București Real Estate Slider Ultimele stiri

România în topul opțiunilor de relocare pentru companiile globale

  • Pe termen mediu și lung industria de business services din România va înregistra o creștere ușoară, conform unui studiu ABSL realizat împreună cu KPMG
  • Majoritatea companiilor chestionate speră ca industria și economia să revină la normalitate până la finalul anului viitor
  • Aproximativ 50% dintre companii iau în calcul un sistem de muncă hibrid pentru 2021

 “Zoom In, Zoom Out” este tema conferinței naționale organizată de ABSL în acest an. Specialiștii industriei sunt atenți la detaliile și schimbările frecvente provocate de pandemie, dar și la imaginea de ansamblu și perspectivele industriei.

Evenimentul se desfășoară online în perioada 17 – 19 noiembrie 2020, peste 700 de specialiști din industrie, precum și 100 companii înregistrându-se la conferință.

Cu această ocazie se lansează raportul anual al industriei de business services, raport ce prezintă o sinteză a sectorului și a tendințelor sale.

Industria serviciilor pentru afaceri are o istorie de peste 20 de ani în România, iar 2020 a adus provocări fără precedent. Din fericire, acest sector este poate cel mai bine pregătit pentru munca la distanță. Chiar termenul de outsourcing spune intrinsec acest lucru.

Pe termen mediu și lung, veniturile generate de sectorul de business services vor fi în creștere. Presiunea pe costuri, la nivel global, determină companiile să regândească structura de costuri, optând pentru consolidarea unor servicii spre destinații atrăgătoare din punct de vedere economic și calitate a resurselor umane. România stă bine din acest punct de vedere, de aceea situația generată de pandemie poate reprezenta un avantaj pentru această industrie.

Conform estimărilor din studiul ABSL, veniturile generate de industria de business services în 2020 sunt de 4,5 miliarde euro. Industria de business services contribuie cu aproximativ 2 – 2.5% la realizarea PIB-ului, similar cu industrii precum comerțul cu ridicata, electricitate și gaze.

Referitor la impactul pandemiei asupra cifrei de afaceri realizată în 2020:

  • 69% dintre participanții la studiu au declarat că cifra lor de afaceri va fi similară cu cea din 2019.
  • 17% dintre companiile respondente au estimat o scădere a cifrei de afaceri cuprinsă între 5% și 30%.
  • 14% dintre companii așteaptă o creștere a cifrei de afaceri, cu procente cuprinse între 5 și 50%.

Printre efectele pandemiei asupra business-ului, companiile enumeră scăderea cererii externe (39%), impactul pandemiei asupra operațiunilor clienților (33%), căutarea unor arii noi de business (33%), creșterea cererii externe (30%), planuri globale de restructurare (27%), achiziții (3%). [1]

Telemunca a devenit principala opțiune a companiilor în această perioadă, dar a arătat și limitările legate de socializare, interacțiune și colaborare. Astfel, 82% dintre companiile chestionate au declarat că își vor păstra spațiile de birouri.

Actualul context este favorabil României și industriei serviciilor de afaceri. La nivel global, companiile își regândesc structura de costuri și își refac strategiile de externalizare a serviciilor, România fiind în topul opțiunilor de relocare. Pe termen mediu, industria din România poate înregistra creșteri anuale între 5 – 10%. În plan economic, criza declanșată de Covid-19 reprezintă cea mai mare provocare din ultimii 20 de ani. Majoritatea companiilor speră ca economia și business-ul să își revină în 2021. 19% dintre companiile chestionate cred că industria își va reveni în Q1 din 2021, 19% în Q2, 5% dintre companiile chestionate – în Q3 și 5% –  în Q4. 37% dintre companiile chestionate nu pot estima când își va reveni industria sau economia”, explică Ciprian Dan, Președinte ABSL.

54% dintre companiile care activează în industrie au deja un plan de recuperare / continuare a afacerii, în timp ce 46% nu au un astfel de plan.

În ceea ce privește sprijinul acordat de către autorități, 20% dintre companii au aplicat pentru șomaj tehnic, 11% au primit ajutor de la stat, 11% – scutiri de taxe, 6% – amânarea plății impozitelor și 6% au accesat granturi UE/ fonduri europene. 38% dintre companii nu au beneficiat de niciun sprijin din partea statului.

Experiența ultimilor luni a demonstrat că telemunca în proporție de 100%, precum și munca de la birou, au numeroase inconveniente și nu mai corespund realității de acum. Din cauza măsurilor de siguranță a angajaților, companiile nu pot avea echipe mari care lucrează de la birou, de aceea s-au orientat către un sistem de muncă hibrid. 48% dintre companiile respondente vor lua în calcul în 2021 un sistem de muncă hibrid, 13% dintre companii vor continua în sistemul de telemuncă, în timp ce 39% dintre companii consideră că pe termen mediu telemunca nu este o alternativă viabilă.

