Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea Startups Report – oglinda IT-ului orădean, premieră realizată de Oradea Tech Hub

David Achim, director executiv, Oradea Tech Hub: “Oradea începe să conteze pe harta IT-ului românesc”

În urmă nu cu mulți ani, Oradea era ca și inexistentă în ecosistemul de IT. De la an la an, datorită unor tineri ambițioși, numărul startup-urilor orădene de tehnologie a început să se dezvolte tot mai pregnant. IT-ul orădean a început să conteze. În 2015 a luat ființă Oradea Tech Hub, o asociație care-i reunește pe pasionații de IT din Oradea. Despre prezentul și viitorul ecosistemului de IT orădean ne-a vorbit David Achim, directorul executiv al Oradea Tech Hub.

Cum a luat naștere Oradea Tech Hub? Care a fost scopul înființării asociației? De unde a venit ideea?

Oradea Tech Hub a pornit în luna mai 2015, când un grup de oameni de afaceri care activau în domeniul IT, și nu numai, din Oradea au dorit crearea unei organizații care să dezvolte și să închege comunitatea pasionaților de tehnologie din Oradea.

Membrii fondatori ai Oradea Tech Hub sunt: Mobiversal, prin Alin Mercheș, Neobyte Solutions, prin Adrian Gheară, Romcom, prin Vlad Mihuț, Qubiz, prin Marcel Anghel și domnul profesor dr. Sebastian Văduva.

Cum contribuie Oradea Tech Hub la dezvoltarea ecosistemului IT din Oradea? Te rog să punctezi câteva dintre activitățile organizate de voi.

Activități la Oradea Tech Hub

Oradea Tech Hub desfășoară diverse initiațive cu scopul de a dezvolta și închega ecosistemul IT din Oradea precum: organizarea de evenimente pe diverse tematici tehnice de interes, găzduirea de meet-up-uri cu specific IT, găzduirea de cursuri de recalificare în IT. De asemenea, Primăria Oradea, prin Muzeul Cetății Oradea, ne-a oferit un spațiu în care să defășurăm aceste activități și, de asemenea, în care punem la dispoziție un un spațiu de coworking pentru companii mici sau freelanceri.

Pe lângă acestea, publicăm conținut pe blog-ul oradeatechhub.ro cu scopul de a educa și, de asemenea, realizăm rapoarte despre ecosistemul local. În luna iulie a fost lansat primul raport despre cele 22 de startup-uri de tehnologie prezente în Oradea: Oradea Startups Report 2020

Oradea Tech Hub a lansat de curând o inițiativă – Tech 4 Oradea. Ce înseamnă aceasta?

În urmă cu doar câteva săptămâni, am lansat și inițiativa <tech> 4 Oradea care își propune să realizeze proiecte pentru comunitatea locală în mod voluntar prin developerii, designerii și studenții care sprijină această inițiativă. Este, de asemenea, o oportunitate extraordinară pentru studenți de a învăța și de a-și dezvolta cunoștințele în vederea angajării.

În urmă cu câțiva ani, Oradea era ca și inexistentă pe harta IT-ului românesc. Ce se poate spune acum despre industria de IT din Oradea?

Așa cum menționam și în raportul despre startup-urile existente în ecosistemul orădean de tehnologie, istoria IT-ului în Oradea începe prin anii 90. Astăzi, găsim însă peste 80 de companii care dezvoltă software și un număr de peste 1.300 de specialiști. Ne dorim accelerarea dezvoltării acestor companii și înființarea de noi startup-uri de tehnologie care să atragă și să rețină talent în Oradea și pregătim programe de sprijin împreună cu Primăria Oradea în acest sens.

Cum vezi implicarea autorităților locale în dezvoltarea sistemului IT din Oradea?

