Bihor Cluj Comunitate Conferințe, expoziții, târguri Economie Judete Slider Timiș Ultimele stiri

Concluziile maratonului de Business CCIFER „rePORNIM economia”

În perioada 12 – 16 octombrie 2020, evenimentele din cadrul Maratonului de business regional „rePORNIM economia”, organizat în format digital de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România, s-au concentrat asupra oportunităților din principalele centre economice în vestul României: Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca.

CCIFER s-a adaptat condițiilor curente și, timp de 5 zile, a venit către membrii săi cu o provocarea inovatoare de conectare a regiunilor Romaniei, parcurgând sute de kilometri digitali pentru a suda legături economice atât de necesare în prezent. Comunitatea de afaceri franco-română s-a reunit astfel online pe parcursul celor cinci zile de Maraton, însă mașina electrică Renault Zoe ne-a însoțit în maraton fizic, cu vizite la partenerii noștri din zona de Vest a țării.  Puteți urmări aici aventura lui ZOE.

Cosmin Brânzan, Consul onorific al Franței la Timișoara, alăuti de Tilla Rudel, directoarea Institutului Francez din Timișoara și de o parte din echipa IFT

Cele 14 evenimente din cadrul Maratonului de business CCIFER „rePORNIM economia” au fost construite în jurul a 4 tematici principale: restart, reinvest, reskill, rework. Investiții, colaborarea cu autoritățile locale, adaptarea competențelor la piața forței de muncă, recrutare, retenție, management de criză, nearshoring au fost principalele subiecte abordate în cadrul Maratonului pentru a găsi soluții pragmatice la provocări – cum facem față perioadei actuale de instabilitate pentru a reporni economia și a adapta modelele de business la  condițiile locale și regionale modelate de criza pandemică? Și, mai ales, care sunt următorii pași pentru a reporni economia?

Nu lăsăm distanțarea socială să ne rupă legăturile! Acesta este mottoul care ne-a ghidat, din martie și până acum,  în toate proiectele și acțiunile pe care le-am făcut, cu sprijinul membrilor noștri din toată România. Acesta este spiritul care a definit și acest Maraton regional. Ne-am dorit să facem un Maraton Business cu focus asupra celor 3 mari centre economice din vestul țării, Timișoara, Oradea și Cluj-Napoca pentru a vedea care sunt provocările și care sunt obstacolele membrilor noștri din această regiune și, mai ales, ce soluții putem găsi împreună – companii, mediu academic și autorități – pentru a relansa competitivitatea României într-un context economic general care forțează companiile să se adapteze în contratimp la noi condiții de a face business.” – a declarat François Coste, președinte CCIFER.

O comunitate de afaceri franco-română puternică și la nivel regional

  • Nearshoring și reuniuni cu membrii de la Timișoara și Cluj-Napoca

Într-un context regional care oferă României oportunitatea de a se afirma pe o hartă a competitivității ca destinație preferată de către companiile europene pentru relocalizarea unei părți a producției lor, dialogul  în cadrul grupului de lucru „Nearshoring și industrie la Timișoara” s-a axat asupra posibilității relocalizării producției în România, cooperării dintre mediul de afaceri și cel universitar în privința competențelor în plasturgie, precum și asupra tendințelor în dezvoltarea competențelor în cadrul Centrului de competențe în robotică.

  • Reuniunile de lucru cu reprezentanții Universității de Vest din Timișoara, Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca si Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca

 

Educația este o prioritate în strategia pe termen mediu și lung a CCIFER, cu scopul de a susține filierele francofone din cadrul universităților din România, de a le dezvolta și de a contribui, alături de reprezentanții mediului academic, la adaptarea curiculei universitare în conformitate cu realitățile pieței muncii și a evoluției competențelor solicitate de către angajatori.  În urma discuției cu reprezentanții UVT, UTCJ și UBB am stabilit un plan de acțiuni comun pentru lansarea de programe de studii post-universitare francofone în administrarea afacerilor, după modelul deja lansat în cadrul FABIZ, ASE – Master en Entrepreneuriat et Gestion des Affaires, precum și o serie de proiecte pentru îmbogățirea curriculelor deja existente prin participarea reprezentantilor din companii la seminarii in format online. Colaborarea cu universitățile vizează pentru perioada următoare dezvoltarea de programe de stagii la nivel local.

 

  • Reuniunile regionale ale Grupului de lucru de Resurse Umane CCIFER au adus împreună reprezentanți ai departamentelor RH din companiile membre din toată țara, pentru a împărtăși experiențe și bune practici cu privire la managementul post criză, recrutarea și retenția diasporei și flexibilizarea muncii, stabilindu-se ca pași următori dezvoltarea de parteneriate solide cu universitățile din țară, crearea de proiecte-pilot între comunitățile locale atât din România cât și din străinătate, pentru dezoltarea forței de muncă la nivel regional și valorificarea resurselor locale.
  • Vă invităm să vizionați rezumatul video al întâlnirilor RH din cadrul maratonului.
  • Întâlniri cu reprezentanții autorităților locale

Foto 1 – Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

Foto 2 – Alin Nica, președintele Consiliului județean Timiș și Miron Dorin, președintele Centrului de afaceri franco-român de la Timișoara

Foto 3 – Florin Birta, primarul Municipiului Oradea

O axă importantă în cadrul maratonului a fost pentru comunitatea de afaceri franco-română dialogul cu autoritățile publice din cele trei centre economice din zona de vest a României : Dominic Fritz, primarul Municipiului Timișoara, Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș,  Florin Birta, Primarul Municipiului Oradea,  Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca.

