Agricultura Banci Comert Credite Finante-banci Slider Ultimele stiri

Fermierii vor declararea stării de calamitate și amânarea ratelor prin două ordonanțe

Cele două ordonanțe ar trebui publicate până la 30 septembrie 2020 pentru ca fermierii să nu fie retrogradați ca scoring la următoarele credite.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită primului ministru, Ludovic Orban, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca ordonanțele de urgență privind declararea stării de calamitate și pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern.

Având în vedere că anul agricol 2019-2020 nu este unul normal, această ordonanță vine în sprijinul fermierilor ale căror culturi au fost afectate de seceta pedologică severă și arșița atmosferică, iar nivelul recoltelor a fost diminuat de la 30% până la 100%.

Avem nevoie de declararea stării de calamitate cât mai repede, deoarece toate contractele vor ajunge la termen în următoarele zile și atunci corectarea lor este mult mai greoaie după scadență. În fiecare an normal agroclimatic, fermierii și-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu traderii sau cu firmele locale, au plătit arenda, ratele la credite, leasing, taxele și impozitele, etc. Precizăm că anul agricol 2019-2020 a fost cel mai greu din ultimii minimum 50 de ani. Este pentru prima dată când au fost afectate de seceta pedologică severă atât culturile de toamnă cât și cele de primăvară. Toate riscurile și cele mai mici beneficii sunt la fermier”, se precizează în solicitarea asociațiilor de agricultori.

Stare de calamitate

Producătorii agricoli spun că au dovedit că nu sunt rău platnici și nu doresc să le fie șterse cu buretele datoriile. „Nimeni nu urmărește exonerarea totală, perturbarea fluxurilor de aprovizionare cu inputuri, sau a celor de livrări recolte. În următoarele luni vor apărea statisticile în care se va vedea gradul de onorare a contractelor, cantitatea de marfă ce a rămas în țară, mai ales că fermierii sunt direct interesați în dezvoltarea procesării. Realitatea arată că soluțiile identificate și propuse de fermieri nu au fost acceptate de către partenerii din interiorul lanțului de achiziționare cereale și oleaginoase. Restabilirea încrederii între jucătorii din agribusiness și repornirea motoarelor în vederea pregătirii viitorului sezon agricol, se poate face doar dacă vor mai exista fermierii în viitorul apropiat. Avem nevoie de soluții urgente, iar această ordonanță va reglementa rezonabil cazurile de imposibilitate de executare contractuală”, se precizează în comunicatul Alianței pentru Agricultură și Cooperare.

Producătorii din sectorul agroalimentar se află în pragul unei crize economice puternice, determinate în primul rând de seceta severă, care are multiple și dramatice consecințe. Au fost făcute numeroase solicitări și demersuri către MADR, MFP, Guvern, să susțină în relația cu BNR, ARB identificarea, aprobarea și implementarea în regim de urgență a unei măsuri legislative pentru amânarea plății ratelor scadente la creditele capital de lucru contractate de fermierii calamitați de la instituțiile de credit și instituții financiare nebancare, astfel încât fermierii calamitați, în mare parte buni platnici, să nu fie afectați prin retrogradări de scoring determinate de factori externi, incontrolabili.

Cunoaștem soluțiile negocierilor individuale, între banca și client pentru depășirea situației actuale, însă discutăm despre cca. 20.000 fermieri afectați, pe o suprafață de 2,7 milioane ha care necesită o soluție legală unitară. Discuțiile individuale necesită timp îndelungat, cheltuieli și garanții suplimentare, care uneori nu mai sunt și finalmente, o restructurare a creditelor va pune în pericol continuarea activității agricole. Solicităm aceasta în numele fermierilor din România care s-au dovedit a fi clienți cu bonitate, care nu au întâmpinat probleme până acum și care din motive ce nu le pot fi imputate, sfârșesc prin a fi retrogradați ca scoring și afectați profund în obținerea de alte credite pe viitor”, solicită Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Related posts

Clujul, conectat aerian cu Heathrow și Amsterdam

Nora Dumitrescu

GTC investește peste 70.000 euro în cele cinci proiecte din București, în contextul COVID-19

Papuc Irina

ECO & SAFE: cuvintele cheie pentru orice participant la Electric Castle 2019

Ligia Voro

CFR SA: Constructorul are patru luni să finalizeze lucrările pe varianta de traseu Podul Mureş – Coşlariu

Stefana Muresan

Medicii români întorși din Italia au adus cinci ventilatoare pulmonare donate de Papa Francisc Spitalului din Suceava

Traian Dan

Brașovenii de la Sika vor să îi preia pe covăsnenii de la Arcon

Stefana Muresan

Combinatul Chimcomplex va fabrica un igienizant anticoronavirus

Nora Dumitrescu

Lucrări de infrastructură în Turda, în valoare de 30 mil. euro, atribuite companiilor Diferit, Viarom Construct, Bema Prodserv și Tirenna Scavi

Stefana Muresan

Universitarii clujeni au modernizat Campusul Danubius

Nora Dumitrescu

Ambasadorul Paul Brummell, discuții cu primarul din Oradea cu privire la oportunităţile de investiţii

Stefana Muresan

Sigemo, furnizor de anvelope și jante din Sibiu: Anul 2021 va fi cu siguranță un an greu

Ion Surdu

La 9 luni, Romgaz – cifră de afaceri mai mare, profit net mai mic

redactia

Philips va oferi ecografii gratuite în Transilvania

Nora Dumitrescu

3 reasons why investors choose Cluj-Napoca for their business

Stefana Muresan

UEFA amână Campionatul European de Fotbal. La București erau programate patru meciuri: venituri de 100 mln. euro

Ion Surdu

Viarom va moderniza străzile din cartierul industrial al Turzii

Nora Dumitrescu

Timișoara și Clujul, în topul comerțului cu produse organice

Nora Dumitrescu

Ce ar trebui să știi despre campania „Te răcorești și reîmpădurești”

Stefana Muresan

Terapie prin artă în șase spitale clujene

Ligia Voro

Bosch pregătește recruți pentru școala sa duală

Nora Dumitrescu

Statistică RAR: peste 1.700 de vehicule cu risc iminent de accidente

Ligia Voro

David Ciceo, membru în Consiliul Director al Airport Council Europe

Stefana Muresan

Număr record de participanți la Târgul de Cariere Digital Oradea, peste 2.800

Traian Dan

Rotaract, o organizație foarte deschisă la idei de proiecte și parteneriate

Ligia Voro

Leave a Comment