Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Industria pharma în România – harta marilor jucători

În România există cel puțin 30 mari producători de medicamente și în total 125 de firme, a căror arie de activitate include fabricarea medicamentelor, inclusiv homeopate, a substanțelor active, producția de antiseruri, a substanțelor de diagnostic, a vitaminelor etc. Comparativ cu alte state europene, România exportă și de trei ori mai puțin – 350 de milioane față de 1 miliard de euro, cifră atinsă de Ungaria, Cehia, iar capacitatea de creștere nu este suficient exploatată. Pentru 2020, estimările arată că piața locală de pharma va atinge un maxim istoric și va fi unul dintre domeniile cel mai puțin afectate de pandemia globală de Covid-19.

 

Industria farmaceutică din România va înregistra afaceri record în 2020, în contextul cererii crescute de medicamente și echipamente sanitare, generate de pandemia de Coronavirus. Potrivit estimărilor analiștilor KeysFin, ritmul de creștere se va dubla în acest an, iar cifra de afaceri generată de întreg lanțul de producție și distribuție va ajunge la aproximativ 68 de miliarde de lei, un maxim istoric pentru piața locală.

În România există cel puțin 30 mari producători de medicamente și în total 125 de firme, a căror arie de activitate include fabricarea medicamentelor, inclusiv homeopate, a substanțelor active, producția de antiseruri, a substanțelor de diagnostic, a vitaminelor etc.

Cifra de afaceri a producătorilor, distribuitorilor și farmaciilor din România a înregistrat o creștere cu 9% în comparație cu anul 2017 și a depășit cu aproape 90% nivelul din 2009, însumând 56,5 miliarde de lei în 2018. Mai mult, specialiștii KeysFin estimează că industria pharma va depăși pragul de 60 de miliarde lei în 2019, urmând ca în 2020 aceasta să atingă un nou nivel record: 68 miliarde de lei.

Creșterea pieței farmaceutice locale a fost însoțită și de o evoluție accentuată a profitabilității. Astfel, profitul net al companiilor din industria farmaceutică a ajuns la aproape 3 miliarde de lei în 2018, cu 20% mai mare comparativ cu anul 2017 și cu 162% peste  nivelul din 2009. Pentru 2019, analiștii KeysFin estimează depășirea nivelului de 3,25 miliarde de lei, iar, în ceea ce privește anul în curs, profitul net se va apropia de 4 miliarde de lei.

În industria pharma locală, în 2018 existau aproximativ 68.000 de angajați.

Vă invităm să vedeţi mai jos care sunt cei mai mari producători pharma de pe piața românească, evaluați în baza cifrelor oficial raportate către Ministerul Finanțelor și informațiilor făcute publice de companii.

 

Topul celor mai mari jucători din piața românească

 

Terapia SA conduce topul celor mai mari companii producătoare de medicamente din România, cu o cifră de afaceri de 730 de milioane de lei în 2018 și cu un profit net de 146 de milioane de lei. Anul 2019 a adus companiei o creștere atât a cifrei de afaceri – 736 de milioane de lei -, cât și a profitului – 149 de milioane de lei –  aflându-se în al nouălea an de creștere consecutivă. Terapia este o companie a Sunpharma și exportă, potrivit datelor făcute publice de companie, în 22 de piețe externe unde a avut 107 autorizații de punere pe piață în 2019. Polonia, Rusia și Ucraina reprezintă cele mai mari piețe de desfacere. Portofoliul conține 223 de autorizații de punere pe piață, 36 suplimente alimentare, un produs cosmetic și cinci dispozitive medicale, la data de 31 martie 2020 fiind depuse 34 de dosare noi.

