Bihor Fonduri Europene Mediu Sanatate Slider Ultimele stiri

Județul Bihor are un sistem de management integrat al deșeurilor

În 9 septembrie a avut loc conferința de închidere a proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Bihor”.

La eveniment au participat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, Bujor Chirilă, director al ADI Ecolect Group Bihor, reprezentanți ai primăriilor din Zona Metropolitană Oradea respectiv, ai instituțiilor de profil (Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”).

Proiectul demarat în anul 2010, prin etapa elaborării documentației aferente, a avut ca scop asigurarea infrastructurii pentru eficientizarea sistemului de gestionare a deșeurilor în întreg județul. Prin contractele semnate s-a urmărit construirea stațiilor de sortare/transfer, a stației de tratare mecano-biologică (TMB), cea de-a treia componentă majoră vizând închiderea a 8 depozite neconforme.

Obiective

Prin activitățile derulate, proiectul și-a atins obiectivele. Conferința de închidere a fost un bun prilej de a face cunoscute rezultatele obținute:

 • implementarea colectării separate a deșeurilor reciclabile atât în mediul urban, cât și în mediul rural; realizarea unui grad cât mai mare de valorificare a deșeurilor municipale și asigurarea îndeplinirii țintelor privind deșeurile de ambalaje;

 • reducerea cantității de deșeuri biodegradabile la depozitare prin compostare și alte metode de tratare astfel încât să se asigure atingerea țintelor legislative; gestionarea corespunzătoare a fluxurilor speciale de deșeuri (deșeuri municipale periculoase, deșeuri voluminoase, deșeuri de echipamente electrice și electronice, nămoluri rezultate de la stațiile de epurare orășenești);

 • colectarea și valorificarea potențialului util din deșeurile din construcții și demolări;

 • închiderea depozitelor neconforme.

Șapte zone

Eficiența unui sistem de management integrat al deșeurilor a fost condiționată de împărțirea optimă a teritoriului în zone de gestionare (colectare). În urma analizării infrastructurii existente, a cantităților de deșeuri generate și a consultării beneficiarilor locali, județul Bihor a fost împărțit în 7 zone de colectare:

 • 1A: Oradea (populație totală: 283.284 locuitori; deșeuri generate: 134.413 t/an);

 • zona va fi deservită de o stație de sortare cu o capacitate de 39.000 t/an; platformă de biodegradabil de 15.000 t/an (deșeuri verzi din parcuri, grădini, piețe); platformă de deșeuri din construcții; operator de salubritate S.C. RER ECOLOGIC SERVICE;

 • 1B (zona metropolitană) (25 de comune; populație totală: 81.423 locuitori); operator de salubritate S.C. RER ECOLOGIC SERVICE;

 • 2: Aleșd (Aleșd și 12 comune; populație totală: 52.509 locuitori; deșeuri generate: 14.379 t/an); deservită de stația de stația de transfer a cărei capacitate s-a mărit la 12.700 t/an și stația de sortare cu capacitate 4.500 t/an; operator de salubritate S.C. SALUBRI ALEȘD;

 • Stație de transfer Beiuș

  3: Salonta (Salonta și 10 comune; populație de 53.874 locuitori și deșeuri generate: 16.756 t/an); deservită de stația de stația de transfer cu o capacitate de 9.900 t/an și stația sortare cu o capacitate de 4.500 t/an pentru separarea reciclabilelor colectate pe cele trei fracții (hârtie/carton – sticlă – plastic/metal); operator de salubritate S.C. AVE BIHOR.

 • 4: Beiuș (Beiuș, 3 orașe și 24 de comune; populație totală: 90.002 locuitori; deșeuri generate: 25.549 t/an); deservită de stația de stația de transfer cu o capacitate de 16.100t/an și stația sortare cu o capacitate de 7.000 tone/an pentru separarea reciclabilelor colectate pe cele trei fracții (hârtie/carton – sticlă – plastic/metal) și platforma de stocare temporară de 3.500 t/an, în orașul Ștei; operator de salubritate S.C. AVE BIHOR.

