Analize Educatie IT&C Salarii Slider Ultimele stiri

Românii ar alege o carieră în IT pentru atractivitate, siguranță și salarii mari

Conform studiului de piață „The Future is IT”, realizat de Codecool, IT-ul se află pe primul loc când vine vorba de atractivitatea industriei (64%), siguranța jobului (80%) și nivelul salarial (91%). Aproape trei sferturi dintre participanții la studiu sunt interesați de o carieră în domeniul IT și 7 din 10 respondenți declară că și-ar dori să urmeze un curs de IT în următorul an.

În 2019, România se confrunta cu un deficit de peste 15.000 de profesioniști în domeniul IT&C. Odată cu pandemia Covid-19, s-a înregistrat o creștere semnificativă a ratei șomajului, dar și intensificarea digitalizării și joburilor asociate acesteia, factori ce fac din deținerea de abilități în domeniu un avantaj profesional foarte căutat.

Pentru a afla mai multe despre percepția românilor cu privire la domeniul IT, Codecool a realizat în perioada iunie-iulie 2020, studiul de piață „The Future is IT”. Obiectivul a fost determinarea gradului de interes pentru această industrie, fiind adresat potențialilor candidați pentru un job de specialist IT.

Conform rezultatelor studiului, industria IT este una foarte atractivă pentru publicul țintă, trei sferturi dintre respondenți declarând că sunt interesați de o carieră în domeniu.

IT-ul s-a numărat printre primele 3 industrii alese de respondenți, când vine vorba de atractivitate, siguranța ce ține de stabilitatea domeniului și nivelurile salariale. Astfel, 64% dintre cei întrebați în ce domeniu ar dori să lucreze au ales IT-ul, urmat apoi de Industriile Creative (50%) și Telecom (38%). Din punct de vedere al siguranței joburilor pe termen lung, IT-ul ocupă primul loc, la o distanță considerabilă de celelalte industrii. 80% dintre respondenți au spus că îl consideră cel mai sigur, de două ori mai mulți față de următoarele opțiuni (sectorul Farma, Financiar și Telecom). Și în privința salariilor, IT-ul se află în topul preferințelor, 91% dintre respondenți considerându-l cel mai rentabil domeniu. Pe locurile următoare se clasează domeniul Financiar (57%) și Farma (35%).

În ceea ce privește așteptările salariale, pentru o poziție de programator junior fără experiență în domeniu, 40% dintre respondenți au spus că se așteaptă la un salariu net de 2.001-3.000 RON, 31% își doresc între 3.001-4.000 RON, 12% vor 4.001-5.000 RON, 8% vor mai mult de 5.000 RON, în vreme ce 9% se așteaptă la mai puțin de 2.000 RON.

Conform studiului, aproximativ o treime dintre respondenți au declarat că ar fi dispuși să dedice între 6 și 12 luni dobândirii abilităților de programare, tot atâția ar dori să termine cursul între 3 și 6 luni, în timp ce aproape un sfert sunt gata să investească până la un an în studii.

Limbajele de programare cele mai căutate sunt Java și JavaScript, dorite de aproape 60% dintre respondenți. Acestea sunt urmate de C++ și Python.

Cât despre metoda de studiu, cei mai mulți respondenți (27%) preferă să învețe asistați de mentori, online. Învățământul tradițional este următoarea preferință, fiind ales de 23% de participanți și urmat îndeaproape de cursurile online individuale (22%). De asemenea, îndrumarea unui specialist e foarte importantă pentru ei, 45% spunând că au nevoie de validarea unui mentor în procesul de învățare.

Dacă anul trecut am realizat un studiu referitor la piața forței de muncă din domeniu și am adus în atenția publicului deficitul de specialiști în programare, anul acesta am vrut să analizăm măsura în care românii sunt interesați de un job în IT. Asta mai ales în contextul pandemiei Covid-19 și al schimbărilor generate de aceasta pe piața muncii, schimbări ce i-au determinat pe mulți să se reorienteze și să ia în considerare reconversia profesională. Iar prin intermediul sondajului putem afla cel mai bine nevoile oamenilor și le putem veni în întâmpinare”, declară Claudia Tamași, Country Manager Codecool România.

Studiul a fost realizat online, prin metoda CAWI, pe un eșantion de 1.864 de persoane, cu vârste peste 18 ani din România și cu interes pentru zona IT&tech.

Related posts

Producătorul de anvelope Michelin, cu fabrică în Zalău, cifră de afaceri de peste 2,5 mld. lei

Stefana Muresan

O Medalie a Centenarului va ajunge la 100 de personalități printre care Trump, Merkel, Macron

Stefana Muresan

Banii europeni vin să salveze comorile de la ansamblul daco-roman Tirighina – Barboși

redactia

Autostrada Comarnic – Braşov: Alpenside a emis o factură de 2,89 milioane de lei

redactia

Proiecte în valoare de 34 de miliarde de euro, trimise Băncii Europene de Investiții pentru finanțare

Ion Surdu

Clujul va avea platformă de elicoptere SMURD lângă complexul Hasdeu

Nora Dumitrescu

BRAT, 20 de ani de activitate!

redactia

Conferința internațională “Soluții prefabricate din beton”

Ionut Oprea

Mai am un singur dor/Să circul pe A8

redactia

Asocierea Brasig Strabag -Swietelsky, câștigătoarea licitației pentru modernizarea subsecţiunilor Braşov – Apaţa şi Caţa – Sighişoara, contract de 700 milioane euro

Stefana Muresan

Dumitru Blaga: “Este cel mai bun moment pentru produsele românești”

Nora Dumitrescu

Sibienii așteptați la noul mall cu reduceri de până la 80%

Papuc Irina

Angajații performanți ai Grupului Teraplast, recompensați cu acțiuni în valoare de 1,8 milioane de lei

Stefana Muresan

Șase facultăți de la Universitatea Oradea, reabilitate cu 30 de milioane de lei

Traian Dan

Parteneriat România-Israel în domeniul noilor tehnologii

redactia

UBB, 14 specializări în limba germană și 72 în maghiară

Stefana Muresan

Creatorul Bitdefender: Orice lider de business ar trebui să adopte o şcoală

Stefana Muresan

Cea mai mare renovare World Class Belvedere

Stefana Muresan

Platforma digitală de de servicii medicale Docbook atrage o investiţie de 600.000 Euro pentru dezvoltarea unei platfome de telemedicină

Papuc Irina

Exonia: Apel către autorităţile române pentru a sprijini pornirea fabricii de ambalaje destinate biocidelor

Papuc Irina

Complexul Măgura, creat cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

EnergoBit, cifră de afaceri bugetată pentru acest an de aproximativ 70 mil. euro, în creştere cu 27%

Stefana Muresan

Laboratorul de prăjituri, componenta dulce Pansab Reghin

Ligia Voro

ANOFM a anunțat un nou număr unic de apel pentru informarea cu privire la şomajul tehnic

Ion Surdu

Leave a Comment