Enjoy Transylvania Gastronomie Turism Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (5) Domeniile Boieru de la Ciumbrud

(…) Turistului potențial, atras de proiectul Țara Vinului, i-ar sta înainte multe podgorii de văzut, multe crame de vizitat, multe soiuri de vin nemaiîntâlnit de degustat și, poate, de luat la pachet pentru acasă. Ca să-și facă o idee cât de cât potrivită despre vinurile din Transilvania ar fi recomandabil să-și petreacă măcar o vacanță de vară aici, pentru că e „de muncă”. Nici noi, care am crescut aici nu le știm pe toate și încă avem parte de surprize grozave. În ultimii 10 ani au apărut câteva crame noi de un bun gust formidabil, cu soiuri de vin necunoscute sau mai puțin cunoscute și cupaje care te umplu de stimă pentru oenologii inspirați să le producă. Să luăm la rând câteva din aceste lăcașe ale vinului și să sperăm că duhul abstinenței ne va însoți la drum, încât să putem vizita cât mai multe crame.

CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (1)
CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (2) Podgoria Jidvei
CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (3) Domeniul viticol Apold Gorgandin

CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (4) Castel Vinum


Domeniile Boieru de la Ciumbrud moștenesc tradița vinurilor nobile din Ardeal. Încă nu s-a stins până azi faima vinurilor de Ciumbrud, certificată de multele premii obținute în țară și străinătate, începând cu acea medalie de aur primită de la Napoleon al III-lea în anul 1867 în cadrul Concursului Internațional de vinuri de la Paris. La faima ce însoțește prin timp vinul de Ciumbrud contribuie și legenda după care acesta, după ce a apucat să-l guste, i-ar fi rămas la inimă cu nespusă plăcere domnitorului Primei Uniri, lui Mihai Viteazul.

Domeniile Boieru au scos pe piață atât vinuri albe, cât și roze și roșii, într-o gamă largă, între care și o promoție specială numită Vinul Centenarului – un alb demisec. Pentru pofta largă a petrecăreților la nunți, botezuri, cununii și la sfintele sărbători, vinul de Ciumbrud alb sec, demisec și demidulce, rose-ul demisec și demidulce, roșu demidulce și demisec se vând și la flacoane de 2 litri sau de 5 litri, ca să nu fie nevoie de prea multe drumuri de-acasă la cramă, care s-ar putea strâmta, strâmba și îngreuna de la o oră la alta. Pe vremuri acest vin se dădea direct la „burtă”, adică atâta cât putea să bea clientul la un preț fix, cu condiția să achite înainte să i se înmoaie genunchii.

Trecând însă la butelia convențională de 750 ml, crama vine cu câteva oferte senzaționale de care n-ar trebui ferit niciun iubitor de vin și poezie campestră. Avem aici mai întâi vinurile roșii: brandul Fior, un cupaj de Fetească Neagră și Pinot Noir de care nicio fată nemăritată n-ar trebui să se atingă, afectează profund spiritul evlavios și înclinația spre tăcere; apoi Mentor, ce pare adresat învățăceilor pe care mintea nu-i ajută pe măsura ambiției, de asemenea, cupaj de Fetească Neagră și Pinot Noir; o Fetească Neagră cinsită, de înmuiat oasele după o zi grea de muncă și-o cină domestică. Inspiră la discuții involuntar romantice, glume bune și aluzii conjugale. Pentru un somn profund fără vise se recomandă și a doua sticlă.

La vinurile albe: marca Cardinal (un Pinot Gris din 2009), Cardinal (Sauvignonn Blanc), Fior (cupaj de Chardonnay cu Traminer), Fior (cupaj de Pinot Gris și Sauvignon Blanc), Muhlbach (legat intim de Sebeș), Riesling Rhin, Pinot Gris. La roze avem: Fior (cupaj între Fetească Neagră și Pinot Noir Rose), Roza de Ciumbrud, Pinot Noir Rose și Sărbătoarea Rozelor.

Domeniile Boieru organizează evenimente pentru călătorii de afaceri și sejur prelungit, punând la dispoziție confortabilele spații ale Casei Domeniile Vinului, oferind și pachete de degustări de vin clasice, premium, VIP și cramă. Anumite discuții prea serioase se recomandă a fi lăsate pentru a doua zi, nu înainte de a fi trecută tema pe agendă..

*

Vianu MUREȘAN

(Din ediția specială a Transilvania Business Nr. 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – Mai/Iunie 2019)

Related posts

România, a doua cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul III

redactia

Autostrada Timişoara – Moraviţa: A fost scos la licitaţie studiul de fezabilitate

Stefana Muresan

Domeniul schiabil Șureanu din Alba va avea un hotel de cinci stele

Stefana Muresan

Smart Diesel din Arad, cel mai mare ben­zinar independent de pe piaţa locală, atacă pragul de 1 miliard de lei

Stefana Muresan

Shortlist announced for the 2nd annual CRE Awards

redactia

Aradul va fi gazda expoziției GastroPan 2019

Ligia Voro

Bazarul și Piața auto (Piața 100) din Oradea se vor deschide în 9 ianuarie

Traian Dan

Continental investește la Timișoara într-un sistem de depozitare integral automatizat

Stefana Muresan

BusinessMark va reuni în data de 21 noiembrie 2018, la Hotel RadissonBlu din București, cei mai importanți jucători din real estate

redactia

Zitec estimează în acest an o creștere a cifrei de afaceri cu 3 milioane de euro față de anul trecut

Papuc Irina

Florea Grup SRL, unul dintre cei mai mari angajatori din Alba: „Fără oamenii din echipa noastră nu am fi putut ajunge aici”

Ion Surdu

Fonduri europene de 116 milioane de euro, pentru împăduriri şi înfiinţarea de perdele forestiere

redactia

5 milioane de euro pentru dezvoltarea turismului balnear din Buziaș

Stefana Muresan

Schimbarea locului de muncă, printre prioritățile angajaților în 2020: raport

Papuc Irina

Electric Castle a început în forță și îi așteaptă astăzi pe Limp Bizkit

Ligia Voro

Alba și Recașul, campioanele vinului românesc

Nora Dumitrescu

Iulius Mall, redeschis pe bucăți. Liber la terase

Nora Dumitrescu

Prima ediție a L.I.F.T. Social Media Training 2019. Social media, tool-ul fascinant care pune lucrurile în mișcare (II)

Ligia Voro

BNR lansează monede din aur și alamă pentru colecționare și va pune în circulație o monedă cu tema Desăvârșirea Marii Uniri – Regina Maria

Papuc Irina

Cluj-Napoca, primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri pe metru pătrat pentru apartamente

Stefana Muresan

Preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac, decorat cu Ordinul Soarelui Răsare

Papuc Irina

Diferit și Starcom vor moderniza Piața Blaga cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Autostrada Sebeș – Turda, blocată în instanță

Nora Dumitrescu

Compania Canadiană Celestica face concedieri colective la Borş

Traian Dan

Leave a Comment