Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Principalele finanțări la care au acces IMM-urile la începutul acestui an

Ajutoare pentru firmele afectate de criza COVID-19, bani pentru tinerii fermieri, prelungirea programului IMM Invest cu subprogramul Agro IMM Invest și ajutoare pentru companiile din HoReCa sunt principalele finanțări la care au acces IMM-urile, disponibile la începutul anului 2021.

O prezentare scurtă a fiecărei măsuri de finanțare a fost făcută de startupcafe.ro, înainte de anunțarea unor eventuale noi oporunități mai ales pe bani europeni.

Măsura 3. Se mai fac înscrieri până pe 29 ianuarie 2021, ora 20.00, pe site-ul oficial granturi.imm.gov.ro , al Ministerului Economiei. Măsura prevede o schemă de ajutoare de stat pentru depășirea crizei COVID-19, din cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020. Firmele mici și mijlocii (IMM) pot obține fonduri nerambursabile de 50.000-200.000 Euro pentru investiții. Aportul propriu al beneficiarului este de minim 30% în București și județul Ilfov și minimum 15% în țară. Bugetul total al Măsurii 3 este de 478.250.500 euro – fonduri nerambursabile.

Tineri fermieri din diaspora. Se fac înscrieri în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2021, dar sunt și praguri intermediare de calitate, ceea ce înseamnă că nu e bine să lăsați depunerea dosarului pe ultima zi. Aici e vorba de submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Înscrierile se fac pe site-ul AFIR, unde se creează conturi de utilizatori cu parolă.

Pot solicita finanțare europeană nerambursabilă tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară în țări membre ale Uniunii Europene sau țări terțe din UE. Mai multe despre aceasta citiți în articolul „20 de milioane de euro pentru tinerii fermieri care revin în țară să-și deschidă o afacere”.

IMM Invest 2021. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a anunțat prelungirea perioadei de înscrieri în programul IMM Invest până la 30 iunie 2021 și extinderea cu subprogramul Agro IMM Invest. Înscrierea online se desfasoară pe portalul IMM Invest in sesiune continua, până la epuizarea plafonului de 20 miliarde lei, alocat programului. Prin programul IMM Invest, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii au putut să obșină credite de la bănci între 500.000 și 10 milioane de lei, cu garanții de stat de până la 90% și dobânzi subvenționate.

Noua componentă Agro IMM Invest este puțin diferită. Prin grant se acorda si o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, cu condiția incadrarii in plafonul de 120.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, 100.000 euro pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar. Aceste plafoane de ajutor de stat se referă doar la partea de subvenție, nu la întregul credit.

Banca Transilvania este cel mai mare finanțator partener în cadrul IMM Invest.

HoReCa. Instituită prin OUG 224/2020, schema pentru sprijinirea firmelor HoReCa ar trebui să înceapă probabil prin februarie-martie, precizează sursa citată. Ajutorul se va acorda beneficiarilor sub forma unor granturi care vor acoperi 20% din pierderea din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor anumitor coduri CAEN HoReCa, suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Valoarea maximă a ajutorului de stat va fi de 800.000 euro/întreprindere.

 

Precizăm că, pe lângă măsurile de finanțare, în acest an începe oficial perioada de programare 2021-2027, în care România are alocate fonduri europene de aproape 80 de miliarde de euro, din care 6,6 miliarde de euro vor fi pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea se promovează pe Facebook, Instagram, YouTube și avioane

Articolul următor

Jumătate de milion de lei pentru recensământul circulației rutiere pe drumurile din județul Brașov

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share