Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cluj, Oradea și Sibiu câștigă mai mulți bani din parcările publice decât Brașov, deși au mai puține locuri

Aproape 140 de milioane de lei au obținut primăriile din România din utilizarea parcărilor publice în anul 2019. Doar 16 orașe au hărţi publice ale parcărilor.

Cele 7 milioane de autovehicule înmatriculate în România au la dispoziție aproximativ 1,2 milioane de locuri publice de parcare, potrivit unui unei analize a integratorului de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting.

„Primele trei zone și orașe, ca număr al locurilor publice de parcare, sunt Sectorul 2 și Sectorul 3 din mun. București, respectiv Iași, în timp ce primele orașe, ca venituri obţinute din parcări sunt, după liderul București, Cluj-Napoca, Oradea și Sibiu. Mai mult, clasamentul orașelor cele mai eficiente în monetizarea parcărilor este condus, suprinzător, de Odoreheiu Secuiesc, cu 1.591 lei/ loc de parcare/ an, urmat de Timișoara, cu 689 lei și Cluj, cu 613 lei. Ca mod de încasare a veniturilor, putem spune că domină plăţile cash, dar este vizibilă tendința de creștere în direcția plăţilor electronice, cu 49 de orașe în care parcarea se poate plăti printr-o aplicaţie mobilă, în comparaţie cu cele 19 orașe din țară cu parcometre instalate”, declară Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.

Potrivit autorilor studiului, metodologia acestui raport a constat în colectarea datelor de la primării, dar și verificarea acestor informații cu alte surse terțe: media și furnizori. Reprezentanții Vegacomp Consulting au trimis adrese la 324 de primării din România, dintre care au raspuns solicitării un număr de doar 248 de oraşe, nu direct, ci deseori în două sau chiar trei runde de revenire a solicitărilor de informații. Pentru Bucureşti, au fost incluse șapte primării, în raport. Documentul prezent include informațiile prelevate de la primării şi din celelalte surse relevante, în perioada 9 aprilie – 15 septembrie 2020.

Potrivit raportului, tariful anual pentru parcările de reședinţă variază între 30 și 100 lei în localităţile mici, respectiv între 70 și 150 lei în orașele mari. Pentru abonamente, preţurile de închiriere variază între 15 lei/lună și 1.000 lei/lună. Tariful orar de ocupare pentru parcările publice cu plată variază între 1 și 5 lei, cu excepţia Bucureștiului și Clujului, unde limita maximă ajunge la 10 lei.

Numărul total al locurilor de parcare de pe stradă (on-street) este de 403.148, dintre care care: 128.735 sunt cu plată, 252.742 sunt fără plată, 13.728 sunt pentru persoane cu dizabilităţi, 124 sunt pentru mașini electrice. Numărul total al locurilor de parcare din afara străzii (off-stret) este de 155.052, iar cel al locurilor de parcare inteligente este de 9.742.

De asemenea, doar 16 orașe au hărţi publice ale parcărilor, în timp ce în 49 de orașe se poate plăti parcarea prin aplicaţie, în 47 de orașe se poate plăti parcarea prin SMS, în 53 de orașe se poate plăti parcarea la DGITL, deși ar trebui să fie posibil în toate orașele, în 11 orașe se poate plăti taxa de parcare prin ghiseul.ro, în 9 orașe se poate plăti taxa de parcare doar numerar, la persoana angajată să gestioneze parcarea, iar în 19 orașe din ţară există parcometre la care se poate plăti utilizarea parcării.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clusterul AgroTransilvania, invitat la Săptămâna Verde a Europei

Articolul următor

Conacele - pensiuni exclusiviste ale Covasnei, exemplu pentru Sălaj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share