Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Continental Sibiu, cea mai importantă investiție străină în Transilvania: Bilanțul anului și proiectele de viitor

Cu o istorie de 150 de ani, Continental a investit în România începând cu anul 2000. Continental Automotive Systems SRL a fost fondată în Sibiu în anul 2005 și se află pe primul loc în ceea ce privește valoarea investițiilor străine în regiunile din vestul României – Transilvania și Banat. Compania va continua să colaboreze, la nivel strategic, cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Universitatea din Craiova, precum și cu alte universități din țară.

Continental conduce clasamentul elaborat de Transilvania Business în ultima ediție print din acest an, ediția specială „Elite în business din Transilvania și Banat” la capitolul investițiilor străine, conform datelor financiare din anul 2019. Compania are ca obiect de activitate fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule. Ultimii 2 ani compania a avut afaceri de peste 4 miliarde de lei. Profitul net al companiei în anul 2019 a fost de 134,1 milioane lei. Compania a avut anul trecut aproape 4.000 de angajați, active imobilizate de 2,1 miliarde lei, iar capitaluri proprii – de 1,9 miliarde.

Reprezentanții Continental Automotive Systems SRL ne-au transmis câteva concluzii despre anul care se încheie, planuri pentru anul următor, dar și câteva momente cheie din activitatea companiei sau investițiile realizate în ultimul timp.

Cum a fost anul 2019 pentru compania dvs.? Care au fost elementele definitorii în strategia dvs. de dezvoltare pentru 2019?

Strategia companiei pe termen lung nu a fost schimbată, dar a existat o reajustare a ei pe termen imediat. Coronavirusul, așa cum știți, a avut un impact major asupra business-ului de automotive la nivel mondial, pe care l-am resimtit și noi la Sibiu. Acest context ne-a determinat și mai mult să optimizăm, să digitalizăm, deși eram deja foarte avansați în acest domeniu.

Majoritatea dintre angajații care ocupă funcții globale, funcții centrale, administrative, precum și o foarte mare parte din inginerii, programatorii din centrul de cercetare și dezvoltare, precum și inginerii care lucrează în funcțiile de manufacturing, acolo unde activitatea o permite, au posibilitatea de a lucra de acasă pentru o perioadă extinsă de timp. Strategia noastră a fost să solicităm angajaților să lucreze de acasă, pentru a minimiza contactul cu alte persoane. În prezent, peste 80% la sută dintre angajații Continental, al căror loc de muncă le permite să lucreze de acasă, fac acest lucru.

Care a fost strategia dvs. de adaptare la criza sanitară cu toate implicațiile sale în 2020?

Sănătatea și siguranța angajaților noștri sunt prioritare și, în consecință, am implementat măsuri foarte restrictive, aliniate cu direcțiile impuse de autorități și de corporație. Menționăm ca măsuri speciale faptul că fiecare angajat primește măști de protecție înainte de a intra în locație și izolarea schimburilor.

De asemenea, la intrarea în locație au fost instalate sisteme automate de măsurare a temperaturii, cu cameră. Acestea verifică atât temperatura, cât și dacă angajatul poartă corespunzător masca. Aceste sisteme au fost dezvoltate intern, de către colegii noștri din echipa de Industrial Engineering.

În plus, ne-am alăturat campaniei de testare serologică în masă desfășurată de Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, prin care toți angajații Continental se pot testa onsite, dacă doresc. Continental suportă parțial costurile campaniei.

Odată cu pandemia, Continental a redus din costuri și a optimizat capitalul de lucru. Am amânat proiectele și investițiile care nu necesitau soluționare imediată. Pe linile de producție activitatea a fost adaptate la volumele și comenzile existente în această perioadă.

Care sunt lecțiile învățate în 2020?

Această criză a evidențiat importanța flexibilității și a adaptabilității unei companii. Robustețea proceselor și a procedurilor, a rutinelor organizationale este foarte importantă, dar în egală măsură, capacitatea de schimbare rapidă a acestora. De asemenea, importanța capacității de a lua decizii într-un context foarte ambiguu, volatil, nesigur. Am experimentat cu toții că atunci când există un risc major, rezistențele la schimbare scad foarte mult. În această perioadă, atât în domeniul privat, cât și bugetar, s-au implementat foarte multe măsuri de digitalizare care, în mod normal, ar fi luat ani și multă „rezistențe” de depășit.”

