Educație IT&C Timiș

Universităţile din Timişoara investesc milioane de euro, bani din fonduri europene, în dezvoltarea a două platforme IT

Mediul universitar timişorean face un mare pas înainte pentru susţinerea dezvoltării sectorului tehnologiei informaţiei din zona Banatului. Cele mai puternice instituţii de învăţământ superior din oraş, Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest, au semnat contractele de finanţare pentru realizarea a două platforme în domeniul IT, în valoare de aproximativ un milion de euro fiecare.

Universitatea Politehnica Timişoara va beneficia de o nouă platformă IT, ca urmare a unui proiect în valoare de peste patru milioane de lei. Proiectul „CloudPUTing – Platformă Cloud de înaltă performanță la Universitatea Politehnica Timișoara” va ajuta la analiza, stocarea şi procesarea datelor de mari dimensiuni.

Proiectul, în valoare totală de 4.051.241 lei, are ca principal obiectiv realizarea unui nod cloud de tip HPC eterogen dedicat pentru derularea proiectelor de cercetare, precum și pentru susținerea activităților didactice.

Scopul principal al proiectul este de creștere a capacităţii de cercetare şi inovare ale UPT, în vederea ridicării nivelului de competitivitate şi vizibilitate ştiinţifică al instituţiei pe plan național și internațional și îmbunătățirii capacităţii de transfer tehnologic pentru rezultatele de cercetare, prin crearea unui nod cloud bazat pe tehnologii deschise, conectat reţelelor naționale și internaţionale de infrastructură cloud de cercetare, cu aplicabilitate în colectarea, stocarea, analiza, procesarea, distriburea şi protecţia masivelor de date eterogene produse în cadrul iniţiativelor de cercetare şi inovare derulate în regiunea de vest a României.

De noua structură vor beneficia toate cadrele didactice, cercetătorii și doctoranzii din UPT, indiferent de domeniul de cercetare în care activează (având astfel acces la servicii centralizate de putere de calcul, stocare și productivitate), partenerii de cercetare publici/privați ai UPT, studenții ce urmează programe de master, în special cele orientate pe cercetare, studenții ciclurilor de licență, pentru realizarea proiectelor, elevii de liceu, pentru proiecte și competiții, absolvenții și studenții UPT cu spirit antreprenorial ce doresc să lanseze un produs și au nevoie de servicii de infrastructură pentru soluțiile pe care le dezvoltă.

Proiectul presupune amenajarea unui spațiu dedicat de tip dataroom, în incinta UPT, cu o suprafață de 80 mp, din care 50 mp va fi dedicat doar serverelor, infrastructură de internet de minim 3 Gbps, sistem de ventilație, răcire și control al umidității, supraveghere video, control acces, sistem de alarmă antiefracție etc.

În ceea ce privește valorificarea proiectului, sunt vizate proiecte ale companiilor ce doresc să testeze anumite tehnici de învățare specifice pe datele de care dispun, dezvoltarea de cursuri practice de pregătire și perfecționare pe domeniul infrastructurilor cloud și al dezvoltării aplicațiilor pentru cloud, precum și integrarea într-un sistem national de tip cloud computing, de înaltă performanță, având ca principale noduri, centrele universitare majore din Romania.

UVT primeşte peste cinci milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii IT

Centrul de Cercetare în Informatică (CeRiCS), din cadrul Facultății de Matematică și Informatică de la Universitatea de Vest Timişoara va fi modernizat cu suma de 5,6 milioane de lei. În urma acestei operaţiuni, capacitatea de calcul a centrului va creşte şi va putea oferi servicii de tip Cloud BigData și a serviciilor de date cu performanță înaltă la un nivel superior.

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat proiectul „Modernizarea infrastructurii de calcul și stocare a Centrului de Cercetare în Informatică al Universității de Vest din Timișoara pentru oferirea de servicii de tip Cloud și servicii de calcul de înaltă performanță – MOISE”. Proiectul implementat de UVT va avea ca obiectiv general întărirea prezenței UVT pe harta europeană a calcului de înaltă performanță, în contextul în care în Comisia Europeană a anunțat recent că vrea să aloce resurse financiare suplimentare pentru ca UE să își poată menține rolul de lider în domeniul calculului de înaltă performanță (HPC).

