Enjoy Transylvania Hobby/Timp liber HORECA Maramureș Turism Ultimele stiri

Vara spre toamnă la Popasul din Deal

   Popasul din Deal nu este doar o simplă pensiune de pe harta României. Pop, asul din deal, nu este doar un simplu administrator de pensiune din Ocna Şugatag. Ocna Şugatag nu este o simplă localitate balneară din apropierea Pădurii Crăiasca. Pădurea Crăiasca nu este un simplu codru protejat de pe harta României. România este cea mai frumoasă ţară de pe Pământ.

 

   Faptul că România are cele mai frumoase plaiuri din câte am văzut bineînţeles că este o opinie subiectivă, dar pentru mine este adevărată. Nu, nu am văzut tot ce se poate vedea de pe planeta noastră, dar din tot ce a creeat natura, României i-a dat câte un colţ de rai din fiecare.
   Undeva, în Maramureşul istoric, cu posibilitatea de a te preumbla zilnic, ba la Borşa la Cascada Cailor sau pe vârful Galaţi, ba la Săpânţa la Cimitirul Vesel sau Mănăstirea Săpânţa (cea mai înaltă construcţie din lemn din Europa), ba la Sighetul Marmaţiei pentru Muzeul Satului sau Memorial (fosta închisoare…), ba la Mănăstirea Bârsana despre ale cărei frumuseţi nu mai este cazul să vă povestesc eu, ba la Cavnic pentru schi în mijlocul verii spre toamnă,… undeva în acest decor bucolic ziceam, se află o mică localitate cu o bogăţie naturală ce nu poate fi denumită decât izvor de sănătate. Aici, în Ocna Şugatag, găseşti cele mai sărate ape din România, ape care tratează o sumedenie de afecţiuni despre care nu sunt îndrituit să vă povestesc eu.
   Ei! Aici, în această localitate mirifică, am descoperit o pensiune cum nu sunt prea multe în România. La Popasul din Deal nu simţi presiunea aceea din privirea gazdei care te cântăreşte de la sosire să vadă cât poate să scoată de pe tine. Pop, asul din deal, cum îmi place mie să-i spun gospodarului Vasile Pop, gazda noastră, are liniştea celui care ştie că oferă servicii fără să urmărească cu tot dinadinsul înavuţirea, că oferă mâncăruri fără e-uri la preţuri normale. Puteţi verifica şi voi: daţi-i un telefon la 0744598842 şi vă va răspunde personal. Vă va spune preţurile pentru cazare, pentru mâncare, pentru piscină (apă termală, apă naturală, jacuzzi, saună…), pentru închiriere biciclete, pentru terenul de tenis, de baschet sau de minifotbal…
   Nu pot să închei acest mesaj până nu vă spun ceva şi despre Pădurea Crăiasca. Este păcat să nu-i pătrundeţi tainele. Despre una din ele vă spun eu, pe celelalte vă invit să le descoperiţi singuri. Pădurea începe chiar din curtea gospodarului de care vă spuneam. Coabitarea foioaselor cu coniferele în această zonă au dus la apariţia laricilor (singurul conifer care iarna îşi pierde coroana aciculară).
După doi ani și jumătate
      Las maşina în parcarea de la Popasul din Deal. Privesc, cu gândul la nepoţei, la locul de joacă special amenajat pentru copii unde glasurile cristaline parcă se iau la întrecere cu ciripitul multicolorat al numeroaselor specii de păsărele. Mă aşez cu faţa către pădure la singura masă liberă (e ora prânzului pentru majoritatea cazaţilor din pensiune) şi comand un ceai. Din plante bineînţeles.

