Industrie Transport Ultimele stiri

Airbus Helicopters: Producția în România a elicopterului H215M – un proiect de anvergură care va permite României să se alăture clubului exclusivist al țărilor producătoare de elicoptere

Airbus Helicopters se pregătește să extindă acordul de cooperare cu IAR pentru dezvoltarea în România a unui proiect privind caracteristici specifice ale elicopterului de tip H145M. Între timp, continuă producția în România a elicopterului H215M – un proiect de anvergură, care va aduce beneficii substanțiale României: mai multe locuri de muncă, competențe profesionale de nivel înalt, contribuții mai mari la bugetul local, investiții în educație – și va permite României să se alăture clubului exclusivist al țărilor producătoare de elicoptere.

AIRBUS HELICOPTERS ROMANIA este un centru de servicii MRO (mentenanță, reparații și revizii) pentru clienți al Airbus Helicopters, creat ca un joint venture între Airbus Helicopters (51%) și IAR (49%). Airbus Helicopters Romania oferă servicii de inginerie, întreținere, depanare, asistență, suport logistic și servicii de documentație tehnică pentru cea mai mare parte a gamei de elicoptere Airbus. De asemenea, comercializează și vinde întreaga gamă de elicoptere civile și militare Airbus în România și în țările vecine. Pentru 2019 a raportat o cifră de afaceri de aproape 161 milioane de lei și un profit net de 7,2 milioane lei. Activele imobilizate au valorat 13 milioane lei, iar capitalurile proprii – 60,5 milioane. Numărul mediu de angajați este de 170. Reprezentanții companiei au transmis pentru Transilvania Business o scurtă retrospectivă a anului, câteva momente cheie din evoluția companiei, precum și viziunea pentru 2021.

Date din istoricul companiei, care pot să se refere la momente cheie din evoluția companiei

2002 – crearea Airbus Helicopters Romania
2018 – Airbus Helicopters a semnat un acord de exclusivitate cu IAR pentru producția elicopterului multi-rol IAR-H215M
2018 – Airbus Helicopters Romania a obținut calificarea Part 21-J, pentru modificări de design și reparații
2019 – Airbus Helicopters Romania a obținut autorizația RMAR 21J, pentru proiectarea modificărilor și modernizărilor elicopterelor de stat și militare. Suntem singura companie din România cu această calificare.
2020 – Airbus Helicopters Romania a obținut certificarea pentru Part 21-G Organizație de producție, pentru acele proiecte care implică fabricarea de piese / aparate.

Investiții derulate recent

Airbus Helicopters dorește dezvoltarea în continuare a capacităților de producție din țară, odată cu crearea entității Airbus Helicopters Industries, al cărei obiectiv principal este să producă elicopterul H215M, în colaborare cu IAR. Investiția inițială a fost deja realizată prin construirea fabricii din Ghimbav, care a fost inaugurată în 2016.

De asemenea, Airbus Helicopters Romania este implicată în pregătirea tinerei generații de viitori specialiști în elicoptere și a creat un parteneriat în domeniul educației cu Colegiul Tehnic Transilvania, asigurând dotarea Laboratoarelor de practică, oferind burse dar și sesiuni de practică în companie pentru elevi. În prezent, peste 200 de elevi studiază în clasele cu profil aeronautic sponsorizate de Airbus Helicopters Romania.

Proiecte de investiții pe care le aveți în vedere în viitor și alte planuri

Producția în România a elicopterului H215M este un proiect de anvergură, care presupune existența unei linii de asamblare, capabilități de personalizare, transfer de tehnologie și know-how și, ulterior, servicii de întreținere, reparații și revizii. Adăugarea liniei de asamblare pentru noul IAR-H215M va aduce beneficii substanțiale României: mai multe locuri de muncă, competențe profesionale de nivel înalt, contribuții mai mari la bugetul local, investiții în educație – și va permite României să se alăture clubului exclusivist al țărilor producătoare de elicoptere.

