Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

IOTA Access oferă control inteligent al accesului bazat pe open-source, pentru orice aplicație sau platformă

IOTA Access este o arhitectură DLT (bază de date distribuită), open-source (codul sursă este public) pentru acordarea sau revocarea accesului condiționat de la distanță al dispozitivelor fizice, fără permisiuni centralizate și în mod verificabil.

Fundația IOTA, este o organizație non-profit specializată în tehnologia registrelor distribuite (DLT) și în dezvoltarea de software de tip open-source. Aceasta anunță astăzi lansarea IOTA Access, o arhitectură DLT de tip open-source pentru construirea de sisteme de control acces. În momentul de față, Fundația IOTA colaborează cu parteneri precum Jaguar Land Rover, STMicroelectronics, EDAG, RIDDLE&CODE, NTT DATA Romania, ETO Gruppe și BiiLabs pentru a oferi o arhitectură sigură de control acces, cu un potențial înalt de configurare și fără permisiuni centralizate, pentru dispozitive inteligente din întreaga lume.

Sistemele de acces existente presupun centralizare. Permisiunile depind de o conexiune la internet, fiind stocate pe un server sau în cloud. Dispozitivul care acordă acces trebuie să se mențină conectat la aceste sisteme pentru a detecta în permanență permisiunile, ceea ce îl face extrem de restrictiv. În industria automotive, de exemplu, un asemenea sistem pur și simplu nu funcționează. Vehiculele nu dispun tot timpul de o conexiune stabilă și substanțială. Actualizarea constantă a legăturii cu structura centrală pune aceeași problemă ca și la alte sisteme centralizate: necesită lățime de bandă mare și prezintă un singur punct de eșec.

IOTA Access descentralizează structurile de permisiune și acces. Aceasta le permite să fie integrate în vehicul, de exemplu, pentru a putea să proceseze direct aceste semnale la nivel individual și nu ca parte dintr-o structură mai mare, centralizată.

Imaginați-vă următorul scenariu: îi acordați colegului de cameră, Andrei, permisiunea să utilizeze mașina dumneavoastră. Acesta poate să împrumute automobilul la anumite ore, în timpul în care dumneavoastră dormiți, iar el lucrează. În schimb, se angajează să achite un anumit cost pentru benzină și întreținere. De asemenea, Andrei este de acord să mențină asigurarea și să înapoieze vehiculul până la ora 7 dimineața în fiecare zi, pentru ca dumneavoastră să puteți pleca la serviciu la ora 8.

IOTA Access sporește nivelul de încredere al unor astfel de tranzacții prin intermediul unui adaos de transparență și delegare flexibilă a funcțiilor vehiculului. Dacă Andrei dorește să utilizeze vehiculul, trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a dobândi acces la acesta. Cu IOTA Access, aceste condiții sunt controlate electronic, acordând sau revocând permisiunea de a utiliza mașina în funcție de îndeplinirea sau neîndeplinirea cerințelor stabilite. De exemplu, i se acordă acces dacă ora se încadrează în intervalul 23:00-07:00, dacă are o poliță de asigurare valabilă și dacă transferă 600 de unități IOTA pe lună în contul dumneavoastră și, cu toate că IOTA Access începe cu industria automotive, posibilitațile de utilizare sunt nelimitate. IOTA plănuiește să extindă arhitectura pentru a cuprinde multiple cazuri de utilizare privind accesul și permisiunile pe măsură ce se dezvoltă.

„Provocarea constă în a găsi un mod de a delega accesul către resursele noastre, asigurând, în același timp, respectarea unor condiții stricte.” a declarat cofondatorul IOTA Dominik Schiener. „În afaceri, gestionarea acestor contracte ajunge adesea sub controlul unor întregi departamente sau echipe de juriști. Cu IOTA Access, gestionăm mare parte din această muncă de pe dispozitive integrate, platforme, sau chiar printr-o aplicație pentru smartphone” explică cofondatorul.

Cu IOTA Access, datorită protocolului Tangle de la IOTA, un utilizator poate acorda acces la orice dispozitiv fizic sau flux de date de la distanță, fără a fi nevoie de permisiune și în mod verificabil. Toate acestea sunt controlate din culise, încorporate în produse sau platforme care gestionează detaliile tranzacțiilor și acordă sau revocă accesul fără intervenția utilizatorului.

Aceasta arhitectură funcționează cu orice resursă IoT, indiferent dacă este un vehicul, o încuietoare inteligentă sau un senzor integrat într-un alt obiect. Cu IOTA Access, utilizatorii sau organizațiile pot acorda sau revoca direct accesul în orice moment, pot adăuga restricții suplimentare sau efectua din mers modificări ale acestor acorduri pe cale electronică. Cu ajutorul IOTA, ambii utilizatori au acces la termeni și la orice intrări suplimentare din registru, cum ar fi utilizările anterioare, modificări ale acordului și plăți – atât trimise, cât și primite.

IOTA Access poate fi utilizat pentru sarcini minore, precum împrumutarea unui laptop sau limitarea timpului petrecut în fața ecranului de către copii, acordând acces numai după ce au fost îndeplinite anumite condiții. De asemenea, poate controla clădiri întregi, permițând accesul angajaților sau locatarilor în funcție de momentul zilei, de cardul de identificare al angajatului sau de nivelul de autorizare.

„Controlul accesului în condiții specifice presupune existența încrederii că ambii utilizatori vor respecta acordul, fiecare de partea sa”, a declarat cofondatorul IOTA David Sønstebø. „Cu IOTA Access, putem oferi acel adaos de transparență pentru a ne asigura că ambele părți onorează acordul și respectă condițiile acestuia.”

Funcții adiționale:

  • controlarea accesului la anumite funcții ale dispozitivului, numai în condiții specificate
  • gestionare flexibilă a politicilor
  • delegarea drepturilor de acces la dispozitiv către mai multe entități găzduite
  • menținerea transparenței controalelor cu ajutorul pistelor imuabile de audit
  • integrare facilă în aplicații și platforme existente prin intermediul interfețelor API.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a modificat programul de vizitare a Cetății Deva și accesul cu Telecabina

Articolul următor

Fabrica Terapia va angaja elevii direct de pe băncile școlii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share