Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Theodora Benedek – omul care a adus în Târgu Mureș milioane de euro bani europeni și care evaluează, la Bruxelles, proiecte de sute de milioane de euro

Finanțările europene pot reprezenta un puternic stimulent pentru mediul de afaceri, asigurând un aport de capital extrem de util pentru dezvoltarea companiei și pentru diversificarea producției și serviciilor oferite. Un exemplu sunt programele europene de investitii în infrastructura de cercetare de înaltă performanță, prin care sunt finanțate dotările cu echipamente de cercetare care pot genera noi produse pe piața serviciilor medicale.

Un exemplu în acest sens este platforma CARDIOIMAGE, o platformă de imagistică avansată în bolile cardiovasculare, realizată de centrul medical CARDIOMED printr-un proiect de cercetare finanțat de Uniunea Europeană și de Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene.

Realizarea platformei imagistice și exploatarea ei a fost posibilă datorită unei investiții de 4 milioane de euro, din care 70% a fost acoperită prin finanțări nerambursabile. Theodora Benedek este coordonatorul științific și logistic al proiectului CARDIOIMAGE, care s-a clasat pe primul loc pe țară la competiția de infrastructuri private de cercetare.

Platforma CARDIOIMAGE – unică în România

Investiția în valoare de 2 milioane de euro în proiectul CARDIOIMAGE, al cărui coordonator științific și logistic este Theodora Benedek a dus la crearea unei platforme imagistice de înaltă performanță în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare, unică în România, constând într-un echipament de Computer Tomografie multislice cu 128 slice-uri, un echipament de Rezonanță Magnetică Cardiacă de 1,5 T și un supercomputer.

Exploatarea platformei s-a făcut prin derularea de cercetări în domeniul bolilor cardiovasculare, care au dus la elaborarea unor noi produse pe piața serviciilor medicale imagistice din domeniul cardiovascular. Acestea sunt bazate pe achizițiile imagistice realizate cu ajutorul aparaturii achiziționate prin proiect, la care se adaugă date privind istoricul pacienților, iar prin integrarea tuturor acestor informații se pot genera sisteme complexe de calcul al riscului cardiovascular la fiecare pacient.

De exemplu, Computer Tomografia Multislice oferă informații referitoare la circulația coronariană, prezența și severitatea plăcilor ateromatoase existente în arborele coronarian, iar rezonanța magnetică nucleară realizează evaluarea țesutului miocardic care suferă în urma diferitelor afecțiuni cardiovasculare. Prin integrarea acestor informații se pot obține date suplimentare privind riscul de evenimente majore la pacienții cardiovasculari.

Dar pentru exploatarea oricărei infrastructuri este nevoie de personal care să opereze acea infrastructură pentru a genera rezultatele așteptate. Iar în cercetarea științifică este extrem de greu de găsit resursa umană înalt calificată. Tocmai de aceea, Centrul Medical Cardiomed a aplicat la competiția din 2015 destinată atragerii de cercetători de renume din străinătate, reușind să câștige încă un proiect de 2 milioane euro, de data aceasta un proiect destinat formării și trainingului unei echipe de tineri cercetători. Proiectul PlaqueImage este un proiect axat tot pe imagistica cardiovasculară de înaltă performanță, care și-a propus să cerceteze mecanismele care duc la declanșarea unui infarct miocardic acut, utilizând pentru aceasta echipamentele din platforma imagistică CardioImage, care au fost exploatate de o echipă de cercetători formați în cadrul proiectului PlaqueImage și care au învățat astfel să deruleze o activitate de cercetare de vârf.

Practic, investiția de 2 milioane de euro în platforma imagistică a generat posibilitatea accesării altor 2 milioane de euro printr-un alt proiect, care au fost destinați salarizării personalului, cheltuielilor materiale etc. Aceste două proiecte au dus la diversificarea serviciilor oferite de societate, care prin exploatarea sistemelor de calcul a scorurilor de risc generate de cercetare a reușit să își crească cifra de afaceri cu peste 50% pe acest segment în ultimii 3 ani.

Dar proiectul PlaqueImage nu a fost singurul care a exploatat infrastructura de cercetare a platformei CardioIMAGE. Centrul Cardiomed a participat și la proiectul paneuropean DISCHARGE, finanțat de Comisia Europeană, prin care s-a efectuat Angio CT coronarian la pacienții cu durere toracică pentru a investiga utilitatea acestei examinări ca examinare de primă intenție. Având peste 300 de pacienți înrolați în cercetare, Centrul Cardiomed a fost, de fapt, lider la nivel european în ceea ce privește atât cantitatea datelor cât și calitatea lor.

De reținut este faptul că în toate aceste proiecte contribuția societății a fost de 30% din cheltuielile eligibile, diferența de 70% fiind suportată prin fondurile nerambursabile.

Astfel, investiția în platforma imagistică a generat noi finanțări, care au dus la rândul lor la creșterea rentabilității întreprinderii.

