Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Produsele Universității de Științe Agricole Cluj, cu etichetă bio

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a obținut certificarea bio pentru culturile și animalele din fermele proprii și pentru produse derivate.

USAMV exploatează 970 ha de teren agricol în cele patru ferme ale sale: Stațiunea Cojocna, Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH), Stațiunea Jucu, toate în județul Cluj, Stațiunea Viticolă Apoldia Maior (Apoldu de Sus, Sibiu).

Pentru o suprafață de 500 ha de culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui, plante furajere), USAMV a realizat, începand cu 2017, toate procedurile pentru reconversia acestora la agricultură ecologică, iar recent a obținut certificarea acestor culturi ca produse organice. Alte 174 ha se află în al treilea an de conversie (pentru pomii fructiferi se va obține certificarea de culturi ecologice în 2021).

În privința animalelor deținute la Cojocna s-a obținut certificarea de produse ecologice pentru toate bovinele și ovinele (261 bovine și 837 ovine). Laptele crud de vacă și cel de oaie vor purta sigla și denumirea de produs ecologic, dar și produsele derivate din lapte de vacă (telemea, caș, brânză burduf și iaurt). Din cele 100 de tone recoltate anul acesta, USAMV va scoate pe piață un alt produs obținut din culturile agricole, respectiv uleiul din floarea soarelui BIO, presat la rece.

Toate aceste produse se vor găsi spre vânzare la magazinele universității și la cele ale colaboratorilor instituției. “În 2017, USAMV și-a stabilit noua strategie de dezvoltare a stațiunilor didactice și experimentale aflate în subordine. Unul dintre obiectivele prioritare stabilite este implementarea conceptului “De la fermă la furculiță” prin care am încercat să realizăm, pe lângă producție, procesarea și comercializarea tuturor produselor obținute în fermele universității.

Un alt obiectiv strategic a fost implementarea sistemului de agricultura ecologică. După trei ani de investiții în infrastructură și în utilajele din cadrul fermelor, am reușit să facem dovada că am implementat cele mai bune practici de mediu și că am aplicat standardele necesare privind bunăstarea animalelor.

În urma acestui amplu proces de reconversie și dezvoltare, studenții noștri dobândesc competențele practice necesare prin partciparea la toate activitățile necesare producției, procesării și comercializării de produse alimentare bio. Această certificare este doar răsplata eforturilor depuse pe parcursul ultimilor ani”, a precizat directorul general administrativ al USAMV, Lucian Naș.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), termenul de agricultură ecologică este protejat şi atribuit României de către Uniunea Europeană, fiind similar cu termenii agricultură organică sau agricultură biologică, utilizaţi în alte state membre.

Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu.

În perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea de organisme modificate genetic (OMG şi derivatele lor), fertilizanţi şi pesticide de sinteză, stimulatori şi regulatori de creştere, hormoni, antibioticelor, conform MADR.

În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor ecologice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Transilvania se umple de supermarketuri

Articolul următor

Ionuț Țața va conduce clusterele IT din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

HR-iștii s-au suit în Dealul Clujului

O comunitate a profesioniștilor din resursele umane prinde contur la Cluj prin intermediul unor evenimente nonconformiste de socializare.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share