Implicarea autorităților locale în dezvoltarea ecosistemului IT din Oradea este una mai mult decât lăudabilă și pe această cale dorim să le mulțumim încă odată. Am găsit întotdeauna deschidere și inițiativele propuse au fost rapid dezbătute și implementate. În momentul de față, pe lângă sprijinul acordat Oradea Tech Hub, Primăria Oradea oferă burse liceenilor și studenților care rămân în Oradea pentru studii, oferă reduceri de impozite companiilor care construiesc spații de birouri în Oradea și, nu în ultimul rând, din această toamnă va pune la dispoziție un buget de 300.000 euro anual pentru un program de incubare de noi startup-uri de tehnologie prin inițiativa public-privată Make IT in Oradea.

Ce poți să-mi spui despre inițiativa public – privată Make IT în Oradea? Cum se implică Oradea Tech Hub în implementarea acestei inițiative?

Inițiativa Make IT in Oradea își propune în mod specific să accelereze dezvoltarea de noi startup-uri de tehnologie în Oradea. A fost o inițiativa propusă de către membrii ai Oradea Tech Hub și alți fondatori de startup-uri de tehnologie din Oradea. Oradea Tech Hub a contribuit la conceptualizarea inițiativei și închegarea echipei și, de asemenea, va oferi în continuare sprijin prin găzduirea inițiativelor desfășurate și promovarea acestei inițiative în rândul comunitatii de IT din Oradea.

Am văzut raportul vostru cu cele 22 de start-up-uri. Care a fost scopul realizării lui? Ce ați vrut să evidențiați prin acest raport? Te rog să-mi exemplifici câteva start-up-uri de succes dintre cele 22.

Oradea Startups Report 2020 este primul raport de acest gen realizat cu scopul de a prezenta dinamica ecosistemului de startup-uri de tehnologie din Oradea și cele 22 de startup-uri active în ecosistem. Ne dorim prin acest raport să încurajăm dezvoltarea de noi stratup-uri, atragerea de talent și, nu în ultimul rând, de investitori.

Ne dorim ca toate cele 22 de startup-uri active în ecosistem în momentul de față să aibă succes și de aceea vă invităm să răsfoiți raportul și să citiți istoria fiecăruia dintre ele. Cele mai cunoscute din ele în momentul de față ar fi Bannersnack, Flipsnack, Paymo, TypingDNA și Appointfix.

Domeniul IT atrage de la an la an tot mai mulți tineri. Ce le-ai recomanda celor care se îndreaptă spre acest domeniu? Să urmeze o școală în alt oraș? Să urmeze una dintre cele patru universități din Oradea? Ce crezi că ar trebui schimbat în învățământul românesc pentru a se plia mai bine pe necesitățile domeniului IT?

David Achim recomandă tinerilor să se implice în diverse activități

Cel mai important element pentru succesul unui student, nu doar în această industrie, este drive-ul și pasiunea pentru acest sector. Prea mulți tineri azi intră în domenii, precum este și cel IT, atrași de recompensele financiare. Nu spun că nu e important să alegi un domeniu bine plătit, dar pe termen lung, cei care vor avea succes și vor găsi împlinire sunt cei care au pasiune pentru acest domeniu. Iar pentru a înțelege dacă ai pasiune pentru acest domeniu sau nu, ai nevoie să îl „guști”. Astfel, le recomand cât mai devreme, fie să participe în programe de intership (chiar neplătite), să activeze ca voluntari în acest sector și, nu în ultimul rând, chiar să își înceapă propriile startup-uri. Cu cât vor învăța mai repede lecții din viața reală, cu atât vor deveni mai valoroși.

Așa că pe scurt: START! Fie un internship, fie ca voluntar într-o inițiativă de tech, fie propriul startup.

În general, există tendința de trecere de la companii de outsourcing la companii de produs, care este trendul la Oradea?

Oradea are un istoric destul de solid în ce privește acest trend. În rândul startup-urilor incluse în raportul menționat peste 50% dintre acestea s-au transformat din companii de outsourcing în agenții de dezvoltare web sau agenții de marketing. Este un trend pe care ne dorim să îl sprijinim, deoarece credem că poate crea valoare adăugată mare.

