Enjoy Transylvania Gastronomie Hobby/Timp liber Industrie Turism Ultimele stiri

[Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (4) Castel Vinum

(…) Turistului potențial, atras de proiectul Țara Vinului, i-ar sta înainte multe podgorii de văzut, multe crame de vizitat, multe soiuri de vin nemaiîntâlnit de degustat și, poate, de luat la pachet pentru acasă. Ca să-și facă o idee cât de cât potrivită despre vinurile din Transilvania ar fi recomandabil să-și petreacă măcar o vacanță de vară aici, pentru că e „de muncă”. Nici noi, care am crescut aici nu le știm pe toate și încă avem parte de surprize grozave. În ultimii 10 ani au apărut câteva crame noi de un bun gust formidabil, cu soiuri de vin necunoscute sau mai puțin cunoscute și cupaje care te umplu de stimă pentru oenologii inspirați să le producă. Să luăm la rând câteva din aceste lăcașe ale vinului și să sperăm că duhul abstinenței ne va însoți la drum, încât să putem vizita cât mai multe crame.


CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (1)
CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (2) Podgoria Jidvei
CITIȚI ȘI: [Enjoy Transylvania!] Povestea vinului (3) Domeniul viticol Apold Gorgandin

Castel Vinum este producătorul tânăr intrat în branșă al vinurilor de la crama Villa Vinea. Acestea provin de pe plantațiile viticole din zona Târnavei Mici, care beneficiază de un microclimat specific favorabil, cu soluri argiloase, bogate în minerale și cu umiditate potrivită culturii viței-de-vie.

Plantațiile se află în pantă cu expunere sudică, beneficiind de soare pe intervale lungi, precum și de curenții din vest și nord-vest care contribuie la reglarea umidității în sol și în struguri, facilitând fixarea conținutului de zahăr, acidității și aromelor specifice diverselor soiuri de viță.

Castel Vinum are o istorie scurtă. Meritul apariției acestei case de vinuri alese îi revine lui Heiner Oberrauch, proprietarul companiei Salewa din Târgu Mureș, originar din Tirolul italian. Acesta a mărturisit că are tradiție în familie de șase generații în cultivarea viei și producția vinului. După extinderea afacerilor în România prin anul 2001, a început să cumpere terenuri, iar în 2006 a avut ideea populării unui lot de pe valea Târnavei, cu câteva soiuri nobile de viță-de-vie foarte bine adaptate zonei, care în opinia investitorului are trăsături de microclimat asemănătoare cu Toscana. A plantat în timp de patru ani o suprafață de 32 de hectare, cu soiurile Fetească Albă, Fetească Regală și Fetească Neagră, Sauvignon Blanc, Riesling de Rhin, Gewurztraminer, Muscat Ottonel, Pinot Noir și Merlot. Acestori soiuri clasice și tradiționale le-a adăugat soiul Kerner, adus din Germania, și un Zweigelt austriac. De asemenea, în 2010 a început construcția unei crame care are capacitate de stocare de 5.000 de hectolitri. Parte din investiția în vie, linia de vinificație și cramă, care se ridică la 3 milioane de euro, provine din proiecte cu fonduri europene.

Soiurile de vin noi s-au adaptat foarte bine la condițiile de pe Târnave, astfel că în scurt timp de la începerea producției Villa Vinea a scos pe piață câteva mărci care au câștigat recunoaștere rapidă și au fost medaliate. Prima producție de vinuri din 2011 a câștigat în cadrul unei competiții care a avut loc la București 24 de medalii de aur cu soiurile de vin alb. La obținerea acestora și-a oferit experiența și priceperea oenologul italian Celestino Lucin, considerat în 2009 cel mai bun din Europa. Mărcile puse pe piață de Villa Vinea, unele medaliate cu aur sunt din categoriile Premium și Selection: Fetească Regală, Riesling de Rin, Kerner, Roze Zweigelt, Sauvignon Blanc, Merlot, Gewürztraminer, Pinot Noir, Fetească Neagră, Diamant (obținut prin cupajare din Fetească Albă și Fetească Regală), Contessa (cupaj între soiurile Goldmuskateller și Kerner), Rubin (cupaj între Fetească Neagră, Merlot și Zweigelt).

*

va urma

Vianu MUREȘAN

(Din ediția specială a Transilvania Business Nr. 86 – „ENJOY TRANSYLVANIA!” – Mai/Iunie 2019)

Related posts

Producătorul de mobilă Conalcri Prod din Măieruş, judeţul Braşov, afaceri de 6 mil. euro. Printre clienți, retailerii Naturlich și Leroy Merlin

Stefana Muresan

Județul Alba va avea două noi pârtii de schi la Feneș

Papuc Irina

Stabilus, 1.350 de angajați și afaceri de 81 de milioane de euro în prima jumătate a anului

Stefana Muresan

WDP: Investiții suplimentare de 75 de milioane de euro în România

redactia

Sameday lansează un nou serviciu de livrare la domiciliu. „Încercăm să ne adaptăm”

Ion Surdu

Un nou Consiliu de Administrație la Romgaz. Surpriză sau nu prea?

Ligia Voro

Cutia neagră pentru mașini, realizată la Iași cu fonduri europene pentru cercetare

redactia

5 ani de „5 To Go”, cel mai mare lanţ de cafenele din România: brandul se îndreaptă în afara țării

Papuc Irina

Primăria Alba Iulia investește peste 1,4 milioane de euro în iluminarea Cetății Alba Carolina

redactia

Peste 30 de retromobile, la Raliul „Drumul Vinului 2020” cu startul la Oradea

Traian Dan

Fiecare a cincea comandă de pe eMAG făcută din București este livrată prin easybox

Papuc Irina

Lucrările de transformare a râului Bega în curs navigabil până la granița cu Serbia încep în acest an. Investiție totală de 14 mil. euro

redactia

Lufthansa conectează Sibiul cu restul lumii de 10 ani

Stefana Muresan

Consiliul Concurenței analizează o nouă tranzacție a grupului Globalworth în domeniul imobiliar și închirierii de spații industriale din România

Papuc Irina

Secom isi extinde acoperirea in zona de vest a tarii

Stefana Muresan

Partener Deloitte, desemnat și responsabil pentru energie în Europa Centrală

Ligia Voro

Încă un chiriaș în Clădirea One Victoriei Center

Ligia Voro

ELITE ÎN BUSINESS. Top 20 companii românești din Județul Harghita

Ion Surdu

Romgaz câștigă un contract de peste 33 milioane lei cu Oltchim

Stefana Muresan

Fermierii campioni la porumb din Moldova

redactia

Turda va avea o Sală Polivalentă de peste 17 mil. euro

Stefana Muresan

Austriecii de la Rosendahl, nouă hală de producție la Satu Mare, investiție de 3,5 mil. euro

Stefana Muresan

Zona centrală a municipiului Reșița modernizată cu fonduri europene

redactia

Unul din marii dezvoltatori de parcări din Europa, Interparking, a intrat pe piața timișoreană

Stefana Muresan

Leave a Comment