În cadrul acestor reuniuni atât CCIFER, cât și reprezentanții primăriilor și a consiliilor județene și-au reafirmat deschiderea de colaborare, trasând principalele arii de lucru în perioada următoare: crearea unui grup de lucru pe turism pentru redefinirea brandului municipiului Timișoara și al județului Timiș, colaborarea pentru dezvoltarea platfomelor de telemedicină în Timișoara, înființarea unui centru cultural francez la Oradea, atragerea de investiții pentru dezvoltarea zonelor metropolitane, dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual, crearea unei  platforme pentru dezvoltarea de proiecte inovatoare.

Vă invităm să urmăriți rezumatele video ale discuției cu autorităților publice:

Sponsorii și partenerii Maratonului de Business CCIFER „rePORNIM Economia” : BRD – Groupe Société Générale, Brinel, Cabinet d’Avocat Gruia Dufaut, Corporate Office Solutions, Groupama Asigurări, Groupe Renault, GSE Group, Imsat groupe SNEF, Nokia, Orange, Regina Maria, Stables, Total, WDP – Warhouses with brains,  Club Francophon d’affaires de Cluj, Agence Consulaire de France a Cluj, Agence Consulaire de France à Timișoara, Centrul de afaceri franco-român de la Timișoara (CAFRT), Institutul Francez din Cluj, Institutul Francez din Timișoara.

Maratoanele de business CCIFER

În martie 2019, CCIFER a lansat un nou concept de evenimente business, ce concentrează într-o perioadă scurtă, de numai câteva zile, numeroase evenimente cu profiluri diferite atât în capitală, cât și în țară, pentru a reuni mediul de afaceri, cel academic, precum și autoritățile publice în jurul unor subiecte și provocări socio-economice ale căror soluții pot fi găsite prin colaborare. Între martie 2019 și octombrie 2020 CCIFER a realizat 6 ediții ale maratoanelor de business în pricipalele centre economice din țară : Iași, Cluj, Oradea, Timișoara, Brașov, Sibiu. Cea de-a doua ediție a Maratonului de Business dedicat zonei de vest, Timișoara-Oradea-Cluj-Napoca este primul astfel de eveniment organizat 100% online, cu focus asupra investițiilor și oportunităților de dezvoltare regionale.

Related posts

Compania Flex se extinde la Timișoara

Stefana Muresan

11 milioane euro pentru Vida Herastrau

Stefana Muresan

Romanian Business Club, o poveste despre cum 1.200 de antreprenori români s-au mobilizat și au depășit impactul imediat al pandemiei

Transilvania Business

TM | UVT, parte al celui mai mare proiect de colaborare internațională din istoria științei

Kesz: “Lucrările de construcții vor redresa economia după coronavirus”

Nora Dumitrescu

Două județe din Ardeal, în topul solicitărilor de granturi

Nora Dumitrescu

Topul companiilor cu capital german din România este alcătuit preponderent din retaileri

Ligia Voro

Finanțare de peste 5 milioane de lei, din fonduri europene, pentru o arie protejată din Bihor

Stefana Muresan

L.I.F.T. 2019, prima conferință a creatorilor de conținut online din România

Ligia Voro

Redevența de la Brantner, folosită pentru ecologizarea Zalăului

Nora Dumitrescu

Operatorul de apă şi canal din Timiş, Aquatim, a atras investiţii europene în valoare de peste 356 de milioane de euro

Robert Bloancă

Eșalonări pe 12 luni la plata taxelor, pentru firmele afectate de criza COVID

Traian Dan

România, prezență constantă la Maison & Objet Paris

Ligia Voro

Kaufland România lansează un nou apel de proiecte pentru ONG-uri

Traian Dan

Aeroportul Cluj: 2.782.401 de călătorii au avut loc în 2018, crestere cu 3,5%

redactia

Top zece companii care au contribuit la bugetul local al municipiului Alba Iulia în 2018

redactia

Satu Mare: Proiect de 3 mil. euro, cu finanţare europeană, pentru înființarea de întreprinderi de economie socială în Negrești Oaș

redactia

Parteneriat între Cluj și București pentru o listare la bursă

Nora Dumitrescu

Bogdan CHIRIŢOIU, Preşedintele Consiliului Concurenţei, participă la Conferința PRIA Competition Cluj-Napoca în 23 octombrie 2018

redactia

Bucharest Business Club pune bazele unei ”școli” practice de antreprenoriat la Cluj

Stefana Muresan

Județul Alba va avea două noi pârtii de schi la Feneș

Papuc Irina

ELITE ÎN BUSINESS. Top 20 companii românești din Județul Cluj

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] De la El Camino, trecând prin Via Maria Theresia, spre Via Transilvanica

Transilvania Business

Investiții străine în Transilvania: DS Smith vrea să dezvolte o stație modernă de tratare a apelor tehnologice

Ion Surdu

Leave a Comment