Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Crișul Repede, curățat cu o dragă performantă care a costat 4,4 milioane lei

Din luna iunie și până la finele lunii septembrie, utilajul a decolmatat, prin aspirare, 6.150 mc de aluviuni depuse în ultimii 30 de ani în albia râului Crișul Repede. Suprafața pe care a acționat a fost de 19.000 mp și se află între stavilele barajului și podul rutier Densușianu.

În prezent, angajații ABA Crișuri au schimbat brațul de aspirare cu o cupă specială pentru excavarea aluviunilor din zona de mal. Luna aceasta, utilajul decolmatează malul drept al acumulării, aflat pe tronsonul pod CFR-Pod Densușianu, unde, pe o lungime de 100 de m, aluviunile au îngustat albia cu 12m. De la începutul lunii octombrie și până în prezent, din această zonă s-au excavat 1.100 mc depuneri aluvionare și vegetale.

Decolmatarea se face cu draga amfibie mulțifuncțională de tip Watermaster V care poate să opereze în condiții de siguranță, eficient și într-un mod prietenos față de mediul înconjurător, pe întreaga suprafață a apei până la o adâncime de şase metri.

Draga este produsă și certificată în Finlanda și este utilizată în peste 70 de țări din întreaga lume. Utilajul a costat 4,4 milioane de lei, bani din surse proprii ale Administrației Naționale „Apele Române”.

În ceea ce priveşte lacul de acumulare al Prizei de Apă Oradea, măsurătorile efectuate de hidrologii ABA Crişuri au indicat un grad de colmatare de 65%. Cu alte cuvinte, între barajul Prizei și podul Decebal ar trebui să existe un volum de apă de 1,7 milioane mc, dar în momentul de faţă există circa la 300.000 mc.

Din păcate, pe lângă materialul aluvionar, în ultimele luni, utilajul a scos din apă anvelope, saltele, covoare, mobilier de mici dimensiuni precum și deșeuri mase plastice.

Reprezentanții ABA Crișuri sunt de părere că: „O lucrare hidrotehnică bine întreținută va oferi un grad ridicat de apărare împotriva inundațiilor și va permite comunității, printre altele, și acces la activităţi recreative”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Italienii conectează autostrada A10 de A1

Articolul următor
Romanian Hospitality Awards

Un restaurant din Cluj, cel mai bun din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share