Agricultura Judete Timiș Ultimele stiri

Trei firme din Transilvania și Banat, în topul celor mai mari beneficiari de subvenții în agricultură

Peste 53,1 milioane de euro a fost suma totală pe care au primit-o anul trecut primii zece cei mai mari beneficiari de subvenții în agricultură. Trei dintre companii sunt din Transilvania și Banat, două dintre acestea activând în județul Timiș.

Cei mai mari zece beneficiari de subvenţii din agricultură au activităţi atât în sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic. Sumele încasate anul trecut au fost cu peste 23 milioane de euro mai mult faţă de anul 2018, conform datelor transmise de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la o solicitare a Agerpres.

Topul este condus de compania SC Agricost SA din judeţul Brăila, cu 11,81 milioane de euro. Compania activează în sectorul agricol, având în concesiune de la statul român circa 56.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăilei. Agricost este deţinută de Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite şi are ca activitate principală cultivarea şi comercializarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase şi alte culturi nepermanente.

În clasamentul primilor zece beneficiari de subvenţii urmează SC Smithfield România SRL, din judeţul Timiş, cu 8,58 milioane de euro, Avicola SA Buzău – 5,64 milioane de euro, Transavia SA din judeţul Alba – 5,28 milioane de euro, SC Intercereal SA din Ialomiţa – 4,9 milioane de euro, SC Vanbet SRL Vaslui – 4,42 milioane de euro, Emiliana West Rom SRL Timiş – 3,41 milioane de euro, SC Agrisol Internaţional RO SRL din Ialomiţa – 3,30 milioane de euro, SC Padova Agricultura SRL Brăila – 3,25 milioane de euro şi SC Maria Trading SRL din judeţul Călăraşi – 2,81 milioane de euro.

SC Smithfield România SRL a fost fondată în anul 2000 în Timișoara. Compania este deținută de olandezii de la Lavender Raven BV și Smithfield Europe BV, fiind adminsitrată de patru cetățeni români și unul american. Domeniul de activitate este prelucrarea și conservarea cărnii, istoria Smithfield în România începând efectiv din 2004, odată cu demararea unei investiții de 600 milioane de dolari atât în capacitățile de creștere a animalelor la cele mai înalte standarde din domeniu, cât și în abatorul tehnologizat. Compania deține 47 de ferme proprii și comercializează carne către UE. Potrivit datelor companiei, aceasta are 3.500 de angajați, având parteneriate cu fermieri din întreaga țară, produce 29% din carcasele de porc, produse în România, și deține șase branduri proprii.

În anul 2019 cifra de afaceri a Smithfield România SRL a depășit pentru prima dată pragul de un miliard de lei, ajungând la 1,2  miliarde. Profitul net înregistrat a fost de 53,6 milioane lei.

Transavia SA este unul dintre cele mai reputate businessuri de familie românești, cu o experiență de 28 de ani pe piață, timp în care a devenit liderul local al industriei de carne de pui. Compania este cu capital 100% românesc. Datorită calității produselor, în anul 2006 Transavia a primit titlul onorific de Furnizor al Casei Regale a României.

În prezent, Transavia are peste 2000 de angajați, peste 400 hale in 26 ferme de crestere a pasarilor si peste 10.000 ha cultivate cu cereale pentru consumul propriu al pasarilor, o fabrică de nutrețuri combinate, 3 abatoare performante de ultimă generație și o fabrică de procesare a cărnii. Fermele Transavia sunt localizate în 8 județe din România, în Alba, Cluj, Sibiu, Brașov, Timiș, Mureș, Harghita și Caraș Severin, unde anual se produc peste 80.000 de tone de carne de pui. 15% la sută din producția anuală a companiei merge pe piața de export, în mai multe țări europene, precum Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Olanda, Ungaria, Grecia, Slovacia, Bulgaria, Spania, Croația, Republica Cehă, Italia și continentul african.

În anul 2019 compania și-a mărit cifra de afaceri cu aproape 39 de milioane de lei, ajungând la 636,3 milioane lei. Profitul net raportat a fost de 91,7 milioane lei.

