Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cercetarea în Banat. Patru universități vor transforma Timișoara într-un pol de referință pentru Europa centrală și de Est

Pentru a integra cât mai bine resursele universitare de cercetare, dezvoltare și inovare din Timișoara, pe data de 19 iunie 2020 a fost oficializată Alianța Timișoara Universitară (ATU), prima structură de cooperare și consolidare a centrului universitar și a platformei de cercetare, dezvoltare și inovare științifică din Timișoara. Aceasta își propune să contribuie în mod relevant, printr-o strategie comună a celor patru universități publice din oraș, la devenirea Timișoarei ca pol de referință pentru Europa centrală și de Est.

Cercetarea la Universitatea de Vest din Timișoara

Transformarea Universității de Vest din Timișoara (UVT) într-un pol de excelență centrat pe generarea de cunoaștere prin cercetare științifică, dezvoltare și inovare și prin creație artistică și universitară are loc în cadrul Departamentului pentru Cercetare Științifică și Creație Universitară (DCSCU). Aici comunitatea academică primește sprijin în vederea creării unei mediu de cercetare competitiv pe plan național și internațional.

Potrivit administrației universității timișorene, în anul curent UVT are 35 de proiecte în derulare în sectorul CDI: 18 finanțate din fonduri naționale (sau implementate prin UEFISCDI), respectiv 17 proiecte cu finanțare internațională. Dintre acestea, majoritatea sunt axate pe domeniul real. Distribuția pe domenii este după cum urmează: cinci sunt desfășurate în domeniul matematică/informatică, zece – în domeniul fizică, patru – în chimie și biologie, cinci – în geografie, opt – în sociologie și psihologie, două – în filosofie și științe politice, unul este în domeniul știința sportului și unul – în limbă/limbaj și literatură.

Bugetul total pentru proiectele în derulare alocat pentru UVT este 12.042.546,56 lei și 672.773,5 euro.

Infrastructura de cercetare la UVT

În cadrul UVT, afiliate celor 11 facultăți, funcționează 36 de centre de cercetare autorizate și acreditate, respectiv patru centre care activează în cadrul facultăților de resort. Centrele de cercetare științifică și creație universitară reunesc atât membrii de seamă ai comunității academice cât și tineri cercetători interesați de obținerea de performanțe în domeniul de referință.

„Partenerii în activitatea CDI a UVT sunt preponderent instituții/centre de cercetare. Totodată, partenerul SC Elster Rometrics SRL a fost implicat într-un proiect PN III – PTE, finalizat în 2019. De asemenea, în cadrul activităților desfășurate de UVT cu terți, în cazul serviciilor de arheologie efectuate de centrul de cercetare ARHEOTIM din cadrul UVT, în anul 2020 au fost implicați 44 de beneficiari ai acestor servicii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice”, a precizat pentru TB Horea Băcanu, responsabil relații mass-media și comunicare.

UVT colaborează cu peste 25 de companii

Despre colaborarea cu mediul economic, reprezentanții UVT ne-au spus că aceasta s-a accentuat mai ales în ultimii 10 ani, perioadă în care universitatea a creat structuri executive și grupuri de lucru dedicate dezvoltării relațiilor cu partenerii instituționali din mediul economic și cu cei publici, cu rezultate consolidate în ultimii trei ani. „Anul 2019 a fost un an de vârf în privința relațiilor cu partenerii instituționali, calitatea și persistența proiectelor de cooperare comunitare devenind un atribut de brand al universității noastre. Ca principală universitate comprehensivă din vestul țării, UVT este principalul partener al celor mai multe dintre companiile multinaționale prezente cu unități locale în Timișoara și regiune, dar și al sucursalelor locale ale operatorilor bancari sau financiari majori, al principalelor firme de consultanță, audit și servicii juridice prezente aici, al producătorilor locali ce dețin branduri importante la nivel național, fiind în colaborare cu peste 25 de companii, alături de care au fost derulate proiecte de co-finanțare academică, de cercetare și creație universitară, de cultură sau sport, cu valori situate între 5 și 50 de mii lei pentru fiecare acord de co-finanțare”, ne-a transmis relatat Horea Băcanu.

De asemenea, rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, vede relația dintre mediul antreprenorial, operatorii economici și instituțiile economiei reale, pe de o parte, și Universitatea de Vest, pe de altă parte, ca și componentă a relației trilaterale dintre mediul economic – centrul universitar – administrația locală. „Implicarea actorilor instituționali din economia locală în parteneriate și proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare ale centrului universitar, motivate și susținute și prin aportul administrației locale, reprezintă cadrul cel mai adaptat în care valorile, talentele, performanțele și rezultatele cercetării din învățământul superior devin bunuri ale orașului și comunității, dând valoare viitorului nostru comun”.

