Sanatate Ultimele stiri

Asociația OncoHelp marchează ziua mondială a luptei împotriva cancerului la sân

1 Octombrie reprezintă, la nivel mondial, ziua dedicată luptei împotriva cancerului la sân. Asociația OncoHelp marchează acest moment prin aprinderea unor lumini roz care vor îmbrăca clădirea Centrului de Oncologie OncoHelp, timp de o săptămână, începând cu seara zilei de 30 septembrie 2020. Mesajul pe care Asociația OncoHelp dorește să îl transmită tuturor femeilor este acela că printr-un control medical anual boala poate fi depistată la timp și învinsă.

Orice femeie trebuie să aibă grijă de sănătatea ei, iar prevenția joacă un rol extrem de important în tratamentul cancerului de sân. Asociația OncoHelp subliniază importanța prevenției și conștientizarea pericolului reprezentat de această boală necruțătoare. Depistat în stadiul incipient, cancerul de sân poate fi vindecat în proporție de peste 90%. De aceea femeilor le este recomandată autoexaminarea sânilor prin tehnici de autopalpare, precum și efectuarea unor controale anuale la medicul specialist astfel încât să poată fi identificate orice formațiuni anormale.

“Conform Ghidului European de Oncologie, în 2018 în toată lumea au fost diagnosticate  2,1 milioane de cazuri noi de cancer la sân. Statisticile din ultimii ani arata că 1 din 4 femei la nivel mondial va dezvolta cancer la sân de-a lungul vieții. Incidența cancerului la sân a crescut odată cu îmbătrînirea populației dar și datorită introducerii mamografiei de screening.

Cei mai importanți factori de risc sunt predispoziția genetică, expunerea prelungită la estrogeni, radiațiile ionizante, nuliparitatea și istoricul de leziuni benigne la nivelul sânului. Cancerul de sân rămâne în continuare principala cauză de deces prin cancer la femei atât în Europa cât și în întreaga lume. Un sfert din cancerele de sân apar înaintea vârstei de 50 de ani și la mai puțin de 5%, înaintea vârstei de 35 de ani.

Tratamentul cancerului la sân este complex și necesită o echipă multidisciplinară de diagnostic și tratament. Depistarea în stadii incipiente crește rata de vindecare. Pentru prevenirea cancerului de sân este nevoie de o educație medicală încă din timpul anilor de școală, însușirea tehnicilor de autopalpare și sensibilizarea populației feminine pentru prezentarea la medicul de familie și apoi la specialist ori de câte ori apare o suspiciune de existentență a unei modificări clinice la nivelul sânilor. În stadiul incipient, cancerul de sân nu doare!” a declarat Dr. Cristina Oprean, Medic Primar Oncolog – Șef Spitalizare de Zi, Secția Oncologie – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

Related posts

CJ Arad, împrumut de 50 mil. lei pentru reabilitarea a două drumuri județene

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Municipiul Blaj – continuitatea evoluției, de la importanță istorică, la putere economică

Transilvania Business

O companie clujeană a lansat primul magazin online din România cu documente de HR profesioniste

redactia

44 de milioane de euro pentru modernizarea căilor ferate ale Clujului

Nora Dumitrescu

Un miliard de euro de la UE pentru restartul IMM-urilor din România

Traian Dan

Reportaj Autostrada Sibiu-Pitești. Optimism pe șantierul Sibiu-Boița: „Stadiul fizic al lucrărilor, aproape dublu față de estimarea inițială”

Ion Surdu

Hünnebeck România mizează pe infrastructură în perioada următoare

Nicolae Pop

Universitatea din Sibiu lansează două proiecte de 250.000 de euro în lupta cu Covid-19

Ion Surdu

Sondaj IRES: Românii și banii lor. Precepții, comportamente și proiecții financiare

redactia

Wizz Air caută însoțitoare de bord la Oradea

Traian Dan

[Enjoy Transylvania!] Covasna. Spend Some Time in Nature

Transilvania Business

Autostrada Oradea – Arad, posibilă datorită Poloniei

redactia

Banca Națională găzduiește expoziția Muzeul antreprenoriatului: 100 de ani de antreprenoriat în România, o inițiativă CITR Group

redactia

Universitatea din Sibiu este prima din România care folosește platforma de predare online G Suite Enterprise for Education

Ion Surdu

Un hipermarket din Cluj devine producător de energie

Nora Dumitrescu

Recomandări și măsuri anunțate de băncile din România în contextul COVID-19

Papuc Irina

Consiliul județean a preluat un drum turistic din Cluj

Nora Dumitrescu

Cercetarea românească. OMS: Institutul OncoGen din Timișoara este singurul din România care testează un vaccin împotriva Covid-19

Ion Surdu

Cifră de afaceri record pentru Grupul Marquardt

Stefana Muresan

Soluțiile Fomco pentru industria auto

Ioan Sandor

The International Summit and Exhibition “Hydropower Balkans 2017”

Ligia Voro

Bosch inaugurează un centru medical la Blaj

Ion Surdu

CNIPMMR vrea să coreleze oferta educațională cu cerințele pieței muncii

Traian Dan

Estimările agenției de turism Paralela 45 pentru 2020: vânzări de 80 milioane de euro

Papuc Irina

Leave a Comment