 • 5: Marghita (Marghita și 11 comune; populație totală: 55.693 locuitori și deșeuri generate de 17.291 t/an); va fi deservită de o stație de transfer cu o capacitate de 10.600 t/an și o stație sortare cu o capacitate de 4.500 t/an; operator de salubritate S.C. AVE BIHOR.

 • 6: Săcueni (Săcueni, Valea lui Mihai, și 9 comune, populație totală: 51.563 locuitori și deșeuri generate de 17.410 t/an); deservită de noua stație de transfer cu o capacitate de 13.000 t/an; operator de salubritate S.C. AVE BIHOR S.R.L.

 • Stația de tratare mecano-biologică (MBT) va deservi întreg județul și are o capacitate de 60.000 t/an pentru tratarea deșeurilor reziduale, inclusiv deșeuri colectate din piețe. Proiectul prevede închiderea a 8 depozite de deșeuri neconforme urbane (Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd, Săcueni, Ștei, Valea lui Mihai) în suprafață totală de 24,9 ha, și cantitate de deșeuri depozitate de 3.126.232 mc.

  Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în județul Bihor” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională 2007-2013, prin Programul Operațional Mediu, Axa prioritară 2 – „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deșeurilor și reabilitarea siturilor contaminate istoric. Contractul de finanțare are o valoare inițială estimată de 199.895.470 lei fără TVA (44.406.414 euro) și o valoare actualizată în urma semnării contractelor de achiziții de 149.948.699 lei fără TVA (33.310.829,59 euro).

Related posts

Radu Coșarcă, noul președinte al CA al Cupru Min Abrud

Stefana Muresan

Iulian Iuga, Accesa: “Am reușit să avem succes pe propriile picioare”

Stefana Muresan

Orange anunță o nouă versiune a Business Internet Security Threatmap

Ligia Voro

Investiție de aproape 7 milioane de euro în Aeroportul Timișoara: nou Terminal Sosiri Curse Externe

redactia

UE a instituit un instrument temporar care să îi ajute pe lucrători să-și păstreze locul de muncă pe timpul crizei

Ion Surdu

Se restaurează amfiteatrul Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Ligia Voro

Agricultură după reţetă nemţească la Husasău de Tinca

Traian Dan

CEE Investment Awards & CEO Networking Forum – LIVE & ONLINE – October 28-29

Ionut Oprea

Primăriile din Bihor pot beneficia de sprijin financiar pentru împăduriri

Traian Dan

London Festival of Architecture 2018 programme launch

Ionut Oprea

CBRE: Piața de investiții imobiliare din România a depășit 585 mil. euro în primele 9 luni în 2019

Ionut Oprea

Prima ediție a L.I.F.T. Social Media Training 2019. Social media, tool-ul fascinant care pune lucrurile în mișcare (II)

Ligia Voro

City-dwellers take centre stage in MIPIM 2020 conversations

Ionut Oprea

Laserul de la Măgurele, a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină

Stefana Muresan

Continuă înscrierile pentru „Capitala europeană a inovării”: 1 milion de euro este premiul pentru orașul câștigător

Papuc Irina

Loturile 3 şi 4 ale autostrăzii A1 Lugoj – Deva, deschise traficului în primăvară

redactia

Compania belgiană Warehouses De Pauw sprijină municipiul Deva în lupta cu Covid-19: donație de echipamente și dezinfectanți medicali

Ion Surdu

Taxă pentru turiştii care vizitează Clujulul, pentru promovarea orașului

redactia

Baia Mare își bagă gunoiul sub pământ. Drusal va taxa doar firmele

Nora Dumitrescu

Satu Mare: Investiție de aproape 50 milioane de euro în domeniul combaterii inundațiilor

redactia

Platformă online pentru a doua opinie medicală. Consultații virtuale non stop

redactia

Fond de investiții, lansat de Raiffeisen Asset Management: investițiile vor ține cont de mediu, comunitate și guvernanță

Papuc Irina

Schimbare decisivă în derularea Programului Operaţional Regional: managementul proiectelor se mută la nivel local

Robert Bloancă

Locuinţe la preţul de doar 1 dolar într-o localitate pitorească

redactia

Leave a Comment