Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Beiuș și Mădăras (județul Bihor), declarate stațiuni turistice de interes local

Guvernul României, la iniţiativa Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a adoptat, la începutul lunii decembrie 2020, o hotărâre prin care orașul Beiuș și comuna Mădăras din județul Bihor sunt atestate ca staţiuni turistice de interes local.

Beiuș

Nu se poate vorbi despre Beiuş, fără a ţine seama de teritoriul denumit generic „Ţara Beiuşului”, cu străveche rezonanţă istorică, având o atestare documentară de aproape 750 de ani. Alături de frumusețile antropice, localitatea dispune și de factori naturali de cură, precum apa geotermală și bioclimatul. Principalele locuri în care turiștii se pot recrea sunt cele două piscine publice și ștrandul termal, parcurile amenajate, zona centrală a orașului și zona Văii Nimăiești, unde ambele maluri au fost amenajate ca loc de promenadă. Astfel că, în Beiuș se pot practica turismul de agrement, turismul cultural-istoric, dar și de tranzit. Spre exemplu, printre cele mai importante obiective de interes cultural, amintim Muzeul Municipal de Istorie și Etnografie, Monumentul Martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, Bustul lui Avram Iancu sau Biserica Ortodoxă din centrul orașului.

Mădăras

Comuna Mădăras este cunoscută pentru subsolul bogat în apă geotermală. Concentrația de minerale a acesteia și temperatura sunt factorii care oferă efectele binefăcătoare pentru tratarea anumitor afecțiuni. Însă, cei care vizitează localitatea, pe lângă turismul curativ și de relaxare, se pot bucura și de turismul cultural-istoric, de tranzit, de agrement și recreere, fie de turismul de vânătoare și pescuitul sportiv, ori să își creeze experiențe unice prin intermediul turismului rural, agroturismului, turismului religios, dar și gastronomic, care se află într-o faza incipientă de dezvoltare în comună. Se remarcă, astfel, obiective turistice precum Monumentul eroilor și Biserica Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Homorog, Biserica din Ianoșda, Muzeul de icoane din Homorog, Ștrandul Termal Mădăraș, Balta Mărțihaz sau Pădurea Rădvani.

Pe termen lung și mediu, atestarea acestor localități ca stațiuni turistice de interes local va crea un impact pozitiv. Acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari ȋn atragerea de finanţări nerambursabile, în condiţiile în care unele programe impun acest criteriu, influențând și creșterea circulației turistice.

De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în aceste stațiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic şi, în egală măsură, va contribui creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone.

Până la acest moment, în România sunt atestate 52 de stațiuni turistice de interes național și 90 de interes local.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Clujul se va conecta la Autostrada Transilvania în 2022

Articolul următor

Zalăul va fi decongestionat printr-o nouă centură

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share