Auto Inovatii Lideri si afaceri Ultimele stiri

Tehnologia viitorului: oameni creativi, mașini inteligente, trafic ”verde”

VIZIUNE HELLA Technical Center Craiova este unul dintre cele mai importante centre de cercetare și dezvoltare din domeniul automotive din România.

Să dezvolți o echipă relevantă global în cadrul unui centru de cercetare și dezvoltare în domeniul automotive, într-un oraș în care, tradițional, s-au construit mașini, este o provocare. De 13 ani, HELLA Technical Center Craiova (TCC) dezvoltă experți a căror specializare ar putea fi sumarizată ca fiind tehnologia viitorului.

Nicolae Neagu, directorul HELLA TCC, ne-a povestit ce înseamnă să te confrunți cu provocările unei industrii în pragul unei schimbări de paradigmă, cum să formezi profesioniști abia ieșiți de pe băncile școlii, dar și cum pandemia COVID-19 ar putea schimba în bine modul în care oamenii își găsesc inspirația împreună.

Printre pregătirile pentru mutarea într-un sediu nou, mai potrivit pentru planurile de creștere, Nicolae Neagu și-a amintit cu plăcere despre începuturi. Data de 11 iulie 2007 este ziua de naștere a HELLA Technical Center Craiova, a doua locație cu profil de cercetare și dezvoltare a companiei germane, după cea din Timișoara. Directorul TCC spune că cifra 13 este, în cazul lor, cu noroc. Specialiștii din TCC participă la o nouă perspectivă în tehnologie, una care va schimba pentru totdeauna modul în care ne desfășurăm în trafic. Deși centrul poate fi asimilat unei firme IT, pentru că aproximativ 75 din produsele sale sunt software, aici sunt concepute sisteme care încorporează, pe lângă software, și elemente hardware, mecanice. Este un software care interacționează cu mediul înconjurător. ”Făcând parte din marea `famile` HELLA, Technical Center Craiova are un portofoliu bine definit în cadrul grupului, aliniat cu celelalte centre de dezvoltare. Astfel, noi de ocupăm mai mult de partea de confort, iar colegii din Technical Center Timișoara se concentrează pe partea de electrificare și conducere autonomă”, explică Nicolae Neagu. TCC are și o nouă direcție, care a intrat de curând în portofoliu: luminile inteligente. Este vorba despre o nouă generație de faruri care, astăzi, nu mai sunt doar niște dispozitive pentru iluminarea drumului. Luminile noi sunt asistente de nădejde ale șoferului. Dacă sunt cuplate la sistemul de navigație, pot proiecta pe asfalt direcția de deplasare (indică momentul potrivit pentru viraj, de exemplu) sau pot identifica pietoni pe calea de mers a mașinii, greu sesizabili de către ochiul uman, sau se pot adapta automat la condițiile de trafic, astfel încât ceilalți participanți să nu fie deranjați. Oferă, astfel, o așa-numită „realitate augmentată”.

Este doar unul dintre produsele care proiectează industria auto spre o nouă eră. Mașina zilelor noastre se transformă în esență. Asta va influența nu atât deplasarea din punctul A în punctul B, cât conectivitatea autovehiculului cu tot ce îl înconjoară. Mașinile electrice, mașinile autonome vor domina, mai devreme sau mai târziu străzile din întreaga lume, iar aceasta este o tendință globală. Este resimțită și în proiectele HELLA Technical Center Craiova, care vor intra în producție (în fabricile HELLA din Timișoara, Arad și din alte locații la nivel global) cel mai devreme în trei ani. ”Deci, vrând-nevrând, suntem obligați să gândim în viitor și să considerăm megatrendurile care într-adevăr se întrevăd în dezvoltarea industriei automotive”, precizează directorul TCC.

Ce vești mai vin din viitor? Mașinile vor fi conectate la internet, la cloud, iar șoferii vor acces în timp real la informații precum starea drumurilor. Vor funcționa, așadar, ca niște smartphone-uri. Diferența nu o va mai face partea de hardware, ci softurile. ”Sunt anumiți clienți, nu puțini, pentru care, în alegerea unei mașini, contează mai mult timpul în care aceasta se conectează la smartphone când te urci în ea, decât timpul în care atinge 100 km/h. Și nu e o glumă”, spune Nicolae Neagu.