Zentiva SA se află pe locul doi, cu o cifră de afaceri de 461 de milioane de lei, cu un profit net de 262 de milioane de lei pentru 2018. În 2019, compania a marcat una dintre cele mai mari creșteri, atingând o cifră de afaceri de 541 de milioane de lei. De asemenea, Zentiva anunța un record de producție în 2019, ajungând la 105 milioane de cutii de medicamente (reprezentând peste 3 miliarde de unități galenice), cu 4 milioane mai mult decât în 2018. În primele 3 luni ale acestui an, compania raporta o creștere cu 2,6% a cifrei de afaceri, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 2019 a fost și anul investițiilor, compania investind 25 de milioane de lei în capacitățile sale de producție. Potrivit datelor companiei, Zentiva comercializează peste 140 produse pe piața locală, dar și externă, exportând în 29 de țări.

Antibiotice SA este al treilea cel mai mare producător de pe piața românească și înregistrează de 11 ani neîntrerupt creșteri ale cifrei de afaceri. Pentru 2019, Antibiotice a raportat o cifră de afaceri de 390 de milioane de lei, mai mult cu 25 de milioane de lei față de 2018. Conform datelor companiei, în anul 2019 s-a înregistrat cel mai mare ritm de creștere al vânzărilor la export din ultimii cinci ani, exporturile reprezentând 40 la sută din cifra de afaceri a companiei. Veniturile din vânzări, înregistrate în primele trei luni ale anului 2020 au constituit 73,63 milioane lei, cu 13% mai mari decât valoarea înregistrată la finalul trimestrului I al anului anterior. Această creștere, potrivit companiei, a fost determinată de avansul cu 48,7% a veniturilor din vânzări pe piața din România. Foarte important pentru compania românească e că, în primul trimestru, exportul de Nistatină, pentru care Antibiotice își menține de peste 5 ani poziția de lider mondial în producția acesteia, nu a fost afectat de pandemia generată de Covid-19. Fiind o substanță activă și nu un medicament, restricțiile legislative nu au limitat livrările către partenerii internaționali. Vânzările de Nistatină au înregistrat o creștere cu 13% față de nivelul planificat și cu 27% față de trimestrul I 2019, atingând o valoare de aproximativ 18 milioane lei.

Sandoz SRL, o divizie a Norvartis, cu sediul la Târgu Mureș, a înregistrat o cifră de afaceri de 356 de milioane de lei în 2018 și peste 412 milioane lei în 2019. De asemenea, profitul net al companiei a fost de aproape 22 de milioane de lei în 2018, ceea ce o clasează pe locul patru după cifra de afaceri. În 2019 profitul a fost de două ori mai mic – 10,8 milioane lei. Sandoz este o divizie a Grupului Novartis și un lider mondial în domeniul medicamentelor generice și al medicamentelor biosimilare.

Biofarm SA se clasează pe locul cinci, cu afaceri de peste 195 de milioane de lei în 2019, cu o creștere de 11 milioane de lei față de 2018. Biofarm este cel mai important producător român de capsule gelatinoase moi, între primii 3 producători români de soluții și suspensii pentru administrare orală și unul dintre cei mai mari fabricanți de comprimate și drajeuri din România. Compania are peste 200 de produse în portofoliu, ce acoperă peste 60 de arii terapeutice. Compania românească este prezentă în 12 țări – Azerbaidjan, Cehia, Cipru, Georgia, Irak, Lituania, Malta, Republica Moldova, Rusia, Ungaria, Ucraina şi Kârgâstan. Exportul a reprezentat 4% din vânzările totale în unități ale companiei din anul 2018, cu o creștere prognozată de 10 % în 2019.

Rompharm SRL, administrată de bulgarii Georgiev Venelin Stoyanov și Atanassov Rossen Atanassov, a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri de 164 de milioane de lei, cu un profit net de 34 de milioane de lei. În 2019, Rompharm a derulat afaceri în valoare de 220 de milioane de lei şi a raportat un profit net de 54,55 milioane de lei. Compania și-a început activitatea în 2004 cu două linii de producție de soluții sterile și nesterile, iar ulterior s-a extins pe fabricarea formelor solide, injectabile, seringi preumplute și soluții perfuzabile.

