Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universităţile din Timişoara investesc milioane de euro, bani din fonduri europene, în dezvoltarea a două platforme IT

Mediul universitar timişorean face un mare pas înainte pentru susţinerea dezvoltării sectorului tehnologiei informaţiei din zona Banatului. Cele mai puternice instituţii de învăţământ superior din oraş, Universitatea Politehnica şi Universitatea de Vest, au semnat contractele de finanţare pentru realizarea a două platforme în domeniul IT, în valoare de aproximativ un milion de euro fiecare.

Universitatea Politehnica Timişoara va beneficia de o nouă platformă IT, ca urmare a unui proiect în valoare de peste patru milioane de lei. Proiectul „CloudPUTing – Platformă Cloud de înaltă performanță la Universitatea Politehnica Timișoara” va ajuta la analiza, stocarea şi procesarea datelor de mari dimensiuni.

Proiectul, în valoare totală de 4.051.241 lei, are ca principal obiectiv realizarea unui nod cloud de tip HPC eterogen dedicat pentru derularea proiectelor de cercetare, precum și pentru susținerea activităților didactice.

Scopul principal al proiectul este de creștere a capacităţii de cercetare şi inovare ale UPT, în vederea ridicării nivelului de competitivitate şi vizibilitate ştiinţifică al instituţiei pe plan național și internațional și îmbunătățirii capacităţii de transfer tehnologic pentru rezultatele de cercetare, prin crearea unui nod cloud bazat pe tehnologii deschise, conectat reţelelor naționale și internaţionale de infrastructură cloud de cercetare, cu aplicabilitate în colectarea, stocarea, analiza, procesarea, distriburea şi protecţia masivelor de date eterogene produse în cadrul iniţiativelor de cercetare şi inovare derulate în regiunea de vest a României.

De noua structură vor beneficia toate cadrele didactice, cercetătorii și doctoranzii din UPT, indiferent de domeniul de cercetare în care activează (având astfel acces la servicii centralizate de putere de calcul, stocare și productivitate), partenerii de cercetare publici/privați ai UPT, studenții ce urmează programe de master, în special cele orientate pe cercetare, studenții ciclurilor de licență, pentru realizarea proiectelor, elevii de liceu, pentru proiecte și competiții, absolvenții și studenții UPT cu spirit antreprenorial ce doresc să lanseze un produs și au nevoie de servicii de infrastructură pentru soluțiile pe care le dezvoltă.

Proiectul presupune amenajarea unui spațiu dedicat de tip dataroom, în incinta UPT, cu o suprafață de 80 mp, din care 50 mp va fi dedicat doar serverelor, infrastructură de internet de minim 3 Gbps, sistem de ventilație, răcire și control al umidității, supraveghere video, control acces, sistem de alarmă antiefracție etc.

În ceea ce privește valorificarea proiectului, sunt vizate proiecte ale companiilor ce doresc să testeze anumite tehnici de învățare specifice pe datele de care dispun, dezvoltarea de cursuri practice de pregătire și perfecționare pe domeniul infrastructurilor cloud și al dezvoltării aplicațiilor pentru cloud, precum și integrarea într-un sistem national de tip cloud computing, de înaltă performanță, având ca principale noduri, centrele universitare majore din Romania.

UVT primeşte peste cinci milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii IT

Centrul de Cercetare în Informatică (CeRiCS), din cadrul Facultății de Matematică și Informatică de la Universitatea de Vest Timişoara va fi modernizat cu suma de 5,6 milioane de lei. În urma acestei operaţiuni, capacitatea de calcul a centrului va creşte şi va putea oferi servicii de tip Cloud BigData și a serviciilor de date cu performanță înaltă la un nivel superior.

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat proiectul „Modernizarea infrastructurii de calcul și stocare a Centrului de Cercetare în Informatică al Universității de Vest din Timișoara pentru oferirea de servicii de tip Cloud și servicii de calcul de înaltă performanță – MOISE”. Proiectul implementat de UVT va avea ca obiectiv general întărirea prezenței UVT pe harta europeană a calcului de înaltă performanță, în contextul în care în Comisia Europeană a anunțat recent că vrea să aloce resurse financiare suplimentare pentru ca UE să își poată menține rolul de lider în domeniul calculului de înaltă performanță (HPC).

„Acum aproape 10 ani, la Universitatea de Vest din Timișoara a fost instalat cel mai puternic echipament de calcul din România de la acel timp, super-computerul IBM BlueGene/P, cu o putere de calcul care depășea puterea oferită de o mie de calculatoare obișnuite, cu care a fost echipat Laboratorul de Calcul de Înaltă Performanţă din cadrul Institutului de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM). Acum, iată că suntem în fața unei etape de upgrade în infrastructura de calcul și stocare a Centrului de Cercetare în Informatică al Universității de Vest din Timișoara, pentru oferirea de servicii de tip Cloud și servicii de calcul de înaltă performanță, prin care comunitatea noastră academică se integrează în tendința europeană care urmărește obținerea rolului de lider în domeniul calculului de înaltă performanță (HPC). La finalul acestui proiect ambițios, UVT se va înscrie din nou pe harta europeană a celor mai avansate dotări tehnologice, atât de necesare noului tip de învățământ universitar, aplicat tot mai mult prin metode digitale și medii online”, a anunţat Marilen Pirtea, rectorul UVT, la lansarea proiectului.

Proiectul este implementat are o durată de 24 luni, urmând a se finaliza la 30 iunie 2022. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 5,6 milioane de lei, din care 4,851 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Proiectul MOISE este cofinanţat din Programul Operaţional Competitivitate 2014 -2020.

Iniţiativa are ca obiectiv general creșterea capacității, în scopul ridicării nivelului de competitivitate pe plan internațional al Universității de Vest din Timișoara, prin modernizarea infrastructurii de calcul și stocare existentă , pentru a permite creșterea ofertei de servicii de tip Cloud, servicii de HPC și integrarea în structuri internaționale de tip Cloud și Infrastructuri masive de date.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primăria Timişoara caută constructor pentru 16 staţii încărcare a autoturismelor electrice, pentru 3,2 milioane de lei

Articolul următor

Se apropie de final prima fază din Drumul Bistriței

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share