Bihor Mediu Slider Turism Ultimele stiri

11 ianuarie – Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale

Ziua Mondială a Rezervațiilor și Parcurilor Naturale deschide calendarul sărbătorilor de mediu, la 11 ianuarie, din anul 1997.

În ultimele secole s-a observat o deteriorare accentuată a mediului înconjurător, fapt ce a determinat naturaliștii, oamenii de știință să-și îndrepte atenția către conservarea naturii și a biodiversității.

Conservarea pădurilor în România a fost primul pas făcut în acest sens, prin apariția în anul 1881 a primului cod silvic al României, promulgat de Carol I.

Arealul bazinului hidrografic Crișuri se mândrește cu mai multe Rezervații Naturale și cu Parcul Natural Apuseni. Acesta este situat în vestul României, în partea central-nord-vestică a Munţilor Apuseni, întinzându-se pe o parte din masivele Bihor la sud şi Vlădeasa la nord, pe teritoriul administrativ a trei judeţe (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).

Parcului Natural Apuseni are o suprafaţă totală de 75.784 ha și este gospodărit de Administraţia Parcului Natural Apuseni, subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Oradea.

Din punct de vedere al biodiversităţii judeţul Bihor deţine 64 arii naturale protejate de interes național, 29 SCI-uri, 8 SPA-uri şi 2 parcuri naturale: Parcul Natural Apuseni şi Parcul Natural Cefa.

Parcul Natural Cefa FOTO: WIKIPEDIA

Parcul Natural Apuseni adăposteşte cel mai mare carst împădurit din România care ascunde aproximativ 1.500 de peșteri, multe dintre acestea fiind în topul speologic național și internațional. Aici se află cel mai înalt portal de peșteră din țară (Cetățile Ponorului) și cel mai mare ghețar subteran din lume (Ghețarul Scărișoara). Lista de superlative poate continua cu cea mai labirintică peșteră (Hodobana), cea mai adâncă peșteră submersibilă (Izbucul Tăuz) și cel mai adânc lac subteran (Peștera Zgurești). Parcul Natural Apuseni oferă o varietate peisagistică unică în care se dezvoltă o faună și floră bogată. Există aici peste 1.300 de specii de animale, dintre care aproape 150 sunt protejate, iar bogăția floristică este reprezentată de peste 1.550 de specii de plante, din care aproape 100 sunt și ele protejate.

Parcul Natural Cefa are o suprafaţă de 5.002 ha şi reprezintă o arie cu luciu de apă (cca. 700 ha.) şi soluri sărăturoase cu vegetaţie halofilă, unde habitează mai multe specii faunistice de mamifere, păsari, reptile, insecte, unele protejate protejate prin lege.

Parcul Natural Cefa cuprinde rezervaţia naturală Colonia de păsări de la Pădurea Rădvani.

Defileului Crișului Repede, o atracţie

Indiferent de anotimp, Defileul rămâne una dintre cele mai frumoase zone ale bazinului hidrografic Crișuri.

Zona are statut de Rezervație Naturală mixtă și este inclusă în situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului.

Frumusețea și sănătatea rezervațiilor și a parcurilor naturale sunt amenințate de deșeurile lăsate pe maluri atât de turiști, cât și de riverani. An de an, viitura spală malurile de deșeuri și le transportă apoi zeci de km pe cursul râului creând astfel blocaje în dreptul podurilor și podețelor.

În ultimii ani, echipa voluntarilor ABA Crişuri a dat o mână de ajutor participând la acțiuni de igienizare alături de Master Adventure şi Salvamont Bihor.

„Responsabilitatea față de apă nu este doar a instituțiilor publice, a agenților economici sau a organizațiilor de mediu, ea este responsabilitatea noastră a tuturor”, susțin reprezentanții ABA Crişuri.

Related posts

It’s all about wellbeing

Ionut Oprea

Bucureștiul își aduce tramvaie noi din țară, după exemplul din Ardeal

Nora Dumitrescu

Automatizarea procesării documentelor de popriri la 371 de sucursale BCR

Traian Dan

Creștere a cererii în sectorul logistic: Portofoliul P3 Logistic Parks a crescut cu 48% – portofoliul pe piața din Germania s-a triplat

redactia

Compania belgiană Sonaca începe anul viitor producţia unei aeronave de 175.000 euro la Cluj

Stefana Muresan

Realizarea Hidrocentralei de la Tarniţa, obiectiv prioritar în noul Program de guvernare

Stefana Muresan

River Development: Businesses should not give up their strategies, their own mission

Ionut Oprea

Bursa de Valori București, în 2020: Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor a ajuns la recordul istoric de 14,4 milioane de euro

Ion Surdu

O nouă localitate, racordată la rețeaua publică de apă potabilă a Clujului

Stefana Muresan

Lufthansa reia zborurile spre capitala Bavariei – Munchen – de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Papuc Irina

UVT – apreciată afară, penalizată în țară

Stefana Muresan

A fost inaugurata noua ruta interna cu TAROM: Primul zbor IASI-TIMISOARA leaga Moldova de Banat

Stefana Muresan

Succes al industriei sportive: Clujul va găzdui un turneu WTA

Nora Dumitrescu

Reţeta profitului, la fabricile de medicamente din Mureş

Stefana Muresan

Compania Savini Due din Sebeș donează mobilier de baie, în valoare de 350.000 de lei, pentru dotarea unităților de învățământ din județul Alba

Stefana Muresan

Clujul și-a luat “partea leului” în Consiliul pentru Dezvoltare Nord-Vest

Nora Dumitrescu

„Baza intergalactică” de la Turda, liant între toate zonele turistice ale Transilvaniei

Stefana Muresan

Marii investitori din IT, atrași cu proiectele Clujului

Stefana Muresan

CBRE este consultantul London Stock Exchange Group în România

Stefana Muresan

Parlamentul a adoptat noul Cod Silvic

Traian Dan

Raport: rezultatele proiectelor imobiliare ale SIF Moldova

Ionut Oprea

Prima închiriere online a unui depozit: Green Net – în Chitila Logistics Hub

Ionut Oprea

E.ON donează laptopuri copiilor din familiile sărace pentru „Școala online”. Poveștile acestora sunt așteptate printr-un mesaj privat

Ion Surdu

Cartea “Sărbătorind Mâncarea în jurul lumii”- proiect semnat, în scop umanitar, de soțiile șefilor unor misiuni diplomatice la București

redactia

Leave a Comment