   Aerul sănătos îmi îmbie paşii către verdele mult prea crud al pădurii din cauza porţiei de zăpadă nelalocul ei din acest april. Trec pe lângă terenul de minifotbal şi cel de baschet şi mă trezesc, neavertizat, în mijlocul unei păduri. Am mai trecut eu prin păduri dar parcă asta este altfel. Arbori seculari se înalţă impresionant, în simbioză cu arboretul tânăr. Ridurile adânci ale stejarilor schiţează un zâmbet îngăduitor către lăstarele ce n-au dat încă ghindă. Brazii desfrunziţi mi-au creat iniţial impresia că sunt uscaţi, dar privindu-i mai atent am observat cum din crengile subţiri iţesc nişte mici ace care în scurt timp vor reprezenta culcuşul răşinos al conurilor.
   N-a trecut mult timp şi m-am cam dumirit cu ajutorul materialelor informative plasate arar în locuri special amenajate. Erau larice, adică singura specie de conifere care iarna renunţă din proprie iniţiativă la culoarea verde. Tot din materialele respective am aflat multe alte curiozităţi despre această pădure aflată sub oblăduirea titlului de rezevaţie de pe la mijlocul secolului al XV-lea. Indiferent că sau numit ardeleni, austro-ungari, polono-ucrainieni sau comunişti Crăiasca le-a dus pe toate cu stoicism şi demnitate. Simţi această mândrie numai din interiorul ei.
   Aş mai avea multe de spus despre Crăiasca dar parcă tot n-aş putea să vă transmit ceea ce veţi simţi singuri dacă păşiţi prin cărările ei, unele chiar marcate cu cerc albastru.
    Pentru cei interesaţi pensiunea Popasul din Deal vă împrumută biciclete pentru plimbări mai scurte sau mai lungi peste culmile Şugatagului. Despre asta poate mai discutăm. Pentru conformitate domnul Pop, asul din deal, cum îmi place mie să-i spun, vă stă la dispoziţie cu poveşti, cazare, biciclete, mese sănătoase şi apă sărată. Nu rămâne decât să sunaţi la 0744598842.
După alți doi ani și jumătate
   Adică săptămâna trecută. La fel!

Related posts

Doi antreprenori clujeni au reînviat brandul schiurilor de Reghin

Stefana Muresan

GLS și-a majorat cifra de afaceri cu peste 50 de milioane de lei pentru al doilea an consecutiv: creștere de 32% în 2019

Ion Surdu

Banca Transilvania, lovită cu manta

Stefana Muresan

Săptămâna Belgiană 2017 la Cluj Napoca

Ionut Oprea

TU cât de pregătit eşti să INTRI la pensie?

A. I.

Palatul Administrativ din Baia Mare se vrea reabilitat pe banii UE

Nora Dumitrescu

ROMGAZ continuă să sprijine sănătatea. 1 milion de lei pentru SCJU Sibiu

redactia

Aeroportul din Brașov a primit certificatele de urbanism pentru câteva elemente de construcție

redactia

Magazine de stat cu produse exclusiv românești, bursă a peștelui și clustere agricole – investiție guvernamentală de 100 mil. euro

Stefana Muresan

Sistemul bancar acordă sprijin pentru contracararea efectelor negative ale pandemiei de COVID-19 în plan economic și social

Papuc Irina

Cea mai mare pepinieră de goji se află la Brașov. Plantele, folosite în Franța, Spania, Italia și Republica Moldova

redactia

Investiții de peste 114 mil. euro în reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată din Alba

Stefana Muresan

44 de milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate ale Clujului

Nora Dumitrescu

Se profilează un mall de 10 milioane de euro la Turda

Nora Dumitrescu

Cluj-Napoca: Licitaţia pentru 22 de tramvaie şi 50 de troleibuze, în linie dreaptă

Stefana Muresan

Centralele telefonice digitale VoIP care ajutǎ antreprenorii sǎ vândǎ mai mult şi sǎ nu mai piardǎ clienţi

A. I.

POZITIV TB: Cătălin Briciu, cofondator Linnify – „Industria IT din România va trece treptat înspre dezvoltarea de produse proprii”

Ion Surdu

CBRE: Sameday – 2.300 mp în VGP Park Timișoara

Papuc Irina

Din bani de la buget şi din fonduri europene: Infrastructura medicală din Timişoara se dezvoltă în ritm rapid

Robert Bloancă

Oradea și Clujul, orașele cu cel mai mare grad de satisfacție al locuitorilor

Traian Dan

Asociația OncoHelp lansează un nou proiect destinat dezvoltării Laboratorului de Radioterapie din cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp

Nicolae Pop

Autonet reia lucrările la centrul de distribuție de lângă Turda

Nora Dumitrescu

Se lansează Programul Rabla pentru Electrocasnice

Traian Dan

Primul contract de mobilitate urbană în Regiunea 7 Centru, la Cugir

Ligia Voro

Leave a Comment