Fonduri Europene Investitii Ultimele stiri

Principalele finanțări la care au acces IMM-urile la începutul acestui an

Ajutoare pentru firmele afectate de criza COVID-19, bani pentru tinerii fermieri, prelungirea programului IMM Invest cu subprogramul Agro IMM Invest și ajutoare pentru companiile din HoReCa sunt principalele finanțări la care au acces IMM-urile, disponibile la începutul anului 2021.

O prezentare scurtă a fiecărei măsuri de finanțare a fost făcută de startupcafe.ro, înainte de anunțarea unor eventuale noi oporunități mai ales pe bani europeni.

Măsura 3. Se mai fac înscrieri până pe 29 ianuarie 2021, ora 20.00, pe site-ul oficial granturi.imm.gov.ro , al Ministerului Economiei. Măsura prevede o schemă de ajutoare de stat pentru depășirea crizei COVID-19, din cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020. Firmele mici și mijlocii (IMM) pot obține fonduri nerambursabile de 50.000-200.000 Euro pentru investiții. Aportul propriu al beneficiarului este de minim 30% în București și județul Ilfov și minimum 15% în țară. Bugetul total al Măsurii 3 este de 478.250.500 euro – fonduri nerambursabile.

Tineri fermieri din diaspora. Se fac înscrieri în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2021, dar sunt și praguri intermediare de calitate, ceea ce înseamnă că nu e bine să lăsați depunerea dosarului pe ultima zi. Aici e vorba de submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Înscrierile se fac pe site-ul AFIR, unde se creează conturi de utilizatori cu parolă.

Pot solicita finanțare europeană nerambursabilă tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară în țări membre ale Uniunii Europene sau țări terțe din UE. Mai multe despre aceasta citiți în articolul „20 de milioane de euro pentru tinerii fermieri care revin în țară să-și deschidă o afacere”.

IMM Invest 2021. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a anunțat prelungirea perioadei de înscrieri în programul IMM Invest până la 30 iunie 2021 și extinderea cu subprogramul Agro IMM Invest. Înscrierea online se desfasoară pe portalul IMM Invest in sesiune continua, până la epuizarea plafonului de 20 miliarde lei, alocat programului. Prin programul IMM Invest, microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii au putut să obșină credite de la bănci între 500.000 și 10 milioane de lei, cu garanții de stat de până la 90% și dobânzi subvenționate.

Noua componentă Agro IMM Invest este puțin diferită. Prin grant se acorda si o componenta nerambursabila de maximum 10% din valoarea finantarii garantate, cu condiția incadrarii in plafonul de 120.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, 100.000 euro pentru intreprinderile care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul alimentar. Aceste plafoane de ajutor de stat se referă doar la partea de subvenție, nu la întregul credit.

Banca Transilvania este cel mai mare finanțator partener în cadrul IMM Invest.

HoReCa. Instituită prin OUG 224/2020, schema pentru sprijinirea firmelor HoReCa ar trebui să înceapă probabil prin februarie-martie, precizează sursa citată. Ajutorul se va acorda beneficiarilor sub forma unor granturi care vor acoperi 20% din pierderea din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor anumitor coduri CAEN HoReCa, suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Valoarea maximă a ajutorului de stat va fi de 800.000 euro/întreprindere.

 

Precizăm că, pe lângă măsurile de finanțare, în acest an începe oficial perioada de programare 2021-2027, în care România are alocate fonduri europene de aproape 80 de miliarde de euro, din care 6,6 miliarde de euro vor fi pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM).

Related posts

City-dwellers take centre stage in MIPIM 2020 conversations

Ionut Oprea

Noua sală a sporturilor din Oradea este gata în proporţie de 25%

Traian Dan

NTT DATA Romania, premiul special al juriului în cadrul Transilvania Tech Industry Awards

Stefana Muresan

Strabag muncește la capacitate maximă pe Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Ambasadorul Franţei la Bucureşti: Clujul, pol universitar important mai ales pentru studiile de medicină

redactia

Maramureș – Fazarea unui proiect de 14 mil. de euro, aprobat de Comisia Europeană

Stefana Muresan

Transurbis își cumpără 30 de noi autobuze electrice

Nora Dumitrescu

Dacris, spatiu nou – 4.000 mp in Logicor Mogosoaia

Papuc Irina

Imobiliare.ro: Topul celor mai scumpe apartamente din ţară

Stefana Muresan

Chinezii contestă anularea procedurii de realizare a Autostrăzii Ploiești-Brașov prin PPP

Ion Surdu

Hidroelectrica va moderniza hidroagregatul nr. 2 CHE Dăești

Ligia Voro

Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență. Sunt eliberate exclusiv ONLINE și GRATUIT  

Ligia Voro

Zărnești investește 5 milioane de euro într-o stație de epurare modernă

Papuc Irina

Capacitatea de cazare turistică în România: a crescut numărul hotelurilor de 5 stele

Papuc Irina

Primăria Cluj-Napoca implică, din nou, cetățenii pentru proiectele orașului

Ligia Voro

Continental investeste in tehnologia laser in fabrica sa de productie a tevilor de aer conditionat din Timisoara

redactia

Profitul Transelectrica a crescut de peste trei ori în 2018

redactia

Italienii din Bihor, Timiș și Arad trag un semnal de alarmă asupra efectelor crizei

Traian Dan

Evoluția sectorului financiar-bancar, la „FinConf România”, eveniment online

Ion Surdu

Sălile de fitness se mută în online. Cum își gestionează afacerea un cuplu din Sibiu

Ion Surdu

Schimbare în managementul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva

redactia

Workshop NATO Urban Medical, la Târgu Mureș  

Ligia Voro

Noi sectoare de drumuri propuse pentru finantare europeană de CJ Cluj

Stefana Muresan

Întreprinzătorii din Ardeal, conectați cu businessmenii din SUA

Nora Dumitrescu

Leave a Comment