Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Piața serviciilor de analize medicale și imagistică în România: afaceri de peste 2,5 miliarde de lei

Piața serviciilor de analize medicale în România este estimată să de pășească 2,5 milioane de lei, cu o creștere spectaculoasă în ultimii 10 ani. Investițiile în creștere în companiile din România și tehnologizarea constantă, pe de o parte, precum și subfinanțarea la nivel public, pe de altă parte, au transformat sistemul privat într-un partener de încredere pentru români.

Analizele medicale sunt fundamentul medicinii, întrucât fără această bază opțiunile de tratament, chiar și cele mai sofisticate, nu ar avea nicio valoare terapeutică. Progresul tehnologic și științific determină o evoluție fulminantă a medicinii, iar companiile românești sunt conștiente că viitorul este aici – testele genetice vor determina un alt design, o abordare total diferită a maladiilor și a pacientului, începând de la diagnostic și până la vindecare.

Potrivit unei analize Frames, numărul firmelor active în domeniul analizelor și imagisticii medicale (cod CAEN 8690) a crescut spectaculos, de la 1.103 în 2010 la 3.713 în 2018. Iar afacerile acestora au avansat semnificativ, de la 591,1 milioane de lei în 2010 la 2,06 miliarde de lei în 2018. Peste 3.400 dintre cele 3.713 firme care activează în acest sector au raportat profituri de până în 100.000 de lei, 372 de companii – între 100.000 și 500.000 de lei și aproape 100 – între 500.000 și 5 milioane de lei. Saltul a fost determinat de investițiile în domeniul medical privat, tehnologizarea la cel mai înalt nivel, dar și de interesul românilor – o populație ce urmează trendurile mondiale de îmbătrânire – tot mai crescut pentru grijă și verificarea stării de sănătate, notează Frames. Cifrele arată că piața este neuniform dezvoltată. După București, cea mai mare concentrare de laboratoare de investigații medicale și imagistică se atestă în centrul și vestul României.

Cele mai multe firme din acest sector activează în București (930), Timișoara (181), Iași (173), Brașov (167), Bihor (169), Constanța (161), Dolj (146), Prahova (128), Cluj (115), iar cele mai puține în Giurgiu (16), Harghita (24), Tulcea (26), Gorj (34), Botoșani și Vrancea (câte 38).

„Radiografia business-ului la nivel național indică faptul că există multe zone din țară unde astfel de servicii nu acoperă cererea, reliefată de numărul de locuitori și situația demografică. În plus, piața este relativ fragmentată, iar potențialul de achiziție și fuziune este ridicat. Sunt mii de laboratoare de analize medicale mici, fără putere financiară, care necesită investiții, care pot genera un business predictibil pe viitor, mai ales în condițiile dezvoltării unor rețele de francize”, arată analiza Frames.

Principalii jucători pe piața românească

O mare parte din business-ul cu analize medicale din România este controlat de firmele mari, cu Synevo România SRL în prim-plan. Compania domină topurile cifrei de afaceri din ultimii ani. În 2019, Synevo a raportat o cifră de afaceri de 293,4 milioane de lei, de peste trei ori mai mare decât în 2010. Și profitul a urmat aceeași tendință, avansând de la 11,3 mil.lei în 2010 la 29,4 mil.lei în 2019. În această perioadă, compania și-a dublat și numărul de angajați, ajungând la 1160.

Synevo are o istorie în România de peste un sfert de secol, timp în care a format o rețea de peste 120 de centre de recoltare și 17 laboratoare. În fiecare lună în laboratoarele Synevo din România sunt preluate și analizate probe de la peste un sfert de milion de persoane. Compania a fost fondată în 1994 sub numele de Rombel Medical fiind preluată în 1997 de Medicover. Brandul Synevo a fost creat în anul 2004, fiind primul laborator de pe piața locală care lansa un ghid al serviciilor de laborator și o platformă online de accesare a rezultatelor analizelor, destinată atât medicilor, cât și pacienților. Dacă la început echipa era compusă din șapte persoane, astăzi Synevo are o echipă de peste 1.400 de persoane și o prezență în 51 de orașe. Investițiile realizate pentru a oferi angajaților acces la aparatură performantă și programe continue de formare profesională au contribuit la dezvoltarea echipei medicale, formate în acest moment din peste 100 de medici și peste 300 de specialiști de laborator.

