Agricultura Banci Comert Credite Finante-banci Slider Ultimele stiri

Fermierii vor declararea stării de calamitate și amânarea ratelor prin două ordonanțe

Cele două ordonanțe ar trebui publicate până la 30 septembrie 2020 pentru ca fermierii să nu fie retrogradați ca scoring la următoarele credite.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită primului ministru, Ludovic Orban, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca ordonanțele de urgență privind declararea stării de calamitate și pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern.

Având în vedere că anul agricol 2019-2020 nu este unul normal, această ordonanță vine în sprijinul fermierilor ale căror culturi au fost afectate de seceta pedologică severă și arșița atmosferică, iar nivelul recoltelor a fost diminuat de la 30% până la 100%.

Avem nevoie de declararea stării de calamitate cât mai repede, deoarece toate contractele vor ajunge la termen în următoarele zile și atunci corectarea lor este mult mai greoaie după scadență. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii și-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu traderii sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele și impozitele, etc. Precizăm că anul agricol 2019-2020 a fost cel mai greu din ultimii minimum 50 de ani. Este pentru prima dată când au fost afectate de seceta pedologică severă atât culturile de toamnă cât și cele de primăvară. Toate riscurile și cele mai mici beneficii sunt la fermier”, se precizează în solicitarea asociațiilor de agricultori.

Stare de calamitate

Producătorii agricoli spun că au dovedit că nu sunt rău platnici și nu doresc să le fie șterse cu buretele datoriile. „Nimeni nu urmărește exonerarea totală, perturbarea fluxurilor de aprovizionare cu inputuri, sau a celor de livrări recolte. În următoarele luni vor apărea statisticile în care se va vedea gradul de onorare a contractelor, cantitatea de marfă ce a rămas în țară, mai ales că fermierii sunt direct interesați în dezvoltarea procesării. Realitatea arată că soluțiile identificate și propuse de fermieri nu au fost acceptate de către partenerii din interiorul lanțului de achiziționare cereale și oleaginoase. Restabilirea încrederii între jucătorii din agribusiness și repornirea motoarelor în vederea pregătirii viitorului sezon agricol, se poate face doar dacă vor mai exista fermierii în viitorul apropiat. Avem nevoie de soluții urgente, iar această ordonanță va reglementa rezonabil cazurile de imposibilitate de executare contractuală”, se precizează în comunicatul Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Producătorii din sectorul agroalimentar se află în pragul unei crize economice puternice, determinate în primul rând de seceta severă, care are multiple și dramatice consecințe. Au fost făcute numeroase solicitări și demersuri către MADR, MFP, Guvern, să susțină în relația cu BNR, ARB identificarea, aprobarea și implementarea în regim de urgență a unei măsuri legislative pentru amânarea plății ratelor scadente la creditele capital de lucru contractate de fermierii calamitați de la instituțiile de credit și instituții financiare nebancare, astfel încât fermierii calamitați, în mare parte buni platnici, să nu fie afectați prin retrogradări de scoring determinate de factori externi, incontrolabili.

Cunoaștem soluțiile negocierilor individuale, între banca și client pentru depășirea situației actuale, însă discutăm despre cca. 20.000 fermieri afectați, pe o suprafață de 2,7 milioane ha care necesită o soluție legală unitară. Discuțiile individuale necesită timp îndelungat, cheltuieli și garanții suplimentare, care uneori nu mai sunt și finalmente, o restructurare a creditelor va pune în pericol continuarea activității agricole. Solicităm aceasta în numele fermierilor din România care s-au dovedit a fi clienți cu bonitate, care nu au întâmpinat probleme până acum și care din motive ce nu le pot fi imputate, sfârșesc prin a fi retrogradați ca scoring și afectați profund în obținerea de alte credite pe viitor”, solicită Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Related posts

Clinicile Medici’s Timișoara investesc 1,5 milioane de euro în aparatură medicală modernă și în noua clinică de top ”Medici’s Academica”

Stefana Muresan

Simona Halep a cumpărat, cu două milioane de euro, un hotel în Poiana Brașov

Stefana Muresan

Via Tranilvanica – Drumul care unește – continuă până la Putna

Stefana Muresan

Producătorul de anvelope Michelin, cu fabrică în Zalău, cifră de afaceri de peste 2,5 mld. lei

Stefana Muresan

Dezvoltarea sectorului IT, o prioritate pentru Oradea

Ligia Voro

Laborator de măsurări electrice, echipat de Tenaris la Jibou

Nora Dumitrescu

Organizația Mondială a Turismului: „Aveți răbdare. Stați astăzi acasă, ca să putem călători mâine”. Organizația își suspendă toate evenimentele până la 30 aprilie

Papuc Irina

Subcontractorii A3, “salvatorii” tronsonului Iernut – Chețani

Nora Dumitrescu

Transportatorii vor reducerea TVA la 5% la transporturi și creșterea diurnei

Traian Dan

Wizz își va deschide baza de la Timișoara în 29 mai

Nora Dumitrescu

Cât fac până la birou și ce își doresc angajaţii din Bucureşti la birou?

Ligia Voro

CNIPMMR propune debirocratizarea și digitalizarea Legii societăţilor nr.31/1990

Traian Dan

Proiect pilot de strategie urbană pentru cartierul Rogerius din Oradea

Traian Dan

Donație a patronului Unicarm pentru Spitalul Judeţean Satu Mare

Traian Dan

S-a încheiat campania de solicitare a subvențiilor APIA: în 2020 sunt mai puține cereri, dar pentru o suprafață agricolă mai mare

Ion Surdu

Brandurile Geox și New Balance, concurența Adidas în Ardeal

Nora Dumitrescu

Parcare supraetajată lângă Spitalul Judeţean Oradea

Traian Dan

Summit pentru simplificarea accesării fondurilor structurale

Ligia Voro

Două noi proiecte europene ale Consiliul Județean Cluj au trecut cu succes de evaluarea tehnică și financiară

Stefana Muresan

12 hectare de noi spații verzi în valoare de 8 milioane de euro la Oradea

Traian Dan

Noi soluţii Smart City la Alba Iulia: Senzori ultrasonici de parcare şi de alertă, pe stâlpi de iluminat

Stefana Muresan

Grupul Zentiva achiziționează operațiunile Alvogen din Europa Centrală și de Est

Papuc Irina

UE alocă 266 milioane de euro pentru sectorul de apă

Stefana Muresan

Afaceri de 1 milion de lei pentru clubul care oferă cursuri de educație acvatică

Papuc Irina

Leave a Comment