Educație Ultimele stiri

Cercetarea în România: cum pot fi atrase mai multe fonduri. Sistemul național de CDI are nevoie de o amplă evaluare și de o nouă strategie

În ultimii 7 ani, investițiile în domeniul Cercetării-Dezvoltării-Inovării (CDI) au fost insuficiente, alocările din bugetul național fiind sub țintele asumate prin documentele strategice, precum și în raport cu media UE. Autoritățile recunosc că sistemul de CDI are nevoie de o amplă evaluare, așa cum recomandă și Comisia Europeană, dar și de elaborarea unei noi strategii, care să includă și componenta de „specializare inteligentă”.

În luna mai Guvernul României a aprobat Memorandumul privind utilizarea instrumentului Policy Support Facility (PSF) pentru evaluarea sistemului național de CDI, în scopul creșterii fondurilor atrase din programele comunitare. Autoritățile de la București au răspuns astfel intenției Comisiei Europene care și-a oferit sprijinul pentru o eventuală solicitare a României de a face această evaluare, integrând astfel sistemul național de CDI în Spațiul European al Cercetării.

Ce înseamnă acest mecanism?

Mecanismul de sprijin al reformei politicilor naționale de CDI este finanțat 100% prin Programul Orizont 2020 și asigură sprijin independent autorităților publice naționale cu atribuții în domeniu, la solicitarea acestora, din partea unor experți recunoscuți de către Comisia Europeană. Precizăm că instrumentul din programul Orizont 2020 a fost utilizat de multe țări pentru evaluarea politicilor CDI, a strategiilor și programelor naționale din domeniu.

În ceea ce privește modalitatea de evaluare, Bruxelles a sugerat stabilirea unui calendar de implementare.

Cercetarea în ultimii 7 ani: cenușăreasa bugetului

În textul memorandumului, Ministerul Educației și Cercetării recunoaște că, la nivel național, în perioada 2014-2019 investițiile insuficiente în domeniul CDI din fonduri guvernamentale, nu întotdeauna corelate cu fondurile structurale, au produs puține transformări importante în ecosistemul românesc de CDI și au determinat o dinamică negativă a producției științifice, o slabă vizibilitate internațională a cercetătorilor și a rezultatelor cercetării românești, reducerea numărului de tineri doctori și doctoranzi. Singurul efect pozitiv, potrivit autorităților, a fost, într-o oarecare măsură, îmbunătățirea infrastructurii CDI, pentru care s-au utilizat resurse financiare puse la dispoziție din fondurile structurale.

„Nivelul antreprenoriatului, în mod special al antreprenoriatului bazat pe inovare, este la un nivel redus, mult sub potențialul existent în România. Alocarea bugetului național pentru CDI este semnificativ sub țintele asumate prin documente strategice naționale precum și în raport cu media UE 28. Alocările financiare guvernamentale pentru activități CDI, după ce au crescut la 0.26% din PIB în 2015, au scăzut la 0.18% în 2018 și 2019”, au arătat reprezentanții ministerului.

Noua strategie, în 2021

Ministerul Educației și Cercetării și-a propus ca prioritate ca în anul 2020 să elaboreze atât Strategia Națională pentru Specializare Inteligentă (SNSI), cât și Strategia Națională de Cercetare Dezvoltare și Inovare (SNCDI), dar și următorul Plan Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare (PNCDI). În luna martie 2020 autoritățile au decis că vor integra cele două strategii în una, care să se numească „Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2021-2027” (SNCISI). Documentul trebuia finalizată în trimestrul 2 al anului 2020. Acest lucru însă nu a putut avea loc în lipsa evaluării intermediare a strategiei naționale CDI și a celei de specializare inteligentă, precum și a PNCDI aflate în implementare.

În primăvară Comisia Europeană a felicitat România pentru decizia de a avea o unică strategie pentru cercetare, inovare și specializare inteligentă și a subliniat că este de preferat ca acest document să fie adoptat mai târziu, în 2021, pentru a fi fundamentat pe o evaluare reală a nevoilor sistemului CDI.

Related posts

Eurostat: România a importat cele mai multe laptopuri în prima jumătate a anului

Ion Surdu

Complexul Energetic Hunedoara își va reduce pierderile cu 80%

Stefana Muresan

Publicistul Stelian Tănase elogiază Oradea: „Cum ar fi ţara asta dacă toate oraşele s-ar afla la nivelul de civilizaţie întâlnit la Oradea?”

Stefana Muresan

Agronomii clujeni au dotat Spitalul de Recuperare cu 12 aparate performante

Nora Dumitrescu

Reabilitarea fostului cinematograf Libertatea din Oradea, 5 milioane de euro, din fonduri europene

Stefana Muresan

Cadastrare gratuită pentru şase comune bihorene

Traian Dan

CJ Sibiu caută constructor pentru modernizarea unui drum de 35 km. Contract de peste 17 mil. euro

Stefana Muresan

Fostul hotel al lui Paszkany va fi demolat

Nora Dumitrescu

Camera de Comerț și Industrie a României realizează Topul Național al Firmelor 2020

Traian Dan

Infrastructură, sănătate și IT, priorități strategice pentru Oradea în 2019

redactia

Elvețienii de la Holcim vor finanța spitale din Transilvania și Banat

Nora Dumitrescu

S-a aprobat Memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari

Traian Dan

Pensiunea Sofia – popas pentru călător și refugiu pentru sătmărean

Gruita Ienasoiu

Zitec inaugurează biroul din Brașov și continuă extinderea echipei

Stefana Muresan

Gigantul german din industria optică ZEISS a preluat afacerile din Timișoara ale companiei Guardus

Stefana Muresan

Pall-Ex și-a inaugurat cel mai nou hub în Sibiu, în cadrul Network Industrial Park, dezvoltat de Zacaria

Stefana Muresan

WizzAir anunță investiții de 200 de mil. de dolari la Sibiu și angajări noi

Stefana Muresan

Continental extinde clădirea de birouri din Iași

Ligia Voro

Milionarul Sándor Csányi, preşedintele OTP Bank, vrea să dezvolte proiecte imobiliare în Oradea

redactia

Steve Wozniak to give keynote speech at MIPIM 2020

Ionut Oprea

"INVENTING GREATER PARIS METROPOLIS” AT MIPIM 2018

Ionut Oprea

Meat&Milk, ediția a VI-a

Tirdea Ionut

Cele mai profitabile fabrici de mobilă din Mureş

Stefana Muresan

Grupul BT va promova afacerile mici în pandemie

Nora Dumitrescu

Leave a Comment