Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cercetarea în România: cum pot fi atrase mai multe fonduri. Sistemul național de CDI are nevoie de o amplă evaluare și de o nouă strategie

Rear view of business team near blackboard with colorful light bulb and startup sketch drawn on it. Concept of idea of business

În ultimii 7 ani, investițiile în domeniul Cercetării-Dezvoltării-Inovării (CDI) au fost insuficiente, alocările din bugetul național fiind sub țintele asumate prin documentele strategice, precum și în raport cu media UE. Autoritățile recunosc că sistemul de CDI are nevoie de o amplă evaluare, așa cum recomandă și Comisia Europeană, dar și de elaborarea unei noi strategii, care să includă și componenta de „specializare inteligentă”.

În luna mai Guvernul României a aprobat Memorandumul privind utilizarea instrumentului Policy Support Facility (PSF) pentru evaluarea sistemului național de CDI, în scopul creșterii fondurilor atrase din programele comunitare. Autoritățile de la București au răspuns astfel intenției Comisiei Europene care și-a oferit sprijinul pentru o eventuală solicitare a României de a face această evaluare, integrând astfel sistemul național de CDI în Spațiul European al Cercetării.

Ce înseamnă acest mecanism?

Mecanismul de sprijin al reformei politicilor naționale de CDI este finanțat 100% prin Programul Orizont 2020 și asigură sprijin independent autorităților publice naționale cu atribuții în domeniu, la solicitarea acestora, din partea unor experți recunoscuți de către Comisia Europeană. Precizăm că instrumentul din programul Orizont 2020 a fost utilizat de multe țări pentru evaluarea politicilor CDI, a strategiilor și programelor naționale din domeniu.

În ceea ce privește modalitatea de evaluare, Bruxelles a sugerat stabilirea unui calendar de implementare.

Cercetarea în ultimii 7 ani: cenușăreasa bugetului

În textul memorandumului, Ministerul Educației și Cercetării recunoaște că, la nivel național, în perioada 2014-2019 investițiile insuficiente în domeniul CDI din fonduri guvernamentale, nu întotdeauna corelate cu fondurile structurale, au produs puține transformări importante în ecosistemul românesc de CDI și au determinat o dinamică negativă a producției științifice, o slabă vizibilitate internațională a cercetătorilor și a rezultatelor cercetării românești, reducerea numărului de tineri doctori și doctoranzi. Singurul efect pozitiv, potrivit autorităților, a fost, într-o oarecare măsură, îmbunătățirea infrastructurii CDI, pentru care s-au utilizat resurse financiare puse la dispoziție din fondurile structurale.

„Nivelul antreprenoriatului, în mod special al antreprenoriatului bazat pe inovare, este la un nivel redus, mult sub potențialul existent în România. Alocarea bugetului național pentru CDI este semnificativ sub țintele asumate prin documente strategice naționale precum și în raport cu media UE 28. Alocările financiare guvernamentale pentru activități CDI, după ce au crescut la 0.26% din PIB în 2015, au scăzut la 0.18% în 2018 și 2019”, au arătat reprezentanții ministerului.

Noua strategie, în 2021

Ministerul Educației și Cercetării și-a propus ca prioritate ca în anul 2020 să elaboreze atât Strategia Națională pentru Specializare Inteligentă (SNSI), cât și Strategia Națională de Cercetare Dezvoltare și Inovare (SNCDI), dar și următorul Plan Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare (PNCDI). În luna martie 2020 autoritățile au decis că vor integra cele două strategii în una, care să se numească „Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2021-2027” (SNCISI). Documentul trebuia finalizată în trimestrul 2 al anului 2020. Acest lucru însă nu a putut avea loc în lipsa evaluării intermediare a strategiei naționale CDI și a celei de specializare inteligentă, precum și a PNCDI aflate în implementare.

În primăvară Comisia Europeană a felicitat România pentru decizia de a avea o unică strategie pentru cercetare, inovare și specializare inteligentă și a subliniat că este de preferat ca acest document să fie adoptat mai târziu, în 2021, pentru a fi fundamentat pe o evaluare reală a nevoilor sistemului CDI.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Street Food Festival revine la Oradea în perioada 9 – 11 octombrie 2020

Articolul următor

Universitățile clujene pompează în oraș sute de milioane de euro pe an

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share