Astfel, relațiile de parteneriat economic se derulează prin intermediul structurii Fundației UVT, un format organizațional adaptat pentru buna colaborare cu parteneri și co-finanțatori comunitari. Valoarea anuală a parteneriatelor economice s-a situat în ultimii ani în jurul valorii de 1 milion de lei anual (cu excepția anului în curs, în care multe dintre proiectele de co-finanțare sunt „înghețate”). Printre cei mai importanți parteneri economici ai UVT, care au finanțat burse și premii studențești, au acordat granturi de cercetare destinate tinerilor cercetători și au dotat laboratoare și spații de învățământ se numără Banca Comercială Română, Aptiv, Flex, Hamilton Central Europe, Nokia Networks, Atos IT Solutions and Services, Continental Automotive Romania, TRW Automotive Safety Systems, Hella Romania, DHS Bike Parts, Fundația Eta2u, Unicredit Bank, Memiq, Cyberbee Software, Cmed SRL, KPMG Audit, ACI Worldwide, BRD Groupe Societe Generale, Aquatim, Toluna Romania, Sustainalytics, Bosch Service Solutions, SCA Schoenherr și Asociații, SCA Stănilă, SCA Mareș & Mareș.

Partenerii cercetării și infrastructura

De asemenea, instituții publice din județul Timiș se află între partenerii permanenți ai UVT pentru susținerea unor proiecte relevante comunității locale, regionale sau chiar naționale. Astfel, mai multe proiecte majore au fost susținute în 2019 prin parteneriatul cu Primăria Municipiului Timișoara: „Timișoara – trei decenii de libertate”, „Gala premiilor UVT, ediția a V-a”, Conferința anuală din domeniul culturii de securitate „Security Challenges in the Balkans”, „Creative Youth Elite”, „Informatica în Timișoara – de la inovare la transfer tehnologic și implicare civică”, cu o valoare anuală totală de aproape 119.000 lei. Și Consiliul Județean Timiș a susținut în 2019 mai multe evenimente: „Olimpiada Națională de Pedagogie și Psihologie”, „Timișoara – trei decenii de libertate”, „Educație și comunitate”, Conferința anuală din domeniul culturii de securitate „Security Challenges in the Balkans, ediția a III-a”, „Excelență în educație, ediția a V-a”, cu o valoare anuală totală de 225.000 lei.

Ca infrastructură organizațională și de resurse umane, UVT este adaptată cerințelor intrării în proiecte și parteneriate de cercetare, cu parteneri interni și internaționali. „Ne situtăm pe primul loc în rankingul ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2020 pentru domeniul FIZICĂ, spre exemplu, având capacitățile de cercetare din domeniul fizicii ca atuuri importante în acest rezultat meritoriu”, precizează purtătorul de cuvânt al universității.

Urmează implementarea unor serii de proiecte multidisciplinare în cadrul Consorțiului Universitaria, a Alianței Timișoara Universitară, dar și alături de universitățile partenere din Europa. „Spre exemplu, suntem în parteneriat cu prestigiosul proiect de cercetare major Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI–NP), cunoscut în România ca „Laserul de la Măgurele”, cercetători delegați ai UVT aflându-se pe platforma de la Măgurele. Este un proiect care arată capacitatea de extensie a legăturilor noastre instituționale pentru derularea de cercetări avansate, dezvoltare universitară și creație științifică”.

Alianța Timișoara Universitară: acord pentru un mediu universitar puternic în Banat

Prin semnarea Acordului de Parteneriat privind constituirea Alianței Timișoara Universitară (ATU), rectorii celor patru universități – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” (foto) – au subliniat solidaritatea universitară timișoreană, dedicată efortului inovator de a fructifica rezultatele cunoașterii științifice, ale cercetării, creației artistice și performanței, pentru dezideratul public al dezvoltării orașului.

Timișoara speră astfel că parteneriatul dintre mediul economic și universitate va trece la un alt nivel. „Considerăm că relația de până acum cu partenerii instituționali din mediul economic a cunoscut o evoluție ascendentă, de la an la an, până la o certă structurare, în ultimii 3 ani, urmând ca după parcurgerea actualei etape de ieșire din criză și de reziliență comunitară, în urma crizei epidemiologice cu efecte economice majore din 2020, să trecem la o etapă de salt calitativ în configurarea alianței dintre universitate și mediul economic, pentru susținerea activităților de cercetare, dezvoltare și inovare, mai ales după formarea ATU”.

Potrivit reprezentanților UVT, datorită prezenței universității în cadrul ATU valoarea relațiilor parteneriale cu mediul economic ar putea duce la creșterea cu cel puțin 30%, într-un orizont de 3-5 ani, a bugetului centrului universitar timișorean, situat în prezent la cca 500 milioane lei anual.

(Articol publicat în ediția print TB nr. 96 – septembrie/octombrie 2020)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Când să alegi un credit pe termen scurt și care sunt principalele avantaje ale acestuia?

Articolul următor

Exploratist și Aims aduc pe piața de HR din România Games for Business

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share