Antreprenori Gastronomie Ultimele stiri

Răzvan Rusu, artizanul Prăvăliei Idicel

În urmă cu vreo opt ani, la Idicel Pădure, un loc extrem de pitoresc al județului Mureș, pormea la drum o poveste pe cât de dulce și naturală, pe atât de frumoasă, spusă, trăită și simțită de Răzvan Rusu. Reghinean la origine, Răzvan Rusu este păstorul, dacă-l putem numi astfel, al „Prăvăliei Idicel”, precursorul brandului „Dulceața lui Răzvan”, business dezvoltat în 2018.

A fost o dată ca niciodată „Dulceața lui Răzvan”, pornită la drum taman pe Valea Mare din Idicel Pădure. Ei i s-a adăugat zacusca cea tradițională, produs care avea să-i deschidă lui Răzvan accesul pe piața din București.

„Am ajuns în Idicel Pădure în anul 2012 când am început să fac dulceață cu tanti Veronica Gavrilaș. Un an mai târziu, în 2013 ne-am făcut fabrica, o casă practic, unde s-a născut brandul „Dulceața lui Răzvan”.Tanti Viorica a fost omul de bază, care a crezut în ce doresc să fac, cea care a pus serios mână la toată această construcție. Lucrurile au început să prindă contur, afacerea să se dezvolte, fapt pentru care am ieșit din Idicel și am început fain frumos să scot capul și spre alte zone. Acest lucru s-a întâmplat imediat după ce a apărut zacusca, un ”game changer”, un ”distractor” al pieței pentru că nu exista la acel moment o zacuscă ca acasă pe rafturile magazinelor. A fost prima zacuscă de casă în magazine. Am ajuns cu acest produs în București, prezent în acest moment în Mega Image și Carrefour”, povestește Răzvan.

Ciocolata bean to bar

În 2018, Răzvan a deschis „Prăvălia Idicel”, adăugând un produs inedit, ciocolata bean to bar.

„Dulceața și zacusca au fost și sunt în continuare produsele de bază, iar din 2018 am început să mă axez și pe ciocolata bazată pe conceptul „bean to bar”. Mai exact, eu produc ciocolata începând de la bobul de cacao, eu setez rețeta proprie, cum vreau să fie ciocolata produsă de mine. Pentru ca această ciocolată să fie autentică, am venit cu mai multe sortimente, pe lângă ciocolata clasică am venit cu prune și pălincă, cu nucă prăjită, iar în perioada următoare cu cireșe și vișinată. Am început să produc ciocolata în București, oraș unde am locuit și unde am avut un magazin online care funcționează și acum. Acolo ne-am amenajat un mic spațiu pentru ciocolată. Ne-am dat seama că e un produs care are cerere, avem unde să vindem și putem să ne dezvoltăm pe partea aceasta”, își continuă Răzvan povestea.

Înapoi la origini

Pandemia și-a pus amprenta asupra afacerii gestionate de Răzvan, astfel că a fost nevoit să revină în locul de unde a pornit.

„Am revenit acasă, cu copil, cu soție și ne-am stabilit la Idicel Pădure, în locul de unde am pornit practic. Aici locuim într-o mansardă, chiar deasupra fabricii, iar la Reghin ne-am amenajat un spațiu de lucru pe platforma fostei fabrici de bere Silva, un loc unde să am un depozit mai mare, un spațiu unde să pot produce ciocolata și, nu în ultimul rând, un birou”, spune Răzvan.

Paradoxal, revenirea la Idicel din București a avut un efect benefic asupra lui Răzvan, atât în ce privește mersul afacerii, dar mai ales asupra stării de spirit, mult mai aproape de natură, de liniște, aspecte care își aduc aportul la mersul firesc și natural al lucrurilor.

hdr

„În ultimele cinci luni, de când am revenit la Reghin, am avansat enorm, și aici mă refer la organizare. Așa se face că în plină pandemie facem rebranding, care e destul de costisitor și foarte greu de implementat, plus că lansăm produse noi. Ne-am dezvoltat tocmai în ideea în care, dacă tot e greu, să ieșim cu ceva inedit astfel încât oamenii să fie interesați de ce facem noi. E foarte important acest lucru pentru că la raft, doar așa câștigi noi consumatori, doar așa poți avea un succes. Dacă rămâi îmbătrânit, cu mentalități vechi, e foarte greu să te dezvolți. Revenirea la Reghin de la București a fost pentru noi un pas foarte mare înainte, nu doar din punct de vedere al organizării și dezvoltării business-ului, dar și din punct de vedere al vieții personale. Cât timp a fost vară, vreme frumoasă veneam și mergeam de la Idicel la Reghin cu bicicleta, o delectare corelată cu mișcarea, aspecte extrem de importante pentru sănătate. La acestea se adaugă accesul la o educație bună pentru copil, față de încărcătura existentă în București, extrem de aglomerată și costisitoare”, povestește Răzvan Rusu.

Chiar dacă era frumos și la București, îi plăcea și i-a părut rău că a trebuit să plece de acolo. “Dar am spus că suntem o echipă mică și e cam greu să ținem lucrurile la acest nivel și atunci e mai bine să ne consolidăm baza, să putem fi pregătiți și, după aceea, să ne reîntoarcem, dacă vom găsi potrivit acest lucru”, adaugă Răzvan.

Unde se pot găsi bunătățurile lui Răzvan

Un aspect important al afacerii îl reprezintă, firesc, vânzarea. „Prăvălia Idicel” poate fi găsită atât online, cât și în marketuri mari precum Mega Image, Carrefour, în librăriile Cărturești, pe Aeroportul Otopeni, cât și acasă la Reghin, în magazinul Pansab din imediata apropiere a Primăriei.

