Bihor Fonduri Europene Mediu Sanatate Slider Ultimele stiri

Județul Bihor are un sistem de management integrat al deșeurilor

În 9 septembrie a avut loc conferința de închidere a proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Bihor”.

La eveniment au participat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, Bujor Chirilă, director al ADI Ecolect Group Bihor, reprezentanți ai primăriilor din Zona Metropolitană Oradea respectiv, ai instituțiilor de profil (Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”).

Proiectul demarat în anul 2010, prin etapa elaborării documentației aferente, a avut ca scop asigurarea infrastructurii pentru eficientizarea sistemului de gestionare a deșeurilor în întreg județul. Prin contractele semnate s-a urmărit construirea stațiilor de sortare/transfer, a stației de tratare mecano-biologică (TMB), cea de-a treia componentă majoră vizând închiderea a 8 depozite neconforme.

Obiective

Prin activitățile derulate, proiectul și-a atins obiectivele. Conferința de închidere a fost un bun prilej de a face cunoscute rezultatele obținute:

 • implementarea colectării separate a deșeurilor reciclabile atât în mediul urban, cât și în mediul rural; realizarea unui grad cât mai mare de valorificare a deșeurilor municipale și asigurarea îndeplinirii țintelor privind deșeurile de ambalaje;

 • reducerea cantității de deșeuri biodegradabile la depozitare prin compostare și alte metode de tratare astfel încât să se asigure atingerea țintelor legislative; gestionarea corespunzătoare a fluxurilor speciale de deșeuri (deșeuri municipale periculoase, deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, nămoluri rezultate de la stațiile de epurare orășenești);

 • colectarea și valorificarea potențialului util din deșeurile din construcții și demolări;

 • închiderea depozitelor neconforme.

Șapte zone

Eficiența unui sistem de management integrat al deșeurilor a fost condiționată de împărțirea optimă a teritoriului în zone de gestionare (colectare). În urma analizării infrastructurii existente, a cantităților de deșeuri generate și a consultării beneficiarilor locali, județul Bihor a fost împărțit în 7 zone de colectare:

 • 1A: Oradea (populație totală: 283.284 locuitori; deșeuri generate: 134.413 t/an);

 • zona va fi deservită de o stație de sortare cu o capacitate de 39.000 t/an; platformă de biodegradabil de 15.000 t/an (deșeuri verzi din parcuri, grădini, piețe); platformă de deșeuri din construcții; operator de salubritate S.C. RER ECOLOGIC SERVICE;

 • 1B (zona metropolitană) (25 de comune; populație totală: 81.423 locuitori); operator de salubritate S.C. RER ECOLOGIC SERVICE;

 • 2: Aleșd (Aleșd și 12 comune; populație totală: 52.509 locuitori; deșeuri generate: 14.379 t/an); deservită de stația de stația de transfer a cărei capacitate s-a mărit la 12.700 t/an și stația de sortare cu capacitate 4.500 t/an; operator de salubritate S.C. SALUBRI ALEȘD;

 • Stație de transfer Beiuș

  3: Salonta (Salonta și 10 comune; populație de 53.874 locuitori și deșeuri generate: 16.756 t/an); deservită de stația de stația de transfer cu o capacitate de 9.900 t/an și stația sortare cu o capacitate de 4.500 t/an pentru separarea reciclabilelor colectate pe cele trei fracții (hârtie/carton – sticlă – plastic/metal); operator de salubritate S.C. AVE BIHOR.

 • 4: Beiuș (Beiuș, 3 orașe și 24 de comune; populație totală: 90.002 locuitori; deșeuri generate: 25.549 t/an); deservită de stația de stația de transfer cu o capacitate de 16.100t/an și stația sortare cu o capacitate de 7.000 tone/an pentru separarea reciclabilelor colectate pe cele trei fracții (hârtie/carton – sticlă – plastic/metal) și platforma de stocare temporară de 3.500 t/an, în orașul Ștei; operator de salubritate S.C. AVE BIHOR.

