Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Universitățile clujene pompează în oraș sute de milioane de euro pe an

Contribuția anuală la economia municipiului Cluj-Napoca a Universității Babeș-Bolyai (UBB) în 2015 era de 190 de milioane de euro, la care se adaugă aportul celorlalte instituții de învățământ superior.

Mediul academic clujean, reprezentat de Uniunea Universităților Clujene (UUC), a început noul an universitar cu o creștere a numărului de studenți din țară și din străinătate.

Numărul total de studenți din cele șase universități clujene este de 90.000 (licență, master, doctorat și studii postuniversitare), din oraș și din extensii, din care 6.000 internaționali (fără schimburile Erasmus). Întreaga comunitate academică clujeană, incluzând personalul didactic, de cercetare și administrativ, depășește, în acest an academic, 100 000 de oameni.

„Universitățile clujene sunt un “atractor” academic foarte puternic, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Performanța academică, reliefată și de ranking-urile internaționale, a dus și la creșterea spectaculoasă a numărului de studenți și cadre didactice / de cercetare internaționale, integrând Clujul în rândul orașelor academice din Europa.

Dintre marile centre academice din țară, Cluj-Napoca este cel mai bine colorat academic, dacă raportăm studenții (sau comunitatea academică) la populația generală; în condiții de pandemie acest lucru ne obligă însă la educație de calitate în condiții de siguranță maximă.

Această coloratură academică nu este doar o galonare, ci are efecte concrete, susținând cultura și economia orașului, dinamizând socio-economic întreaga Transilvanie și oferind avantaje competitive țării.

Într-un studiu din 2018, într-o estimare conservativă, UBB contribuia în 2015 la economia orașului cu 190 de milioane de euro (71% erau doar cheltuielile făcute de studenți); vă dați seama că această contribuție crește semnificativ dacă adăugăm contribuția tuturor universităților clujene. În fine, sintagmele “smart”, “innovation”, “young”, “green” etc. asociate Clujului derivă tocmai din această componentă academică, fără de care asocierea ar fi imposibilă”, a declarat președintele UUC, Daniel David.

UUC, fondată în 1999, este formată din UBB, Universitatea de Medicină și Farmacie, Universitatea Tehnică, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, Universitatea de Artă și Design.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cercetarea în România: cum pot fi atrase mai multe fonduri. Sistemul național de CDI are nevoie de o amplă evaluare și de o nouă strategie

Articolul următor

Turdenii de la ASA Cons ridică un centru spa în Zalău

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

HR-iștii s-au suit în Dealul Clujului

O comunitate a profesioniștilor din resursele umane prinde contur la Cluj prin intermediul unor evenimente nonconformiste de socializare.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share