Fonduri Europene Proiecte Slider Timiș Ultimele stiri

A fost constituit noul Consiliu pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest, pentru perioada 2020-2024

Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest s-a întrunit în 3 decembrie 2020, la sediul Consiliului Județean Arad, în ședința de constituire, prima de după alegerile locale, desfășurată în condiții speciale pe fondul Covid-19.

Astfel, a fost aprobată componența CDR Vest pentru perioada 2020 – 2024, după cum urmează: Laurențiu NISTOR – Preşedintele Consiliului Județean Hunedoara, Romeo-Dan DUNCA – Preşedintele Consiliului Județean Caraş-Severin, Iustin-Marinel Cionca-Arghir – Preşedintele Consiliului Județean Arad, Alin-Adrian NICA – Preşedinte Consiliului Județean Timiş, Dan BOBOUȚANU – Primarul Municipiului Hunedoara, Dănuț Buhăescu – Primarul Orașului Uricani, Tiberiu Păsconi – Primarul Comunei Toteşti, Ioan Popa – Primarul Municipiului Reșița, Cristian MICLĂU – Primarul Orașului Băile Herculane, Brian FILIMON – Primarul Comunei Măureni, Călin Bibarț – Primarul Municipiului Arad, Petru Antal –  Primarul Orașului Pecica, Corneliu Popi-Morodan – Primarul Comunei Ghioroc, Samuel Dominic FRITZ – Primarul Municipiului Timişoara, Dănuț GROZA – Primarul Orașului Sânnicolau Mare, Ionuț Stănușoiu – Primarul Comunei Ghiroda.

Consiliul are 16 membri, fiind alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene din regiune şi câte un reprezentant al fiecărei categorii de unitate administrativ-teritorială – municipiu, oraş şi comună din fiecare judeţ.

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii şi implicit activitatea ADR Vest.

În cadrul ședinței de astăzi au fost aleși totodată noul președinte al CDR Vest, în persoana domnului Iustin CIONCA – președintele CJ Arad, și vicepreședinteledomnul Romeo DUNCA, președintele CJ Caraș-Severin. Aceste funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii celor patru consiliilor judeţene.

Membrii CDR Vest au fost informați despre stadiul implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 și Programul Operațional Regional 2021-2027 – Regiunea Vest, program care va fi gestionat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest în calitate de Autoritate de Management.

 La ședință a participat, la invitația ADR Vest, și domnul Adrian Mariciuc, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, care le-a prezentat membrilor CDR Vest programele europene naționale disponibile în viitoarea perioadă de programare şi oportunităţile de finanţare care vor exista.

În cadrul Regio-POR 2014-2020, în Regiunea Vest au fost contractate până în prezent 750 de proiecte, în valoare totală de aproape 1,3 miliarde euro, valoarea finanțării nerambursabile depășind deja 1 miliard de euro, față de o alocare inițială de 634 milioane euro.

Alte 247 de proiecte se află în evaluare sau precontractare, având o valoare totală de 392,71 milioane euro și 198,24 milioane euro valoarea finanțării nerambursabile

În total, au fost depuse 1.510 proiecte la nivelul regiunii, valoarea lor totală depășind 2,2 miliarde euro.

În ceea ce privește viitoarea perioadă de programare, Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2021-2027 în Regiunea Vest, a elaborat prima versiune a acestui program, care a fost transmisă şi se află în curs de negociere cu reprezentanţii Comisiei Europene. Vor putea fi finanţate o gamă largă de intervenții, în cadrul celor 5 Obiective de Politică propuse de Regulamentul Comun al UE privind Fondurile Europene. Astfel, POR Vest 2021-2027 este structurat în 6 priorități, după cum urmează:

  • Prioritatea 1 O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice;
  • Prioritatea 2 – O regiune cu orașe Smart și o administrație digitalizată;
  • Prioritatea 3 – O regiune cu orașe prietenoase cu mediul;
  • Prioritatea 4 – O regiune accesibilă;
  • Prioritatea 5 – O regiune educată;
  • Prioritatea 6 – O regiune atractivă.

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței CDR Vest a vizat portofoliul de proiecte de infrastructură din Regiunea Vest selectate pentru finanțarea pregătirii documentațiilor tehnico-economice prin Programul Operațional de Asistență Tehnică 2014-2020, proiecte pentru care beneficiarii vor avea obligația să depună cereri de finanțare în perioada de programare 2021-2027 pentru realizarea investițiilor. Regiunea Vest beneficiază de o alocare de peste 34,2 milioane lei pentru pregătirea de proiecte.

