Bihor Cluj Cultural Maramureș Sălaj Satu-Mare Slider Turism

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, lansată oficial

Marți, 27 octombrie 2020, în curtea bisericii de lemn din Valea Crișului, județul Bihor, a fost lansată oficial Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România. Lansarea a avut loc în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”. Evenimentul a fost organizat de către Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crișului și Episcopia Română Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România este un nou produs turistic cultural care se adresează tuturor persoanelor care vor să trăiască experiențe inedite în mediul rural românesc, alături de alte tipuri de turism”, a precizat Gabriel Bonaciu, coordonatorul proiectului.
Biserica de lemn din Valea Crișului

În cadrul evenimentului din curtea bisericii de lemn din Valea Crișului, comuna Bratca, participanților le-a fost prezentat un panou informativ interactiv, loggo-ul rutei, și audio ghidul bisericii de lemn din Valea Crișului, realizate de AMD Bihor. Toate acestea urmează să fie create și pentru celelalte biserici de lemn aflate în ruta culturală din Bihor și România.

Panoul conține informații despre monumentul istoric, o hartă ilustrată a județului Bihor pe care este evidențiat traseul rutier spre cele 10 biserici de lemn din ruta cultural turistică locală, datele de contact ale preoților parohi astfel încât turiștii să-și poată programa vizita.

Pentru a oferi o experiență completă AMD Bihor a conceput și creat un audio ghid care poate fi ascultat de pe telefonul mobil. Turiștii pot scana codul QR de pe panoul informativ după care vor fi direcționați către pagina web Discover Bihor unde sunt și cele trei audio ghiduri în limba română, engleză și franceză. A doua opțiune este de a accesa link-ul explorebihor.ro/valeacrisului o altă pagină web creată și concepută de AMD Bihor.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn cuprinde la ora actuală 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 în județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din Suceava, totodată, alte 16 din județul Neamț și nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți. După acest demers urmează să propunem crearea la nivel european a unei Rute Culturale a Bisercilor de Lemn.

Biserica din Valea Crișului exterior

Bisericile de lemn din Bihor cuprinse în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn sunt următoarele: Biserica de lemn din Botean „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Boianu Mare, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Tilecuș „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Vîrciorog „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Gheghie „Sf Apostoli Petru și Pavel”, Biserica de lemn din Beznea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, Biserica de lemn din Luncșoara, Biserica de lemn din Valea Crișului, Biserica de lemn din Fânațe și Biserica de lemn din Complexul monahal al Mănăstirii Izbuc. Înscrierea în rută rămâne deschisă și altor biserici de lemn din Bihor.

Procedural, după depunerea documentației la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, autorii vor primi în termen de 30 de zile răspunsul privind recunoașterea drept Rută Cultural Turistică locală, regională sau națională. Rutele Cultural Turistice Naționale trebuie să cuprindă obiective turistice din minimum trei județe, iar cele realizate la nivel regional din minimum două localități.

Evenimentul a beneficiat de suportul și prezența reprezentanților prefectului Dumitru Țiplea în persoana subprefectului Horia Carțiș și a consilierului în afaceri europene, Daniela Călinescu. Aceștia au subliniat importanța promovării patrimoniului cultural bihorean și în special a istoriei locale rurale autentice, precum și susținerea tuturor demersurilor în realizarea și acreditarea Rutei Cultural Turistice a Bisericilor de lemn din România și a Rutei Culturale Europene a bisericilor de lemn.

Related posts

Timișoara: Record de vizitatori la ”cel mai parfumat” festival din țară

Stefana Muresan

David Ciceo, speaker în cadrul ORAT World Summit 2018 (Londra)

Stefana Muresan

Clujul va avea charter de TelAviv

Nora Dumitrescu

Prima conferinta LIVE Pria Competiton are loc in 7 mai 2020, de la ora 11

Ionut Oprea

Castelul Wass-Banffy din satul Gilău, restaurat cu fonduri europene

Stefana Muresan

Spitalul Județean din Oradea, încălzit și ventilat cu energie din pământ

Stefana Muresan

Cele mai profitabile fabrici de mobilă din Mureş

Stefana Muresan

Grupul Eurolines, vânzări de 125 milioane euro

Stefana Muresan

Black Friday la TAROM: reduceri pentru zboruri către 28 de destinații

Papuc Irina

Clujul, legat de Bihor prin Munții Apuseni

Nora Dumitrescu

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: “Sectorul lactatelor, îngenuncheat de Coronavirus! Este datoria noastră, a tuturor, să nu îl lăsam să moară!”

Ligia Voro

S-a finalizat licitația pentru un drum de legătură din Oradea în valoare de peste 5 mil. de euro

Stefana Muresan

Comisia Europeană a anunțat câștigătorul titlului de Capitală Europeană a Inovării. Cluj-Napoca, în top 6

Ion Surdu

85 de bănci de odihnă amplasate pe malul Crișului Repede și în parcurile orădene

Traian Dan

Parcare etajată cu 336 de locuri în proiect la Oradea

Ligia Voro

Șapte autobuze noi, achiziționate cu bani europeni, vor sosi la Oradea în luna mai

Traian Dan

Carmen Bindas: Integritatea, bunul simț și asertivitatea sunt competențe cheie căutate azi de angajatori

Nicolae Pop

Operatorul Direct One, controlat de fratii Muresan din Cluj, a imprumutat 10 milioane de euro de la BCR si BRD pentru extinderea retelei de fibra optica a Capitalei

Stefana Muresan

SM | Woco PSC Rom a deschis o nouă fabrică în Satu Mare

Transilvania Business

S-a lansat Bitdefender BOX, dispozitivul revolutionar produs în fabrica de la Satu Mare a grupului german Zollner

Stefana Muresan

​Sala polivalentă din Oradea, prima de această anvergură realizată de Compania Naţională de Investiţii

redactia

Resi4Rent makes its debut in Warsaw

Ionut Oprea

Proiect de masterplan al campusului Universității Oradea, prezentat la Primăria Oradea

Stefana Muresan

Transport cu telegondola pe traseul Salină – Cheile Turzii – Cheile Tureni

Dorel Vidican

Leave a Comment