Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

APIA a lansat trei scheme noi de sprijin pentru fermierii afectați de Covid – 19

Fermierii și IMM-urile cu activitate în sectorul zootehnic – bovine, ovine, caprine, dar și în sectorul vegetal legume-fructe și cartofi, afectați în mod deosebit de criza Covid – 19 de vor putea beneficia de sprijin financiar. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lansat trei noi scheme de sprijin în cadrul Măsurii 21.

Sprijinul are în vedere atenuarea problemelor legate de lichidități care periclitează continuitatea activităților agricole, respectiv a producției primare în agricultură, în sectoarele antemenționate, acestea fiind cele mai afectate de impactul Covir-19.

Având în vedere pierderile suferite din cauza pandemiei de COVID- 19, fermierii vor fi sprijiniți în vederea reluării fluxului tehnologic normal al fermei și menținerea viabilității fermelor.

Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară raportată la dimensiunea fermei și urmează să fie plătit până la 30 iunie 2021, pe baza cererii de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

Beneficiari

Potențialii beneficiari ai acestui sprijin temporar cu caracter excepțional sunt fermierii activi, conform definiției în sensul art. 9 din Reg. (UE) nr.1307/2013, respectiv legislației naționale, crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, și/sau fermieri din sectorul vegetal, respectiv cei din sectorul de legume-fructe și cartofi, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, care au depus cerere unică de plată în anul 2020 și care respectă criteriile de eligibilitate, specifice schemei de sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza Covid-19.

Fermierii activi sunt beneficiarii care au îndeplinit calitatea de fermier activ și au încasat plăți directe conform dovezilor verificabile aferente cererii unice de plată din campania 2019, dar și beneficiarii care au solicitat plăți directe pentru prima dată în anul 2020 și îndeplinesc prevederile OM nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare.

Cererile de solicitare a sprijinului temporar cu caracter excepțional pot fi depuse la centrele județene APIA sau pot fi transmise prin fax, poștă sau format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către beneficiar pe fiecare pagină a documentului transmis.

În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 284/23.09.2020, cererile de sprijin se depun la centrele județene/locale ale APIA începând cu data de 25 septembrie 2020, până la data de 23 octombrie 2020.

Alocarea financiară pentru această măsură este de 150 milioane de ero.

Fermierii eligibili vor putea depune Cererile de plată pentru sprijinul temporar cu caracter excepțional la centrele locale sau centrul județean al APIA Bihor unde au depus cererile unice de plată. Înainte de a se prezenta la APIA fermierul trebuie să treacă, obligatoriu, pe la medicul veterinar pentru a solicita extras din registrul exploatației / animalelor emis de operatorul Sistemului național de identificare și înregistrare a animalelor (SNIIA) din care rezultă efectivul de bovine deținut la data de 1 iulie 2020, în exploatația cu cod ANSVSA înscrisă în cerere”, informează Ioan Grec, directorul executiv APIA Centrul județean Bihor.

Total
2
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Mai puțini turiști în România în august 2020, dar mai mulți români pe litoral

Articolul următor

Barajul Runcu va costa aproape 100 de milioane de euro

Citește si:
Total
2
Share