Digitalizare IT&C Ultimele stiri

IOTA Access oferă control inteligent al accesului bazat pe open-source, pentru orice aplicație sau platformă

IOTA Access este o arhitectură DLT (bază de date distribuită), open-source (codul sursă este public) pentru acordarea sau revocarea accesului condiționat de la distanță al dispozitivelor fizice, fără permisiuni centralizate și în mod verificabil.

Fundația IOTA, este o organizație non-profit specializată în tehnologia registrelor distribuite (DLT) și în dezvoltarea de software de tip open-source. Aceasta anunță astăzi lansarea IOTA Access, o arhitectură DLT de tip open-source pentru construirea de sisteme de control acces. În momentul de față, Fundația IOTA colaborează cu parteneri precum Jaguar Land Rover, STMicroelectronics, EDAG, RIDDLE&CODE, NTT DATA Romania, ETO Gruppe și BiiLabs pentru a oferi o arhitectură sigură de control acces, cu un potențial înalt de configurare și fără permisiuni centralizate, pentru dispozitive inteligente din întreaga lume.

Sistemele de acces existente presupun centralizare. Permisiunile depind de o conexiune la internet, fiind stocate pe un server sau în cloud. Dispozitivul care acordă acces trebuie să se mențină conectat la aceste sisteme pentru a detecta în permanență permisiunile, ceea ce îl face extrem de restrictiv. În industria automotive, de exemplu, un asemenea sistem pur și simplu nu funcționează. Vehiculele nu dispun tot timpul de o conexiune stabilă și substanțială. Actualizarea constantă a legăturii cu structura centrală pune aceeași problemă ca și la alte sisteme centralizate: necesită lățime de bandă mare și prezintă un singur punct de eșec.

IOTA Access descentralizează structurile de permisiune și acces. Aceasta le permite să fie integrate în vehicul, de exemplu, pentru a putea să proceseze direct aceste semnale la nivel individual și nu ca parte dintr-o structură mai mare, centralizată.

Imaginați-vă următorul scenariu: îi acordați colegului de cameră, Andrei, permisiunea să utilizeze mașina dumneavoastră. Acesta poate să împrumute automobilul la anumite ore, în timpul în care dumneavoastră dormiți, iar el lucrează. În schimb, se angajează să achite un anumit cost pentru benzină și întreținere. De asemenea, Andrei este de acord să mențină asigurarea și să înapoieze vehiculul până la ora 7 dimineața în fiecare zi, pentru ca dumneavoastră să puteți pleca la serviciu la ora 8.

IOTA Access sporește nivelul de încredere al unor astfel de tranzacții prin intermediul unui adaos de transparență și delegare flexibilă a funcțiilor vehiculului. Dacă Andrei dorește să utilizeze vehiculul, trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a dobândi acces la acesta. Cu IOTA Access, aceste condiții sunt controlate electronic, acordând sau revocând permisiunea de a utiliza mașina în funcție de îndeplinirea sau neîndeplinirea cerințelor stabilite. De exemplu, i se acordă acces dacă ora se încadrează în intervalul 23:00-07:00, dacă are o poliță de asigurare valabilă și dacă transferă 600 de unități IOTA pe lună în contul dumneavoastră și, cu toate că IOTA Access începe cu industria automotive, posibilitațile de utilizare sunt nelimitate. IOTA plănuiește să extindă arhitectura pentru a cuprinde multiple cazuri de utilizare privind accesul și permisiunile pe măsură ce se dezvoltă.

„Provocarea constă în a găsi un mod de a delega accesul către resursele noastre, asigurând, în același timp, respectarea unor condiții stricte.” a declarat cofondatorul IOTA Dominik Schiener. „În afaceri, gestionarea acestor contracte ajunge adesea sub controlul unor întregi departamente sau echipe de juriști. Cu IOTA Access, gestionăm mare parte din această muncă de pe dispozitive integrate, platforme, sau chiar printr-o aplicație pentru smartphone” explică cofondatorul.

Cu IOTA Access, datorită protocolului Tangle de la IOTA, un utilizator poate acorda acces la orice dispozitiv fizic sau flux de date de la distanță, fără a fi nevoie de permisiune și în mod verificabil. Toate acestea sunt controlate din culise, încorporate în produse sau platforme care gestionează detaliile tranzacțiilor și acordă sau revocă accesul fără intervenția utilizatorului.

