metropolitană Oradea respectiv, ai instituțiilor de profil (Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”).

Proiectul demarat în anul 2010, prin etapa elaborării documentației aferente, a avut ca scop asigurarea infrastructurii pentru eficientizarea sistemului de gestionare a deșeurilor în întreg județul. Prin contractele semnate s-a urmărit construirea stațiilor de sortare/transfer, a stației de tratare mecano-biologică (TMB), cea de-a treia componentă majoră vizând închiderea a 8 depozite neconforme.

Obiective

Prin activitățile derulate, proiectul și-a atins obiectivele. Conferința de închidere a fost un bun prilej de a face cunoscute rezultatele obținute:

 • implementarea colectării separate a deșeurilor reciclabile atât în mediul urban, cât și în mediul rural; realizarea unui grad cât mai mare de valorificare a deșeurilor municipale și asigurarea îndeplinirii țintelor privind deșeurile de ambalaje;

 • reducerea cantității de deșeuri biodegradabile la depozitare prin compostare și alte metode de tratare astfel încât să se asigure atingerea țintelor legislative; gestionarea corespunzătoare a fluxurilor speciale de deșeuri (deșeuri municipale periculoase, deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, nămoluri rezultate de la stațiile de epurare orășenești);

 • colectarea și valorificarea potențialului util din deșeurile din construcții și demolări;

 • închiderea depozitelor neconforme.

Șapte zone

Eficiența unui sistem de management integrat al deșeurilor a fost condiționată de împărțirea optimă a teritoriului în zone de gestionare (colectare). În urma analizării infrastructurii existente, a cantităților de deșeuri generate și a consultării beneficiarilor locali, județul Bihor a fost împărțit în 7 zone de colectare:

 • 1A: Oradea (populație totală: 283.284 locuitori; deșeuri generate: 134.413 t/an);

 • zona va fi deservită de o stație de sortare cu o capacitate de 39.000 t/an; platformă de biodegradabil de 15.000 t/an (deșeuri verzi din parcuri, grădini, piețe); platformă de deșeuri din construcții; operator de salubritate S.C. RER ECOLOGIC SERVICE;

 • 1B (zona metropolitană) (25 de comune; populație totală: 81.423 locuitori); operator de salubritate S.C. RER ECOLOGIC SERVICE;

 • 2: Aleșd (Aleșd și 12 comune; populație totală: 52.509 locuitori; deșeuri generate: 14.379 t/an); deservită de stația de stația de transfer a cărei capacitate s-a mărit la 12.700 t/an și stația de sortare cu capacitate 4.500 t/an; operator de salubritate S.C. SALUBRI ALEȘD;

 • Stație de transfer Beiuș

  3: Salonta (Salonta și 10 comune; populație de 53.874 locuitori și deșeuri generate: 16.756 t/an); deservită de stația de stația de transfer cu o capacitate de 9.900 t/an și stația sortare cu o capacitate de 4.500 t/an pentru separarea reciclabilelor colectate pe cele trei fracții (hârtie/carton – sticlă – plastic/metal); operator de salubritate S.C. AVE BIHOR.

 • 4: Beiuș (Beiuș, 3 orașe și 24 de comune; populație totală: 90.002 locuitori; deșeuri generate: 25.549 t/an); deservită de stația de stația de transfer cu o capacitate de 16.100t/an și stația sortare cu o capacitate de 7.000 tone/an pentru separarea reciclabilelor colectate pe cele trei fracții (hârtie/carton – sticlă – plastic/metal) și platforma de stocare temporară de 3.500 t/an, în orașul Ștei; operator de salubritate S.C. AVE BIHOR.

 • 5: Marghita (Marghita și 11 comune; populație totală: 55.693 locuitori și deșeuri generate de 17.291 t/an); va fi deservită de o stație de transfer cu o capacitate de 10.600 t/an și o stație sortare cu o capacitate de 4.500 t/an; operator de salubritate S.C. AVE BIHOR.

 • 6: Săcueni (Săcueni, Valea lui Mihai, și 9 comune, populație totală: 51.563 locuitori și deșeuri generate de 17.410 t/an); deservită de noua stație de transfer cu o capacitate de 13.000 t/an; operator de salubritate S.C. AVE BIHOR S.R.L.

 • Stația de tratare mecano-biologică (MBT) va deservi întreg județul și are o capacitate de 60.000 t/an pentru tratarea deșeurilor reziduale, inclusiv deșeuri colectate din piețe. Proiectul prevede închiderea a 8 depozite de deșeuri neconforme urbane (Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd, Săcueni, Ștei, Valea lui Mihai) în suprafață totală de 24,9 ha, și cantitate de deșeuri depozitate de 3.126.232 mc.

  Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Bihor” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională 2007-2013, prin Programul Operațional Mediu, Axa prioritară 2 – „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor și reabilitarea siturilor contaminate istoric. Contractul de finanțare are o valoare inițială estimată de 199.895.470 lei fără TVA (44.406.414 euro) și o valoare actualizată în urma semnării contractelor de achiziții de 149.948.699 lei fără TVA (33.310.829,59 euro).

Related posts

Regina Maria a preluat centrele de imagistică medicală Hiperdia din Arad, Orăştie și Cluj

redactia

Italienii de la Policlinico di Monza, clinică de de cardiologie în Cluj Napoca

Stefana Muresan

HOTCO 2020, Hotel Investment Platform CEE & Caucasus

Ionut Oprea

Un sector al Variantei de Ocolire a Municipiului Iași, scos la licitație

Ligia Voro

Corteva Agriscience™ creează un sistem de finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea agriculturii cu impact pozitiv asupra climei   

Ligia Voro

Concertele Classic Unlimited încep o nouă călătorie prin țară la sfârșitul lunii octombrie

Ligia Voro

Wipro lansează în București și Timișoara Centrul de Excelență în Automotive

Stefana Muresan

Iulius Mall, redeschis pe bucăți. Liber la terase

Nora Dumitrescu

FOTO: Unilever Food Solutions a adus bucătarii profesioniști împreună la #ChefsForChefs Cluj 2018

redactia

Narcis Neaga revine la șefia CNAIR

Ligia Voro

Congresul National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, 22-26 mai, Cluj-Napoca si Turda

Stefana Muresan

Mihai Daraban: Agricultura trebuie monitorizată prin prisma PIB-ului și mai puțin prin producția la hectar

redactia

Apare prima carte despre industria IT din Cluj

Nora Dumitrescu

Județul Timiș are strategie în domeniul energetic. Consiliul Județean vrea transport public în localități sub 5000 de locuitori și schimbarea a zeci de mii de becuri

Robert Bloancă

Prima stradă inteligentă din România, realizată cu aproape 1 milion de euro

Nora Dumitrescu

Rovere Mobili a vândut peste 3.200 de articole prin magazinul online

Ion Surdu

Secom, investiție de 40.000 de euro într-un magazin la Cluj Napoca

Stefana Muresan

Asa Cons a demarat construcția unui mare depozit în Apahida

Nora Dumitrescu

Oamenii de afaceri germani, interesați de potențialul oferit de județul Alba

Ion Surdu

PGA Electric își face o hală de 5 milioane de euro pe fonduri europene

Nora Dumitrescu

Sibiul va dota ambulatoriul integrat al Spitalului de Pediatrie cu bani europeni

Papuc Irina

Noi aparate medicale performante pentru Spitalul Județean din Oradea

Traian Dan

Centru de ridicare Ikea, înființat la Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Un investitor din Arabia Saudită a cumpărat fosta cooperativă zootehnică din Biled

Stefana Muresan

Leave a Comment