Agricultura Cluj Educație Gastronomie Investitii Judete Sibiu Ultimele stiri

USAMV Cluj-Napoca și-a completat patrimoniul cu o plantație viticolă de 65 ha în județul Sibiu: educație antreprenorială pentru un viitor punct turistic

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a marcat astăzi „Ziua Recoltei” la Plantația Viticolă Apoldia Maior – plantație cu o suprafață de 65 ha de viță de vie de pe teritoriul județului Sibiu care a intrat recent în patrimoniul instituției. Potrivit conducerii universității, noul punct de cercetare și practică pentru studenți le va oferi tinerilor o educație antreprenorială, iar în viitor va deveni un punct turistic – cu o cramă și locuri de cazare.

Plantația Viticolă Apoldia Maior se află în localitatea Apoldu de Sus, din județul Sibiu. Zilele acestea muncitorii culeg strugurii pentru prima producție de vin care urmează să fie îmbuteliată cub marca proprie a universității clujene. Noua stațiune didactică este a patra pe care o administrează USAMV Cluj-Napoca, celelalte trei stațiuni-ferme fiind situate în județul Cluj.

„A fost nevoie de această plantație dintr-un considerent foarte simplu: dezvoltăm în cadrul universității conceptul „From farm to fork” și facem asta pe celelalte domenii: cultură mare, zootehnie, medicină veterinară, procesarea alimentelor și comercializare, prin două magazine în care poate fi găsită producția noastră. Partea de vie ne lipsea. La USAMV Cluj avem ca domeniu de învățământ și domeniul de viticultură și oenologie și era absolut obligatoriu să avem o stațiune didactică, experimentală și de cercetare în care studenții noștri să învețe efectiv începând de la cum să taie un butuc de vie până la procesarea strugurilor”, ne-a explicat Lucian Naș, director general administrativ al USAMV din Cluj-Napoca. Potrivit lui, din cei 65 ha de viță de vie, 22 ha sunt cu struguri Sauvignon Blanc, aproximativ 14 ha – Pinot Grigio, 9 ha – Riesling italian, 8 ha – Muscat Ottonel și aproximativ 7 ha de Traminer Aromatico. „Mai avem încă 2,5 ha de vie veche Iordana, care e specifică zonei și Sașla, singurii struguri de masă”.

Reprezentanții USAMV Cluj speră că în acest an vor recolta aproximativ 350-400 de tone de struguri din care va fi produs peste 300.000 de litri de vin.

În acest sens, USAMV a semnat un contract de colaborare cu vinăria de la Ciumbrud – Domeniile Boieru, acolo unde vor fi procesați strugurii și îmbuteliați sub marca proprie a universității.

„Următorii pași importanți pentru stațiunea aceasta va fi să construim o cramă și un spațiu de cazare decent pentru studenți, unde să vină să-și facă practica. Vom demara spre sfârșitul anului sau dacă nu, la începutul anului viitor, demersurile pentru autorizații și construcția efectivă”, a precizat Lucian Naș. Prin acest lucru, USAMV Cluj vrea să contribuie și la dezvoltarea zonei. „Evident că, investind în zona asta, vrem să contribuim și noi la dezvoltarea ei: să facem o zonă de degustare, să o introducem într-un circuit turistic; să-i obișnuim și pe oamenii care se străduie să facă ceva în zona asta. Vrem să angajăm oameni din regiunea respectivă, să le dăm de lucru etc. E o viziune pentru un proiect de câțiva ani buni – undeva în 3-5 ani”, a mai spus Lucian Naș pentru Transilvania Business.

Lucian Naș, director general administrativ al USAMV din Cluj-Napoca

Rectorul USAMV Cluj, prof. dr. Cornel Cătoi, ne-a spus că achiziția plantației viticole a fost oportună nu numai pentru completarea patrimoniului instituției, ci și pentru posibilitatea de a contribui la renașterea vinului din Transilvania, dar și pentru oportunitățile pe care le va oferi noua locație tinerilor.

