Enjoy Transylvania Hobby/Timp liber HORECA Maramureș Turism Ultimele stiri

Vara spre toamnă la Popasul din Deal

   Popasul din Deal nu este doar o simplă pensiune de pe harta României. Pop, asul din deal, nu este doar un simplu administrator de pensiune din Ocna Şugatag. Ocna Şugatag nu este o simplă localitate balneară din apropierea Pădurii Crăiasca. Pădurea Crăiasca nu este un simplu codru protejat de pe harta României. România este cea mai frumoasă ţară de pe Pământ.

 

   Faptul că România are cele mai frumoase plaiuri din câte am văzut bineînţeles că este o opinie subiectivă, dar pentru mine este adevărată. Nu, nu am văzut tot ce se poate vedea de pe planeta noastră, dar din tot ce a creeat natura, României i-a dat câte un colţ de rai din fiecare.
   Undeva, în Maramureşul istoric, cu posibilitatea de a te preumbla zilnic, ba la Borşa la Cascada Cailor sau pe vârful Galaţi, ba la Săpânţa la Cimitirul Vesel sau Mănăstirea Săpânţa (cea mai înaltă construcţie din lemn din Europa), ba la Sighetul Marmaţiei pentru Muzeul Satului sau Memorial (fosta închisoare…), ba la Mănăstirea Bârsana despre ale cărei frumuseţi nu mai este cazul să vă povestesc eu, ba la Cavnic pentru schi în mijlocul verii spre toamnă,… undeva în acest decor bucolic ziceam, se află o mică localitate cu o bogăţie naturală ce nu poate fi denumită decât izvor de sănătate. Aici, în Ocna Şugatag, găseşti cele mai sărate ape din România, ape care tratează o sumedenie de afecţiuni despre care nu sunt îndrituit să vă povestesc eu.
   Ei! Aici, în această localitate mirifică, am descoperit o pensiune cum nu sunt prea multe în România. La Popasul din Deal nu simţi presiunea aceea din privirea gazdei care te cântăreşte de la sosire să vadă cât poate să scoată de pe tine. Pop, asul din deal, cum îmi place mie să-i spun gospodarului Vasile Pop, gazda noastră, are liniştea celui care ştie că oferă servicii fără să urmărească cu tot dinadinsul înavuţirea, că oferă mâncăruri fără e-uri la preţuri normale. Puteţi verifica şi voi: daţi-i un telefon la 0744598842 şi vă va răspunde personal. Vă va spune preţurile pentru cazare, pentru mâncare, pentru piscină (apă termală, apă naturală, jacuzzi, saună…), pentru închiriere biciclete, pentru terenul de tenis, de baschet sau de minifotbal…
   Nu pot să închei acest mesaj până nu vă spun ceva şi despre Pădurea Crăiasca. Este păcat să nu-i pătrundeţi tainele. Despre una din ele vă spun eu, pe celelalte vă invit să le descoperiţi singuri. Pădurea începe chiar din curtea gospodarului de care vă spuneam. Coabitarea foioaselor cu coniferele în această zonă au dus la apariţia laricilor (singurul conifer care iarna îşi pierde coroana aciculară).
După doi ani și jumătate
      Las maşina în parcarea de la Popasul din Deal. Privesc, cu gândul la nepoţei, la locul de joacă special amenajat pentru copii unde glasurile cristaline parcă se iau la întrecere cu ciripitul multicolorat al numeroaselor specii de păsărele. Mă aşez cu faţa către pădure la singura masă liberă (e ora prânzului pentru majoritatea cazaţilor din pensiune) şi comand un ceai. Din plante bineînţeles.