Previziuni pentru IT-ul orădean. Unde vezi Oradea pe piața de IT din România peste cinci ani? Ce-i lipsește Oradiei pentru a se apropia de Cluj Napoca, de exemplu, în zona de IT?

Personal nu dețin abilități foarte dezvoltate în domeniul previziunilor însă aș putea să exprim unde mi-aș dori să fie IT-ul românesc în 5 ani de zile și anume: mi-aș dori ca povestea UiPath să nu fie una singulară ci în următorii 5 ani să avem cel puțin încă 2-3 povești de acest gen în România. Cred că facem pași în direcția aceasta, și UiPath nu cred că este o întâmplare. Multă lume compară Oradea și Cluj-Napoca, însă personal nu îmi doresc să concurăm. Dimpotrivă, suntem o țară prea mică pentru a ne permite luxul concurenței având în vedere concurența la nivel global. Mi-aș dori o colaborare mai strânsă între cele două. Cu siguranță, avem ce învăța din povestea IT-ului clujean și, de asemenea, cele 22 de startup-uri orădene cred că sunt o dovadă a faptului că și Oradea poate oferi insight-uri valoroase.

Ce le-ai recomanda antreprenorilor care doresc să-și dezvolte o afacere în IT, să aleagă Oradea sau să aleagă un alt oraș mai dezvoltat din punct de vedere al IT-ului? De ce?

Așa cum menționam în același raport, Oradea cred că este un hub atractiv pentru startup-uri datorită a patru motive principale:

  1. Este orașul cu cea mai agresivă creștere din ultimii ani în ceea ce privește investițiile în infrastructură și calitate a vieții. Primăria Oradea este cunoscută nu doar în România ci în zona est – europeană deja ca un model de dezvoltare.

  2. Facilitățile fiscale, posibilitatea de a primii o investiție inițială de până la 50.000 de euro și sprijinul acordat de inițiativa Make IT in Oradea este un alt motiv solid.

  3. Oradea își propune să încurajeze activ dezvoltarea de noi startup-uri. Ceea ce înseamnă că nevoile întâmpinate de startup-uri vor fi rapid soluționate de ecosistemul local cu scopul de a facilita dezvoltarea acestora.

  4. Impactul pe care îl poate crea un fondator într-un ecosistem ca și Oradea îi poate aduce o recunoaștere mult mai mare decât într-un oraș aglomerat.

interviu realizat de TRAIAN DAN

Oradea Startups Report – oglinda IT-ului orădean, premieră realizată de Oradea Tech Hub – download aici

 

Oradea Startups Report este realizat în premieră de către echipa și voluntarii Oradea Tech Hub cu scopul de a prezenta o imagine de ansamblu a ecosistemului startup-urilor și companiilor orădene care dezvoltă și comercializează produse software la nivel global.

Pe lângă o trecere în revistă a celor 22 de startup-uri și companii existente în ecosistemul local, facilitând crearea și dezvoltarea acestuia,

acest raport mai are ca scop de a prezenta câteva date generale și structuri care activează în sistemul local.

În ordine alfabetică, cele 22 de startup-uri din Oradea sunt următoarele: Appointfix, Axosuits, Bannersnack, Cartloop, confDesk, East-Tech-Eraser, Expert24.ro, ExpertAccounts, ExpertPos, FieldVibe, Finboard, HoteloPro, KeyTicket Parking, Octavic, Paymo, PrimeDash, Publi24.ro, SVGator, tapTasty, Tracknamic și TypingDNA.

Potrivit raportului, cele 22 de startup-uri sunt dezvoltate în 21 de industrii, au 336 de angajați, peste 11 milioane de utilizatori din 19 țări și peste 9.000.000 de dolari investiții atrase.

 

Startup-uri

Appointfix este o aplicație gratuită de management a progamărilor care face viața prestatorilor de servicii din industriile de beauty, fitness și wellness mai ușoară. Aplicația permite setarea programărilor fără efort, pentru a reduce numărul persoanelor care uită de ele folosind memento-uri SMS automate.