În primul rând, am venit aici pentru că a fost oportunitatea achiziției viei. În al doilea rând, este o zonă viticolă renumită, care a avut un renume deosebit în trecut și este pe cale să și-l recapete, pentru că combinația de climă locală, microclimă, sol, soiuri care se potrivesc aici, dau niște vinuri un pic acide, aromate, cu un specific aparte.

Rectorul USAMV, prof. dr. Cornel Cătoi

Nu în ultimul rând, am preferat să luăm o vie în producție și mare ca suprafață, pentru a oferi studenților o educație, pe lângă partea profesională, și una antreprenorială. Adică să le dăm un bun exemplu de bune practici pentru viața profesională ulterioară. Adică din profesia lor să trăiască bine, să dezvolte afaceri în agricultură sustenabile, competitive pe plan național și internațional. Or, cu o colecție de struguri, de viță de vie cum avem în prezent la Cluj nu putem să le demonstrăm și partea economică, de eficiență economică”, a explicat rectorul USAMV pentru Transilvania Business.

Terenul pe care se află plantația viticolă aparține statului. Valoarea investițiilor se ridică la aproape un milion de euro, inclusiv achiziția și lucrările care au fost efectuate până acum.

Related posts

Un elev român, cel mai bun din lume la Microsoft Word

redactia

Autostrada Oradea – Arad, posibilă datorită Poloniei

redactia

Se lucrează la racordarea drumurilor din incinta Aeroportului Oradea la DN 79

Traian Dan

Mihai Aniței, director general AZOMUREȘ: “Este foarte important ca fiecare să realizeze că AZOMUREȘ produce valoare adăugată în România și pentru România” (II)

Ligia Voro

ADR Centru: Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița, fonduri nerambursabile pentru reabilitare energetică

Stefana Muresan

Schimbări importante în E.ON la nivel european

Ligia Voro

IAR Braşov, profit net de 11 milioane lei, la sfârşitul anului 2017

Stefana Muresan

TeraPlast și-a dublat cifra de afaceri în primul trimestru al anului 2018

Stefana Muresan

HMS, Irum, Timflow – premiate pentru Produsul Anului, la Forest România

Ligia Voro

Timișul, Clujul și Bihorul, campioane la firme radiate

Nora Dumitrescu

Go StarTech – provocarea lansată start-up-urilor tech de către GoTech World și Telekom Romania

Ligia Voro

Telekom a lansat chatbot-ul Tim, un asistent digital care consiliează clienţii

Traian Dan

CNAIR a montat atenuatori de impact pe unul dintre cele mai periculoase drumuri din țară, Valea Oltului

Papuc Irina

Cursuri de ospitalitate la Oradea la Academia licențiată de École hôtelière de Lausanne

Traian Dan

Chinezii, contactați să trimită materiale sanitare în Bistrița

Nora Dumitrescu

Autostrada Gilău-Nădășelu, aproape de deschidere

Stefana Muresan

Nestle, MHP, Tech Mahindra – noi chiriași în Vox Technology Park

Ligia Voro

Finanțare de până la 500.000 de euro pentru proiecte de mobilitate ale universităților

Traian Dan

Primul laborator acreditat din România după noile standarde, la ABA Crișuri

Traian Dan

Miele deschide la Timişoara cel de-al patrulea showroom propriu

Stefana Muresan

Investiţie de aproape 2 milioane lei, finalizată de Hidroelectrica la Staţia de Pompe Jidoaia

Ion Surdu

129 milioane euro, bani europeni, pentru facilitarea accesului la apă. Printre beneficiari locuitorii din: Bistrița-Năsăud, Brașov și Hunedoara

Stefana Muresan

FOTO: Cluj Symphony Experience, trei zile de răsfăț muzical

Ligia Voro

La Star Assembly și Star Transmission ai mediul perfect în care să crești și să te dezvolți!  

Ligia Voro

Leave a Comment