Agricultura Ultimele stiri

Produsele Universității de Științe Agricole Cluj, cu etichetă bio

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a obținut certificarea bio pentru culturile și animalele din fermele proprii și pentru produse derivate.

USAMV exploatează 970 ha de teren agricol în cele patru ferme ale sale: Stațiunea Cojocna, Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH), Stațiunea Jucu, toate în județul Cluj, Stațiunea Viticolă Apoldia Maior (Apoldu de Sus, Sibiu).

Pentru o suprafață de 500 ha de culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui, plante furajere), USAMV a realizat, începand cu 2017, toate procedurile pentru reconversia acestora la agricultură ecologică, iar recent a obținut certificarea acestor culturi ca produse organice. Alte 174 ha se află în al treilea an de conversie (pentru pomii fructiferi se va obține certificarea de culturi ecologice în 2021).

În privința animalelor deținute la Cojocna s-a obținut certificarea de produse ecologice pentru toate bovinele și ovinele (261 bovine și 837 ovine). Laptele crud de vacă și cel de oaie vor purta sigla și denumirea de produs ecologic, dar și produsele derivate din lapte de vacă (telemea, caș, brânză burduf și iaurt). Din cele 100 de tone recoltate anul acesta, USAMV va scoate pe piață un alt produs obținut din culturile agricole, respectiv uleiul din floarea soarelui BIO, presat la rece.

Toate aceste produse se vor găsi spre vânzare la magazinele universității și la cele ale colaboratorilor instituției. “În 2017, USAMV și-a stabilit noua strategie de dezvoltare a stațiunilor didactice și experimentale aflate în subordine. Unul dintre obiectivele prioritare stabilite este implementarea conceptului “De la fermă la furculiță” prin care am încercat să realizăm, pe lângă producție, procesarea și comercializarea tuturor produselor obținute în fermele universității.

Un alt obiectiv strategic a fost implementarea sistemului de agricultura ecologică. După trei ani de investiții în infrastructură și în utilajele din cadrul fermelor, am reușit să facem dovada că am implementat cele mai bune practici de mediu și că am aplicat standardele necesare privind bunăstarea animalelor.

În urma acestui amplu proces de reconversie și dezvoltare, studenții noștri dobândesc competențele practice necesare prin partciparea la toate activitățile necesare producției, procesării și comercializării de produse alimentare bio. Această certificare este doar răsplata eforturilor depuse pe parcursul ultimilor ani”, a precizat directorul general administrativ al USAMV, Lucian Naș.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), termenul de agricultură ecologică este protejat şi atribuit României de către Uniunea Europeană, fiind similar cu termenii agricultură organică sau agricultură biologică, utilizaţi în alte state membre.

Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu.

În perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea de organisme modificate genetic (OMG şi derivatele lor), fertilizanţi şi pesticide de sinteză, stimulatori şi regulatori de creştere, hormoni, antibioticelor, conform MADR.

În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor ecologice.

Related posts

Falimentul unei istorii de aproape trei decenii: RAFO Onești. Și totuși…

Ligia Voro

Provocările României în aplicarea politicilor de mediu

Ligia Voro

Taximetriștii clujeni au intrat într-un program special

Nora Dumitrescu

Retrasib Sibiu, cu un nou președinte al CA

Ligia Voro

Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution SRL: “Cred că României îi lipsesc profesioniștii care să înțeleagă că aportul zonei private în sănătate este extrem de benefic”

Ligia Voro

SIFI TM Agro anunță noi servicii de ultimă generație la Siloz Carani

redactia

Parteneriat strategic între Federația Națională PRO AGRO și Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni

Stefana Muresan

Cosmin Moldovan: “Industria alimentară resimte cel mai puțin efectele crizei”

Nora Dumitrescu

Air Bucharest reia zborurile charter spre Turcia și Egipt de pe Aeroportul din Sibiu

Ion Surdu

Orange anunță o nouă versiune a Business Internet Security Threatmap

Ligia Voro

Apare un cartier nou la Baia Mare: Pintea Viteazul

Nora Dumitrescu

Vinurile medaliate la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016

Ligia Voro

La Timișoara se va construi un stadion ce va semăna cu arena Ilie Oană din Ploiești

Stefana Muresan

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România preia coordonarea Coaliției pentru Dezvoltarea României

Stefana Muresan

Kinderpedia, cea mai inovativă platformă digitală pentru educație, devine sistemul operațional principal în toate unitățile Maple Bear din Europa Centrală și de Est

Papuc Irina

Transformări prin tehnologie: viitorii chiriași ai Equilibrium pot vizualiza virtual spații prin platforma Bright Spaces

Ionut Oprea

APIA eliberează adeverințe pentru Măsura 14- Bunăstarea animalelor

Traian Dan

Premieră în România: Regiunile de Dezvoltare din Transilvania susțin proiecte comune

Stefana Muresan

ATENOR announces the obtaining of the Building Permit for @EXPO project

Ionut Oprea

Aquapark de 25 de milioane de euro, blocat între ministere

Nora Dumitrescu

Pentru a sprijini tinerii fermieri în vederea achiziționării de teren, Europarlamentarul Daniel Buda propune modelul Prima Fermă

Stefana Muresan

Autostrada Sibiu – Pitești, investiție de 3,34 miliarde de euro : A fost emis acordul de mediu, documentul care deblochează cel mai important proiect rutier al României

redactia

Trofeul Calitatii ARACO 2018

redactia

Fermierii campioni la porumb din județul Arad

redactia

Leave a Comment