București Editorial Lideri si afaceri Opinii Real Estate Ultimele stiri

Analiză: Sănătatea și bunăstarea ocupanților clădirilor de birouri

Multă lumină naturală, sisteme de iluminat inteligente, un confort termic mai bun și o calitate sporită a aerului din interior sunt aspecte cruciale ale îmbunătățirii sănătății și stării de bine a ocupanților unei clădiri.

Chiar și în pandemie avem colegi care petrec timp în la birou, iar impactul modului de proiectare și întreținere a sistemelor clădirii asupra sănătății umane este bine documentat. Modul în care este constituit spațiul de birouri poate contribui la sănătatea ocupanților și, de aici, la atragerea și retenția chiriașilor: un lucru dorit de proprietarii de clădiri.

În clădirile existente pot fi încorporate strategii de îmbunătățire a standardelor, cu costuri reduse sau cu costuri mai ridicate, pornind de la optimizarea calității aerului din interior până la implementarea unor sisteme de management al clădirii – building management system.

Desigur există beneficii pentru mediul înconjurător care derivă din retehnologizarea clădirilor existente, inclusiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În mod tradițional, construcțiile s-au concentrat asupra spațiului și a eficienței operaționale care de multe ori a fost neglijată pentru a crea un mediu sănătos pentru ocupanții clădirii. Așa cum reiese din raportul realizat de World Green Building Council și numit „Sănătate, bunăstare și productivitate în birouri”, din cheltuielile obișnuite de exploatare, cheltuielile cu personalul reprezintă 90% din total, chiria și energia reprezentând 9%, respectiv 1%. Această defalcare arată că investiția în sistemele clădirii care susțîn sănătatea, contribuie la atragerea chiriașilor într-o clădire.

Datorită, în mare măsură, a înțelegerii modului în care pot beneficia de facilitățile clădirilor, în ultimii ani au apărut pe piață două sisteme de certificare care promovează sănătatea și bunăstarea într-o clădire. Standardul WELL Building și sistemul de certificare Fitwel oferă standarde complete pentru clădirile noi și dar și pentru cele vechi.

În 2016 s-au identificat trei caracteristici majore ale clădirilor care contribuie la wellbeing: calitatea aerului din interior, o iluminare mai bună și confortul termic sporit. O privire atentă la primele  două dezvăluie multe oportunități de îmbunătățire a clădirilor existente.

1. Calitatea aerului din interior
„Sindromul clădirii bolnave” este cauzat de o clădire sau un spațiu închis cu o calitate a aerului slabă sau o iluminare slabă. Printre simptome se numără iritarea gâtului, probleme respiratorii, probleme cu nasul, alergii, dureri de cap, dureri ale corpului, lipsa de concentrare și febră. Organizația Mondială a Sănătății estimează că până la 64 de milioane de angajați sunt expuși riscului de a suferi de „sindromul clădirii bolnave”.

Mai mult, aproximativ 30 la sută din clădirile noi și retehnologizate au un o calitate slabă a aerului de interior (IAQ – internal air quality). Studiile din domeniu arată că mai mult de 75% din timp, calitatea aerului slabă din interior este legată de sistemul HVAC.

Strategiile de HVAC eficiente și bine proiectate pot asigura sănătatea și bunăstarea într-un spațiu de lucru, printr-o calitate mai bună a aerului din interior. Proiectele de construcții noi ar trebui să investească într-o mai bună proiectare a instalației de HVAC, inclusiv sisteme dedicate de aer exterior, ventilație naturală, sisteme radiante, sisteme de ventilație de deplasare, senzori și alte strategii care nu numai că pot promova IAQ mai bune, dar și economisesc energie și asigură un confort termic sporit.

Provocarea este la clădirile existente care au sisteme vechi. Schimbarea filtrului HVAC este una dintre cele mai puțîn costisitoare modalități de îmbunătățire a calității aerului din interior, și una dintre cele mai ușoare modificări pe care proprietarii și managerii clădirilor le pot face pentru a răspunde cerințelor ocupanților pentru un mediu de lucru mai sănătos.

Potrivit unui studiu realizat de Harvard în clădiri verzi, o calitate mai bună a aerului din interior poate crește productivitatea cu 11% per angajat pe an.