Emiliana West Rom SRL este înregistrată în satul Dudeștii Vechi din județul TImiș, având ca obiect de activitate Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase. Compania este investiție a unui om de afaceri italian ce activează cu succes în domeniul prelucrării grăsimilor vegetale. Aceasta beneficiază de o dotare tehnică de ultimă generație, precum și de un sistem GPS de urmărire a procesului de producție. De asemenea firma deține o bază de stocare modernă cu o capacitate de 90.000 de tone, din care 40.000 de tone in celule verticale. Computerizată și complet automatizată, aceasta bază de stocare dispune și de o bază performantă de selectare, uscare și tratare a semințelor. Activitățile zootehnice sunt executate în centrele Ferma 5 Gai (comuna Valcani) și Ferma 8 (Teremia Mica).

Anul trecut compania a înregistrat o ușoară scădere a cifrei de afaceri, de la 60 milioane lei în 2018 la 57,6 milioane lei în 2019, însă a raportat un profit net mai mare cu aproape un milion de lei – 6,3 milioane.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a autorizat la plată, în campania aferentă anului 2019, respectiv în perioada 16 octombrie 2019 – 30 iunie 2020, suma de 2,89 miliarde de euro, din care 1,89 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), 598,06 milioane de euro măsuri implementate de APIA din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin PNDR 2014 – 2020 şi cofinanţare de la bugetul naţional, 241,68 milioane de euro ajutoare naţionale tranzitorii finanţate din bugetul naţional şi 161,33 milioane de euro Măsuri de piaţă, comerţ exterior, promovare produse agricole şi ajutoare de stat.

În campania din 2019 au fost autorizaţi la plată un număr de 843.349 fermieri, reprezentând un procent de 99,87% din fermierii eligibili.

Related posts

Businessmenii maramureșeni au premiat Camera de Comerț a Ungariei

Nora Dumitrescu

Prima Development Group a finalizat 640 de apartamente în 2021, în Oradea și București

Traian Dan

Go StarTech – provocarea lansată start-up-urilor tech de către GoTech World și Telekom Romania

Ligia Voro

Soluțiile propuse de CJ Sibiu pentru gestionarea deșeurilor în județ. Cum vor autoritățile să construiască o stație de tratare mecano-biologică

Papuc Irina

Mobilitatea viitorului – o abordare integrată cu soluţii durabile la Timişoara

Stefana Muresan

Bega Business Center – in December 2017

Ionut Oprea

Săptămâna Belgiană 2017 la Cluj Napoca

Ionut Oprea

Rețeaua Moldovan și-a făcut linie de semipreparate

Nora Dumitrescu

A fost semnat cel mai important contract de finanțare din istoria municipiului Turda, în valoare de peste 31 mil. euro

Stefana Muresan

Atenor, a new residential project in Budapest

Ionut Oprea

Cum a ajuns o companie românească la un nivel de invidiat în business-ul feroviar

Stefana Muresan

KPMG, în ISHO Offices, din a doua parte a anului

Ionut Oprea

Compania de leasing operaţional a BRD se extinde la Cluj, Timișoara și Iași

Stefana Muresan

Promenada Sibiu, inaugurat oficial de NEPI Rockcastle

Papuc Irina

Cel mai nou echipament Stratasys de printare 3D – J55 – este acum și în România

redactia

PE a votat pentru admiterea fără întârziere a României în zona Schengen

redactia

Daniel Metz, Răzvan Rimbașiu, Adrian Crivii și Cornel Cătoi – Clubul Pro Opera Transilvană, în sprijinul prestigioasei instituții de cultură

Stefana Muresan

Continental investește în viitorul microcipurilor pentru vehiculele autonome

Nicolae Pop

Via Transilvanica a inaugurat 124 de kilometri în județul Harghita, între Praid și Dârjiu

Ion Surdu

Străzile Zalăului vor fi modernizate cu bani europeni și de la buget

Nora Dumitrescu

Clujul a inaugurat prima arteră “smart” din țară

Nora Dumitrescu

Delegaţie Romgaz, la Conference Emerging and Frontier Markets – New York

Stefana Muresan

Trei oferte pentru construirea de tramvaie electrice, la Timişoara. Contract de peste 40 milioane euro

Stefana Muresan

Delgaz Grid plănuiește investiții în rețele de 1,9 miliarde de lei până în 2023

Traian Dan

Leave a Comment