Fonduri Europene Infrastructura Timiș Turism

Timișoara pregătește proiecte de finanțare de zeci de milioane de euro pentru dezvoltarea orașului, pe noul ciclu de finanțare al POR

Primăria Timișoara dorește obținerea de noi fonduri europene pentru o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea infrastructurii, dar și pentru regenerarea unor zone istorice ale orașului. Acestea urmează să fie depuse spre finanțare în vederea obținerii de fonduri europene nerambursabile, prin intermediul noului ciclu de finanțate 2021 – 2027 al Programului Operațional Regional.

Vorbim de sume de zeci de milioane de euro, acestea vor ajuta semnificativ la dezvoltarea orașului.

Un prim proiect este cel pentru regenerarea urbană a cartierului Fabric – zona Piața Traian. Acesta vizează reabilitarea pentru străzi, piețe, spații verzi șamd – în jurul și incluzând piața Traian, una dintre cele mai frumoase zone istorice al Timișoarei. Suma solicitată este de 7,4 milioane euro.

Un proiect de infrastructură urbană extrem de important este cel pentru care se solictă fonduri pentru o legătură între pasajul Solventul și Bulevardul Dâmbovița, care presupune un nou traseu de linie de tramvai, auto și pietonal peste platforma Solventul, un nou pod peste Bega, modernizarea Bulevardului Dâmbovița. În fapt, acest proiect va întregi inelul 4 de circulație al orașului și va asigura legătura dintre cele două jumătăți ale Timișoarei, nord și sud. În prezent această legătură este una deficitară, orașul fiind ”tăiat” în două de canalul Bega și de magistrala de cale ferată care traversează orașul. Pasajul Solventul va realiza mult dorita legătură, fiind unul subteran, pe sub un număr de nouă linii de tren. Finanțarea acestui proiect, depus pe secțiunea Mobilitate, este de 16,4 milioane de euro.

Un alt proiect de infrastructură extrem de important este cel care se referă la realizarea unui pasaj de dimensiuni mari, în Piața Consiliul Europei, valoarea proiectului fiind de 47,4 milioane de euro. În această zonă se află Centrul Financiar-Bancar, dar mai ales proiectul Iulius Town, care generează un aflux de mari dimensiuni auto și pietonal.

Timișoara a avut primul sistem electric de iluminat stradal din Euopa. Iar energia electrică necesară a fost produsă prin intermediul unei centrale hidro, instalată pe Canalul Bega. Pentru reabilitarea și punerea în valoare a Centralei Hidroelectrice și extinderea capacităților de turism pe canalul Bega, Primăria Timișoara va solicita nu mai puin de 6,4 milioane de euro în secțiunea Turism/Patrimoniu.

Cea mai de succes zonă imobiliară a Timișoarei este în ultima perioadă Calea Torontalului. Aici s-au ridicat în ultimii ani zeci de noi blocuri, cu sute de apartamente, dar și clădirea de birouri Vox, una dintre cele mai căutate în ultima perioadă. Pentru extinderea liniei de tramvai pe Calea Torontalului până la limita Timișoarei, în secțiunea Mobilitate, municipalitatea timișoreană a pregătit spre finanțare un proiect în valoare de 29,6 milioane de euro.

Deocamdată acestea sunt doar proiecte, dar mare parte dintre acestea au fost acceptate spre finanțare în vederea obținerii din fonduri europene în vederea întocmirii documentației aferente. În concluzie, e greu de crezut că dacă se aprobă bani pentru finanțare, proiectele respective să nu fie ”bine văzute” și în cadrul depunerii efective spre finanțare.

Programul Operațional Regional pentru această parte a țării se află în managementul Agenției de Dezvoltare Vest, care în noul ciclu de finanțare are putere mult sporită față de precedentele, având și putere de decizie.

Related posts

Compania de Apă Someș, proiect de 350 milioane de euro, fonduri europene. Urmează peste 30 de licitații internaționale

redactia

Conductele companiei de termoficare din Timişoara, Colterm, schimbate de trei firme, reunite în două contracte diferite pentru 106 milioane de lei

Robert Bloancă

Cifra de afaceri a agenției de turism eSky a crescut cu 27,5% în 2019. Strategiile luate de companie după răspândirea Covid-19

Ion Surdu

Proiectul cu fonduri UE al Parcului Științific și Tehnologic Bihor a fost deblocat

Traian Dan

80.000 de hărți turistice ilustrate ale județului Bihor, distribuite gratuit

Traian Dan

CJ Arad contactează peste 400 de companii aeriene

Stefana Muresan

Mai multe orașe din România vor primi autobuze electrice, cu bani europeni, printr-un proiect al Ministerului Dezvoltării

Robert Bloancă

Zece trenuri cu pelerini din străinătate, cu ocazia vizitei Papei Francisc

Stefana Muresan

TransCarpatic, la primul drum

Stefana Muresan

Oradea, ZMO și Biharia s-au asociat pentru realizarea „Centurii Bihariei”

Traian Dan

Tunel de 1,35 km pe autostrada Sibiu – Pitești. Licitație pentru un tronson de 9,8 km între Tigveni și Curtea de Argeș

Stefana Muresan

Felix Stroe, președintele Asociației Române a Apei: „Necesarul total de investiții la nivel național depășește 20 de miliarde de euro”

Ion Surdu

Club Aventura Praid, unicul parc subteran de aventură din Europa. Investiţie de circa 250.000 de euro

redactia

ADR Centru: Reabilitarea energetică a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, proiect de peste 15 mil. lei

Stefana Muresan

Curse zilnice Wizz Air spre Budapesta de la Târgu Mureș

Ligia Voro

S-a stabilit topul atracțiilor turistice din Sălaj

Nora Dumitrescu

Autostrada A3 între Ogra și Câmpia Turzii: Progres ”foarte bun” al celor de la Astaldi-Max Boegl

Stefana Muresan

Peste 10 milioane de euro pentru microîntreprinderile din Regiunea Vest

Stefana Muresan

Norvegienii de la Visma Software România au în plan angajarea a peste 100 de persoane

redactia

BEI acordă Transgaz un credit de 50 de mil. de euro pentru BRUA

Stefana Muresan

Galeriile comerciale Auchan din Transilvania și-au redus programul

Nora Dumitrescu

Asociația Municipiilor, somată să demareze investiții în locuințe sociale

Nora Dumitrescu

Parcul industrial Săcuieni – Bihor este gata în proporție de 60%

Traian Dan

Mii de timișeni vor avea o legătură mai bună cu Timișoara

Ligia Voro

Leave a Comment