Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vara spre toamnă la Popasul din Deal

   Popasul din Deal nu este doar o simplă pensiune de pe harta României. Pop, asul din deal, nu este doar un simplu administrator de pensiune din Ocna Şugatag. Ocna Şugatag nu este o simplă localitate balneară din apropierea Pădurii Crăiasca. Pădurea Crăiasca nu este un simplu codru protejat de pe harta României. România este cea mai frumoasă ţară de pe Pământ.

 

   Faptul că România are cele mai frumoase plaiuri din câte am văzut bineînţeles că este o opinie subiectivă, dar pentru mine este adevărată. Nu, nu am văzut tot ce se poate vedea de pe planeta noastră, dar din tot ce a creeat natura, României i-a dat câte un colţ de rai din fiecare.
   Undeva, în Maramureşul istoric, cu posibilitatea de a te preumbla zilnic, ba la Borşa la Cascada Cailor sau pe vârful Galaţi, ba la Săpânţa la Cimitirul Vesel sau Mănăstirea Săpânţa (cea mai înaltă construcţie din lemn din Europa), ba la Sighetul Marmaţiei pentru Muzeul Satului sau Memorial (fosta închisoare…), ba la Mănăstirea Bârsana despre ale cărei frumuseţi nu mai este cazul să vă povestesc eu, ba la Cavnic pentru schi în mijlocul verii spre toamnă,… undeva în acest decor bucolic ziceam, se află o mică localitate cu o bogăţie naturală ce nu poate fi denumită decât izvor de sănătate. Aici, în Ocna Şugatag, găseşti cele mai sărate ape din România, ape care tratează o sumedenie de afecţiuni despre care nu sunt îndrituit să vă povestesc eu.
   Ei! Aici, în această localitate mirifică, am descoperit o pensiune cum nu sunt prea multe în România. La Popasul din Deal nu simţi presiunea aceea din privirea gazdei care te cântăreşte de la sosire să vadă cât poate să scoată de pe tine. Pop, asul din deal, cum îmi place mie să-i spun gospodarului Vasile Pop, gazda noastră, are liniştea celui care ştie că oferă servicii fără să urmărească cu tot dinadinsul înavuţirea, că oferă mâncăruri fără e-uri la preţuri normale. Puteţi verifica şi voi: daţi-i un telefon la 0744598842 şi vă va răspunde personal. Vă va spune preţurile pentru cazare, pentru mâncare, pentru piscină (apă termală, apă naturală, jacuzzi, saună…), pentru închiriere biciclete, pentru terenul de tenis, de baschet sau de minifotbal…
   Nu pot să închei acest mesaj până nu vă spun ceva şi despre Pădurea Crăiasca. Este păcat să nu-i pătrundeţi tainele. Despre una din ele vă spun eu, pe celelalte vă invit să le descoperiţi singuri. Pădurea începe chiar din curtea gospodarului de care vă spuneam. Coabitarea foioaselor cu coniferele în această zonă au dus la apariţia laricilor (singurul conifer care iarna îşi pierde coroana aciculară).
După doi ani și jumătate
      Las maşina în parcarea de la Popasul din Deal. Privesc, cu gândul la nepoţei, la locul de joacă special amenajat pentru copii unde glasurile cristaline parcă se iau la întrecere cu ciripitul multicolorat al numeroaselor specii de păsărele. Mă aşez cu faţa către pădure la singura masă liberă (e ora prânzului pentru majoritatea cazaţilor din pensiune) şi comand un ceai. Din plante bineînţeles.

   Aerul sănătos îmi îmbie paşii către verdele mult prea crud al pădurii din cauza porţiei de zăpadă nelalocul ei din acest april. Trec pe lângă terenul de minifotbal şi cel de baschet şi mă trezesc, neavertizat, în mijlocul unei păduri. Am mai trecut eu prin păduri dar parcă asta este altfel. Arbori seculari se înalţă impresionant, în simbioză cu arboretul tânăr. Ridurile adânci ale stejarilor schiţează un zâmbet îngăduitor către lăstarele ce n-au dat încă ghindă. Brazii desfrunziţi mi-au creat iniţial impresia că sunt uscaţi, dar privindu-i mai atent am observat cum din crengile subţiri iţesc nişte mici ace care în scurt timp vor reprezenta culcuşul răşinos al conurilor.
   N-a trecut mult timp şi m-am cam dumirit cu ajutorul materialelor informative plasate arar în locuri special amenajate. Erau larice, adică singura specie de conifere care iarna renunţă din proprie iniţiativă la culoarea verde. Tot din materialele respective am aflat multe alte curiozităţi despre această pădure aflată sub oblăduirea titlului de rezevaţie de pe la mijlocul secolului al XV-lea. Indiferent că sau numit ardeleni, austro-ungari, polono-ucrainieni sau comunişti Crăiasca le-a dus pe toate cu stoicism şi demnitate. Simţi această mândrie numai din interiorul ei.
   Aş mai avea multe de spus despre Crăiasca dar parcă tot n-aş putea să vă transmit ceea ce veţi simţi singuri dacă păşiţi prin cărările ei, unele chiar marcate cu cerc albastru.
    Pentru cei interesaţi pensiunea Popasul din Deal vă împrumută biciclete pentru plimbări mai scurte sau mai lungi peste culmile Şugatagului. Despre asta poate mai discutăm. Pentru conformitate domnul Pop, asul din deal, cum îmi place mie să-i spun, vă stă la dispoziţie cu poveşti, cazare, biciclete, mese sănătoase şi apă sărată. Nu rămâne decât să sunaţi la 0744598842.
După alți doi ani și jumătate
   Adică săptămâna trecută. La fel!
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

De Ziua Orașului, Oradea va mai avea o parcare supraetajată cu 395 de locuri

Articolul următor

Șase facultăți de la Universitatea Oradea, reabilitate cu 30 de milioane de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share