Rezultate remarcabile

În cadrul societății Cardiomed exista de mai mulți ani un Centru de Cercetare Imagistică Avansată. Centrul de Cercetare Imagistică Multimodală Avansată din cadrul S.C. Cardiomed SRL este un centru privat de cercetare de renume pe plan internaţional, având două unităţi de cateterism cardiac, un echipament Cardio CT Multislice (Siemens Somatom Sensation), echipament RMN de ultimă generație, un sistem de Tomografie de Coerenţă Optică (OCT), precum şi un angiograf de ultimă generaţie (Siemens, Artis Zee Floor, 2012), cu facilitate de integrare a imaginilor CT şi OCT cu aspectele coronarografice live, în cursul procedurilor de PCI.

În acest centru îşi desfăşoară activitatea cadre didactice universitare (profesori universitari, şefi de lucrări, asistenţi universitari) care asigură renumele internaţional şi backgroundul ştiinţific necesar pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor de cercetare de vârf.  În urma dezvoltării unei colaborări strânse cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, acest centru serveşte şi ca platformă universitară pentru cercetare şi pentru pregătirea de studenţi, tineri specialişti, doctoranzi, rezidenţi care au acces la infrastructura de cercetare superioară de la nivelul acestui centru.

Cooperarea dintre Centrul Cardiomed şi UMF (n. red. azi UMFST) Târgu Mureş a rezultat până acum în câteva proiecte de cercetare comune, ale căror rezultate s-au regăsit în publicații extrem de prestigioase din Europa, America, Canada, Japonia (American Heart Journal, European Heart Journal, International Heart Journal, Canadian Journal of Cardiology, Nature Review and Reports – CV diseases, etc.) şi finalizate în peste 10 teze de doctorat, în care a fost utilizată infrastructura de cercetare a acestui centru.

De asemenea, ca rezultat al activităţii prestigioase din domeniul cercetării imagistice, Centrul Cardiomed a fost invitat să facă parte dintr-un larg consorţiu de cercetare paneuropean în cadrul proiectului FP7 finanţat de Comisia Europeană, pe tema Cardiac CT  (proiect Discharge, recent aprobat pentru finanţare de către Comisia Europeană în cadrul programului FP7 [HEALTH.2013.2.4.2-2], grant agreement no. 603266). Tot ca dovadă a recunoaşterii internaţionale de care se bucură acest centru, în prezent se derulează aici 7 studii clinice multicentrice internaţionale pe teme cardiovasculare finanţate de finanţatori privaţi.

Obiectivul principal al proiectului CardioImage a constat în modernizarea acestui centru de cercetare prin dezvoltarea unei platforme imagistice multimodale CT/RMN de înaltă performanţă destinată cercetării avansate a bolilor aterotrombotice, în vederea alinierii infrastructurii de cercetare din domeniul bolilor cardiovasculare a întreprinderii de cercetare la nivelul infrastructurii existente in centrele similare de cercetare medicală din Uniunea Europeană.

Prin acest proiect, s-a realizat modernizarea unui centru de cercetare de excelenţă în bolile cardiovasculare aterotrombotice, prin dezvoltarea unei platforme imagistice multimodale avansate incluzând 2 laboratoare de imagistică cardiacă de înaltă performanţă, care asigură integrarea informaţiilor imagistice cardiace de la nivel anatomic (prin angio CT multislice 64, tehnologie disponibilă în prezent la nivelul Centrului de Cercetare Imagistică Avansată al SC Cardio Med SRL) cu cele de la nivel funcţional (obţinute prin RMN, tehnologie care urmează a fi achiziţionată prin proiect). Prin proiect s-a realizat dotarea Centrului de Cercetare Imagistică Avansată cu aparatură de cercetare de înaltă performanţă considerată de referinţă pe plan internaţional dar practic inexistentă încă în România la acel momentRMN cardiac de înaltă performanţă, indispensabilă pentru o cercetare clinică de vârf în domeniul bolilor cardiovasculare.

 

Impactul modernizării centrului de cercetare asupra economiei întreprinderii

Un rezultat imediat al proiectului a constat în creşterea capacităţii Centrului de Cercetare Imagistică Avansată al S.C. Cardiomed SRL de a absorbi fonduri din proiectele de cercetare şi studiile clinice internaţionale, pentru includerea în care este necesară aparatura propusă prin proiect. Totodată, s-au creat 10 noi locuri de muncă în cercetare-dezvoltare prin atragerea de cercetători care utilizează în prezent infrastructura nou creată.

Existenţa unei aparaturi de cercetare de înaltă performanţă este o condiţie indispensabilă pentru atragerea de fonduri europene sau private destinate finanţării cercetării. Pentru includerea unui centru într-un parteneriat de cercetare, este necesară existenţa la nivelul acelui centru a unei aparaturi de înaltă performanţă care să fie capabilă să ofere informaţii exacte, obiective, iar metodologia prin care se obţin aceste informaţii să fie uniformă la nivelul tuturor centrelor implicate în studiu. Din acest motiv, centrele care nu beneficiază de aparatura de înaltă performanţă sunt automat excluse din competiţia pentru atragerea fondurilor de cercetare.