   Aerul sănătos îmi îmbie paşii către verdele mult prea crud al pădurii din cauza porţiei de zăpadă nelalocul ei din acest april. Trec pe lângă terenul de minifotbal şi cel de baschet şi mă trezesc, neavertizat, în mijlocul unei păduri. Am mai trecut eu prin păduri dar parcă asta este altfel. Arbori seculari se înalţă impresionant, în simbioză cu arboretul tânăr. Ridurile adânci ale stejarilor schiţează un zâmbet îngăduitor către lăstarele ce n-au dat încă ghindă. Brazii desfrunziţi mi-au creat iniţial impresia că sunt uscaţi, dar privindu-i mai atent am observat cum din crengile subţiri iţesc nişte mici ace care în scurt timp vor reprezenta culcuşul răşinos al conurilor.
   N-a trecut mult timp şi m-am cam dumirit cu ajutorul materialelor informative plasate arar în locuri special amenajate. Erau larice, adică singura specie de conifere care iarna renunţă din proprie iniţiativă la culoarea verde. Tot din materialele respective am aflat multe alte curiozităţi despre această pădure aflată sub oblăduirea titlului de rezevaţie de pe la mijlocul secolului al XV-lea. Indiferent că sau numit ardeleni, austro-ungari, polono-ucrainieni sau comunişti Crăiasca le-a dus pe toate cu stoicism şi demnitate. Simţi această mândrie numai din interiorul ei.
   Aş mai avea multe de spus despre Crăiasca dar parcă tot n-aş putea să vă transmit ceea ce veţi simţi singuri dacă păşiţi prin cărările ei, unele chiar marcate cu cerc albastru.
    Pentru cei interesaţi pensiunea Popasul din Deal vă împrumută biciclete pentru plimbări mai scurte sau mai lungi peste culmile Şugatagului. Despre asta poate mai discutăm. Pentru conformitate domnul Pop, asul din deal, cum îmi place mie să-i spun, vă stă la dispoziţie cu poveşti, cazare, biciclete, mese sănătoase şi apă sărată. Nu rămâne decât să sunaţi la 0744598842.
După alți doi ani și jumătate
   Adică săptămâna trecută. La fel!

Related posts

Oradea, Târgu Mureș și Timișoara – orașele cu cel mai bun acces la magazine și restaurante

Stefana Muresan

Sustainalytics s-a mutat în Unirii View din București

Ligia Voro

CNAIR: Au fost depuse 19 oferte pentru proiectarea şi execuţia celor trei loturi ale secţiunii de autostradă Suplacu de Barcău – Borş

Stefana Muresan

Agenţia Klain lansează o serie de pachete speciale pentru IMM-uri prin LeasingWEB

A. I.

Auchan va transforma BTarena în spital de campanie

Nora Dumitrescu

Mediciniștii din Cluj au demarat fabricarea de dezinfectant pentru spitale

Nora Dumitrescu

Tirrena, Astaldi şi Strabag, constructorii care au avansat cel mai mult în ultima lună

Stefana Muresan

Lidl va finanța restaurarea “Versailles-ului Transilvaniei”

Nora Dumitrescu

Managerii și contabilii clujeni, învățați cum să se păzească de fisc

Nora Dumitrescu

Un startup clujean a creat un “acvariu” anticoronavirus

Nora Dumitrescu

Povestea brașoveanului angajat să schimbe imaginea Americii

redactia

Ziua fermierilor Holland Dairy House

Stefana Muresan

Industria IT dă STARTUL programului Bursele ANIS 2020, dedicat cadrelor didactice

Nicolae Pop

Cramele Recaș SA a trecut de 38 de milioane de euro cifră de afaceri

Ligia Voro

Drumuri Bihor și Drumuri Orășenești Oradea, lucrări de întreținere rutieră de peste 19 milioane de euro

redactia

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența

Stefana Muresan

Clujul va deveni primul județ care digitalizează integral procesul de plată a taxelor și impozitelor locale.

Transilvania Business

Audi și E.ON au pus în funcțiune cel mai mare sistem fotovoltaic de pe acoperiș din Europa

Traian Dan

Cities of Tomorrow #6: Reconversie și revitalizare

Ionut Oprea

S-a semnat contractul pentru reabilitarea Castelului Corvinilor, 5 milioane euro din fonduri europene

redactia

Înotători virtuali la ediția din acest an a proiectului Swimathon Oradea

Traian Dan

KFC România a oprit mașinile de gheață din toate restaurantele sale și a pornit o investigație internă, după controlul ANPC

Papuc Irina

Reportaj Autostrada Sibiu-Pitești. Optimism pe șantierul Sibiu-Boița: „Stadiul fizic al lucrărilor, aproape dublu față de estimarea inițială”

Ion Surdu

Complexul Bonavilla, cele mai multe voturi la Gala Turismului Bihorean

Traian Dan

Leave a Comment