Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Scădere a activității în construcții și servicii în noiembrie – ianuarie

Potrivit anchetei de conjunctură realizate de către Institutul Național de Statistică (INS) , pentru perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, managerii estimează o scădere a activității în construcții și servicii, precum și o scădere a numărului de salariați în aceste sectoare. De asemenea, se preconizează o stabilitate a prețurilor în industria prelucrătoare și construcții.

INS avertizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprionderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Tendințe

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -14%). Activitățile care vor înregistra cele mai mari scăderi sunt: fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -33%), urmate de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (sold conjunctural -30%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -34%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -18%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%).

Conform estimărilor din luna noiembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -25%). Dintre activitățile care vor înregistra scădere accentuată se numără cele de creație și interpretare artistică (sold conjunctural -99%), urmate de activitățile hotelurilor și a altor facilități de cazare (sold conjunctural -71%). În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -13%).

Ancheta s-a efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.382 agenţi economici), construcţiilor (1.255), comerţului cu amănuntul (2.490) şi serviciilor (2.860). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Un antreprenor cu trei facultăți a deschis un business în plină criză

Articolul următor

S-a lansat Agenția de știri ”Dor de dor - Vocea Diasporei”,

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Începe „SAINT-GOBAIN NATIONAL TROPHY”

Saint-Gobain România dă startul unei noi ediții a „Saint-Gobain National Trophy”, o competiție adresată constructorilor, arhitecților și fațadierilor…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share