Portofoliul de teste a fost diversificat în mod continuu, acesta cuprinzând acum un număr de peste 2.000 de servicii, care acoperă toate ariile terapeutice. Testele genetice reprezintă 10% din portofoliul Synevo, în ultimul an fiind realizate peste 45.000 de astfel de teste în întreaga rețea națională.. Pentru extinderea activității pe acest segment, Medicover, din care face parte Synevo, a achiziționat anul acesta Center for Human Genetics and Laboratory Diagnostics (AHC) Munchen, cel mai important jucător de pe acest segment din Germania.

Locul secund în topul cifrei de afaceri pe 2019 este ocupat de Gral Medical SRL, cu afaceri de 142,2 milioane de lei. Profitul raportat a fost de puțin peste 250.000 de lei față de 5,2 milioane lei în 2018. Firma privată cu capital integral românesc acumulează venituri și profituri din mai multe categorii de servicii, atât de diagnostic, cât și de tratament: analize medicale de laborator; imagistica medicală (radiologie, CT, RMN, mamografie); radiologie dentară, spitalizare de zi, precum și de lungă durată. Grupul Gral este format din 54 de centre medicale, dintre care 14 laboratoare, 28 centre regionale de recoltare, 14 clinici (din care 3 centre de imagistica medicală) și 4 spitale oncologice, unde lucrează peste 1.200 de medici și asistente.

Pe locul 3 se află Hiperdia SA, cu un business de aproape 109 milioane lei în 2019 și un profit de 14,4 mil. lei. Hiperdia este specializată în investigații de imagistică medicală de înaltă performanță: RMN, CT, Scintigrafie, Ecografie, Osteodensitometrie (dexa), Radiologie digitala, Mamografie, la care se adaugă analizele de laborator și consultațiile medicale de specialitate. Hiperdia își desfășoară activitatea în 23 de centre medicale situate în Bistrița, București, Brașov, Cuj, Carei, Galați, Oradea, Miercurea Ciuc, Timișoara, Ploiești și Satu Mare.

În Top 10 clinici de analize medicale, după cifra de afaceri, urmează firmele Bioclinica SA, MNT Healtcare Europe SRL, Laboratoarele Bioclinica SRL, Laboratoarele Synlab SRL, Dorna Medical SRL, Regina Maria – Banca Centrală de Celule Stem SA și Pharmaceutical Research Associates Romania SRL.

Regiunea Nord-Vest

În regiunea de Nord-Vest a țării cele mai profitabile companii din domeniu se găsesc în județul Bihor, însă clasamentul este condus de Murivisan SRL, companie din Bistrița Năsăud ce deține Clinica Sanovil. Compania se află în primele 15 la nivel național.

Clinica a fost deschisă în anul 2007 și dispune de cel mai modern Centru de imagistică medicală din județ, precum și de un laborator de analize medicale (la Bistrița și Beclean). Clinica Sanovil se află în relație contractuală cu CAS Bistrița Năsăud și cu CASAOPSNAJ România. Compania este administrată de Gavrilas Mureșan. Pentru anul 2019, Murivisan SRL a raportat o cifră de afaceri de peste 16 milioane de lei și un profit net de aproape 5 milioane lei. Numărul mediu de angajați a fost de 78. Compania a investit masiv în Laboratorul Murivisan Bistrița, fiind dotat cu aparatură medicală de ultimă generație. Acesta este certificat ISO și RENAR. De asemenea, datorită contractului cu Casa de Asigurări Bistrița-Năsăud, pacienții pot efectua gratuit analizele dacă dețin un bilet de trimitere de la medic.