Mândria cea mare este dată tot de ciocolată, ideea că ea poate fi produsă acasă la Reghin.

„Pentru mine acest lucru este ceva fantastic. Când mi-a ajuns prăjitorul de boabe am fost efectiv emoționat, mi s-a părut că e un moment important pentru oraș, să dețină în premieră un astfel de aparat care să producă ceva nou și inedit, cum nu a mai fost aici la Reghin. Cu acest aparat poți să-ți reprofilezi modul de prăjire a boabelor de cacao sau de alune, în funcție de ce vrei să faci. Poți să experimentezi și să extragi ce arome vrei tu din diferite origini de boabe de cacao. E, poate, o chestie destul de nișată și oarecum exclusivistă, dar în același trimp este un trend care a început deja de câțiva ani buni să existe, iar oamenii încearcă o alternativă la ciocolata care conține mult zahăr. Noi, practic, ne axăm mai mult pe gust și pe ce iese din fructul natural, fără să venim cu foarte mult zahăr sau cu alte ingrediente. Ciocolata noastră are doar cacao, unt de cacao și zahăr, sau cea cu laptre conține lapte, în rest atâta tot. La aceste ingrediente se adaugă diferitele arome, prune sau alune”, afirmă Răzvan.

hdr

Noi abordări

Deși pandemia încă nu și-a spus ultimul cuvânt, pentru Răzvan, viitorul sună la fel de frumos ca și prezentul, urmând să fie lansate noi produse și proiecte.

„În câteva săptămâni urmează să lansăm o cremă de alune cu ciocolată. Tot ca și proiecte viitoare, pentru perioada sărbătorilor de iarnă avem pregătit un catalog de cadouri de Crăciun pentru mediul corporate, pe care ne bazăm extrem de mult. Noi reușim să producem într-o proporție destul de mare tot ce ar fi nevoie într-un coș, o dulceață, o zacuscă cu ghebe, o cremă de alune, tabletă de ciocolată deosebită, la care completăm cu un vin sau cu o altă băutură fină. Cu ce producem noi, suntem foarte bine pregătiți pentru a putea vinde un pachet cadou pentru acest mediu corporate. Ne axăm doar pe produse românești, cele care vin în completarea produselor noastre. Este un aspect la care ținem extrem de mult.

Există un nou val de producători români care fac lucrurile bune, la modul extrem de cinstit care au și calitate, val care se află oarecum la început și care are nevoie de toată susținerea. De aceea, ne îndreptăm către companii. E ok, îți mulțumești colegii cu un cadou de Crăciun dar în același timp susții și o comunitate de antreprenori din zona de fruct care muncesc cu pasiune și fac un lucru bun și frumos. Cred că este un câștig pentru toată lumea”, își încheie Răzvan povestea, una pe cât de frumoasă, pe atât de naturală și gustoasă pornită din inima Transilvaniei, de pe Valea Idicelului.

Alin ZAHARIE

(Publicat în ediția print a TB nr. 97 – octombrie/noiembrie 2020)

Related posts

Proiectul „Sprijinirea inițiativelor antreprenoriale din Regiunea Vest”, lansat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Arad

Stefana Muresan

Drum de aproape 7 milioane de euro, pe bani de la UE, care scurtează distanța între Timișoara și Novi Sad

Stefana Muresan

Alba: Supremia, peste 52 mil. euro din ingrediente alimentare

Stefana Muresan

Oradea va avea un stadion de 12.000 de locuri aproape de Sala Polivalentă

Traian Dan

La Oradea s-au pus bazele primului cluster de geotermalism din România

Traian Dan

Agricultura de precizie devine noua normă în Corteva, compania-fanion din această industrie

redactia

Asociația Jidvei – Viitor prin Educație a devenit partener al COSR

Ligia Voro

Rebranding la Recea Cristur. Bio Farm își schimbă denumirea

Nora Dumitrescu

Niciun tronson din Autostrada Transilvania nu mai este blocat în prezent

Traian Dan

CJ Alba a obținut finanțare pentru redeschiderea policlinicii Spitalului Județean Alba

Ligia Voro

Demo Metal, Smart Industry 2018

redactia

PIN Awards & Forum 2018

Ionut Oprea

Hidroconstructia Cluj va realiza lucrarile de stabilizare a versantului Nordic al dealului Hoia din Cluj, contract de peste 26 mil. lei

Stefana Muresan

CNIPMMR vrea să coreleze oferta educațională cu cerințele pieței muncii

Traian Dan

IBF 2019 – oportunități pentru dezvoltarea capacității de export și a investițiilor românești pe piețele externe

Ligia Voro

Maramureșenii, stimulați cu 1,3 milioane de euro ca să își recicleze deșeurile

Nora Dumitrescu

Americanii de la TE Connectivity au investit 6 mil. euro într-o fabrică de senzori la Giarmata

redactia

Nestle, MHP, Tech Mahindra – noi chiriași în Vox Technology Park

Ligia Voro

UNTOLD 2019 va avea cea mai impresionantă producție de festival

Ligia Voro

Trei proiecte IT românești anti-Covid-19, premiate la Hacakthonul Challenge Accepted

Traian Dan

Olandezii de la Damen vizează dublarea angajaților pe Șantierul Naval din Mangalia. Centru de excelență pentru viitorii meseriași

redactia

Cine sunt candidații aflați în căutare de joburi

Stefana Muresan

FOREST EU: „Restricționarea pieței legale nu va reduce fumatul”

Ligia Voro

Regina Maria și Regele Ferdinand pe bancnota de 100 de lei

redactia

Leave a Comment