Enjoy Transylvania Gastronomie Hobby/Timp liber Industrie Turism Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (4) Castel Vinum

(…) Turistului potențial, atras de proiectul Țara Vinului, i-ar sta înainte multe podgorii de văzut, multe crame de vizitat, multe soiuri de vin nemaiîntâlnit de degustat și, poate, de luat la pachet pentru acasă. Ca să-și facă o idee cât de cât potrivită despre vinurile din Transilvania ar fi recomandabil să-și petreacă măcar o vacanță de vară aici, pentru că e „de muncă”. Nici noi, care am crescut aici nu le știm pe toate și încă avem parte de surprize grozave. În ultimii 10 ani au apărut câteva crame noi de un bun gust formidabil, cu soiuri de vin necunoscute sau mai puțin cunoscute și cupaje care te umplu de stimă pentru oenologii inspirați să le producă. Să luăm la rând câteva din aceste lăcașe ale vinului și să sperăm că duhul abstinenței ne va însoți la drum, încât să putem vizita cât mai multe crame.


CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (1)
CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (2) Podgoria Jidvei
CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (3) Domeniul viticol Apold Gorgandin

Castel Vinum este producătorul tânăr intrat în branșă al vinurilor de la crama Villa Vinea. Acestea provin de pe plantațiile viticole din zona Târnavei Mici, care beneficiază de un microclimat specific favorabil, cu soluri argiloase, bogate în minerale și cu umiditate potrivită culturii viței-de-vie.

Plantațiile se află în pantă cu expunere sudică, beneficiind de soare pe intervale lungi, precum și de curenții din vest și nord-vest care contribuie la reglarea umidității în sol și în struguri, facilitând fixarea conținutului de zahăr, acidității și aromelor specifice diverselor soiuri de viță.

Castel Vinum are o istorie scurtă. Meritul apariției acestei case de vinuri alese îi revine lui Heiner Oberrauch, proprietarul companiei Salewa din Târgu Mureș, originar din Tirolul italian. Acesta a mărturisit că are tradiție în familie de șase generații în cultivarea viei și producția vinului. După extinderea afacerilor în România prin anul 2001, a început să cumpere terenuri, iar în 2006 a avut ideea populării unui lot de pe valea Târnavei, cu câteva soiuri nobile de viță-de-vie foarte bine adaptate zonei, care în opinia investitorului are trăsături de microclimat asemănătoare cu Toscana. A plantat în timp de patru ani o suprafață de 32 de hectare, cu soiurile Fetească Albă, Fetească Regală și Fetească Neagră, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Noir și Merlot. Acestori soiuri clasice și tradiționale le-a adăugat soiul Kerner, adus din Germania, și un Zweigelt austriac. De asemenea, în 2010 a început construcția unei crame care are capacitate de stocare de 5.000 de hectolitri. Parte din investiția în vie, linia de vinificație și cramă, care se ridică la 3 milioane de euro, provine din proiecte cu fonduri europene.

Soiurile de vin noi s-au adaptat foarte bine la condițiile de pe Târnave, astfel că în scurt timp de la începerea producției Villa Vinea a scos pe piață câteva mărci care au câștigat recunoaștere rapidă și au fost medaliate. Prima producție de vinuri din 2011 a câștigat în cadrul unei competiții care a avut loc la București 24 de medalii de aur cu soiurile de vin alb. La obținerea acestora și-a oferit experiența și priceperea oenologul italian Celestino Lucin, considerat în 2009 cel mai bun din Europa. Mărcile puse pe piață de Villa Vinea, unele medaliate cu aur sunt din categoriile Premium și Selection: Fetească Regală, Riesling de Rin, Kerner, Roze Zweigelt, Sauvignon Blanc, Merlot, Gewürztraminer, Pinot Noir, Fetească Neagră, Diamant (obținut prin cupajare din Fetească Albă și Fetească Regală), Contessa (cupaj între soiurile Goldmuskateller și Kerner), Rubin (cupaj între Fetească Neagră, Merlot și Zweigelt).

*

va urma

Vianu MUREȘAN

(Din ediția specială a Transilvania Business Nr. 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – Mai/Iunie 2019)

Related posts

Start-Up Nation 2018, buget de 2 miliarde de lei, suficient pentru a finanţa 10.000 de firme

Stefana Muresan

Transilvania are cele mai multe proiecte de Smart City în România

Nora Dumitrescu

TeraPlast inaugurează un nou depozit de peste 5.000 mp lângă București

Papuc Irina

Lucrările la sectorul 2 al DN 76 Oradea – Deva, executate în proporție de 55%

Traian Dan

Dejul își face un centru recreativ de 3,7 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Personalul medical din Cluj se poate deplasa gratuit cu taxiul

Nora Dumitrescu

Concernul Alu Menziken a inaugurat fabrica de la Medieșu Aurit, investitie de peste 50 mil. euro

redactia

FOTO: AZOMUREȘ, lecție integrată despre fertilizanți

Ligia Voro

Autoritățile locale pot prelua de la guvern centurile ocolitoare și alte proiecte de infrastructură

Ion Surdu

Unicarm, un business de sute de milioane de euro, la 20 de ani de activitate

Stefana Muresan

Câți turiști și câți bani a atras Castelul Bran în anul 2019

Papuc Irina

Investiție de peste 1 milion de euro pentru modernizarea pieței centrale din Câmpeni

Papuc Irina

Thagora anunță în luna septembrie evenimentul anului pentru industria mobilei și interioarelor auto

Nicolae Pop

Comisia von der Leyen, aprobată de Parlamentul European

Ligia Voro

Casa Savri, pensiunea-muzeu din Sighișoara

Stefana Muresan

Promovarea procesului de modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului, o prioritate pentru activitatea MMACA la Geneva

redactia

Mihai Toader-Pasti, lobby pentru sustenabilitate: “Noi, cei mulți care poluăm puțin, suntem principalii poluatori”

Stefana Muresan

Investiție de 16 milioane de euro la Brașov: a fost semnat contractul pentru construirea unui garaj pentru viitoarele autobuze electrice

Ion Surdu

Corporate Finance House Group a cumparat Day Tower

Papuc Irina

Investițiile franceze în România : 3000 de societăți cu capital francez

Stefana Muresan

Ariston a lansat noua gamă de boilere electrice Lydos

Ligia Voro

Noi promisiuni din partea Primăriei Satu Mare

Gruita Ienasoiu

Transportatorul sălăjean Tur Cento a decis să reia traficul interjudețean

Nora Dumitrescu

Asociaţia Nucifere Regia: Plantaţia cu care reuşeşti să-ţi recuperezi investiţia de 100 de ori

Stefana Muresan

Leave a Comment