Bihor Cluj Cultural Maramureș Sălaj Satu-Mare Slider Turism

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, lansată oficial

Marți, 27 octombrie 2020, în curtea bisericii de lemn din Valea Crișului, județul Bihor, a fost lansată oficial Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România. Lansarea a avut loc în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”. Evenimentul a fost organizat de către Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crișului și Episcopia Română Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România este un nou produs turistic cultural care se adresează tuturor persoanelor care vor să trăiască experiențe inedite în mediul rural românesc, alături de alte tipuri de turism”, a precizat Gabriel Bonaciu, coordonatorul proiectului.
Biserica de lemn din Valea Crișului

În cadrul evenimentului din curtea bisericii de lemn din Valea Crișului, comuna Bratca, participanților le-a fost prezentat un panou informativ interactiv, loggo-ul rutei, și audio ghidul bisericii de lemn din Valea Crișului, realizate de AMD Bihor. Toate acestea urmează să fie create și pentru celelalte biserici de lemn aflate în ruta culturală din Bihor și România.

Panoul conține informații despre monumentul istoric, o hartă ilustrată a județului Bihor pe care este evidențiat traseul rutier spre cele 10 biserici de lemn din ruta cultural turistică locală, datele de contact ale preoților parohi astfel încât turiștii să-și poată programa vizita.

Pentru a oferi o experiență completă AMD Bihor a conceput și creat un audio ghid care poate fi ascultat de pe telefonul mobil. Turiștii pot scana codul QR de pe panoul informativ după care vor fi direcționați către pagina web Discover Bihor unde sunt și cele trei audio ghiduri în limba română, engleză și franceză. A doua opțiune este de a accesa link-ul explorebihor.ro/valeacrisului o altă pagină web creată și concepută de AMD Bihor.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn cuprinde la ora actuală 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 în județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din Suceava, totodată, alte 16 din județul Neamț și nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți. După acest demers urmează să propunem crearea la nivel european a unei Rute Culturale a Bisercilor de Lemn.

Biserica din Valea Crișului exterior

Bisericile de lemn din Bihor cuprinse în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn sunt următoarele: Biserica de lemn din Botean „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Boianu Mare, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Tilecuș „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Vîrciorog „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Gheghie „Sf Apostoli Petru și Pavel”, Biserica de lemn din Beznea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Luncșoara, Biserica de lemn din Valea Crișului, Biserica de lemn din Fânațe și Biserica de lemn din Complexul monahal al Mănăstirii Izbuc. Înscrierea în rută rămâne deschisă și altor biserici de lemn din Bihor.

Procedural, după depunerea documentației la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, autorii vor primi în termen de 30 de zile răspunsul privind recunoașterea drept Rută Cultural Turistică locală, regională sau națională. Rutele Cultural Turistice Naționale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei județe, iar cele realizate la nivel regional din minimum două localități.

Evenimentul a beneficiat de suportul și prezența reprezentanților prefectului Dumitru Țiplea în persoana subprefectului Horia Carțiș și a consilierului în afaceri europene, Daniela Călinescu. Aceștia au subliniat importanța promovării patrimoniului cultural bihorean și în special a istoriei locale rurale autentice, precum și susținerea tuturor demersurilor în realizarea și acreditarea Rutei Cultural Turistice a Bisericilor de lemn din România și a Rutei Culturale Europene a bisericilor de lemn.

Related posts

Ministrul Culturii: E foarte bine că portul românesc inspiră designeri; ar fi și mai bine dacă ei ar recunoaște acest lucru

Stefana Muresan

Delgaz Grid investește în acest an 5 milioane de lei în tehnologie modernă

Traian Dan

Silviu Costea, președinte Camera de Comerț și Industrie Brașov: “Nicio mașină nu merge fără cel puțin o piesă produsă la Brașov”

redactia

ROMGAZ încearcă limitarea efectelor contaminării malului stâng al râului Moldova

Ligia Voro

Comunicarea internă – factor esențial pentru engagementul angajaților

Stefana Muresan

Nokia, investitii de 73 milioane euro in activitatile telecom de la Timisoara

Stefana Muresan

Dental Experts: 10 ani de la deschidere, 70 de ani de experienţă, o familie cu trei generaţii de medici

redactia

Banca Transilvania, 75 mil. de euro de la BEI pentru finanțarea IMM-urilor

Stefana Muresan

Clădirea din Piața Cetate din Oradea, distrusă de incendiu, va fi refăcută

Traian Dan

Primăria Oradea aşteaptă companii de construcţii pentru reabilitarea unui mare număr de clădiri de patrimoniu

Stefana Muresan

BCR a lansat un nou modul cu sfaturi practice pentru antreprenori

Traian Dan

iSTYLE, Apple reseller, se deschide sâmbătă la Iulius Mall Cluj

Nicolae Pop

Chatbotul Victor va oferi suport clienților pentru amânarea ratelor bancare

Traian Dan

Fabricile AdePlast funcționează în condiții normale

Ligia Voro

Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca, tranzitat de un milion de pasageri de la începutul anului

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] „100 de ani de tradiţii româneşti”, pe meleaguri reghinene

Transilvania Business

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Recomandare AZOMUREȘ – analizele de sol

Ligia Voro

Concernul Universal Alloy a dotat cu ventilatoare două spitale băimărene

Nora Dumitrescu

Aeroportul Internațional Oradea- Ryanair, nouă rută de iarnă din Oradea

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Bistrița-Năsăud a county with traditions worthy of the Book of Records

Transilvania Business

Pregătire științifică și antreprenorială pentru viitorii farmaciști la UMFST Târgu Mureș

Stefana Muresan

CJ | Repere clujene cu şi despre I.D.Sîrbu

POZITIV TB: Sorin Rotariu, Managing Director, Visma România Holding – „Industria IT este motorul economiei românești și vreau să ducem această parte a economiei la 15% din PIB”

Papuc Irina

ASA Cons și-a modernizat fabrica de prefabricate din Turda

Nora Dumitrescu

Leave a Comment