Judete Mureș Ultimele stiri

Sovata, dezvoltată cu proiecte și bună administrare

Sovata este o stațiune renumită în România, dar și peste hotare. Prin modul în care a fost administrată după 1990, dar mai ales în ultimele două decenii, Sovata se situează în rândul orașelor cu strategii de dezvoltare bine gândite și bine puse în practică.

Situată la circa 54 de kilometri de municipiul Târgu Mureş, Sovata şi-a câştigat reputaţia de centru balnear cu renume european, datorită, în principal, Lacului Ursu, cel mai mare lac heliotermic din lume, unic în Europa.

Proiectele ambițioase dezvoltate de administrația locală, mare parte realizate cu sprijinul fondurilor europene de preaderare și post-aderare, au făcut din orașul mureșean un reper pe harta dezvoltării turismului.

Investiţii care au schimbat Sovata

Începând din anul 2006, municipalitatea a realizat reabilitarea drumurilor urbane din staţiune şi a aleilor din jurul lacurilor sărate, reabilitarea şi extinderea rețelei de apă şi canalizare, modernizarea uzinelor de apă şi a staţiei de epurare.

Dacă ar fi să amintim două proiecte din perioada de preaderare la Uniunea Europeană, acestea ar fi “Modernizarea drumului forestier Sebeș”, finanțat prin SAPARD, cu 4,264 de milioane de lei, respectiv proiectul Phare în valoare de 26,04 milioane de lei, în urma căruia au fost reabilitate drumurile urbane ale staţiunii balneoclimaterice Sovata, și anume reabilitarea a 14 străzi şi 3 poduri pe o lungime totală de 14,34 km.

Aceste proiecte majore au schimbat complet aspectul stațiunii, iar modernizarea orașului a continuat prin construirea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică, dezvoltat printr-un proiect atras prin POR 2007-2013, Axa prioritară – 5.3. Proiectul a fost finalizat în 2015.

Reabilitarea și extinderea infrastructurii de vizitare a rezervației naturale „Lacul Ursu și arboretele de pe sărături”, Amenajarea lacului Tineretului pentru activități de agrement, construirea Turnului de observare din zona lacurilor etc. a fost un alt proiect derulat în primul ciclu bugetar după aderarea României la Uniunea Europeană.

Aproximativ în aceeași perioadă, printr-un proiect cu finanțare europeană prin PNDR 2007- 2013 – 125b, au fost modernizați 18,770 km de drumuri forestiere – valoarea proiectului cifrându-se la 5 milioane de lei.

Proiectele noi în infrastructură

În momentul de față se desfășoară executarea proiectului ”Modernizarea străzilor urbane în Orașul Sovata”, câștigat în anul 2018, derulat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Astfel, vor fi modernizate 13 străzi din stațiunea Sovata, cu o lungime totală de 5,430 kilometri. Valoarea proiectului este de 9,3 milioane de lei.

În perioada martie-august 2020 a fost executat un proiect legat de modernizarea iluminatului în Sovata, inclusiv prin schimbarea stâlpilor din beton cu stâlpi ornamentali, iar alimentarea surselor de lumină a fost realizată cu cabluri noi amplasate subteran.

Principalul scop al acestui proiect constă în stabilirea posibilităților și mijloacelor de creștere a eficienței energetice în administrarea Sistemului de Iluminat Public de pe raza orașului Sovata, prin decongestionarea consumului de energie electrică, reducerea poluării luminoase și eliminarea problemelor de amorsare a surselor de lumină, astfel încât să se asigure un nivel corespunzător al iluminatului pe timp de noapte. Lucrarea a fost realizată concomitent cu lucrări de reabilitare a trotuarelor/carosabilului, astfel evitându-se situația desfacerilor/refacerilor repetate a părții carosabile și trotuarelor. Proiectul a fost executat din fonduri proprii, suma, cca 1.500.000 de lei, fiind alocată din bugetul local.

Un alt proiect important în Sovata este construirea unei noi piețe zilnice cu o suprafață mai mare față de cea actuală, de peste 300 m². Proiectul este derulat prin hotărâre de Consiliul Local, suma fiind finanțată din bugetul local, respectiv 442.000 de lei. Capacitatea acestei piețe este de 50 de standuri, unde vor fi vândute, în principiu, produse agroalimentare, în viitor avându-se în vedere dezvoltarea pieței cu produse de carmangerie și de lactate. Piața va dispune de o parcare proprie și grup sanitar.

Pentru o bună dezvoltare a orașului, un aspect important este și cel demografic. Astfel proiectul ”Grădiniță și creșă de copii cu program prelungit” va ajunge în curând în stadiul de finalizare.

