Fonduri Europene Proiecte Slider Timiș Ultimele stiri

A fost constituit noul Consiliu pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest, pentru perioada 2020-2024

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest s-a întrunit în 3 decembrie 2020, la sediul Consiliului Județean Arad, în ședința de constituire, prima de după alegerile locale, desfășurată în condiții speciale pe fondul Covid-19.

Astfel, a fost aprobată componența CDR Vest pentru perioada 2020 – 2024, după cum urmează: Laurențiu NISTOR – Preşedintele Consiliului Județean Hunedoara, Romeo-Dan DUNCA – Preşedintele Consiliului Județean Caraş-Severin, Iustin-Marinel Cionca-Arghir – Preşedintele Consiliului Județean Arad, Alin-Adrian NICA – Preşedinte Consiliului Județean Timiş, Dan BOBOUȚANU – Primarul Municipiului Hunedoara, Dănuț Buhăescu – Primarul Orașului Uricani, Tiberiu Păsconi – Primarul Comunei Toteşti, Ioan Popa – Primarul Municipiului Reșița, Cristian MICLĂU – Primarul Orașului Băile Herculane, Brian FILIMON – Primarul Comunei Măureni, Călin Bibarț – Primarul Municipiului Arad, Petru Antal –  Primarul Orașului Pecica, Corneliu Popi-Morodan – Primarul Comunei Ghioroc, Samuel Dominic FRITZ – Primarul Municipiului Timişoara, Dănuț GROZA – Primarul Orașului Sânnicolau Mare, Ionuț Stănușoiu – Primarul Comunei Ghiroda.

Consiliul are 16 membri, fiind alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene din regiune şi câte un reprezentant al fiecărei categorii de unitate administrativ-teritorială – municipiu, oraş şi comună din fiecare judeţ.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii şi implicit activitatea ADR Vest.

În cadrul ședinței de astăzi au fost aleși totodată noul președinte al CDR Vest, în persoana domnului Iustin CIONCA – președintele CJ Arad, și vicepreședinteledomnul Romeo DUNCA, președintele CJ Caraș-Severin. Aceste funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii celor patru consiliilor judeţene.

Membrii CDR Vest au fost informați despre stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 și Programul Operațional Regional 2021-2027 – Regiunea Vest, program care va fi gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest în calitate de Autoritate de Management.

 La ședință a participat, la invitația ADR Vest, și domnul Adrian Mariciuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, care le-a prezentat membrilor CDR Vest programele europene naționale disponibile în viitoarea perioadă de programare şi oportunităţile de finanţare care vor exista.

În cadrul Regio-POR 2014-2020, în Regiunea Vest au fost contractate până în prezent 750 de proiecte, în valoare totală de aproape 1,3 miliarde euro, valoarea finanțării nerambursabile depășind deja 1 miliard de euro, față de o alocare inițială de 634 milioane euro.

Alte 247 de proiecte se află în evaluare sau precontractare, având o valoare totală de 392,71 milioane euro și 198,24 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile

În total, au fost depuse 1.510 proiecte la nivelul regiunii, valoarea lor totală depășind 2,2 miliarde euro.

În ceea ce privește viitoarea perioadă de programare, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2021-2027 în Regiunea Vest, a elaborat prima versiune a acestui program, care a fost transmisă şi se află în curs de negociere cu reprezentanţii Comisiei Europene. Vor putea fi finanţate o gamă largă de intervenții, în cadrul celor 5 Obiective de Politică propuse de Regulamentul Comun al UE privind Fondurile Europene. Astfel, POR Vest 2021-2027 este structurat în 6 priorități, după cum urmează:

  • Prioritatea 1 O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice;
  • Prioritatea 2 – O regiune cu orașe Smart și o administrație digitalizată;
  • Prioritatea 3 – O regiune cu orașe prietenoase cu mediul;
  • Prioritatea 4 – O regiune accesibilă;
  • Prioritatea 5 – O regiune educată;
  • Prioritatea 6 – O regiune atractivă.

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței CDR Vest a vizat portofoliul de proiecte de infrastructură din Regiunea Vest selectate pentru finanțarea pregătirii documentațiilor tehnico-economice prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020, proiecte pentru care beneficiarii vor avea obligația să depună cereri de finanțare în perioada de programare 2021-2027 pentru realizarea investițiilor. Regiunea Vest beneficiază de o alocare de peste 34,2 milioane lei pentru pregătirea de proiecte.

