Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Regiunea Vest primește zeci de milioane de lei pentru întocmirea documentațiilor aferente unor mari proiecte de infrastructură

Uniunea Europeană oferă autorităților locale noi fonduri, de această dată chiar și pentru întocmirea documentației tehnice aferente solicitării de finanțări importante din banii comunitari. Prin Programul Operațional Asistență Tehnică – POAT, se vor acorda bani, sume semnificative, prin care se va acoperi inclusiv plata întocmirii documentației pentru solicitarea de fonduri europene.

Sunt milioane de lei care vor intra în conturile diferitor unități administrativ-teritoriale sau ale consiliului județean. Spre exemplu, Timișul primește 8,5 milioane de lei doar prin acest tip de finanțare. A fost realizată, prin intermediul ADR Vest, o listă de asemenea proiecte pentru care se vor aloca fondurile necesare documentației. Vorbim despre inițiative de mari dimensiuni, care vor afecta semnificativ activitatea comunităților locale.

Astfel, se acordă peste două milioane de lei pentru documentația aferentă realizării unui nou drum județean, care să asigure o legătură directă de la Aeroportul Internațional Timișoara spre autostrada A1. Acest drum va deveni o minicentură și pentru localitatea Remetea Mare, care era traversată de un drum național extrem de aglomerat, una dintre singurele două legături ale Timișoarei cu autostrada. Cea de a doua este tot un drum județean, care, la rândul său, va fi reabilitat și extins, tot cu fonduri europene. Suma estimată a fi alocată proiectului este de 18 milioane de euro.

Pentru Timișoara cel mai important proiect este unul tot de infrastructură, în valoare de peste 16 milioane de euro, care va realiza o nouă legătură rutieră între cele două părți ale orașului, parte a inelului 4 de circulație. Documentația va primi de la UE 1,1 milioane de lei.

Un alt proiect interesant este cel al transformării într-un Complex turistic cu punerea în valoare a Centralei hidroelectrice din Timișoara și a Canalului Bega. Timișoara a fost primul oraș iluminat electric din Europa, în 1884, iar energia electrică necesară provenea chiar de la această Centrală Hidroelectrică de pe Bega.

Carașul se poate lăuda cu proiecte chiar și mai valoroase, iar cel mai ”scump” ar urma să fie ”Modernizare DJ 571 – Intersecție DN 57 – Moldova Nouă – Cărbunari – Sasca Montană – Ciuchici (intersecție DN 57)”, în valoare de 43,2 milioane de euro, pentru care se alocă 2,2 milioane de lei și pentru documentație.

Aradul are, de asemenea, două proiecte de mari dimensiuni, vorbim despre ”Modernizare rețea rutieră în zona de nord a județului Arad”, cu 39,4 milioane de euro, respectiv ”Remodelarea bulevardului Revoluției din Arad”, pentru 29,7 milioane de euro. În total, pe POAT, pentru Arad se alocă 8,5 milioane de lei.

În Hunedoara, cel mai valoros proiect selectat pentru a primi bani pe POAT este drumul județean care leagă Orăștie de Sarmisegetusa Regia, în valoare de 11 milioane de euro. Alocarea totală pe POAT, în Hunedoara, este de 8,5 milioane de lei.

Proiectele selectate pentru a primi bani prin POAT nu sunt câștigătoare deja, acestea primesc doar bani pentru documentație, ele vor intra în proces de selecție, la fel cum se va proceda pentru toate inițiativele de acest fel, care solicită fonduri europene.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CFR Călători își modernizează 500 de vagoane

Articolul următor

O importantă clinică din Timișoara va folosi un program de inteligență artificală, oferit de un start-up local, pentru imagistica medicală

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share