Scopul acestui proiect este dezvoltarea activității educaționale și la nivel de creșe, prin obiective moderne, la nivelul standardelor europene, amplasate în zone intens locuite, acolo unde aceste capacități lipsesc.

Sursa principală de finanțare a acestui proiect este Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), iar valoarea proiectului este de 10,5 milioane de lei. Suprafața clădirii va fi de 3.204 m², una dintre cele mai mari din țară. În clădire vor putea funcționa 17 grupe de copii.

Agrement și divertisment

Proiectul ”Amenajare spațiu de agrement multifuncțional în jurul Cinema Doina”, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 a fost câștigat în anul 2018, având valoarea de 7,73 milioane de lei. Scopul: dezvoltarea infrastructurii de recreere și a potențialului turistic din stațiunea balneoclimaterică Sovata, prin reutilizarea și remodelarea spațiului public din jurul cinematografului Doina și valorificarea acestuia prin transformarea într-un spațiu de agrement multifuncțional în aer liber. Proiectul este în curs de desfășurare.

Ultimul proiect câștigat, care se află în etapă precontractuală, este ”Amenajare centru cultural și zona pietonală centrală în orașul Sovata”. Obiectivul specific al proiectului este îmbunătățirea serviciilor culturale, recreative și educaționale prin amenajarea unui centru cultural. Acesta va contribui la revitalizarea zonei centrale a orașului Sovata. Valoarea totală a proiectului este de 14.047.808,8 lei, din care 280.804,18 lei reprezintă contribuția proprie.

“Sovata este o stațiune turistică unică în lume, prin lacul sărat, helioterm, înconjurat de o vegetație abundentă. Datorită acestor aspecte, dar și frumuseții zonei, investițiilor majore, Sovata este un brand al județului Mureș, dar și un brand național. În special în ultimii 16 ani, cu banii atrași din fonduri structurale, la care se adaugă aportul local, am reușit să transformăm orașul-stațiune într-o atracție turistică de calibru. Este un mare câștig atât pentru oraș, cât și pentru turismul zonal și național – Fülöp László Zsolt, primarul Orașului Sovata

(Publicat în ediția print TB nr. 98 – noiembrie/decembrie 2020)

Related posts

Patronii din Maramureș vor să curme evaziunea fiscală și concurența neloială

Nora Dumitrescu

Brașov: Bilka și-a crescut afacerile cu peste 50% în primul semestru

Stefana Muresan

Bazinul de înot din Câmpia Turzii, construit de MBS

Nora Dumitrescu

Cele mai performante companii din Bistrița-Năsăud, recompensate în cadrul Galei festive Topul Firmelor 2017

Stefana Muresan

Digitalizare în utilități: Blockchain și alte tehnologii

Ligia Voro

Italienii de la Ditre, încă 150 de angajări la Arad

Stefana Muresan

Groupama Asigurări a decis să acopere, în mod excepțional, riscurile asociate virusului COVID-19

Ion Surdu

Toplița, destinație turistică pentru toate anotimpurile

Ligia Voro

Prima Shops va deschide o galerie comercială la Satu Mare, spre Carei

Traian Dan

Investitorii străini fac legea în Ardeal

Nora Dumitrescu

Contract semnat pentru reabilitarea zonei urbane Dealul Cetății Deva

Ligia Voro

Banii europeni circulă și pentru drumurile județene. Alocarea în Cluj: peste două treimi din fondurile UE obținute prin POR 2014-2020

Stefana Muresan

Profi devine partener al proiectului „Monitorul Prețurilor”, alături de alte 9 lanțuri de magazine

Papuc Irina

Primul laborator acreditat din România după noile standarde, la ABA Crișuri

Traian Dan

Planificăm continuarea telemuncii și după pandemie, dar într-un sistem hibrid | Vertiv – guest view

Ionut Oprea

Investitorii germani, așteptați la Baia Mare

Nora Dumitrescu

Îmbuteliatorul de apă minerală Apemin Zizin construieşte o nouă fabrică la Braşov

redactia

Bosch inaugurează un Centru de Training la Cluj

Ionut Oprea

Trei fraţi din Cluj vând fructe de 2 mil. lei dintr-o livadă de 100 de hectare

Stefana Muresan

Specialiștii Centrului Dora Medicals, recomandări pentru diagnosticul și tratamentul bolilor neurologice

Stefana Muresan

Brașovul pregătește construcția unei săli polivalente cu 10.000 de locuri

redactia

Proiect Sudium Green pentru plantarea a 10.000 de arbori în Cluj Napoca

A. I.

Retailul german face 5 miliarde de euro în România

redactia

Heliport la Spitalul Județean de Urgență Bistrița

Ligia Voro

Leave a Comment