Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Inspecțiile fiscale, anularea unor acte ale Fiscului sau competența de soluționare a contestațiilor contra actelor fiscale: modificări la Codul de procedură fiscală

Modificări importante la inspecțiile fiscale, pregătite pentru contribuabili, garantarea de către PFA-uri cu bunurile personale datoriile fiscale ce nu pot fi acoperite din patrimoniul afacerii sau schimbări în ceea ce privește penalitatea de nedeclarare – sunt unele dintre modifirăcile la Codul de procedură penală, promulgate de președintele Iohannis, alături de modificările la Codul Fiscal.

Proiectele legislative promulgate de șeful statului pe 18 decembrie prevăd sute de modificări la codurile fiscale. Acestea urmează să fie publicate și în Monitorul Oficial. Documentele au fost adoptate în Parlament încă în 2018, fiind discutate cu mediul de afaceri.

Una dintre modificările importante făcute la Codul de procedură fiscală se referă la inspecțiile fiscale pentru contribuabili. Astfel, în ceea ce privește durata inspecțiilor, când se calculează durata maximă pe care se poate desfășura o inspecție nu se vor lua în calcul perioadele de suspendare legală a inspecției. Contribuabilul va avea dreptul de a fi informat cu privire la orice alt mijloc de probă obținut de organul fiscal ca urmare a acțiunilor ce au constituit cauze de suspendare și care are legătură cu situația fiscală a contribuabilului/plătitorului, cu excepţia cazului în care obiective de interes general justifică restrângerea accesului la respectivele probe etc.

Până în prezent, autoritățile fiscale spuneau că întâmpină dificultăți în recuperarea datoriilor bugetare de la cei care desfășoară activități independente sau profesii liberale. Acum acestea vor să corecteze situațiile. Astfel, contribuabilii vor garanta și cu bunurile și veniturile personale pentru recuperarea de către autorități a datoriilor bugetare în legătură cu activitățile independente sau profesiile liberale, în subsidiar.

O altă modificare ține de penalitatea de nedeclarare, care se va aplica în mai multe cazuri, iar reducerea ei va avea loc din oficiu. Prin acest proiect, Finanțele își propun și să corecteze aplicarea restrânsă a penalităților de nedeclarare din actuala formă a Codului de procedură fiscală și să dea posibilitatea aplicării lor și în afara unei inspecții fiscale, precum și de către organele vamale. Astfel, Finanțele propun scoaterea referirii la “organul de inspecție fiscală” din articolul 181 al Codului de procedură și folosirea termenului de “organ fiscal”, astfel încât să fie acoperite și situațiile în care decizia de impunere se dă fără să fi avut loc o inspecție fiscală – reamintim că penalitățile se stabilesc pentru obligațiile fiscale nedeclarate/declarate incorect și sunt în cuantum de 0,08%/zi de întârziere, de la scadență, explică avocatnet.ro.

De asemenea, modificările care vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial prevăd că o să apară și noutăți privind finalitatea controalelor antifraudă (Documentul cu care se încheie aceste controale va trebui comunicat contribuabilului și va fi considerat mijloc de probă în orice situație, contribuabilii controlați având dreptul să transmită un punct de vedere în cinci zile de când ajung în posesia procesului-verbal sau actului de control); inspectorii fiscali nu vor mai putea emite decizii de impunere pentru contribuabilii suspectați de fraude fiscale; iar nerespectarea legii de către organele fiscale va fi sancționată cu nulitatea în anumite situații (nulitatea va interveni în cazurile în care Fiscul nu-și motivează actul prin care nu ține cont de soluțiile prealabile ale organului fiscal sau de ce a spus o instanță de judecată, deși contribuabilul i-a pus în vedere respectivele soluții, în cazurile în care nu respectă considerentele deciziei de soluționare a contestației în cazul emiterii noului act administrativ fiscal (la reverificări), atunci când se depășește dublul duratei maxime legale a inspecției sau verificării și atunci când Fiscul a emis decizia de impunere, deși ar fi trebuit să suspende inspecția/verificarea și să sesizeze organul penalsursa).

De asemenea, contestațiile fiscale vor fi soluționate de Ministerul Finanțelor, nu de Fisc; iar deciziile pentru soluționarea contestațiilor fiscale vor putea fi reexaminate la cererea contribuabililor. Totodată, actele administrativ-fiscale vor putea fi anulate în mai multe situații – vor exista șapte situații în care un act administrativ fiscal va fi lovit de nulitate absolută, nu doar trei, așa cum se întâmplă în prezent.

Au fost aprobate și modificări în ceea ce privește schimbări referitoare la penalitatea de nedeclarare: Dincolo de lărgirea sferei de aplicare a acestei penalități, Finanțele au propus o serie de chestiuni care-i vor avantaja pe contribuabili în materia aceasta. Prima dintre ele se referă la reducerea penalității de nedeclarare cu 75%, în cele două situații prevăzute de Codul de procedură fiscală (se plătesc datoriile până la termenul impus sau se intră într-o procedură de eșalonare): reducerea nu va mai trebui cerută de contribuabil, atunci când se regăsește într-unul dintre cele două cazuri. Codul pretinde acum contribuabililor să ceară ei aplicarea reducerii.

De asemenea, contribuabilii vor avea cinci ani la dispoziție să ceară dobânzile pentru sumele de restituit de la stat; moștenitorii vor fi informați de Fisc cu privire la datoriile pe care le vor prelua de la persoanele moștenite; iar contribuabilii vor putea fi reprezentanți de consultanți fiscali și experți contabili în relațiile cu Fiscul, însă doar cu împuternicire – sunt alte modificări aprobate și promulgate de șeful statului.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Alba și Recașul, campioanele vinului românesc

Articolul următor

Ambasadorul SUA - Adrian Zuckerman s-a întâlnit cu Florin Birta - primarul Oradiei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share