Axosuits este o companie de robotică care dezvoltă exochelete cu scopul de a ajuta persoanele cu dizabilități locomotorii, oferindu-le ușurința de utilizare și accesibilitatea de care acestea au cu adevărat nevoie.

Bannersnack este o platformă online de design care permite utilizatorului să creeze vizualuri statice sau animate, pornind de la un șablon personalizat sau de la zero, având posibilitatea de a adăuga diferite elemente de desing cum ar fi imagini, butoane, forme vectoriale sau videoclipuri YouTube. Cu aceste elemente, utilizatorul poate aplica diferite animații, obținând astfel un banner animat.

Cartloop acționează ca un asistent personal de cumpărături. Deoarece oamenii ezită să cumpere anumite produse, pentru că au întrebări, Cartloop le oferă răspunsuri instantanee la orice întrebare care i-a oprit să finalizeze achiziția, oferindu-le o reducere.

confDesk este o soluție avansată pentru desktop, tabletă și dispozitive mobile pentru organizarea și desfășurarea conferințelor academice. Acest soft prezintă o multitudine de funcționalități care permit organizarea conferințelor cât mai simplu și practic.

East-Tech-Eraser este un software de protecție a confidențialității care asigură protejarea datelor personale, confidențialitatea offline și online, ștergând toate fișierele care stochează dovezi ale activității computerului și a internetului. Acest software menține computerul curat, ștergând cantități impresionante de date inutile care sunt stocate pe computer, contribuind în acest fel la îmbunătățirea performanței și securității computerelor.

Expert24.ro este o platformă unde utilizatorii pot obține cel mai bun preț pentru servicii de top prestate de experți verificați cum ar fi: evaluatori imobiliari, evaluatori de risc la securitatea fizică, contabili, avocați arhitecți, etc. Expert24.ro își propune să eficientizeze piața serviciilor prin posibilitatea de a pune la dispoziția clienților oportunitatea de a postat cereri în care descriu serviciile de care au nevoie.

ExpertAccounts nu este numai un software ERP în cloud în care se pot înregistra și ține evidența documentele unei firme ci și un asistent virtual care ajută la dezvoltarea și controlarea afacerii cu costuri minime. Acesta facilitează găsirea unor clienți noi și, de asemenea, controlarea și coordonarea angajaților.

ExpertPos oferă soluții complete de vânzare și gestiune pentru retail și HORECA. Clienții beneficiază de consultanță gratuită și suport tehnic competent în alegerea echipamentelor și configurarea soluțiilor adaptate cerințelor lor.

FieldVibe este o aplicație de planificare a companiilor cu echipe pe teren. Aceasta permite planificarea cu ușurință a lucrărilor zilnice și expedierea în mod eficient a tehnicienilor pe teren, crescând astfel productivitatea companiei și staisfacția clienților. Una dintre funcționalitățile aplicației le amintește clienților de rezervări prin SMS-uri automate, anunțând, de asemenea, o eventuală întârziere a echipajului.

Finboard este un software care transformă analiza financiară dintr-o activitate rezervată exclusiv experților financiari într-un instrument accesibil oricărui manager. Folosind un motor unic de procesare, datele contabile din balanța de verificare sunt validate, prelucrate, analizate și transformate în informații de management. Prin urmare, Finboard urmărește, analizează și optimizează evoluția afacerilor.

Flipsnack este un program online care poate fi accesat din browser, cu ajutorul căruia utilizatorii pot crea cataloage digitale interactive cu efecte realiste de răsfoire a paginilor. Acestea pot fi create prin încărcarea de fișiere PDF sau pot fi realizate integral în Flipsanck, inclusiv partea de design,

HoteloPro este un program de administrare hotelieră ușor de folosit pentru hoteluri, mici pensiuni, case de oaspeți și apartamente de vacanță. HoteloPro este eficient în orgnizarea de afaceri, dar și pentru a economisi timp. Acest program asigură câștigarea mai mulor clienți prin Motorul de Rezervări Online și prin Managerul Canalelor de Vânzări, deoarece acesta își conectează utilizatorii cu cele mai mari site-uri de turism din lume. Sistemul de raportare a HoteloPro oferă o privire de ansamblu asupra afacerii, analize cu privire la rezervări, finanțe, curățenie, etc.