Pe termen scurt, companiile din industrie vor continua să migreze accelerat către conceptul de „Flex Office” și vor îmbina munca de la distanță cu cea de la birou pentru o eficientizare a costurilor legate de spațiile de birouri,  dar și atragerea unei forțe de muncă diversificate, dintr-un areal geografic mai larg. Astfel, timpul petrecut în trafic va putea fi folosit într-un mod productiv, iar forța de muncă ce nu putea fi angajată până acum din cauza distanței față de birou, va deveni disponibilă. Toate acestea vor contribui la creșterea eficienței și menținerea atractivității României ca destinație predilectă pentru outsourcing.”, spune Cătălin Iorgulescu, reprezentant al Consiliului Director ABSL.

Pe termen mediu și lung, 58% dintre companii apreciază că numărul angajaților din industrie va crește, 22% – consideră că numărul de angajați va fi în scădere, în timp ce 20% dintre companii consideră că numărul angajaților va rămâne constant.

Pe fondul pandemiei, a reevaluării costurilor și al automatizării, companiile chestionate consideră că numărul de angajați este posibil să scadă cu până la 4,5% până la finalul lunii iunie 2021. Numărul estimat de angajați în industrie la acest moment este de aproximativ 131.000.

„Înainte de pandemie, cea mai mare provocare pentru firmele din industrie era legată de forța de muncă bine pregătită. Toate discuțiile legate de dezvoltarea industriei aveau ca punct central recrutarea și reținerea talentelor. Rata medie a plecărilor din companie a fost de 22% pentru perioada 2017 – 2019. Pentru perioada ianuarie – iulie 2020, rata medie a plecărilor din companii a fost de doar 12%”, spune Ciprian Dan, Președinte ABSL.

Majoritatea angajaților cu contract pe termen lung furnizează servicii pentru clienți (29%), IT și dezvoltare de software (28%), servicii financiare contabile (19%), HR (10%), managementul lanțului de aprovizionare (6%), servicii bancare și de asigurări (1%).

Cele mai importante orașe pentru industria de business services sunt București, Timișoara, Cluj, Iași, Brașov, Sibiu.

Studiul este publicat de ABSL în colaborare cu KPMG și a fost realizat în perioada iulie – octombrie 2020. Eșantionul este de 59 de companii care activează la nivel național.

Partenerii evenimentului au fost:  ACCA, Association of International Certified Professional Accountants – CIMA, Genesis Property

Despre ABSL

Asociaţia Business Service Leaders în România este cea mai importantă organizație care reprezintă sectorul de business services, adunând în componența sa cele mai importante companii din piață care își desfășoară activitatea în domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

Rolul ABSL România este de a susține expansiunea sectorului de Business Service și transformarea acestuia într-un vector important al creșterii economice a României. Asociația își atinge obiectivele prin facilitarea colaborării principalilor jucători, angajarea autorităților și grupurilor de interes în dezvoltarea aspectelor operaționale cheie ale industriei.

Related posts

Romsilva își înscrie pădurile

Ligia Voro

VIDEO// Cum arată șantierul autostrăzii Sibiu – Boița și care este gradul de execuție al lucrărilor

Papuc Irina

Arad a fost Capitala Vinurilor din România, în cadrul celei de-a III-a ediții Vicii și Delicii

Ligia Voro

Studiu Continental România și Academia Titi Aur: șoferii admit că încalcă regulile de circulație intenționat

Ligia Voro

Contracte de finanţare de peste 13 mil. euro, semnate de firme private cu ADR Vest în cadrul Regio-POR

Stefana Muresan

AFI Europe România închiriază 2.000 mp din AFI Tech Park către GAME WORLD GROUP

Ionut Oprea

Centrul de Genomică de la Cluj a început testările pentru coronavirus

Nora Dumitrescu

NTT DATA anunță lansarea WinActor® Versiunea 7.1.1 o actualizare majoră a propriei soluții RPA

Nicolae Pop

B | O treime dintre medicamentele cu rețetă au risc mare de disponibilitate

Startup-ul ce produce la Cluj purificatoare de apă, câștigătoare în finala Central European Startup Awards din Sofia

Stefana Muresan

Mercure Mediaș Binderbubi se alătură rețelei Accor

Ionut Oprea

Leader Team Broker și CFC lansează prima poliță de asigurare pentru IT&C care include amenzi GDPR

Ligia Voro

Protocol de colaborare pe filiera cărnii de porc

Ligia Voro

Cererile de negociere cu băncile prin CSALB au crescut de zece ori din 2016

Traian Dan

Speedwell a început procesul de vânzare a Record Park Offices din Cluj Napoca

Papuc Irina

Au început oficial demersurile pentru metrou la Cluj

redactia

Casa George Pop de Băsești va reintra în circuitul turistic

Nora Dumitrescu

Cum este afectată industria HoReCa de răspândirea Covid-19 și ce măsuri solicită guvernului reprezentanții acesteia

Ion Surdu

AHK Industrial Suppliers Forum 2020 – Cel mai mare târg virtual din Europa dedicat furnizorilor

Nicolae Pop

Final call for nominations at the 15th annual EuropaProperty SEE Real Estate Awards Gala & Forum

Papuc Irina

Brașov: Vor fi puse în circulație primele zece autobuze turcești dintr-un lot total de 105

redactia

Floria.ro vine în ajutorul florăriilor din țară prin extinderea rețelei de parteneri

Ligia Voro

Încep lucrările la pasajul de sub Bulevardul Magheru din Oradea

Ligia Voro

Leave a Comment