În prezent, în Centrul de Cercetare Imagistică Avansată se derulează 7 studii clinice pe teme cardiovasculare finanţate de finanţatori privaţi. Prin diversificarea ofertei de cercetare, odată cu dotarea cu echipamente noi şi crearea platformei de imagistică multimodală cardiacă, întreprinderea de cercetare a reușit atragerea mai multor fonduri destinate cercetării medicale în domeniul cardiovascular. În Europa se desfăşoară în prezent 24 de studii clinice având ca endpoint parametrii determinaţi prin RMN, iar o dată cu achiziţionarea unui astfel de echipament întreprinderea are ca target includerea atât în aceste studii clinice cât şi în alte parteneriate paneuropene de cercetare care studiază ipoteze validate prin RMN cardiac. La un număr de 5 studii clinice şi 3 parteneriate noi de cercetare rezultă o valoare adăugată între 480,000 euro – 800,000 euro din punct de vedere economic numai în primii ani de exploatare a acestui echipament.

Totodată, diferite aplicaţii ale platformei imagistice multimodale avansate în domeniul posibilităţilor de reconstrucţie 3D a cordului şi circulaţiei coronariene şi aplicării acestora în cercetarea diferitelor ipoteze noi privind studiul bolilor aterotrombotice şi impactul funcţional al acestora vor putea fi valorificate pe piaţa cercetării româneşti şi internaţionale.

                   

Cine este Theodora Benedek?

0123

Theodora Benedek este medic și economist, fiind licențiată în medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (1991 – 1997), respectiv în științe economice la Universitatea “Petru Maior” Târgu Mureș  – Facultatea de Stiințe Economice (2002-2007).

Este Habilitat (2013) și Doctor în științe medicale (1999-2002), absolventă a unui Masterat în management sanitar, la Universitatea Petru Maior Târgu Mureș (2005-2006).

Este medic primar cardiologie și interne și ocupă funcția de Șef al Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Profesor de cardiologie, cardiologie intervențională și medicină internă, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST), Theodora Benedek a fost Director al Departamentului de Medicină Internă al UMFST Târgu Mureș. Din anul 2013 este conducător de doctorat și membru în Consiliul Școlii Doctorale din UMFST Târgu Mureș.

Este Președintele Filialei Mureș a Societății Române de Cardiologie și a ocupat și funcțiile de Președinte al Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului Universitar  de la UMFST Tîrgu Mureș și Președinte al Comisiei de Etică a Cercetării Științifice, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș

Este expert extern al Comisiei Europene, Programul Horizon 2020, Vice-chair – panel științific cercetare medicală (Life panel).

Coordonează Centrul de Cercetare Avansată în Imagistică Cardiacă Multimodală și este redactor șef al publicației Journal of Interdisciplinary Medicine (www.interdisciplinary.ro).

Este laureată a premiului internațional “Best Manuscript Award” al revistei Circulation Research, pentru Meta-analiza ACCRUE.

S-a perfecționat la Universitatea din Viena, Spitalul AKH, Institutul de Cardiologie Gotsegen Gyorgy din Budapesta, Institutul de Cardiologie din Debrecen și Herz Zentrum din Leipzig.

 

Cea mai mică mortalitate

Conform statisticilor Societății Române de Cardiologie, beneficiind de intrastructura USTACC și de cel mai modern laborator de cardiologie intervențională, Clinica de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureș, condusă de Theodora Benedek, are cea mai mică mortalitate din România în tratamentul pacienților cu Infarct Miocardic Acut, de 2,5%. Ținta, la nivel național, este reducerea mortalității la maxim 5,8%, deziderat deja îndeplinit de această unitate de excelență.

Clinica de Cardiologie are cel mai bun indice de complexitate a cazurilor, dintre clinicile de profil la nivel național și totodată cea mai mică mortalitate prin urgențe cardiovasculare din România.

Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este o unitate de excelență, care asigură tratamentul cazurilor complexe de urgențe cardiovasculare. USTACC funcționează ca centru terțiar, unde se trimit cazurile urgente și de complexitate crescută din județul Mureș și toate județele vecine. Astfel, în primii 2 ani de la înființare, în această unitate au fost salvate viețile a 2.468 bolnavi cu urgențe cardiovasculare complexe, dintre care 1.348 din județul Mureș, 246 bolnavi din județul Sibiu, 237 din județul Alba, 314 din județul Bistrița, 559 din județul Harghita, 36 din județul Hunedoara și 12 din județul Neamț.

Cover story-ul ediției cu nr. 95 a revistei Transilvania Business (21 iulie-25 august 2020)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Hünnebeck România mizează pe infrastructură în perioada următoare

Articolul următor

Echipa Trelleborg câștigă finala competiției Farming Simulator League, sponsorizată de Corteva

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share