București Editorial Lideri si afaceri Opinii Real Estate Ultimele stiri

Analiză: Sănătatea și bunăstarea ocupanților clădirilor de birouri

Multă lumină naturală, sisteme de iluminat inteligente, un confort termic mai bun și o calitate sporită a aerului din interior sunt aspecte cruciale ale îmbunătățirii sănătății și stării de bine a ocupanților unei clădiri.

Chiar și în pandemie avem colegi care petrec timp în la birou, iar impactul modului de proiectare și întreținere a sistemelor clădirii asupra sănătății umane este bine documentat. Modul în care este constituit spațiul de birouri poate contribui la sănătatea ocupanților și, de aici, la atragerea și retenția chiriașilor: un lucru dorit de proprietarii de clădiri.

În clădirile existente pot fi încorporate strategii de îmbunătățire a standardelor, cu costuri reduse sau cu costuri mai ridicate, pornind de la optimizarea calității aerului din interior până la implementarea unor sisteme de management al clădirii – building management system.

Desigur există beneficii pentru mediul înconjurător care derivă din retehnologizarea clădirilor existente, inclusiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În mod tradițional, construcțiile s-au concentrat asupra spațiului și a eficienței operaționale care de multe ori a fost neglijată pentru a crea un mediu sănătos pentru ocupanții clădirii. Așa cum reiese din raportul realizat de World Green Building Council și numit „Sănătate, bunăstare și productivitate în birouri”, din cheltuielile obișnuite de exploatare, cheltuielile cu personalul reprezintă 90% din total, chiria și energia reprezentând 9%, respectiv 1%. Această defalcare arată că investiția în sistemele clădirii care susțîn sănătatea, contribuie la atragerea chiriașilor într-o clădire.

Datorită, în mare măsură, a înțelegerii modului în care pot beneficia de facilitățile clădirilor, în ultimii ani au apărut pe piață două sisteme de certificare care promovează sănătatea și bunăstarea într-o clădire. Standardul WELL Building și sistemul de certificare Fitwel oferă standarde complete pentru clădirile noi și dar și pentru cele vechi.

În 2016 s-au identificat trei caracteristici majore ale clădirilor care contribuie la wellbeing: calitatea aerului din interior, o iluminare mai bună și confortul termic sporit. O privire atentă la primele  două dezvăluie multe oportunități de îmbunătățire a clădirilor existente.

1. Calitatea aerului din interior
„Sindromul clădirii bolnave” este cauzat de o clădire sau un spațiu închis cu o calitate a aerului slabă sau o iluminare slabă. Printre simptome se numără iritarea gâtului, probleme respiratorii, probleme cu nasul, alergii, dureri de cap, dureri ale corpului, lipsa de concentrare și febră. Organizația Mondială a Sănătății estimează că până la 64 de milioane de angajați sunt expuși riscului de a suferi de „sindromul clădirii bolnave”.

Mai mult, aproximativ 30 la sută din clădirile noi și retehnologizate au un o calitate slabă a aerului de interior (IAQ – internal air quality). Studiile din domeniu arată că mai mult de 75% din timp, calitatea aerului slabă din interior este legată de sistemul HVAC.

Strategiile de HVAC eficiente și bine proiectate pot asigura sănătatea și bunăstarea într-un spațiu de lucru, printr-o calitate mai bună a aerului din interior. Proiectele de construcții noi ar trebui să investească într-o mai bună proiectare a instalației de HVAC, inclusiv sisteme dedicate de aer exterior, ventilație naturală, sisteme radiante, sisteme de ventilație de deplasare, senzori și alte strategii care nu numai că pot promova IAQ mai bune, dar și economisesc energie și asigură un confort termic sporit.

Provocarea este la clădirile existente care au sisteme vechi. Schimbarea filtrului HVAC este una dintre cele mai puțîn costisitoare modalități de îmbunătățire a calității aerului din interior, și una dintre cele mai ușoare modificări pe care proprietarii și managerii clădirilor le pot face pentru a răspunde cerințelor ocupanților pentru un mediu de lucru mai sănătos.

Potrivit unui studiu realizat de Harvard în clădiri verzi, o calitate mai bună a aerului din interior poate crește productivitatea cu 11% per angajat pe an.

