Fiscalitate Ultimele stiri

Inspecțiile fiscale, anularea unor acte ale Fiscului sau competența de soluționare a contestațiilor contra actelor fiscale: modificări la Codul de procedură fiscală

Modificări importante la inspecțiile fiscale, pregătite pentru contribuabili, garantarea de către PFA-uri cu bunurile personale datoriile fiscale ce nu pot fi acoperite din patrimoniul afacerii sau schimbări în ceea ce privește penalitatea de nedeclarare – sunt unele dintre modifirăcile la Codul de procedură penală, promulgate de președintele Iohannis, alături de modificările la Codul Fiscal.

Proiectele legislative promulgate de șeful statului pe 18 decembrie prevăd sute de modificări la codurile fiscale. Acestea urmează să fie publicate și în Monitorul Oficial. Documentele au fost adoptate în Parlament încă în 2018, fiind discutate cu mediul de afaceri.

Una dintre modificările importante făcute la Codul de procedură fiscală se referă la inspecțiile fiscale pentru contribuabili. Astfel, în ceea ce privește durata inspecțiilor, când se calculează durata maximă pe care se poate desfășura o inspecție nu se vor lua în calcul perioadele de suspendare legală a inspecției. Contribuabilul va avea dreptul de a fi informat cu privire la orice alt mijloc de probă obținut de organul fiscal ca urmare a acțiunilor ce au constituit cauze de suspendare și care are legătură cu situația fiscală a contribuabilului/plătitorului, cu excepţia cazului în care obiective de interes general justifică restrângerea accesului la respectivele probe etc.

Până în prezent, autoritățile fiscale spuneau că întâmpină dificultăți în recuperarea datoriilor bugetare de la cei care desfășoară activități independente sau profesii liberale. Acum acestea vor să corecteze situațiile. Astfel, contribuabilii vor garanta și cu bunurile și veniturile personale pentru recuperarea de către autorități a datoriilor bugetare în legătură cu activitățile independente sau profesiile liberale, în subsidiar.

O altă modificare ține de penalitatea de nedeclarare, care se va aplica în mai multe cazuri, iar reducerea ei va avea loc din oficiu. Prin acest proiect, Finanțele își propun și să corecteze aplicarea restrânsă a penalităților de nedeclarare din actuala formă a Codului de procedură fiscală și să dea posibilitatea aplicării lor și în afara unei inspecții fiscale, precum și de către organele vamale. Astfel, Finanțele propun scoaterea referirii la “organul de inspecție fiscală” din articolul 181 al Codului de procedură și folosirea termenului de “organ fiscal”, astfel încât să fie acoperite și situațiile în care decizia de impunere se dă fără să fi avut loc o inspecție fiscală – reamintim că penalitățile se stabilesc pentru obligațiile fiscale nedeclarate/declarate incorect și sunt în cuantum de 0,08%/zi de întârziere, de la scadență, explică avocatnet.ro.

De asemenea, modificările care vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial prevăd că o să apară și noutăți privind finalitatea controalelor antifraudă (Documentul cu care se încheie aceste controale va trebui comunicat contribuabilului și va fi considerat mijloc de probă în orice situație, contribuabilii controlați având dreptul să transmită un punct de vedere în cinci zile de când ajung în posesia procesului-verbal sau actului de control); inspectorii fiscali nu vor mai putea emite decizii de impunere pentru contribuabilii suspectați de fraude fiscale; iar nerespectarea legii de către organele fiscale va fi sancționată cu nulitatea în anumite situații (nulitatea va interveni în cazurile în care Fiscul nu-și motivează actul prin care nu ține cont de soluțiile prealabile ale organului fiscal sau de ce a spus o instanță de judecată, deși contribuabilul i-a pus în vedere respectivele soluții, în cazurile în care nu respectă considerentele deciziei de soluționare a contestației în cazul emiterii noului act administrativ fiscal (la reverificări), atunci când se depășește dublul duratei maxime legale a inspecției sau verificării și atunci când Fiscul a emis decizia de impunere, deși ar fi trebuit să suspende inspecția/verificarea și să sesizeze organul penalsursa).