”Se preconizează că, până în 2030, piața de software în industria automotive se va dubla. Astfel, HELLA investește în competențele de dezvoltare a acestui domeniu. S-a creat o unitate organizatorică distinctă în HELLA, Global Software House, cu focus pe crearea de modele de business bazate pe software, de a oferi programe software ca produse ‚stand-alone’. Iar o mare parte din colegii din Technical Center Craiova fac parte din această nouă divizie”.

Povestea unei echipe

HELLA Technical Center Craiova a început cu 25 de oameni. Astăzi, când în locație lucrează aproape 400, mai mult de jumătate dintre primii angajați sunt încă prezenți în TCC.

Directorul centrului povestește că, treptat, echipa pe care o conduce a reușit să câștige mai întâi încrederea partenerilor din HELLA Germania, apoi a clienților finali, producătorii de autovehicule. TCC este vizitat periodic (acum, doar online) de reprezentanți ai marilor constructori de mașini, care vor să se asigure de respectarea procesului de dezvoltare, de adevăratele competențe ale specialiștilor de aici. Astăzi, HELLA Technical Center Craiova este un nume de referință printre dezvoltatorii de echipamente electronice pentru automotive, în special în zona ”Body Electronics”.

Modelul adoptat de cei din TCC a fost recrutarea colegilor cu potențial, pe care ulterior i-au format. În acest sens, în HELLA Technical Center Craiova, se pune accent important pe relația cu Universitatea din Craiova. 95% din actualii angajați ai TCC sunt absolvenți ai acestei instituții, mulți dintre ei fiind la primul loc de muncă. ”Desfășurăm, împreună cu universitatea, diverse programe pentru studenți: practică, internship, academii, concursuri, proiecte de diplomă sau workshop-uri. Scopul nu este să ne substituim sistemului educațional, ci să le dăm posibilitatea studenților să afle dacă le place domeniul nostru, să-și descopere, poate, vocația”, a specificat directorul TCC.

Ce-i atrage însă pe tineri la HELLA Technical Center Craiova? ”Cred că faptul că HELLA nu e doar o firmă de IT, ci e ceva mai mult. Această interdisciplinaritate atrage. Noi creăm sisteme electronice care pun în mișcare mașini, salvează viețile oamenilor, le creează confortul. Deci munca lor are o aplicabilitate viziblă într-un domeniu extrem de important al vieții fiecăruia dintre noi. Să creezi ceva ce apoi e folosit de milioane și milioane de utilizatori îți oferă un sentiment aparte. Aproape toate brandurile importante de mașini conțin cel puțin un element electronic produs în fabricile din Timișoara sau Arad și conceput în centrele tehnice din Timișoara sau Craiova. În nenumărate cazuri, colegii mei pot spune, când văd o mașină de top, lansată de curând pe stradă: `și inteligența mea e înăuntru`”, spune Nicolae Neagu.

Muncă în vreme de pandemie

În contextul pandemiei COVID-19, HELLA Technical Center Craiova s-a concentrat pe menținerea sănătății angajaților, cu risc minim de a fi afectați de virus, precum și pe continuitatea business-ului în aceste noi condiții. Astfel, modul de lucru la distanță, de acasă, a fost extins, schimbând în mare măsură modul de comunicare în echipe. Acest ”nou mod de viață” în companie nu doar că a fost asimilat cu ușurință, ci a și stimulat creativitatea angajaților. Au reușit să imagineze și să implementeze diverse modalități de a face teste la distanță sau au participat la evenimente virtuale.

Este însă nevoie, în anumite proiecte, de prezența fizică a unor angajați în Technical Center Craiova, astfel că spațiul a fost adaptat la noile măsuri de siguranță și reguli sanitare. ”Printr-o planificare riguroasă, un număr minim de colegi sunt prezenți în sediu, pentru a asigura suportul pe mai multe proiecte. Nimeni nu s-a contaminat în timpul lucrului on-site”, precizează Nicolae Neagu.

