Fonduri Europene Infrastructura Timiș Turism

Timișoara pregătește proiecte de finanțare de zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea orașului, pe noul ciclu de finanțare al POR

Primăria Timișoara dorește obținerea de noi fonduri europene pentru o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii, dar și pentru regenerarea unor zone istorice ale orașului. Acestea urmează să fie depuse spre finanțare în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile, prin intermediul noului ciclu de finanțate 2021 – 2027 al Programului Operațional Regional.

Vorbim de sume de zeci de milioane de euro, acestea vor ajuta semnificativ la dezvoltarea orașului.

Un prim proiect este cel pentru regenerarea urbană a cartierului Fabric – zona Piața Traian. Acesta vizează reabilitarea pentru străzi, piețe, spații verzi șamd – în jurul și incluzând piața Traian, una dintre cele mai frumoase zone istorice al Timișoarei. Suma solicitată este de 7,4 milioane euro.

Un proiect de infrastructură urbană extrem de important este cel pentru care se solictă fonduri pentru o legătură între pasajul Solventul și Bulevardul Dâmbovița, care presupune un nou traseu de linie de tramvai, auto și pietonal peste platforma Solventul, un nou pod peste Bega, modernizarea Bulevardului Dâmbovița. În fapt, acest proiect va întregi inelul 4 de circulație al orașului și va asigura legătura dintre cele două jumătăți ale Timișoarei, nord și sud. În prezent această legătură este una deficitară, orașul fiind ”tăiat” în două de canalul Bega și de magistrala de cale ferată care traversează orașul. Pasajul Solventul va realiza mult dorita legătură, fiind unul subteran, pe sub un număr de nouă linii de tren. Finanțarea acestui proiect, depus pe secțiunea Mobilitate, este de 16,4 milioane de euro.

Un alt proiect de infrastructură extrem de important este cel care se referă la realizarea unui pasaj de dimensiuni mari, în Piața Consiliul Europei, valoarea proiectului fiind de 47,4 milioane de euro. În această zonă se află Centrul Financiar-Bancar, dar mai ales proiectul Iulius Town, care generează un aflux de mari dimensiuni auto și pietonal.

Timișoara a avut primul sistem electric de iluminat stradal din Euopa. Iar energia electrică necesară a fost produsă prin intermediul unei centrale hidro, instalată pe Canalul Bega. Pentru reabilitarea și punerea în valoare a Centralei Hidroelectrice și extinderea capacităților de turism pe canalul Bega, Primăria Timișoara va solicita nu mai puin de 6,4 milioane de euro în secțiunea Turism/Patrimoniu.

Cea mai de succes zonă imobiliară a Timișoarei este în ultima perioadă Calea Torontalului. Aici s-au ridicat în ultimii ani zeci de noi blocuri, cu sute de apartamente, dar și clădirea de birouri Vox, una dintre cele mai căutate în ultima perioadă. Pentru extinderea liniei de tramvai pe Calea Torontalului până la limita Timișoarei, în secțiunea Mobilitate, municipalitatea timișoreană a pregătit spre finanțare un proiect în valoare de 29,6 milioane de euro.

Deocamdată acestea sunt doar proiecte, dar mare parte dintre acestea au fost acceptate spre finanțare în vederea obținerii din fonduri europene în vederea întocmirii documentației aferente. În concluzie, e greu de crezut că dacă se aprobă bani pentru finanțare, proiectele respective să nu fie ”bine văzute” și în cadrul depunerii efective spre finanțare.

Programul Operațional Regional pentru această parte a țării se află în managementul Agenției de Dezvoltare Vest, care în noul ciclu de finanțare are putere mult sporită față de precedentele, având și putere de decizie.

Related posts

Clinicile Medici’s Timișoara investesc 1,5 milioane de euro în aparatură medicală modernă și în noua clinică de top ”Medici’s Academica”

Stefana Muresan

Încep studiile pentru fezabilitatea metroului și trenului metropolitan de Cluj

Nora Dumitrescu

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Implică-te! Părerea ta contează! Comisia Europeană lansează consultarea publică privind politica de promovare a produselor agroalimentare!”

Ligia Voro

Primul traseu de mountain-bike din masivul Postăvarul, gata peste o lună. Acesta va fi conectat cu traseul spre Brașov

Ion Surdu

Timișoara: Clădirea Athena, cel mai mare spital privat din vestul țării, cumpărată cu 4 milioane euro

Stefana Muresan

Cel mai spectaculos nod rutier din România

Stefana Muresan

Aeroportul International Timisoara, inclus in serviciul Google Maps Indoor

Stefana Muresan

Banca Transilvania va finanța un accelerator pentru tinerii hotelieri

Nora Dumitrescu

Clujul ar putea deveni, în 2023, primul județ racordat 100% la apă și canalizare

redactia

CJ Timiș propune Băncii Mondiale 10 investiții majore. Valoarea depășește 700 de milioane de euro

redactia

Ness Digital Engineering – noul sediu in Openville

Ionut Oprea

România la Târgul de Turism Vakantiebeurs Utrecht (Olanda)

Stefana Muresan

Cinci oferte pentru centura metropolitană a Clujului

Stefana Muresan

Sprijin de peste 525 de mii de lei pentru zootehniștii bihoreni

Traian Dan

Autostrada Gilău-Nădășelu, aproape de deschidere

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] The Palace of Culture – A masterpiece of the Transylvanian Secession style. Over 100 years of art and culture

Transilvania Business

Umbrărescu, cel mai bine plătit drumar român în 2017. Peste 70% din plățile realizate de CNAIR, în conturile constructorilor străini pentru lucrări în Transilvania

Stefana Muresan

Primul tren Cluj – Viena a plecat duminică din România. Toate biletele s-au vândut

redactia

Mai multe firme din Timiş, amendate pentru probleme de mediu şi de sănătate

Robert Bloancă

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența. Gala Premiilor UVT și-a desemnat laureații ediției 2018

redactia

Timișoara – Capitala Vinului din 2004

UVT, UBB și Academia Română, nominalizate la prestigioasele Scopus Awards România

Stefana Muresan

Mihai Huzău, Director Executiv Olimpia Travel Group: Guvernul ar trebui să se îngrijească, în primul rând, de companiile cu perspectivă de creștere, adică singurele care pot pune în mișcare economia în următoarea perioadă.

Gruita Ienasoiu

Premieră în administrația publică: Angajații de la Fondurile Europene merg în spitalele Covid19 pentru a ajuta medicii să acceseze mai rapid finanțări: Suma disponibilă: 350 de milioane de Euro

Papuc Irina

Leave a Comment