Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ceasul recordurilor. Licitație în exclusivitate la Artmark

În exclusivitate absolută – o colecție specială de 156 de ceasuri de colecție, purtătoare de istorie ori de stil, este scoasă la vânzare la începutul lunii noiembrie. Ediții limitate, modele rare și foarte rare, purtate de personalități celebre din lumea sportului sau a filmului, la prețuri de pornire între 20 și 50% din prețul de magazin, simbolurile timpului ce alcătuiesc selecția „Licitației de Ceasuri, inclusiv o mică colecție Tourbillon” reprezintă o premieră națională pentru piața românească a investițiilor de lux.

Ce poate fi mai fascinant decât să deții acasă o bucățică de mit? Or, mai mult, să porți la mână un fragment real de istorie sau a celui mai râvnit brand contemporan?

În orologerie, Romain Jerome conduce lista mărcilor care au de oferit ceva dincolo de mișcarea indicatoarelor, ascunzând mici porțiuni de istorie, așa cum sunt ceasurile de colecție a căror carcasă este realizată din oțelul vestitului Titanic, scufundat în 1912. O apariție remarcabilă în licitația din 10 noiembrie este ceasul Romain Jerome Titanic-DNA, creat în 2012 într-o serie limitată de 80 de exemplare; carcasele ediției sunt confecționate dintr-o bucată de înveliș de oțel de 1,5 kilograme, recoltată din vasul Titanic în 1991. Un tratament dezvoltat de Romain Jerome oprește procesul de oxidare al metalului ruginit, astfel încât carcasa să nu se fărămițeze într-o pudră de rugină. Modelul este însoțit de certificat de atestare a originii. Ceasul Jerome are în licitație un preț de pornire de doar 4.000 de euro, raportat la o valoare medie de tranzacționare în piață de 20.000 de euro.

Tragicul eveniment din 1912 a inspirat celebra creație cinematografică „Titanic”, regizată de James Cameron, cu care a obținut 11 premii Oscar, cele mai multe din istorie, și pentru care renumitul brand Rolex a creat modelul experimental de ceas Deepsea Sea-Dweller. Pentru Cameron, pasionat de experiențe la limită, Rolex a fost un simbol al căutărilor durabile, ce i-a mulțumit construind pentru celebrul regizor câteva modele de ceas experimentale. La București, în cadrul licitației din 10 noiembrie, ceasul Rolex Deepsea Sea-Dweller, supranumit „James Cameron”, al cărui prototip a fost testat în Groapa Marianelor din Pacific, însoțit de acte de proveniență și de cutia originală, are un preț de pornire de 9.000 de euro.

Există performanțe în viață după care poți să-ți potrivești ceasul, cum ar fi recordurile și timpii excepționali ai unor sportivi de top. Exemplul brandului de ceasuri, cel mai râvnit actualmente – atât pentru standardul la care a ridicat realizarea tehnică, cât și pentru politica de brand-building de invidiat – vestitul Richard Mille, este expresiv și grăitor: creează cele mai complicate exemplare, în ediții limitate, special pentru și în asociere cu cei mai de vârf performeri ai lumii sportive, precum Nadal, Neymar sau Zverev. Asemenea două rarisime exemplare Richard Mille vor fi puse în licitație peste mai puțin de o săptămână, marți, 10 noiembrie, în cadrul Licitației Artmark a unei colecții de Ceasuri, primul eveniment de acest gen din al doilea semestru 2020.

Primul exemplar a fost creat special pentru pilotul de Formula 1 Felipe Massa. Celebrul pilot brazilian de curse poartă, în majoritatea fotografiilor oficiale, dar și de zi cu zi, una dintre cele mai complicate referințe a brandului Richard Mille – RM-005, care a fost și primul ceas de mână automat al mărcii. De remarcat că Felipe Massa este cel mai îndelungat partener sportiv al familiei Richard Mille, despre care spunea că „spiritul ceasurilor și al curselor este aceleași –provocări constante de depășit”.

Lansat în 2004, ceasul RM-005 „Felipe Massa” AG TI din platină a fost realizat într-o ediție limitată de 40 de piese, iar modelul prezent în licitație este numerotat 3 și are un preț de pornire de 57.000 de euro, raportat la o valoare cu care circulă în piață ce poate fi cuprinsă între 100 și 200.000 de euro. Ceasul vine însoțit de actele de proveniență și de cutia originală.

Estetica brandului Richard Mille este imposibil să nu fie remarcată, având în vedere reușita companiei din perspectivă pur inginerească. Acest lucru face ca cel de-al doilea exemplar RM-005 din licitație să impresioneze la rândul său prin cadranul skeleton și carcasa confecționată din aur roz. Modelul exclusivist, însoțit de actele de proveniență, curea de schimb și cutia originală, are prețul de pornire de 55.000 de euro.

Reîntorcându-ne fața către istorie, o altă inedită prezență în licitație este brandul de colecție  DeWitt, care a fost înființat în 2003 de contele Jérôme de Witt, descendent direct al împăratului Napoleon I. Ceasurile lui DeWitt sunt extrem de exclusiviste, fiind produse în ediții complicate și reduse, combinând materiale high-tech cu manufactura horologieră tradițională. DeWitt este totodată una dintre cele doar patru case horologiere din Elveția care produc singure nu doar mecanismele, dar și cadranele ceasurilor. În licitația curentă de ceasuri sunt prezente 3 modele DeWitt, între care remarcăm un exemplar DeWitt Academia Triple Complication, numărul 11 dintr-o ediție de doar 250, cu două fusuri orare și indicatori de zi și noapte, realizat din paladium și pavat cu diamante, cu un decor inspirat de coloanele imperiale ce evocă descendența întemeietorului mărcii, și care are un preț de pornire de 15.000, raportat la un preț de listă de 64.000 de euro.

Totodată, prima licitație de ceasuri din acest sezon prezintă modele spectaculoase și pentru iubitoarele orologeriei la purtător. Unul dintre modelele exclusiviste care va fi prezent în evenimentul din 10 noiembrie este ceasul Faberge Nr: 6, din aur roz, cu bezelul pavat cu diamante, ce va porni de la un preț de pornire de doar 3.000 de euro.

Exemplarele exclusiviste sunt completate, în „Licitația de Ceasuri, inclusiv o mică colecție Tourbillon”, de alte aproximativ 150 de simboluri ale orologeriei clasice și contemporane semnate de branduri celebre, precum Rolex, Audemars Piguet, Patek Phillipe, Ulysse Nardin, Harry Winston, Van Cleef & Arpels, Cartier, și care pot fi vizionate începând de marți, 27 octombrie, la Palatul Cesianu-Racoviță, iar pe 10 noiembrie pot fi licitate online, pe platforma Artmark Live.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Romsilva a declanșat o campanie de regenerări în Ardeal

Articolul următor

CSi aduce în România soluții pentru proiectare în construcții

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share