Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (3) Domeniul viticol Apold Gorgandin

(…) Turistului potențial, atras de proiectul Țara Vinului, i-ar sta înainte multe podgorii de văzut, multe crame de vizitat, multe soiuri de vin nemaiîntâlnit de degustat și, poate, de luat la pachet pentru acasă. Ca să-și facă o idee cât de cât potrivită despre vinurile din Transilvania ar fi recomandabil să-și petreacă măcar o vacanță de vară aici, pentru că e „de muncă”. Nici noi, care am crescut aici nu le știm pe toate și încă avem parte de surprize grozave. În ultimii 10 ani au apărut câteva crame noi de un bun gust formidabil, cu soiuri de vin necunoscute sau mai puțin cunoscute și cupaje care te umplu de stimă pentru oenologii inspirați să le producă. Să luăm la rând câteva din aceste lăcașe ale vinului și să sperăm că duhul abstinenței ne va însoți la drum, încât să putem vizita cât mai multe crame.


CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (1)

CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (2) Podgoria Jidvei

 

Domeniul viticol Apold Gorgandin întins pe suprafețele vestice ale județului Sibiu este unul dintre cele mai bune din Transilvania.

Podgoria Sebeș-Apold este așezată în centrul domeniului viticol. În zonă cultura viței-de-vie are o istorie veche, dată fiind bogăția solului și clima potrivită, precum și soiurile speciale adaptate microclimatului existent. La dezvoltarea viticulturii a contribuit de-a lungul secolelor și populația germanică stabilită în zonă după expulzarea lor din 1734 din vremea împăratului Sfântului Imperiu Roman Carol al VI-lea. După o perioadă de degradare și suspendare a activității, în anul 2007 a fost reînființată ferma viticolă Apoldu de Sus.

De la începutul activității acesteia s-au replantat suprafețe mari de vie cu butași aduși din Italia de la Societatea Agricolă „Vitis Rauscedo” ai cărei reprezentanți au asigurat plantarea soiurilor Riesling Italian, Traminer Aromatico, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel. Suprafața plantației este de 62 ha, pe un teren aflat la altitudine de aproximativ 450-485 de metri față de nivelul mării, cu înclinație sudică și expunere bună la soare, și un sol brun-roșcat de pădure.

Soiurile de vin speciale puse pe piață sunt: Gorgandin Sauvignon Blanc, Gorgandin Traminer Aromatico, Rose de Apold – Madmoazela, Gorgandin Pinot Gris, Gorgandin Muscat Ottonel, Gorgandin Riesling Italian.

*

va urma

Vianu MUREȘAN

(Din ediția specială a Transilvania Business Nr. 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – Mai/Iunie 2019)

Varianta engleză:

[Enjoy Transylvania!] The Story of Wine (1)

[Enjoy Transylvania!] The Story of Wine (2) The Jidvei vineyard

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Pitech concepe softul pentru brățările de urmărire a deținuților din Elveția

Articolul următor

Împrumut de 50 de milioane lei pentru CJ Bihor pentru finanțarea unor obiective

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share