 • 5: Marghita (Marghita și 11 comune; populație totală: 55.693 locuitori și deșeuri generate de 17.291 t/an); va fi deservită de o stație de transfer cu o capacitate de 10.600 t/an și o stație sortare cu o capacitate de 4.500 t/an; operator de salubritate S.C. AVE BIHOR.

 • 6: Săcueni (Săcueni, Valea lui Mihai, și 9 comune, populație totală: 51.563 locuitori și deșeuri generate de 17.410 t/an); deservită de noua stație de transfer cu o capacitate de 13.000 t/an; operator de salubritate S.C. AVE BIHOR S.R.L.

 • Stația de tratare mecano-biologică (MBT) va deservi întreg județul și are o capacitate de 60.000 t/an pentru tratarea deșeurilor reziduale, inclusiv deșeuri colectate din piețe. Proiectul prevede închiderea a 8 depozite de deșeuri neconforme urbane (Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd, Săcueni, Ștei, Valea lui Mihai) în suprafață totală de 24,9 ha, și cantitate de deșeuri depozitate de 3.126.232 mc.

  Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Bihor” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională 2007-2013, prin Programul Operațional Mediu, Axa prioritară 2 – „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor și reabilitarea siturilor contaminate istoric. Contractul de finanțare are o valoare inițială estimată de 199.895.470 lei fără TVA (44.406.414 euro) și o valoare actualizată în urma semnării contractelor de achiziții de 149.948.699 lei fără TVA (33.310.829,59 euro).

Related posts

Sondaj IRES: Românii și banii lor. Precepții, comportamente și proiecții financiare

redactia

Inițiative și soluții pentru sănătate și educație

Ligia Voro

SIXENSE: The digital 6th sense in construction

Ionut Oprea

Producătorul de carne Transavia- exporturi de 21 mil. euro, 15% din business

Stefana Muresan

Made in (cetatea high-tech) Brașov

Stefana Muresan

Modernizarea aeroportului din Baia Mare costă 63 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Primăria Sibiu caută cel mai bun proiect pentru un complex de locuințe sociale și de serviciu. Terenul disponibil – peste 13.000 mp

Papuc Irina

Banca Transilvania şi Bancpost au devenit o singură bancă

redactia

Personalul medical din Cluj se poate deplasa gratuit cu taxiul

Nora Dumitrescu

Consiliul Concurenței a autorizat preluarea AdePlast de către Sika România

Papuc Irina

Un studio foto din Baia Mare s-a specializat în viziere medicale

Nora Dumitrescu

CFR SA a testat noul sistem centralizat de semnalizare şi dirijare a traficului feroviar, pe tronsonul Arad-Curtici

Stefana Muresan

Autoliv vrea să atragă zeci de ingineri de dezvoltare și testare software pentru noua divizie de electronice de la Brașov

redactia

Năvală la produsele de Cluj în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Tractorul agricol românesc TAGRO, omologat de Registrul Auto Român

Ligia Voro

Azomureș, premiul I la competiția Romanian CSR Awards – ediția 2020

Ligia Voro

Baia Sprie și-a intabulat terenurile pentru proiecte europene

Nora Dumitrescu

Novitas 3D City – Orașul tău digital

Ligia Voro

Sucuri probiotice din resturi alimentare, create de cercetătorii de la USAMV

Stefana Muresan

Brânza călugărilor trapiști, produsă în satul Gheorgheni

Nora Dumitrescu

Șase facultăți de la Universitatea Oradea, reabilitate cu 30 de milioane de lei

Traian Dan

O afacere de familie românească, cu produse lactate 100% naturale, a deschis primul magazin la Alba Iulia

redactia

Piața imobiliară a Transilvaniei, pregătită de criza coronavirusului

Nora Dumitrescu

Condiții civilizate pentru comercianți și cumpărători în Piața Mare din Satu Mare

Traian Dan

Leave a Comment