„Acum aproape 10 ani, la Universitatea de Vest din Timișoara a fost instalat cel mai puternic echipament de calcul din România de la acel timp, super-computerul IBM BlueGene/P, cu o putere de calcul care depășea puterea oferită de o mie de calculatoare obișnuite, cu care a fost echipat Laboratorul de Calcul de Înaltă Performanţă din cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM). Acum, iată că suntem în fața unei etape de upgrade în infrastructura de calcul și stocare a Centrului de Cercetare în Informatică al Universității de Vest din Timișoara, pentru oferirea de servicii de tip Cloud și servicii de calcul de înaltă performanță, prin care comunitatea noastră academică se integrează în tendința europeană care urmărește obținerea rolului de lider în domeniul calculului de înaltă performanță (HPC). La finalul acestui proiect ambițios, UVT se va înscrie din nou pe harta europeană a celor mai avansate dotări tehnologice, atât de necesare noului tip de învățământ universitar, aplicat tot mai mult prin metode digitale și medii online”, a anunţat Marilen Pirtea, rectorul UVT, la lansarea proiectului.

Proiectul este implementat are o durată de 24 luni, urmând a se finaliza la 30 iunie 2022. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 5,6 milioane de lei, din care 4,851 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Proiectul MOISE este cofinanţat din Programul Operaţional Competitivitate 2014 -2020.

Iniţiativa are ca obiectiv general creșterea capacității, în scopul ridicării nivelului de competitivitate pe plan internațional al Universității de Vest din Timișoara, prin modernizarea infrastructurii de calcul și stocare existentă , pentru a permite creșterea ofertei de servicii de tip Cloud, servicii de HPC și integrarea în structuri internaționale de tip Cloud și Infrastructuri masive de date.

Related posts

Business to more Business s-a încheiat la Timisoara

Ionut Oprea

Universitatea de Vest din Timișoara, membru observator al EuniverCities

Ligia Voro

Universitatea Politenica Timişoara primeşte bani de la Compania Naţională de Investiţii pentru nou cămin studenţesc, destinat masteranzilor şi doctoranzilor

Robert Bloancă

Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara, trafic record

Stefana Muresan

iQuest devine Nagarro și își continuă activitatea în România sub noul brand

Papuc Irina

UVT soluționează impasul organizării competiției naționale CanSat

Stefana Muresan

Unităţile de tip service auto din Timiş au mari probleme, fiind amendate cu sute de mii de lei de RAR

Robert Bloancă

Fondatorul AROBS s-a întâlnit cu noul ministru al fondurilor europene

Nora Dumitrescu

CFR vrea să reabiliteze calea ferată Caransebeş – Timişoara – Arad, pentru a se circula cu 160 de kilometri la oră

Robert Bloancă

Timișul insistă pentru realizarea autostrăzii Timișoara – Belgrad

Robert Bloancă

Horváth & Partners a lansat în România Steering Lab

Ligia Voro

IMM-urile din România pot accesa cel puțin 100.000 de euro pentru digitalizare

Traian Dan

Producătorul de lactate Simultan din Timiş, investiție 6 mil. euro

Stefana Muresan

Timiș: Locuitorii din 70 de localități, constituiți în asociații de dezvoltare, vor beneficia de conectare la reţele de gaze naturale

redactia

Trei regionale din Transilvania – treceri de cale ferată cu covor antiderapant

Nora Dumitrescu

Timişoara: Americanii de la Azur văd afaceri în creştere cu 10%

Stefana Muresan

O aplicație românească premiată de ONU la o competiție mondială de turism: fondatori sunt doi tineri din Sibiu și București

Papuc Irina

Alfa Software anunță afaceri de 8,5 milioane lei, în creștere cu 50%

Ligia Voro

Primele autorizări ale proiectului imobiliar ISHO Timișoara

Nicolae Pop

Fuziune informatică București – Cluj. Life Is Hard va prelua Innobyte

Nora Dumitrescu

Degustare specială, într-un regal al vinurilor prezente la VINVEST

Stefana Muresan

Finanțări de până la 100.000 de euro/startup în a patra rundă a Techcelerator

Ligia Voro

Suedezii de la Autoliv transferă în România 6 milioane de euro pentru divizia sa de Electronics

Stefana Muresan

Confort sporit pentru pacienții OncoHelp

Nicolae Pop

Leave a Comment