Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale deschide calendarul sărbătorilor de mediu, la 11 ianuarie, din anul 1997.

În ultimele secole s-a observat o deteriorare accentuată a mediului înconjurător, fapt ce a determinat naturaliștii, oamenii de știință să-și îndrepte atenția către conservarea naturii și a biodiversității.

Conservarea pădurilor în România a fost primul pas făcut în acest sens, prin apariția în anul 1881 a primului cod silvic al României, promulgat de Carol I.

Arealul bazinului hidrografic Crișuri se mândrește cu mai multe Rezervații Naturale și cu Parcul Natural Apuseni. Acesta este situat în vestul României, în partea central-nord-vestică a Munţilor Apuseni, întinzându-se pe o parte din masivele Bihor la sud şi Vlădeasa la nord, pe teritoriul administrativ a trei judeţe (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).

Parcului Natural Apuseni are o suprafaţă totală de 75.784 ha și este gospodărit de Administraţia Parcului Natural Apuseni, subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Oradea.

Din punct de vedere al biodiversităţii judeţul Bihor deţine 64 arii naturale protejate de interes național, 29 SCI-uri, 8 SPA-uri şi 2 parcuri naturale: Parcul Natural Apuseni şi Parcul Natural Cefa.

Parcul Natural Cefa FOTO: WIKIPEDIA

Parcul Natural Apuseni adăposteşte cel mai mare carst împădurit din România care ascunde aproximativ 1.500 de peșteri, multe dintre acestea fiind în topul speologic național și internațional. Aici se află cel mai înalt portal de peșteră din țară (Cetățile Ponorului) și cel mai mare ghețar subteran din lume (Ghețarul Scărișoara). Lista de superlative poate continua cu cea mai labirintică peșteră (Hodobana), cea mai adâncă peșteră submersibilă (Izbucul Tăuz) și cel mai adânc lac subteran (Peștera Zgurești). Parcul Natural Apuseni oferă o varietate peisagistică unică în care se dezvoltă o faună și floră bogată. Există aici peste 1.300 de specii de animale, dintre care aproape 150 sunt protejate, iar bogăția floristică este reprezentată de peste 1.550 de specii de plante, din care aproape 100 sunt și ele protejate.

Parcul Natural Cefa are o suprafaţă de 5.002 ha şi reprezintă o arie cu luciu de apă (cca. 700 ha.) şi soluri sărăturoase cu vegetaţie halofilă, unde habitează mai multe specii faunistice de mamifere, păsari, reptile, insecte, unele protejate protejate prin lege.

Parcul Natural Cefa cuprinde rezervaţia naturală Colonia de păsări de la Pădurea Rădvani.

Defileului Crișului Repede, o atracţie

Indiferent de anotimp, Defileul rămâne una dintre cele mai frumoase zone ale bazinului hidrografic Crișuri.

Zona are statut de Rezervație Naturală mixtă și este inclusă în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului.

Frumusețea și sănătatea rezervațiilor și a parcurilor naturale sunt amenințate de deșeurile lăsate pe maluri atât de turiști, cât și de riverani. An de an, viitura spală malurile de deșeuri și le transportă apoi zeci de km pe cursul râului creând astfel blocaje în dreptul podurilor și podețelor.

În ultimii ani, echipa voluntarilor ABA Crişuri a dat o mână de ajutor participând la acțiuni de igienizare alături de Master Adventure şi Salvamont Bihor.

„Responsabilitatea față de apă nu este doar a instituțiilor publice, a agenților economici sau a organizațiilor de mediu, ea este responsabilitatea noastră a tuturor”, susțin reprezentanții ABA Crişuri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cursuri de ospitalitate la Oradea la Academia licențiată de École hôtelière de Lausanne

Articolul următor

Rondocarton a pornit angajările la Apahida

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share