Membrii CDR au aprobat lista de proiecte prioritare aferente domeniului infrastructurii rutiere de interes judeţean, inclusiv variante ocolitoare şi/ sau drumuri de legătură, la nivelul Regiunii Vest. Lista cuprinde patru proiecte, care au o valoare estimată de aproape 113 milioane euro (TVA inclus): „Modernizare rețea rutieră în zona de nord a județului Arad” (Județul Arad), „Modernizare DJ 571 – Intersecție DN 57 – Moldova Nouă – Cărbunari – Sasca Montană – Ciuchici (intersecție DN 57)” (Județul Caraș-Severin), „Modernizare DJ 705 A: Orăștie – Costești – Sarmizegetusa Regia, km 2+200 – 19+465” (Județul Hunedoara) și „Construirea drumului județean de legătură pentru conectarea Aeroportului Internațional “Traian Vuiaˮ Timișoara la Autostrada A1” (Județul Timiș).

De asemenea, CDR Vest a aprobat în ședința de astăzi cuantumul contribuțiilor consiliilor județene din Regiunea Vest la Fondul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest pentru anul 2021 și al contribuțiilor pentru funcționarea birourilor regionale pentru cooperare transfrontalieră România-Serbia, din Timișoara, și România-Ungaria, din Oradea, pentru anul 2021, precum și bugetul și organigrama ADR Vest.

Toate documentele strategice și prima versiune a POR Vest 2021-2027 pot fi consultate pe site-ul ADR Vest: www.adrvest.ro.

Related posts

QS World University Rankings: UVT și alte trei universități din Consorțiul Universitaria sunt prezente în top

Stefana Muresan

PRIMER: Soluția la problema vaccinurilor e ca România să aibă propria fabrică

redactia

Agronomii clujeni au dotat Spitalul de Recuperare cu 12 aparate performante

Nora Dumitrescu

Ambasadorul Luca Niculescu, ales preşedinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franţa

redactia

Investițiile și fondurile europene în Guvernul Cîțu – viziunea pe termen mediu: „Să capitalizăm lecțiile învățate în precedentele două perioade de programare”

Ion Surdu

Continental Anvelope achiziționează fosta platformă industrială UMT din Timișoara

Stefana Muresan

CBRE: Piața de investiții imobiliare din România a depășit 585 mil. euro în primele 9 luni în 2019

Ionut Oprea

Modernizarea unui drum judeţean din Alba, finanţată cu fonduri europene

Stefana Muresan

Prin orașul Seini vor circula autobuzele electrice

Nora Dumitrescu

NIS Petrol, companie deținută de Gazprom, a găsit acumulări de hidrocarburi in Timiș

Stefana Muresan

Adela Cojan, ex-director al Spitalului Polisano din Sibiu, numită preşedinte al CNAS

Papuc Irina

Perspectivele pieței imobiliare din România, în cadrul celei de-a XI-a ediții a „Real Estate & Construction Forum”

Papuc Irina

Investiție Dito Group, de 5,2 milioane de euro, în Parcul Industrial Oradea

Traian Dan

Licitație pentru o bază sportivă modernă la Aiud: investiție de peste 1 milion de euro

Ion Surdu

Sondaj: 55% dintre români sunt interesați să încheie o asigurare de viață, în contextul generat de pandemie

Papuc Irina

Maestro Business Center, achizitie a First Property Group

Stefana Muresan

Zonă de retail de dimensiunea unui mall în cadrul One Cotroceni Park

Ligia Voro

Curățenia și deszăpezirea Sibiului, încredințate unor firme din Deva și Sibiu, contract de peste 14 mil lei

redactia

Castelului Banffy din Răscruci, restaurat cu fonduri europene

Stefana Muresan

Județul Timiș are strategie în domeniul energetic. Consiliul Județean vrea transport public în localități sub 5000 de locuitori și schimbarea a zeci de mii de becuri

Robert Bloancă

Autostrada Unirii, ritm lent la proiectare

Nora Dumitrescu

CBRE: Crăciunul începe în noiembrie, odată cu Black Friday

Ionut Oprea

Alba Iulia, primul oraș din România premiat de Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere

Stefana Muresan

7 monumente, trei din Transilvania, pot fi revitalizate cu finanțare nerambursabilă

Ligia Voro

Leave a Comment