Mai mult, Airbus Helicopters se pregătește să extindă acordul de cooperare cu IAR pentru dezvoltarea în România a unui proiect privind caracteristici specifice ale elicopterului de tip H145M. Aceasta presupune transferul către IAR a capacității și a volumului de lucru pentru personalizarea H145M, reprezentând o contribuție semnificativă a României din valoarea elicopterului.

Cele două proiecte au la bază nevoia Forțelor Armate din România de reînnoire și îmbunătățire a flotei de elicoptere.

Cum a fost anul 2019 pentru compania dvs. și care a fost strategia dvs. de adaptare la criza sanitară cu toate implicațiile sale în 2020?

Anul 2019 a fost unul deosebit pentru noi, deoarece am sărbătorit, alături de compania-mamă, 50 de ani de la crearea Airbus, care este astăzi un model de integrare europeană și o referință pentru domeniul aeronautic la nivel mondial. Tot în 2019, am creat Asociația Română a Industriei Elicopterelor (ARIE), alături de cei mai importanți actori din industria aeronautică din România: IAR, Turbomecanica, Aeroteh, Aerofina și Comoti. Toate acestea, alături de investițiile făcute, atât din punct de vedere economic, cât și social, confirmă angajamentul ferm pe care ni l-am luat față de România în momentul în care ne-am început activitatea aici.

În 2020 am sărbătorit 50 de ani de prezență în România, prin colaborarea continuă cu partenerul nostru IAR și suntem foarte mândri de istoria noastră comună, dar mai ales foarte încrezători cu privire la viitor. Ne dorim ca anul 2021 să marcheze un nou început pentru noi, prin demararea proiectelor pentru elicopterele H215M ȘI H145M, dar și continuarea dezvoltării relațiilor de cooperare cu partenerii noștri și bineînțeles, onorarea promisiunii pe care o facem tuturor clienților noștri: să oferim servicii ON TIME, ON QUALITY, ON COST.

Related posts

Gazprom, vastă campanie de explorare petrolieră în Bihor şi Timiş

Stefana Muresan

Răzvan Vulcănescu, numit președinte interimar al CNAS

Stefana Muresan

Două dintre cele patru grupuri ale centralei de la Iernut se opresc definitiv

redactia

Primul cluster din educație din România apare în Ardeal

Nora Dumitrescu

Florin Hozoc, CEO Besmax Pharma Distribution SRL: “Cred că României îi lipsesc profesioniștii care să înțeleagă că aportul zonei private în sănătate este extrem de benefic”

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Cultural Development of Maramureș Region

Transilvania Business

Elite Business Club Cluj 09 Mai 2018, Hotel Beyfin

A. I.

UNIQUE SMILE – “We make it visible”  

Ligia Voro

Secretul creșterii vânzărilor în eCommerce

Nicolae Pop

Hotelurile Clujului vor scutiri de taxe și impozite

Nora Dumitrescu

Faurecia Romania a avut un profit de 9 milioane lei în 2019 după 2 ani de pierderi

Ion Surdu

Pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, pe podul metalic, se montează calea de rulare

redactia

Influencer Marketing and Ethics in Advertising Conference va avea loc pe 22 octombrie

Transilvania Business

Banca Transilvania, câştig net de 1,2 mld. lei

Stefana Muresan

De ce Canada, Asia și Australia trebuie să facă IT Outsourcing în România

redactia

Mobila de Sălaj vrea să spargă blocada Bruxelles – Washington. „Rușii ne consideră cei mai buni din lume”

Stefana Muresan

Together for great business – Automotive Expo 2018

Ligia Voro

Feminitate la puterea a treia

Ligia Voro

 AFI Europe a pus piatra de temelie a celui de-al treilea centru comercial al companiei in Romania

Ionut Oprea

Clusterele Transilvaniei pregătesc viitoarele abilități pentru industrie

Nora Dumitrescu

iCEE.fest: UPGRADE 100 – start în mai puțin de 24 de ore

Ligia Voro

Producătorul de componente auto Preh România angajează 350 de oameni

redactia

Clinica de obstetrică-gi­­necologie Gynoprax din Satu Mare, afaceri de aproape 3 mil. lei

Stefana Muresan

Analiză: 2020-2021. Brisk Group – performanță în context pandemic.

Ionut Oprea

Leave a Comment