Analize Antreprenori Comert Constructii Industrie Slider Ultimele stiri

Scădere a activității în construcții și servicii în noiembrie – ianuarie

Potrivit anchetei de conjunctură realizate de către Institutul Național de Statistică (INS) , pentru perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, managerii estimează o scădere a activității în construcții și servicii, precum și o scădere a numărului de salariați în aceste sectoare. De asemenea, se preconizează o stabilitate a prețurilor în industria prelucrătoare și construcții.

INS avertizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprionderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Tendințe

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -14%). Activitățile care vor înregistra cele mai mari scăderi sunt: fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -33%), urmate de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (sold conjunctural -30%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -34%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -18%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%).

Conform estimărilor din luna noiembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -25%). Dintre activitățile care vor înregistra scădere accentuată se numără cele de creație și interpretare artistică (sold conjunctural -99%), urmate de activitățile hotelurilor și a altor facilități de cazare (sold conjunctural -71%). În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -13%).

Ancheta s-a efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.382 agenţi economici), construcţiilor (1.255), comerţului cu amănuntul (2.490) şi serviciilor (2.860). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Related posts

Peste 1.500 de tone de lână, colectate în Sibiu și Constanța; 1.100 tone, trimise la export

Stefana Muresan

Laboratoarele de analize medicale, business de succes în România. Profitul a crescut de 6 ori în ultimii 8 ani – analiză Frames

Papuc Irina

Cine face angajări în plină criză de pandemie Covid-19 în județul Bihor

Traian Dan

Parcurile industriale Tetarom, cele mai rentabile din România

Nora Dumitrescu

12 candidați pentru Consiliul de Administrație a Romgaz

Ligia Voro

Numărul companiilor cu acţionari români prezente în Slovacia și Cehia, număr record

redactia

Proiect imobiliar de duplexuri pe unul dintre dealurile Clujului

Nora Dumitrescu

Zona Industrială Vest Sibiu: Grupo Antolin – cea mai mare creștere a cifrei de afaceri, Marquardt – cea mai mare creștere a profitului

Stefana Muresan

Analiză BT: crește piața de creditare

Stefana Muresan

Cruising Chauffeur: Continental aduce viitorul conducerii cu grad înalt de automatizare pe autostrăzi

Stefana Muresan

Kozma Mónika, propuneri de proiecte pentru revitalizarea economiei județului Mureș

Ligia Voro

Exact Systems a devenit furnizor autorizat de servicii de control al calității pentru producătorul Automobile Dacia

Stefana Muresan

Maurer Imobiliare, nou proiect rezidențial cu 36 de imobile în Brașov

Stefana Muresan

La Cluj se va construi un centru integrat de transplant, unic în România, din fonduri europene

redactia

[Enjoy Transylvania!] Atracțiile turistice Băile Figa și Sîngeorz-Băi

Transilvania Business

[Enjoy Transylvania!] From El Camino, passing through Via Maria Theresia, to Via Transilvanica

Transilvania Business

Producătorii clujeni, asalt la mall

Nora Dumitrescu

Consultații “second opinion” și diagnostic precis la un click distanță

Stefana Muresan

Cluj-Napoca, cel mai ridicat indice al calității vieții din România, în 2019

redactia

Zece tablete donate de Federația Patronilor Bihor copiilor defavorizați

Traian Dan

Costa Voc Impex a finalizat complexul de bazine de înot de la Săcueni

Traian Dan

Inaugurări autostrăzi 2019 – 2022: harta României cu încă 580 kilometri de drumuri de mare viteză

redactia

Impozit redus pentru firmele de IT din Oradea înscrise în programul „Make IT în Oradea”

Traian Dan

Braşov, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, cel mai puțin poluate

Stefana Muresan

Leave a Comment