2. Sistemele de iluminat

Lumina este esențială pentru percepția culorii, formei și texturii. De asemenea, este foarte importantă pentru sănătatea umană, deoarece reglează ciclul nostru de veghe (ritmul circadian). La locurile de muncă, lumina zilei crește productivitatea și concentrarea. Deși proiectanții și inginerii au dezvoltat sisteme de iluminat electric care sunt corelate cu ritmul circadian, cel mai important aspect pentru sănătate este iluminatul natural și optimizarea fațadelor.

Ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru în interior și în majoritatea clădirilor existente, lumina zilei nu oferă suficientă iluminare care să susțînă ritmul circadian al ocupanților. De aceea calibrarea și funcționarea corectă a sistemelor de iluminat poate spori confortul vizual al ocupanților și experiențele utilizării spațiilor clădirii.

O strategie interactivă de management al iluminatului nu numai că oferă ocupanților clădirii flexibilitatea de a controla luminile adaptat la nevoile lor, dar le dă ocazia să-și controleze mediul, ceea ce conduce la o satisfacție mai mare.

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services

Lucian Anghel are experiență în operarea și mentenanța clădirilor însumând peste 3.000.000 mp în România. Experiența acumulată în decursul a 15 ani de facility management a condus la crearea acestei firme prin care clienții beneficiază de un furnizor național de produse și serviciide operare, întreținere si administrare bazate pe un model de business inovativ și tehnologii noi. Echipa companiei FMS este constituită din personal cu experiență de peste 15 ani în facility management și asistență tehnică. Serviciile tehnice ale companiei includ: mentenanță tehnică a clădirilor, monitorizarea si tratarea apei în circuite închise, management și eficiență energentică, mentenanțăși lucrări electrice. Compania oferă și servicii non-tehnice de curățenie, deszăpezire, DDD, peisagistică și concierge.

Related posts

NIS Petrol transmite că ”respectă dreptul de proprietate” acolo unde face prospecțiuni și că oferă despăgubiri

Stefana Muresan

Finanțare europeană de 212 mil. lei pentru realizarea Centurii de Est a municipiului Arad

Stefana Muresan

CJ Cluj a finalizat demersurile pentru viitorul Spital Regional de Urgenta

Stefana Muresan

Calitate, responsabilitate și integritate în Rotary 2241

Ligia Voro

Maramureșul vrea să atragă 1 miliard de euro pentru dezvoltare

Nora Dumitrescu

Farmec, 15 noi magazine în 2017

Stefana Muresan

Campanie de informare, educație și depistare a cancerului de piele

Ligia Voro

USAMV Cluj-Napoca și-a completat patrimoniul cu o plantație viticolă de 65 ha în județul Sibiu: educație antreprenorială pentru un viitor punct turistic

Ion Surdu

Producătorul de lactate Agroserv Măriuţa din Ialomița intră pe piața Clujului cu bani de la BT

redactia

Emag intră pe piața Clujului cu un curierat de mâncare

Nora Dumitrescu

Somplast SA Năsăud, proiect de 4 milioane de euro

Stefana Muresan

Centru de Excelență în Stomatologie în valoare de 600.000 de euro la Oradea

Traian Dan

Black Sea Oil & Gas demarează proiectul de gaze naturale Midia din Marea Neagră, evaluat la 400 milioane dolari

redactia

Facilitate nouă pentru curierii Glovo: parteneriat cu PayPoint

Papuc Irina

Camera de Comerț Maramureș s-a reactivat fizic

Nora Dumitrescu

Sâmbătă, 23 mai 2020, se va redeschide Piața 100 (auto și Obor) din Oradea

Traian Dan

Aplicaţia românească Clever Taxi îşi schimbă numele şi devine Free Now

Papuc Irina

Element Industrial lansează Eli Xpress

Papuc Irina

Ce firme fac angajări în Bihor

Traian Dan

Conferinta: Cities of Tomorrow #5

Ionut Oprea

Peste 500.000 mp se adaugă stocului de birouri din București în 2019 și în 2020

Ionut Oprea

Preocupări pentru adaptarea ofertei educaționale la Facultatea de Economie și Drept a UMFST Târgu Mureș

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Maramureș: Investments

Transilvania Business

Gazprom a găsit petrol în Timiș şi va începe producţia experimentală

Stefana Muresan

Leave a Comment