KeyTicket Parking este unicul sistem de ticketing și acces pentru parcare complet fiscalizat, inclusiv pentru automatele de plată. KeyTicket Parking nu se ocupă doar de parcatul automobilelor ci oferă și o serie de servicii și beneficii care asigură un confort înalt pentru clienți. Fiind o soluție complet fiscalizată, KeyTicket Parking oferă o vedere completă asupra veniturilor fiecărui client.

Octavic ajută organizațiile industriale să colecteze date pentru a îmbunătății eficiența, a cuantifica mai bine KPI-urile pentru îmbunătățirea proceselor și, de asemenea, pentru a reduce pierderile. Oferă soluții flexibile și rapide pentru provocări în materie de producție, transformând procesele de producție prin date de la echipamente contextualizate de personalul din producție.

Paymo este o aplicație modernă de project management care permite întreprinderilor mici și mijlocii să-și gestioneze proiectele de la început până la sfârșit. Aplicația permite gestionarea sarcinilor, planificarea, programarea, colaborarea și facturarea. Acest lucru înseamnă că se poate urmări întreaga durată de viață a unui proiect, de la creare – până la plată, fără a fi nevoie de utilizarea mai multor aplicații.

PrimeDash analizează datele financiare ale unei companii, oferind cele mai bune sfaturi în luarea deciziilor pentru a atinge rentabilitatea maximă. Este un instrument simplu, dotat cu indicatori cheie de performanță, raportare, modelare financiară, informații de afaceri, bugetare, gestionarea profitului și instrumente de simulare a deciziilor pentru a ajuta companiile să realizeze rezultatele financiare pe care le caută.

Publi24.ro este o platformă unde utilizatorii pot adăuga articole pentru vânzare sau pentru a face publicitate anumitor servicii.

SVGator este un generator de animații SVG, creat în special pentru WEB, Ux/Ui și Graphic Designers. Este un tool revoluționar și unic pe piață care se diferențiază prin faptul că nu necesită abilități de programare, este accesibil online fără a fi nevoie de instalarea unui software sau plug-in și simplifică tot procesul de animare a graficelor vectoriale, având o interfață intuitivă. SVGator exportă un singur fișier cu CSS și JawaScript ca tip de animație, asigurând astfel compatibilitatea cu toate browserele existente, oferind o soluție simplă pentru adăugarea animațiilor de înaltă calitate pe site-urile utilizatorilor.

tapTasty se adresează oricărei companii care dorește să își extindă serviciile, să lucreze mai eficient și să investească în dezvoltarea relațiilor cu clienții brandului lor. tapTasty este o soluție mobilă care permite managementul produselor, gestionarea prețurilor, modalitățile de livrare și realizarea campaniilor strategice de marketing.

Tracknamic este o soluție completă de management și monitorizare a flotelor, dezvoltată cu tehnologii de ultimă generație. Funcționalitățile sale privesc partea administrativă, monitorizarea pe harta interactivă, starea flotei, previziunea financiară, optimizarea logistică și multe altele.

TypingDNA oferă un serviciu de autentificare biometrică prin tastare, pemițând companiilor să recunoască utilizatorii după felum cum tastează. Platforma TypingDNA înregistrează statistici despre tastele pe care le apasă un utilizator și despre dinamica apăsării tastelor, transformându-le în tipare de tastare. Misiunea lor este aceea de a îmbunătăți securitatea fără a compromite experiența utilizatorului. TypingDNA a obținut două runde de finanțare cu un total de 8,5 milioane de dolari.

 

Oradea Tech Hub FOTO ADAM FREUNDLICH

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Eticheta Bun de Maramureș va fi eliberată gratuit

Articolul următor

Gândiți diferit. Alegeți excelența în afaceri - Miruna Vitcu, EFQM Certified Assessor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share