Aceasta arhitectură funcționează cu orice resursă IoT, indiferent dacă este un vehicul, o încuietoare inteligentă sau un senzor integrat într-un alt obiect. Cu IOTA Access, utilizatorii sau organizațiile pot acorda sau revoca direct accesul în orice moment, pot adăuga restricții suplimentare sau efectua din mers modificări ale acestor acorduri pe cale electronică. Cu ajutorul IOTA, ambii utilizatori au acces la termeni și la orice intrări suplimentare din registru, cum ar fi utilizările anterioare, modificări ale acordului și plăți – atât trimise, cât și primite.

IOTA Access poate fi utilizat pentru sarcini minore, precum împrumutarea unui laptop sau limitarea timpului petrecut în fața ecranului de către copii, acordând acces numai după ce au fost îndeplinite anumite condiții. De asemenea, poate controla clădiri întregi, permițând accesul angajaților sau locatarilor în funcție de momentul zilei, de cardul de identificare al angajatului sau de nivelul de autorizare.

„Controlul accesului în condiții specifice presupune existența încrederii că ambii utilizatori vor respecta acordul, fiecare de partea sa”, a declarat cofondatorul IOTA David Sønstebø. „Cu IOTA Access, putem oferi acel adaos de transparență pentru a ne asigura că ambele părți onorează acordul și respectă condițiile acestuia.”

Funcții adiționale:

  • controlarea accesului la anumite funcții ale dispozitivului, numai în condiții specificate
  • gestionare flexibilă a politicilor
  • delegarea drepturilor de acces la dispozitiv către mai multe entități găzduite
  • menținerea transparenței controalelor cu ajutorul pistelor imuabile de audit
  • integrare facilă în aplicații și platforme existente prin intermediul interfețelor API.

Related posts

Studiu: De unde pot lua românii cele mai avantajoase credite online?

Traian Dan

ELITE ÎN BUSINESS. Top 20 de companii românești din Județul Alba

Ion Surdu

Femeile care lucrează în UE câștigă în medie cu 16% mai puțin decât bărbații. România are cea mai mică diferență

Papuc Irina

POZITIV TB: Cristian Gabriel Pavel, Director General Alfa Software – “Furtuna va trece și cei care vor supraviețui sunt cei care au comunicat eficient în această perioadă”

Ligia Voro

Excedent bugetar de 13 milioane de lei la Alba Iulia. Cum vrea Primăria să cheltuie banii

Papuc Irina

Dimitris Raptis, noul CEO Globalworth Group

Ion Surdu

CNAIR: Aproape 200 milioane lei pentru întreţinerea drumurilor şi prevenirea efectelor inundaţiilor

Stefana Muresan

Mai multe curse low-cost de pe aeroportul din Someșeni

Nora Dumitrescu

Proiecte de peste 9 miliarde de euro contractate de Ministerul Transporturilor prin POIM. Autostrada Sibiu-Pitești, în curs de evaluare

Papuc Irina

Grupul belgian Interparking a cumpărat o parcare de 4 mil. euro în Timişoara

Stefana Muresan

Impactul Google în România: afaceri anuale de 4,3 miliarde de lei

Papuc Irina

Primăria Sibiu a fost certificată pentru sistemul de management conform standardului ISO 9001:2015

Ion Surdu

POZITIV TB: Dan Paștiu, fondatorul francizei Dabo Doner – „Unii ar spune că mai bine stai degeaba, decât să lucrezi degeaba. Noi vrem să fim alături de client, chiar dacă nu facem profit”

Ion Surdu

Cea mai mare plantație de goji din Europa se află în Satu Mare

Stefana Muresan

Parcarea de pe Strada Brașovului din Oradea, inaugurată de ziua orașului

Traian Dan

Licitație de peste 72 milioane euro pentru întreținerea drumurilor din Ardeal

Stefana Muresan

Asociaţia Investitorilor Români în Republica Moldova – 24 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 miliarde euro, înființată de un orădean

redactia

SMARTREE: Peste 75% dintre companiile mari oferă beneficii extrasalarile propriilor angajați

Stefana Muresan

Clinica de obstetrică-gi­­necologie Gynoprax din Satu Mare, afaceri de aproape 3 mil. lei

Stefana Muresan

Aerogara din Cluj a primit acreditarea internațională de sănătate

Nora Dumitrescu

Companiile anticipeaza investitii in personal

Ionut Oprea

Omul de afaceri elvețian care a dezvoltat proiectul Coresi din Braşov, investiţie de 5 mil. euro într-un centru de radioterapie în Constanţa, primul dintr-un lanţ de zece programate

Stefana Muresan

Hervis își redeschide șase magazine din Ardeal. Altele rămân închise

Nora Dumitrescu

Percepția și comportamentul populației cu privire la consumul responsabil de energie și eficiența energetică în clădiri – Partea I

Ligia Voro

Leave a Comment