De asemenea, contestațiile fiscale vor fi soluționate de Ministerul Finanțelor, nu de Fisc; iar deciziile pentru soluționarea contestațiilor fiscale vor putea fi reexaminate la cererea contribuabililor. Totodată, actele administrativ-fiscale vor putea fi anulate în mai multe situații – vor exista șapte situații în care un act administrativ fiscal va fi lovit de nulitate absolută, nu doar trei, așa cum se întâmplă în prezent.

Au fost aprobate și modificări în ceea ce privește schimbări referitoare la penalitatea de nedeclarare: Dincolo de lărgirea sferei de aplicare a acestei penalități, Finanțele au propus o serie de chestiuni care-i vor avantaja pe contribuabili în materia aceasta. Prima dintre ele se referă la reducerea penalității de nedeclarare cu 75%, în cele două situații prevăzute de Codul de procedură fiscală (se plătesc datoriile până la termenul impus sau se intră într-o procedură de eșalonare): reducerea nu va mai trebui cerută de contribuabil, atunci când se regăsește într-unul dintre cele două cazuri. Codul pretinde acum contribuabililor să ceară ei aplicarea reducerii.

De asemenea, contribuabilii vor avea cinci ani la dispoziție să ceară dobânzile pentru sumele de restituit de la stat; moștenitorii vor fi informați de Fisc cu privire la datoriile pe care le vor prelua de la persoanele moștenite; iar contribuabilii vor putea fi reprezentanți de consultanți fiscali și experți contabili în relațiile cu Fiscul, însă doar cu împuternicire – sunt alte modificări aprobate și promulgate de șeful statului.

Related posts

UBB, la cel mai mare târg educațional din Sud-Estul Europei

Stefana Muresan

12 hectare de noi spații verzi în valoare de 8 milioane de euro la Oradea

Traian Dan

Primul salon al vinurilor la Oradea, organizat de Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime

Stefana Muresan

Bucureștenii de la Supercom vor salubriza Turda

Nora Dumitrescu

CEE Property Forum – 5th time in Vienna & a panel dedicated to Romania

Ionut Oprea

[Enjoy Transylvania!] “Teleki-Bolyai” Library, an extraordinary book fund

Transilvania Business

White Star Real Estate  a preluat Liberty Technology Park de la Fribourg Development

Ligia Voro

20.770 de firme bihorene au beneficiat de stimulente de circa 201 milioane lei

Traian Dan

Vodafone România a lansat o platformă cu conținut despre tehnologie

Traian Dan

ANCOM a aplicat sancțiuni de peste 1,6 milioane de lei pentru neîndeplinirea obligațiilor de acoperire cu voce mobilă

Papuc Irina

Austriecii de la Rosendahl, nouă hală de producție la Satu Mare, investiție de 3,5 mil. euro

Stefana Muresan

Lanțul de cafenele Meron se va extinde în opt locații: prima, Târgu Mureș, urmează Brașov și Sibiu

Papuc Irina

Soluțiile Fomco pentru industria auto

Ioan Sandor

Fermierii campioni la porumb siloz cu hibrizi Pioneer

Stefana Muresan

Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat proiectul editorial #București560

Ligia Voro

NTT DATA Romania, premiul special al juriului în cadrul Transilvania Tech Industry Awards

Stefana Muresan

Clujul are cea mai bună absorbție a banilor europeni

Nora Dumitrescu

Ryanair revine cu patru zboruri internaționale de pe Aeroportul Oradea

Traian Dan

Proiect pilot pentru profesori prin care se susține educația financiară în școli

Traian Dan

Acţionarul majoritar al Retrasib Sibiu a lansat o ofertă de preluare integrală a producătorului român pentru 9,6 mil.lei

Stefana Muresan

Grupul ATP a scos primul autobuz 100% electric românesc

Nora Dumitrescu

Dezvoltarea căii ferate din România, prioritatea ministrului Transporturilor

Stefana Muresan

Proiectele de infrastructură devin mai puțin costisitoare: Novitas 3D City – Orașul tău digital

Stefana Muresan

MT a aprobat cererea de finanţare pentru construcţia autostrăzii Târgu Mureş – Ogra – Câmpia Turzii, proiect evaluat la 1,83 miliarde lei

Stefana Muresan

Leave a Comment