Compania Gedeon Richter România S.A. este una dintre cele 6 subsidiare producătoare ale Gedeon Richter Plc., iar la nivelul țării noastre, Grupul dezvoltă activitate integrată pe verticală: dezvoltare și producție de medicamente prin fabrica Gedeon Richter România S.A. din Târgu Mureș, distribuție prin compania Pharmafarm S.A. și retail de medicamente prin lanțul de farmacii Richter. Compania comercializează pe piața internă un număr de peste 60 de medicamente fabricate la Târgu Mureș. Aceste produse sunt fabricate în aproximativ 300 de forme de prezentare pentru toate piețele pe care compania este prezentă.

Gedeon Richter România S.A. menține un ritm ascendent al cifrei de afaceri, raportând, pentru 2018, aproape 159 de milioane de lei, în timp ce în 2019, producătorul mureşean a înregistrat 185 de milioane de lei. Profitul net din 2019 a trecut de 8 milioane de lei, mai exact 8,17 milioane de lei.

Labormed Pharma SA (Alvogen), acum parte a grupului Zentiva, și-a dublat profitul în 2018, ajungând la 31 de milioane de lei, cu o cifră de afaceri de 144 de milioane de lei. Pentru 2019, Labormed Pharma a raportat o cifră de afaceri de 177,79 de milioane de lei şi un profit net de 25,64 milioane de lei. Alvogen este prezentă pe piața farmaceutică din România de la începutul anului 2010, axându-se inițial pe activități de marketing și vânzări pentru produsele nou lansate ale companiei. În decembrie 2012, grupul Alvogen a achiziționat unul dintre cei mai mari producători români independenți de medicamente generice de la acea vreme – Labormed Pharma, devenind centru de excelență de producție și cercetare. În luna aprilie a acestui an, Zentiva a anunțat că a finalizat procurarea Alvogen, alături de achizițiile companiilor Creo din Marea Britanie și Solacium din România.

Fiterman Pharma, o companie cu sediul în Iași, care produce medicamente OTC și pe bază de rețetă, dar și suplimente alimentare și dermatocosmetice, se clasează în top 10 cele mai profitabile companii producătoare din domeniul pharma din România. În 2018, compania ieșeană și-a dublat cifra de afaceri, înregistrând 131 de milioane de lei, cu un profit net de 6 milioane de lei. În 2019 și-a dublat profitul net, ajungând la 13,58 milioane de lei, raportat la o cifră de afaceri, de asemenea, în creştere de 139,43 de milioane de lei. Fondată în 1994, compania are peste 190 de angajați și produce o gamă largă de preparate, de la afecțiuni respiratorii, până la analgezice, dermatologice, axându-se în special pe vitamine și minerale.

Infomed Fluids SRL, specializată în fabricarea și comercializarea produselor farmaceutice destinate terapiilor parenterale și medicinei de urgență, a înregistrat în 2018 și 2019 o cifră de afaceri de peste 120 de milioane de lei. Infomed oferă un portofoliu larg de produse esențiale renale și spitalicești, inclusiv soluții sterile intravenoase, sisteme de perfuzie, nutriție parenterală, anestezice, antibiotice etc.

 

Producători pharma din Transilvania

 

