Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișoara pregătește proiecte de finanțare de zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea orașului, pe noul ciclu de finanțare al POR

Primăria Timișoara dorește obținerea de noi fonduri europene pentru o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii, dar și pentru regenerarea unor zone istorice ale orașului. Acestea urmează să fie depuse spre finanțare în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile, prin intermediul noului ciclu de finanțate 2021 – 2027 al Programului Operațional Regional.

Vorbim de sume de zeci de milioane de euro, acestea vor ajuta semnificativ la dezvoltarea orașului.

Un prim proiect este cel pentru regenerarea urbană a cartierului Fabric – zona Piața Traian. Acesta vizează reabilitarea pentru străzi, piețe, spații verzi șamd – în jurul și incluzând piața Traian, una dintre cele mai frumoase zone istorice al Timișoarei. Suma solicitată este de 7,4 milioane euro.

Un proiect de infrastructură urbană extrem de important este cel pentru care se solictă fonduri pentru o legătură între pasajul Solventul și Bulevardul Dâmbovița, care presupune un nou traseu de linie de tramvai, auto și pietonal peste platforma Solventul, un nou pod peste Bega, modernizarea Bulevardului Dâmbovița. În fapt, acest proiect va întregi inelul 4 de circulație al orașului și va asigura legătura dintre cele două jumătăți ale Timișoarei, nord și sud. În prezent această legătură este una deficitară, orașul fiind ”tăiat” în două de canalul Bega și de magistrala de cale ferată care traversează orașul. Pasajul Solventul va realiza mult dorita legătură, fiind unul subteran, pe sub un număr de nouă linii de tren. Finanțarea acestui proiect, depus pe secțiunea Mobilitate, este de 16,4 milioane de euro.

Un alt proiect de infrastructură extrem de important este cel care se referă la realizarea unui pasaj de dimensiuni mari, în Piața Consiliul Europei, valoarea proiectului fiind de 47,4 milioane de euro. În această zonă se află Centrul Financiar-Bancar, dar mai ales proiectul Iulius Town, care generează un aflux de mari dimensiuni auto și pietonal.

Timișoara a avut primul sistem electric de iluminat stradal din Euopa. Iar energia electrică necesară a fost produsă prin intermediul unei centrale hidro, instalată pe Canalul Bega. Pentru reabilitarea și punerea în valoare a Centralei Hidroelectrice și extinderea capacităților de turism pe canalul Bega, Primăria Timișoara va solicita nu mai puin de 6,4 milioane de euro în secțiunea Turism/Patrimoniu.

Cea mai de succes zonă imobiliară a Timișoarei este în ultima perioadă Calea Torontalului. Aici s-au ridicat în ultimii ani zeci de noi blocuri, cu sute de apartamente, dar și clădirea de birouri Vox, una dintre cele mai căutate în ultima perioadă. Pentru extinderea liniei de tramvai pe Calea Torontalului până la limita Timișoarei, în secțiunea Mobilitate, municipalitatea timișoreană a pregătit spre finanțare un proiect în valoare de 29,6 milioane de euro.

Deocamdată acestea sunt doar proiecte, dar mare parte dintre acestea au fost acceptate spre finanțare în vederea obținerii din fonduri europene în vederea întocmirii documentației aferente. În concluzie, e greu de crezut că dacă se aprobă bani pentru finanțare, proiectele respective să nu fie ”bine văzute” și în cadrul depunerii efective spre finanțare.

Programul Operațional Regional pentru această parte a țării se află în managementul Agenției de Dezvoltare Vest, care în noul ciclu de finanțare are putere mult sporită față de precedentele, având și putere de decizie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea va avea un Centru de excelență pentru învățământul dual

Articolul următor

Universitatea de Vest Timișoara va avea un centru de susținere a cercetării, în valoare de aproape trei milioane de lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share