Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cele mai căutate limbaje de programare sunt SQL, Java și JavaScript

Joburile de SQL developer, developer, data analyst, business intelligence (BI) analyst sau database administrator (DBA) se numără printre specializările aflate la mare căutare.

Conform unui studiu realizat de Școale de programare Codecool, cele mai căuate limbaje de programare de către angajatori în perioada de izolare au fost SQL, Java și JavaScript.

La șase luni de la startul pandemiei, domeniul IT a rămas printre puținele aproape total neafectate, alături de pharma, ecommerce și curierat. Analizând piața forței de muncă înainte și la sfârșitul perioadei de izolare, Codecool, școala de programare care la sfârșitul anului trecut anunța un deficit de 15.400 de programatori în piață, a realizat un studiu care prezintă cele mai căutate limbaje de programare în cerințele angajatorilor din IT în 2020, cât și cum au evoluat de la începutul anului.

La mare căutare

Folosit pentru gestionarea și interogarea bazelor de date, SQL (Structured Query Language) înregistrează un salt în popularitate în acest an, cu 2.057 de anunțuri pe site-urile de profil, fiind căutat în special în rândul organizațiilor care lucrează cu date de volume foarte mari. Astfel, joburile de SQL developer, developer, data analyst, business intelligence (BI) analyst sau database administrator (DBA) se numără printre specializările aflate și ele la mare căutare.

Al doilea cel mai căutat limbaj, Java, este unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume, fiind folosit pentru aplicații de desktop cu interfață grafică, aplicații de mobil sau aplicații și chiar servere web. La finalul lunii iunie, erau înregistrate 1.732 de anunțuri pentru locuri de muncă ce necesită cunoștințe avansate în acest limbaj.

Pe locul trei se situează JavaScript, limbajul folosit în special de către front-end developers pentru a adăuga elemente dinamice site-urilor web. Cu peste 1,5 miliarde de site-uri live, număr care continuă să crească în fiecare zi, JavaScript este un limbaj care oferă foarte multe oportunități de carieră, cu 1.603 de anunțuri pe site-urile de profil.

Dintre zecile de limbaje de programare disponibile pe piață, cele trei limbaje menționate mai sus, cărora li se adaugă Python, Go, Rust și suita C (C, C++, C#) sunt printre cele mai importante, cu ajutorul cărora au fost scrise multe dintre aplicațiile și site-urile pe care le folosim zilnic și care sunt în continuă dezvoltare și în prezent.

În ceea ce privește topul specializărilor căutate de angajatori, acesta este constituit din Cloud Computing, DevOps și Business Intelligence, cele trei fiind la fel de căutate atât la începutul, cât și la sfârșitul perioadei de izolare.

Cloud computing se numără printre cele mai de viitor specializări ale momentului. Prin Cloud computing înțelegem livrarea a mai multor servicii cu ajutorul internetului. Aceste resurse includ aplicații și metode folosite pentru stocarea datelor, severe, baze de date, networking și software. Printre cele mai folosite limbaje de programare pentru această specializare se numără SQL și Java, dar și PHP, Python sau JavaScript.

DevOps este una dintre specializările mai nou apărute în domeniul IT și a apărut datorită nevoii de a crea o punte de legătură între software development și IT operations.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Baia Mare va avea parc industrial metropolitan

Articolul următor

Portalul ANAF - adaptat pentru mobil, iar accesul la Spațiul Privat Virtual și arhiva pentru eliberarea documentelor - optimizate: 9 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share