B.Braun Pharmaceuticals SA (cod CAEN 2110), parte componentă a grupului B.Braun în România, a înregistrat o cifră de afaceri de 40 de milioane de lei în 2018 și 47 milioane lei în 2019. Compania B. Braun Melsungen A.G. și-a înființat sucursala din România în octombrie 1998, în Timișoara, încurajată de succesul înregistrat în alte țări din regiune, precum Polonia, Ungaria, Cehia sau Slovacia. Compania B. Braun Medical SRL își începe, astfel, drumul spre topul companiilor furnizoare de produse și soluții de tratament la cele mai avansate standarde de calitate, prin intermediul celor trei divizii ale sale: Hospital Care (soluții perfuzabile, pompe, nutriție, sisteme stomice etc.), Outpatient Market (dezinfectanți, mănuși, tratament plăgi etc.) și Aesculap (echipamente și instrumentar chirurgical, camere implantabile, proteze chirurgicale etc.). În 1999 începe producția de soluții perfuzabile sub licență B. Braun de către SC Helvetica Profarm SA în Timișoara, punându-se astfel bazele unei povești de succes ce în 2010 a devenit B. Braun Pharmaceuticals SA și care în 2017 a anunțat startul unui proiect de tip “greenfield” cu o investiție estimată de site-urile de specialitate la peste 100 milioane de euro.

Polisano Pharmaceuticals, fondată la Sibiu, a raportat în 2018 o cifră de afaceri de 17 milioane de lei, iar în 2019 – de 8,8 milioane de lei. Fabrica de medicamente Polisano Pharmaceuticals este o investiție de 70 de milioane de euro, inaugurată în 2015. În 2017 Grupul Grampet a devenit acționar majoritar al companiei, acum deținând 65% din acțiuni. Câte 6% dețin Innovation Platform Capital CEE SRL și Innovation Platform Capital Investments LLC. Restul acțiunilor sunt deținute de avocatul Remus Borza (10%) și de familia Nicoleta și Adrian Munteanu (12%). În 2019, compania obținuse autorizație de funcționare pentru producția de medicamente oncologice solide.

Brașovenii de la Mebra au încheiat anul 2019 cu afaceri de 11,3 milioane de lei și un profit net de 2,4 milioane de lei, aflându-se într-un trend ascendent. Compania care îşi are rădăcinile în fosta fabrică de pastă de dinţi şi pansamente Norvea Braşov, este cunoscută pentru pansamente și benzi adezive, Medplast fiind brandul companiei cel mai cunoscut pe piața românească. De asemenea, producătorul este apreciat pentru gamele de produse dermato-cosmetice, precum și pentru gama Medband de benzi adezive folosite în industrie. Mebra îi are ca administratori pe Ioan Ungureanu, Valentin Draghici și Erzsebet Kapitan, acțiunile companiei fiind deținute de nouă asociați.

Aesculap Prod, cu sediul la Târgu Mureș, a înregistrat o cifră afacere în creștere în 2019 – aproape 12 milioane de lei, cu un profit net de 2,5 milioane de lei. Acționar unic al Aesculap Prod este compania Ropharma, care deține rețele de distribuție și de retail de medicamente, o companie producătoare de medicamente în Republica Moldova, o fabrică de lactate, precum și spitalul privat multidisciplinar Sfântul Constantin din Brașov.

Aesculap Prod  continuă tradiţiile „Laboratorului Galenic”, înființat în 1976, cu o vastă  experiență în fabricarea produselor farmaceutice solide și a unor produse medicamentoase pe bază de plante. Odată cu privatizarea firmei, în aprilie 1999, a început reorganizarea și modernizarea acesteia. Începând cu anul 2004 întreaga activitate de producţie s-a orientat către gama suplimentelor alimentare care conţin un spectru larg de vitamine şi minerale esenţiale precum şi alte substanţe nutritive importante: lactoferina, luteina, imunoglobuline din colostru, silimarina, glucozamina, condroitin. La sfârșitul anului 2019 portofoliul Aesculap Prod cuprindea 62 de produse.

 

În industria pharma locală, în 2018 existau aproximativ 68.000 de angajați.

(Publicat în ediția print TB nr. 96 – septembrie/octombrie 2020)

Foto principală: Keysfin

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

[Enjoy Transylvania!] Concepte de arhitectură în Transilvania (7): Arhitectură laică - arhitectură ecleziastică

Articolul următor

SUA și România au semnat un acord de cooperare pentru proiectele de energie nucleară Cernavodă și sectorul energiei nucleare civile din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share