2. Sistemele de iluminat

Lumina este esențială pentru percepția culorii, formei și texturii. De asemenea, este foarte importantă pentru sănătatea umană, deoarece reglează ciclul nostru de veghe (ritmul circadian). La locurile de muncă, lumina zilei crește productivitatea și concentrarea. Deși proiectanții și inginerii au dezvoltat sisteme de iluminat electric care sunt corelate cu ritmul circadian, cel mai important aspect pentru sănătate este iluminatul natural și optimizarea fațadelor.

Ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru în interior și în majoritatea clădirilor existente, lumina zilei nu oferă suficientă iluminare care să susțînă ritmul circadian al ocupanților. De aceea calibrarea și funcționarea corectă a sistemelor de iluminat poate spori confortul vizual al ocupanților și experiențele utilizării spațiilor clădirii.

O strategie interactivă de management al iluminatului nu numai că oferă ocupanților clădirii flexibilitatea de a controla luminile adaptat la nevoile lor, dar le dă ocazia să-și controleze mediul, ceea ce conduce la o satisfacție mai mare.

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services

Lucian Anghel are experiență în operarea și mentenanța clădirilor însumând peste 3.000.000 mp în România. Experiența acumulată în decursul a 15 ani de facility management a condus la crearea acestei firme prin care clienții beneficiază de un furnizor național de produse și serviciide operare, întreținere si administrare bazate pe un model de business inovativ și tehnologii noi. Echipa companiei FMS este constituită din personal cu experiență de peste 15 ani în facility management și asistență tehnică. Serviciile tehnice ale companiei includ: mentenanță tehnică a clădirilor, monitorizarea si tratarea apei în circuite închise, management și eficiență energentică, mentenanțăși lucrări electrice. Compania oferă și servicii non-tehnice de curățenie, deszăpezire, DDD, peisagistică și concierge.

Related posts

Succesul Aeroportului Cluj, ”studiu de caz” în cadrul Conferinței Internaționale de Pregătire Operațională și Transfer Aeroportuar (Singapore)

Stefana Muresan

România vrea să cumpere de la americani elicoptere de atac pentru Armată, dar care să fie produse în ţară

Stefana Muresan

Studiu CEZ: Din ce în ce mai mulți români sunt interesați să #SchimbePeVerde

Ligia Voro

Scandia Food vrea afaceri de 100 milioane euro

Stefana Muresan

Proiecte europene de 40 de milioane de euro într-un oraș clujean

Nora Dumitrescu

Planul celui mai bogat cioban din România: supra-rasa de oaie

redactia

Pallas™ și Floramix™ – cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee problemă din cultura de grâu  

Ligia Voro

2,67 mil. EUR din negocierile consumatorilor cu băncile. De acum și persoanele juridice se pot adresa CSALB

Ligia Voro

Ministrul transporturilor: “Data viitoare semnez pentru centura Zalăului”

Nora Dumitrescu

Tesla vine în România, în 2019. Informația a fost confirmată de Elon Musk

redactia

Zalăul va avea un parking public de 1,6 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Principalele provocări și soluțiile de adaptare la contextul provocat de COVID-19, dezbătute de consultanții fiscali la prima ediție online a „Tax & Finance Forum”

Papuc Irina

Vinurile românești pe piețele cehă și slovacă, Jidvei a făcut parte din delegație

Ligia Voro

Corina Crețu, vizită oficială în Făgăraș. Se înființează Microregiunea Țara Făgărașului

Stefana Muresan

Element Industrial anunță un pipeline de 300.000 mp de parcuri logistice

Ligia Voro

Investiţie de 7,6 mil. euro pentru reabilitarea termică a Spitalului Clinic de Urgenţă Oradea

Stefana Muresan

Asahi vizează extinderea brandurilor premium locale pe pieţele internaţionale

Stefana Muresan

Studenții pot să-și deschidă o afacere. Statul le dă până la 100.000 de euro

Traian Dan

Lotul patru al Autostrăzii Lugoj- Deva va putea fi dat în circulaţie în octombrie, dau asigurări antreprenorii spanioli

Stefana Muresan

O companie germană își extinde afacerea din Sibiu: 4 hale de producție, un sediu de logistică și zonă de relaxare pentru angajați

Papuc Irina

De ce au nevoie liderii si companiile din Romania, de Business Diplomacy?

redactia

Noerr: The crisis demands constant readjusting and agility

Ionut Oprea

Au fost selectate proiectele ce vor primi finantare nerambursabila de la Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

Hirschmann România pregătită pentru noi proiecte

redactia

Leave a Comment