Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Alba și Recașul, campioanele vinului românesc

Județul Alba este cel mai bine poziționat pe piața producției de vin din România, cu afaceri anuale de 60 de milioane de euro, iar Cramele Recaș, din județul Timiș, producătorul nr. 1 din țară, cu 40 de milioane.      

Piața locală a vinului a însumat 1,8 miliarde lei în 2019, scăderea fiind de 11,4% față de 2018, iar în 2020 tendința va continua, până la afaceri de 1,7 miliarde, potrivit estimărilor specialiștilor agenției financiare KeysFin. Totuși, profitul net cumulat în 2019 a fost de 87 milioane lei, de 10 ori mai mare față de cel din 2018.

Rezultatul net din ultimii ani a fost sever afectat de rezultatele financiare ale societății Murfatlar, cu faliment declarat în 2018, însă creșterea din 2019 s-a datorat și eficientizării business-urilor celorlalți mari jucători din piață.

„România are potențial viticol, iar faptul că avem atât de multe zone în care se produce vin de calitate este un indicator bun pentru viitorul vinului românesc. Avântul pieței nu se poate baza în totalitate pe consumul intern, mai ales că publicul care alege vinul îmbuteliat nu se va dubla cu siguranță în următorii ani”, a declarat Roxana Popescu, managing director al KeysFin.

Județul Alba conduce ca afaceri, cu 279 milioane lei și 16% din total. În acest județ se află patru din cele mai importante podgorii din Transilvania. Pe locul 2 se află Vrancea (260 milioane, 14,8%), iar pe următoarele, Prahova (243 milioane, 13,9%), Timiș (243 milioane, 13,9%) și București (193 milioane, 11%).

În topul producătorilor, liderul pieței, cu o cotă de 11,3% și afaceri de 199 milioane lei, este Cramele Recaș. Clasamentul este completat de Jidvei Alba (10,9%), Cotnari (8,2 %), Crama Ceptura (5,8%) și Zarea (5,7%). Cel mai profitabil jucător din piață în 2019 a fost Cramele Recaș. Pe următoarele locuri se află Jidvei, Crama Ceptura, Zarea și La Barrique.

Numărul mediu de salariați din domeniu a scăzut cu 6% în 2019: mulți producători preferă să lucreze cu zilieri în plin sezon, dar s-au făcut și investiții în automatizarea proceselor de producție. Vincon Vrancea este cel mai mare angajator, cu 7,6% din forța de muncă a sectorului, urmat de Cotnari (6,4%), Zarea (3,8%), Jidvei (3,1%).

Analiza KeysFin are la bază datele financiare raportate de companii la Ministerul Finanțelor care au ca domeniu principal de activitate codurile CAEN 1102 – producția de vin din struguri și CAEN 0121 – cultivarea strugurilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Baia Mare a prezentat Europei proiectul său de transport ecologic

Articolul următor

Inspecțiile fiscale, anularea unor acte ale Fiscului sau competența de soluționare a contestațiilor contra actelor fiscale: modificări la Codul de procedură fiscală

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share