Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, lansată oficial

Marți, 27 octombrie 2020, în curtea bisericii de lemn din Valea Crișului, județul Bihor, a fost lansată oficial Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România. Lansarea a avut loc în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”. Evenimentul a fost organizat de către Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crișului și Episcopia Română Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România este un nou produs turistic cultural care se adresează tuturor persoanelor care vor să trăiască experiențe inedite în mediul rural românesc, alături de alte tipuri de turism”, a precizat Gabriel Bonaciu, coordonatorul proiectului.
Biserica de lemn din Valea Crișului

În cadrul evenimentului din curtea bisericii de lemn din Valea Crișului, comuna Bratca, participanților le-a fost prezentat un panou informativ interactiv, loggo-ul rutei, și audio ghidul bisericii de lemn din Valea Crișului, realizate de AMD Bihor. Toate acestea urmează să fie create și pentru celelalte biserici de lemn aflate în ruta culturală din Bihor și România.

Panoul conține informații despre monumentul istoric, o hartă ilustrată a județului Bihor pe care este evidențiat traseul rutier spre cele 10 biserici de lemn din ruta cultural turistică locală, datele de contact ale preoților parohi astfel încât turiștii să-și poată programa vizita.

Pentru a oferi o experiență completă AMD Bihor a conceput și creat un audio ghid care poate fi ascultat de pe telefonul mobil. Turiștii pot scana codul QR de pe panoul informativ după care vor fi direcționați către pagina web Discover Bihor unde sunt și cele trei audio ghiduri în limba română, engleză și franceză. A doua opțiune este de a accesa link-ul explorebihor.ro/valeacrisului o altă pagină web creată și concepută de AMD Bihor.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn cuprinde la ora actuală 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 în județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din Suceava, totodată, alte 16 din județul Neamț și nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți. După acest demers urmează să propunem crearea la nivel european a unei Rute Culturale a Bisercilor de Lemn.

Biserica din Valea Crișului exterior

Bisericile de lemn din Bihor cuprinse în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn sunt următoarele: Biserica de lemn din Botean „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Boianu Mare, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Tilecuș „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Vîrciorog „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Gheghie „Sf Apostoli Petru și Pavel”, Biserica de lemn din Beznea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Luncșoara, Biserica de lemn din Valea Crișului, Biserica de lemn din Fânațe și Biserica de lemn din Complexul monahal al Mănăstirii Izbuc. Înscrierea în rută rămâne deschisă și altor biserici de lemn din Bihor.

Procedural, după depunerea documentației la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, autorii vor primi în termen de 30 de zile răspunsul privind recunoașterea drept Rută Cultural Turistică locală, regională sau națională. Rutele Cultural Turistice Naționale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei județe, iar cele realizate la nivel regional din minimum două localități.

Evenimentul a beneficiat de suportul și prezența reprezentanților prefectului Dumitru Țiplea în persoana subprefectului Horia Carțiș și a consilierului în afaceri europene, Daniela Călinescu. Aceștia au subliniat importanța promovării patrimoniului cultural bihorean și în special a istoriei locale rurale autentice, precum și susținerea tuturor demersurilor în realizarea și acreditarea Rutei Cultural Turistice a Bisericilor de lemn din România și a Rutei Culturale Europene a bisericilor de lemn.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Europa trimite 5 milioane de euro pentru renovarea școlilor din Zalău

Articolul următor

Americanii de Sykes aduc încă 112 oameni în Sigma Center

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share