Pandemie sau nu, planurile HELLA Technical Center Craiova merg înainte. Nicolae Neagu expune, simplu, încotro se îndreaptă centrul: să rămână în acord cu noile tehnologii, să se perfecționeze continuu, să-și aprofundeze cunoștințele și responsabilitățile. ”HELLA este o poveste despre tehnologie, dar este mai mult o poveste despre oameni, pentru că oamenii creează tehnologia”.

Cu renume mondial în domeniul automotive, HELLA a venit în România în 2005, stabilind, în vestul țării, un standard înalt de producție și de dezvoltare a inovațiilor. În prezent, HELLA România înseamnă trei fabrici, la Timișoara, Arad și Lugoj, precum și trei centre de proiectare și dezvoltare, în Timișoara și Craiova. Primele două unități realizează sisteme electronice de diferite tipuri, iar fabrica din Lugoj produce sisteme de iluminat și optice. Pe termen lung, compania se înscrie în tendințele viitorului: electrificare, conectivitate și conducere autonomă.

HELLA este o companie cu impact global în industria automotive, cu o vechime de peste 100 de ani. Ancorați în viitorul tehnologiei vizionare și în domeniul inovațiilor, dezvoltăm şi producem tehnologie pentru corpuri de iluminat şi produse electronice pentru industria auto şi avem una dintre cele mai mari organizaţii aftermarket din lume pentru piese şi accesorii auto.

Related posts

Reuniunea Ambasadorilor IMM: Propuneri pentru adaptarea la economia digitală

Ligia Voro

Afacerile producătorului de componente auto Compa Sibiu au crescut cu 8% în S1, la peste 394 mil. lei

Stefana Muresan

Apulum Alba Iulia – de la cadouri pentru Castro, Gaddafi și Kim Ir Sen, la afaceri de zeci de milioane de euro pe piața liberă

redactia

Reducerea ratei de abandon școlar, posibilă cu bani europeni

redactia

Ilan Laufer: Companiile românești pot obține, prin Smart Start USA, de la 50.000 de dolari pentru afaceri pe piața americană

Stefana Muresan

HMS, Irum, Timflow – premiate pentru Produsul Anului, la Forest România

Ligia Voro

BERD a investit 240 milioane lei în emisiunea de obligaţiuni subordonate derulată de Raiffeisen Bank în România

Papuc Irina

Ardelenii de la Accesa, integrați în grupul Ratiodata

Nora Dumitrescu

Asocierea Itinera – Retter Projectmanagement, câştigătoarea contractului de 44,6 milioane de euro, fără TVA, pentru realizarea tronsonului de autostradă Târgu Mureş – Ungheni

redactia

Coralia a împlinit 20 de ani!

Stefana Muresan

Manufacturing and industrial excellence celebrated in Warsaw

Ionut Oprea

Compania bistrițeană Record, trei contracte importante pe final de an

Stefana Muresan

CNAIR înființează o nouă direcție regională

Ligia Voro

Peste o mie de studenţi au desfăşurat proiecte de internship în cadrul unităţilor companiei Continental România

Robert Bloancă

Au fost selectate proiectele ce vor primi finantare nerambursabila de la Consiliul Judetean Cluj

Stefana Muresan

CSR Overview 2019: „Responsabilitatea socială vine din interior!”

Papuc Irina

Digital Park – Spațiu inovativ pentru afaceri colaborative

redactia

Programul „Plata cu PET-ul” se extinde la Oradea

Traian Dan

Mobila românească – prezență în premieră la târgul internațional Index Dubai

Ligia Voro

BEI, împrumut de 450 mil. euro pentru Programul de Dezvoltare Rurală

redactia

Andreea Berecleanu a inaugurat, impreună cu dr. Constantin Stan, o nouă clinică antiaging

redactia

Aktor, avans pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeș-Turda

Stefana Muresan

Sibienii de la CON-A vor construi noua sală polivalentă de la Pitești: lucrări de 65 de milioane de lei

Papuc Irina

Germanii de la Eckerle plusează la salarii: 4.000 de lei pentru operatori

Nora Dumitrescu

Leave a Comment