Analize Antreprenori Comert Constructii Industrie Slider Ultimele stiri

Scădere a activității în construcții și servicii în noiembrie – ianuarie

Potrivit anchetei de conjunctură realizate de către Institutul Național de Statistică (INS) , pentru perioada noiembrie 2020 – ianuarie 2021, managerii estimează o scădere a activității în construcții și servicii, precum și o scădere a numărului de salariați în aceste sectoare. De asemenea, se preconizează o stabilitate a prețurilor în industria prelucrătoare și construcții.

INS avertizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprionderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Tendințe

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -14%). Activitățile care vor înregistra cele mai mari scăderi sunt: fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -33%), urmate de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (sold conjunctural -30%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -34%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -18%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%).

Conform estimărilor din luna noiembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -25%). Dintre activitățile care vor înregistra scădere accentuată se numără cele de creație și interpretare artistică (sold conjunctural -99%), urmate de activitățile hotelurilor și a altor facilități de cazare (sold conjunctural -71%). În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -13%).

Ancheta s-a efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.382 agenţi economici), construcţiilor (1.255), comerţului cu amănuntul (2.490) şi serviciilor (2.860). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Related posts

Prima participare a României la Campionatul Mondial de degustare a vinurilor

Ligia Voro

2 km din Transalpina, închiși în 10 și 11 august, pentru campionatul de drift

Ligia Voro

Evoluția kilometrilor de autostradă deschiși circulației în ultimii zece ani. Creștere cu peste 200%

redactia

New images of how Bucharest’s J8 Office Park will look when completed

Papuc Irina

S-a lansat Registrul Naţional al Cancerelor la Copil. 400 de copii, diagnosticaţi anual cu cancer

redactia

Premieră națională: Clujul digitalizează integral plata taxelor și impozitelor

Nora Dumitrescu

Cursurile gratuite TechTalent Growth încep din data de 9 noiembrie

Traian Dan

De marți, 12 ianuarie, orădenii își pot plăti taxele și impozitele locale

Traian Dan

Protocol de colaborare pe filiera cărnii de porc

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Oradea, bijuteria șlefuită cu fonduri comunitare. Sumă record atrasă din proiecte cu finanțare europeană

Ligia Voro

P3 Logistics Parks semnează două noi contracte de închiriere cu Uniprest Instal și Norm Fasteners

Papuc Irina

CLINI-LAB. 25 de ani în spiritul laboratoarelor

Stefana Muresan

Căutăm investitor de 300 milioane de euro în centrul Clujului!

Nora Dumitrescu

La Casa începe să își redeschidă magazinele din Cluj

Nora Dumitrescu

Suspendarea temporară a producției fabricilor Ford din Europa se prelungește

Ligia Voro

Kromberg & Schubert caută chiar și peste graniță 250 de oameni pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Carmen Bindas: Integritatea, bunul simț și asertivitatea sunt competențe cheie căutate azi de angajatori

Nicolae Pop

16 unități de cazare din Bihor au aderat la campania inițiată de Visit Oradea

Traian Dan

Profesorul din Brașov care aduce o nouă viziune în învățământ: „Proiectul meu cel mare este să schimb modul de a face școală”

Papuc Irina

Firmele clujene au primit 5 milioane de lei pentru șomajul tehnic

Nora Dumitrescu

Conferința PRIA Aviation va avea loc la Aeroportul Tuzla în 13 iulie 2018 în deschiderea prestigiosului Show aviatic AEROMANIA

Stefana Muresan

Țăranii din Transilvania au centru de desfacere în mijlocul Clujului

Nora Dumitrescu

Aeroportul Timișoara, aplicație online utilă informării în timp real a pasagerilor

redactia

10 Years of EMS FLOOR GROUP | Bucharest – skyline transformation 2025

Ionut Oprea

Leave a Comment