Membrii CDR au aprobat lista de proiecte prioritare aferente domeniului infrastructurii rutiere de interes judeţean, inclusiv variante ocolitoare şi/ sau drumuri de legătură, la nivelul Regiunii Vest. Lista cuprinde patru proiecte, care au o valoare estimată de aproape 113 milioane euro (TVA inclus): „Modernizare rețea rutieră în zona de nord a județului Arad” (Județul Arad), „Modernizare DJ 571 – Intersecție DN 57 – Moldova Nouă – Cărbunari – Sasca Montană – Ciuchici (intersecție DN 57)” (Județul Caraș-Severin), „Modernizare DJ 705 A: Orăștie – Costești – Sarmizegetusa Regia, km 2+200 – 19+465” (Județul Hunedoara) și „Construirea drumului județean de legătură pentru conectarea Aeroportului Internațional “Traian Vuiaˮ Timișoara la Autostrada A1” (Județul Timiș).

De asemenea, CDR Vest a aprobat în ședința de astăzi cuantumul contribuțiilor consiliilor județene din Regiunea Vest la Fondul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest pentru anul 2021 și al contribuțiilor pentru funcționarea birourilor regionale pentru cooperare transfrontalieră România-Serbia, din Timișoara, și România-Ungaria, din Oradea, pentru anul 2021, precum și bugetul și organigrama ADR Vest.

Toate documentele strategice și prima versiune a POR Vest 2021-2027 pot fi consultate pe site-ul ADR Vest: www.adrvest.ro.

Related posts

2.000 de companii cu capital românesc şi străin au lansat cea mai mare coaliţie a mediului de afaceri

Papuc Irina

Tehnologia informaţiei, proiecte de tip smart-city şi magistrala M6, de interes pentru investitori japonezi

Stefana Muresan

Compania Națională de Investiții, peste 550 de obiective în lucru

redactia

Mureș: Cea mai mare fabrică de amestecuri de furaje din România, în Sânpaul. Investiție de 15 milioa­ne de euro

Stefana Muresan

Brașovul va avea o nouă zonă pietonală. Cum va arăta aceasta

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] Produs de Cluj, a project of the Cluj County Council that supports the local economy

Transilvania Business

Festivalul „D’ale porcului”, de Sfântul Andrei și de Ziua Naţională la Oradea

Traian Dan

La Timişoara se va ridica, cu bani de la CNI, cel mai mare cămin studenţesc din România, cu 902 locuri

Robert Bloancă

Warsaw first Polish city to join EBRD Green Cities

Ionut Oprea

Filarmonica Banatul va intra într-un amplu proces de reabilitare

redactia

Afacerile din zona Mara-Gutâi se dezvoltă pe fonduri europene

Nora Dumitrescu

Laufer: Granturi de 50.000 de lei pentru firmele românești care vizează internaționalizarea

Stefana Muresan

Winners celebrate at the inaugural Hungarian & Balkans Real Estate Awards

Ionut Oprea

60 de crame din Transilvania-Banat, pe harta digitală viticolă a României

Nora Dumitrescu

Zboruri suplimentare pe ruta Cluj-Napoca-Istanbul-Cluj-Napoca de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Stefana Muresan

UiPath la forumul economic franco-român – “Poveștile care schimbă jocul”

Ligia Voro

Bosch pune piatra de temelie pentru o nouă clădire de birouri la Blaj. Oportunităţi de carieră şi dezvoltare profesională

Stefana Muresan

Clădirea Primăriei Oradea va intra în reabilitare și va deveni atracție turistică

Stefana Muresan

MUREȘ: Citadela Residence. Fortăreața din mijlocul cetății. Un concept distinct

Ligia Voro

IRUM Reghin lansează trei noi modele de tractoare, destinate fermelor de familie

Ligia Voro

Compania Jidvei, în topul Superbrands România

Stefana Muresan

USAMV Cluj a trecut la producția de crizanteme

Nora Dumitrescu

Voucherele de vacanță, înlocuite cu prime. Alin Burcea: Banii nu vor mai ajunge în turism

Stefana Muresan

Când să alegi un credit pe termen scurt și care sunt principalele avantaje ale acestuia?

A. I.

Leave a Comment