Urmează laboratorul Bioclinica SRL, din Oradea, Bihor, care face parte din rețeaua națională a Bioclinica SA. Analizele efectuate aici au majorat cifra de afaceri în anul 2019 cu aproape 2 milioane de lei față de anul precedent, ajungând la 9,5 milioane lei. La compania din Bihor lucraeză aproximativ 35 de persoane. În cadrul laboratorului Bioclinica din Bihor se efectuează analize de sânge, printre care: toxicologie, parazitologie, coagulare, imunologie, microbiologie, anatomie patologică, biochimie, alergologie, markeri tumorali, hematologie etc.

Laboratoarele Genetic Center fac parte din rețeaua REGINA MARIA și au o experiență de peste 10 ani pe piața din Romania, fiind singurele laboratoare de genetică din țară cu medici geneticieni care lucrează atât în laborator, cât și în clinică. La Cluj funcționează ca și compania Genetic Center SRL, deținută în proporție de 98% de Centrul Medical Unirea SRL. Anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de aproape 10 milioane de lei.

În județul Bihor regăsim un alt centru medical cunoscut – Centrul Medical Bioinvest – care dispune de dotările necesare pentru efectuarea a peste 200 de tipuri de analize: hematologie, coagulare, biochimie, serologie, imunologie, hormoni, markeri tumorali, microbiologie, parazitologie etc. Bioinvest SRL este denumirea firmei, fondată în anul 2000 de către Sandu Balais și Ioan Vasile Bodea. Compania a raportat o cifră de afaceri anul pentru trecut de 8 milioane de lei și un profit net care a depășit pentru prima dată suma de 1 milion de lei.

O altă companie de succes în domeniu este Clinica Dentară SRL, cea care deține rețeaua de laboratoare de imagistică maxilo-facială DigiRay. Fondată în anul 2008 de către medicul Cristian Pop, în Zalău, județul Sălaj, a obținut rezultate financiare remarcabile în ultimii ani. Cifra de afaceri este în creștere din 2013, când a depășit prima dată pragul de un milion de lei, ajungând astăzi la aproape 8 milioane de lei. De asemenea, profitul net a depășit cifra de 2 milioane de lei. În ultimii ani fondatorul a dotat laboratoarele DigiRay cu fonduri europene, în valoare totală de peste 500.000 de euro.

În Satu Mare activează Laboratorul Korall, parte a Clinicii Korall SRL, înființat în anul 2008. Acesta oferă o gamă largă de servicii și se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. Clinica Korall este deținută de Botond Bodis, iar în ultimii 2 ani a avut aceeași cifră de afaceri – 4,6 milioane lei.

Regiunea Centru

Din regiunea Centru, cea mai mare cifră de afaceri este înregistrată de Hiperdia SA Brașov. Ca și rețea, Hiperdia ocupă locul trei pe țară după cifra de afaceri. Compania se concentrează de imagistica medicală, iar analizele medicale și consultațiile de specialitate completează platoul de servicii medicale. Centrul Hiperdia Brașov a crescut contant, din anul 2000, înregistrând în 2019 o cifră de afaceri de 108,7 milioane de lei și un profit de 14,4 milioane de lei. În anul 2000 compania raporta o cifră de afaceri de 100 de ori mai mică.

Centrul medical Topmed, din Târgu Mureș, se numără printre cele mai performanțe și profitabile centre private din Regiunea Centru, înregistrând o cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei în 2019. Topmed deține o infrastructură dezvoltată – patru policlinici și un spital, care incorporează un centru de oncologi și radioterapie performant. Laboratorul asigură o gamă largă de analize de hematologie, biochimie, imunologie, bacteriologie, microbiologie și citologie. Din gama serviciilor de imagistică fac parte tomografiile de ultimă generație, mamografiile, precum și investigațiile ultra performante de verificare a densității osoase (Osteodensitometrie).

RMN Diagnostica, cu sediul la Sibiu, a raportat una dintre cele mai mari creșteri a cifrei de afaceri pentru 2019 – peste 7,1 milioane de lei, o creștere destul de consistentă față de 2018 (4.7 milioane de lei). Cu sedii la Sibiu, Făgăraș, Brașov și Cluj, RMN Diagnostica este apreciată pentru imagistica medicală şi mai ales RMN, domenii în care deține experiență de peste 30 de ani la nivel european şi de 10 ani în România. La dispoziția pacienților există și un ambulator de specialitate, cu acoperire largă pentru diverse domenii, o parte dintre acestea fiind acoperite de asigurările de sănătate.