DATE DESPRE COMPANIE

La Continental Sibiu sunt fabricate anual aproximativ 33 de milioane de unități electronice de control. Printre produsele dezvoltate, testate și fabricate în Sibiu se numără sistemele inteligente de frânare, sisteme de asistare la condus sau pedala de accelerație care limitează viteza în cazul detectării unui obstacol. Continental Sibiu are în prezent aproximativ 4000 de angajați care combină cunoștințele în dezvoltare software și hardware, experiența în design și simulare, inovația în domeniul inteligenței artificiale, a big data și procesele de producție. Jumătate din numărul angajaților Continental Sibiu lucrează pe linia de producție.

MOMENTE CHEIE DIN EVOLUȚIA COMPANIEI

În anul 2003, Sibiul a fost ales ca locație pentru dezvoltarea companiei Continental. În 2004, odată cu inaugurarea primului modul de producție și deschiderea primului centru de inginerie, începea activitatea companiei Continental la Sibiu.

În anul 2006, la Continental Sibiu s-a inaugurat un nou centru de cercetare și dezvoltare și s-au început lucrările pentru modulul 2 de producție. Al doilea modul a fost inaugurat în 2007, an în care compania a atins 850 angajați la Sibiu. În 2008, Oswald Kolb a devenit manager general pentru Continental Sibiu. Compania a atins în 2008 15.000.000 de unități produse, iar numărul angajaților a crescut la 1000.

În anul 2009 s-au inaugurat al 3-lea modul de producție și un centru de traininguri tehnice pentru viitorii angajați. În 2011, Continental Sibiu a finalizat lucrările pentru cel de-al 4-lea modul de producție și a primit vizita primarului de la acea vreme, Klaus Iohannis. O nouă cantina pentru cei 2200 angajați ai companiei a fost inaugurată în 2012. Noi linii de producție au fost instalate în modulele 2, 3 și 4.

În 2015, compania a inaugurat creșa și grădinița Continental, dedicate exclusiv copiilor angajaților Continental Sibiu.

Continental a aniversat in 2019, 15 ani de activitate la Sibiu si a ajuns la aproximativ 4500 de angajați, 6 module de producție și 3 clădiri dedicate activităților de cercetare și dezvoltare. Compania a devenit cel mai mare angajator din regiune si continuă dezvoltarea în Sibiu.

În 2020, deși contextul nu a fost favorabil, compania a reușit finalizarea unui nou centru tehnic de pregătire pentru angajații din producție.

Continental a dezvoltat, de-a lungul timpului, parteneriate de succes cu universitățile din Sibiu și din țară: parteneriate strategice cu Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu și cu Universitatea din Craiova. Precum și alte parteneriate cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie si Universitatea Sapientia din Tg. Mureș, Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea din Pitești, Universitatea Transilvania din Brașov sau Universitatea Politehnică din București.

INVESTIȚII DERULATE RECENT

În 2019, compania a investit în al șaselea modul de producție și în al treilea centru de inginerie.

Continental Sibiu a donat mai mult de 200 calculatoare universităților partenere și a investit în colaborarea cu acestea: renovare și echipare laboratoare, activități de predare susținute de profesori de la Continental și burse acordate burse acordate colegilor care au dorit să urmeze un program de Masterat sau Doctorat.

Printre investițiile din perioada 2019-2020, Continental Sibiu bifează inaugurarea a două laboratoare în cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și Universității din Craiova, precum și inaugurarea în cadrul Continental Sibiu a unei aule și a două laboratoare în care își desfășoară activitatea studenții Universității „Lucian Blaga“.

PROIECTE DE INVESTIȚII PE CARE LE AVEȚI ÎN VEDERE ÎN VIITOR

Posibilitățile de dezvoltare profesională în cadrul companiei continuă, atât în zona de operatori/tehnicieni, cât și a inginerilor. Bineînțeles, procesul de recrutare a fost adaptat circumstanțelor și interviurile se desfășoară strict online.

Pentru a asigura angajări viitoare, Continental continuă să își dezvolte colaborarea cu instituțiile de învățământ din Sibiu și din țară. Pentru posturile care nu necesită studii superioare, compania continuă parteneriatul de succes cu Colegiul Tehnic „Independența” și va continua să investească în sistemul de școală profesională duală. În ceea ce privește personalul cu studii superioare, Continental va continua să colaboreze, la nivel strategic, cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Universitatea din Craiova, precum și cu alte universități din țară.

“We build tomorrow’s technology. We are #peopleofcontinentalsibiu”  este sloganul Continental Sibiu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Nova Power a finalizat rețeaua de gaz metan din Huedin

Articolul următor

EPP propune o strategie cu ținte clare, asumată de Comisia Europeană, pentru susținerea companiilor mici și mijlocii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share