Prodia SRL, cu sediul principal la Miercurea Ciuc a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 7,8 milioane de lei. Cu puncte de lucru în Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Cristoriu Secuiesc, laboratorul de analize Prodia este unul dintre cele mai profitabile din zonă. Compania privată dispune de 47 de angajați și efectuează rezultate de laborator din peste 20 de categorii mari: alergologie, biochimie, imunologie, toxicologie, genetică etc.

Terra Aster este cela mai centru medical privat din Alba Iulia și oferă servicii de consultanță de specialitate, de imagistică și analize de laborator. Compania a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de peste 7 milioane de lei, având 48 de angajați specializați în diverse domenii: medicină generală, ORL, pediatrie, psihiatrie, oncologie, cardiologie, neurologie, nutriție și dietetică.

Grupul Paltinul se numără printre cele mai mari instituții private din Sibiu, cu o cifră de afaceri de 4,4 milioane de lei raportată în 2019. Deschisă la 1 august 1994, Clinica Paltinul oferă o bază logistică largă pentru activități medicale și este organizată într-un concept modern, cu un sistem implementat de management al calității. Din 2005 activitățile de Securitate și Sănătate în Muncă, nou abordate prin Casa Paltinul, au deschis o soluție care se adresează în special companiilor ce urmăresc creșterea productivității muncii angajaților. În anul 2011 este deschis un nou punct de lucru: Clinica Paltinul – Spital Victoria. Un laborator pentru analize medicale este pus la dispoziția românilor, inclusiv prin contractare de la Casa de asigurări, dar veniturile sunt completate de laboratorul de specialitate, de recuperare medicală, spitalizarea de zi și continuă.

Centrul medical Dora Medicals, cu sediul principal în Târgu Mureș, oferă consultații medicale de specialitate, servicii de imagistică și un laborator de servicii medicale. Cu puncte de lucru În Reghin și Miercurea Nirajului, compania a înregistrat în 2019 cea mai bună de cifră de afaceri – peste 5,6 milioane de lei, cu un profit net ce a depășit 1 milion de lei.

Zona de Vest

În zona de vest, lider în afaceri este grupul Bioclinica, situată pe locul patru la nivel național după cifra de afaceri. În Arad, cifra de afaceri a Bioclinica SRL a depășit pragul de 10 milioane de lei, ajungând la 11,1 milioane – o creștere constantă în ultimii 20 de ani.

Clinica Laser System, care include un laborator, ambulatoriu de specialitate și staționar de zi, se află, de asemenea în creștere continuă. În 2019, compania din Arad a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri, care a depășit cifra de 7,5 milioane de lei, dar și a profitului net – peste 1,1 milioane de lei. Laboratorul de analize medicale, cerificat RENAR, înființat în anul 2001, a fost unul din marii deschizători de drumuri pe piața serviciilor medicale private din Arad. Compania s-a extins constant și acum oferă servicii de recuperare medicală, un ambulatoriu de specialitate, spitalizare de zi, precum și două clinici de îngrijiri paliative, o a treia unitate de îngrijiri paliative urmând să fie deschisă în curând.

Centrul de imagistică Telescan de la Timișoara specializat pe explorarea prin RMN a întregului corp, oferind siguranță prin aparatele de ultimă generație pe care le deține. Centrul de imagistică a fost preluat de Regina Maria și face acum parte din rețeaua Regina Maria. Centrul a înregistrat o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei în 2019.

(Publicat în ediția print TB nr. 96 – septembrie/octombrie 2020)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiect pilot al Primăriei Oradea și RER Vest de colectare selectivă a sticlei

Articolul următor

[Enjoy Transylvania!] The Story of Wine (5) The Boieru de la Ciumbrud vineyard

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share