Sanatate Ultimele stiri

„De 25 de ani, investim în următorii 25”. Dezvoltarea Centrului de Imagistică REGINA MARIA din Brașov

Brașovenii se bucură de 10 ani de servicii medicale în domeniul imagisticii la cele mai înalte standarde, la Spitalul REGINA MARIA Brașov. Despre acest departament, despre evoluția domeniului și multe alte informații interesante ne-a vorbit Dr. Paul Silviu Biriș, Medic primar Radiologie – imagistică medicală, Spitalul REGINA MARIA Brașov, în interviul acordat.

Care sunt progresele făcute în imagistică la spitalul REGINA MARIA din Brașov, în ultimii 10 ani?

În urmă cu 10 ani, când am inaugurat departamentul de Imagistică Medicală în spitalul REGINA MARIA din Brașov, eram destul de puțini pe piața locală în ceea ce înseamnă numărul centrelor de imagistică, dar și în ceea ce privește numărul de medici. Însă lucrurile au mers de la sine, cererea de investigații imagistice fiind în continuă creștere în acești ani, iar noi am fost într-un continuu proces de evoluție, astfel încât să le putem oferi brașovenilor servicii medicale la cele mai înalte standarde.

Cum arăta echipa dumneavoastră acum 10 ani și cum arată în prezent?

Departamentul de imagistică din REGINA MARIA este format din medici, asistenți, operatori, coordonatori, recepție, IT, fiecare având un rol bine definit în echipă. Am încercat să păstrăm intactă atât structura echipei, cât și personalul, pentru a putea forma o structură unită, care are la bază profesionalismul, dar și empatia față de pacienți. Acum 10 ani eram foarte tineri cu toții și am rămas o echipă tânără care, între timp, a acumulat experiență, a învățat și a evoluat.

Sunteți specializat pe radiologie. Ce sunt și de ce sunt valoroase aceste investigații? Ce aduc în plus?

În urmă cu 15-20 de ani, specialitatea de Radiologie era considerată o ramură medicală nu foarte importantă, fiind bazată pe radiografii și ecografii. În prezent însă, a reușit să-și impună un rol hotărâtor, mai ales în specialități precum neurologie, neurochirurgie, chirurgie, ortopedie, gastroenterologie, oncologie, ORL, medicină de urgență, endocrinologie sau cardiovascular. În prezent, consider o eroare intrarea în sala de operație fără o investigație imagistică în prealabil, fie că vorbim despre ecografie, CT sau RMN.

Împreună cu medicii colaboratori, suntem deschiși discuțiilor interdisciplinare pentru alegerea celei mai bune metode imagistice pentru un anumit tip de patologie, dar și pentru evaluarea rezultatului imagistic în concordanță cu anamneza și datele clinice oferite de medicii curanți.

Ce ne puteți spune despre siguranța legată de iradierea în imagistică?

Dacă vorbim de rezonanță magnetică, nu există iradiere. Fiind vorba de un câmp magnetic, această investigație o putem efectua ori de câte ori este necesar, inclusiv în cazul pacientelor gravide sau al copiilor.

Când vorbim de radiografii, mamografii sau computer tomograf, iradierea trebuie limitată doar la cazurile pentru care aceste investigații sunt indicate de medici specialiști și pot aduce un aport mai mic sau mai mare în diagnosticarea unor boli sau evaluarea tratamentului pacientului.

Ca extra măsură de siguranță, aparatele CT din REGINA MARIA sunt dotate cu un soft de monitorizare al dozelor de iradiere la fiecare pacient, numit DoseWatch. Acest soft urmărește fiecare investigație imagistică și elaborează un raport în care optimizează doza de iradiere astfel încât să putem spune că fiecare pacient va primi doza minimă de iradiere pe care un aparat anume o poate da, raportat la tipul de investigație necesar, suprafața de scanat și greutatea pacientului.

Care este patologia cea mai frecventă cu care vă confruntați?

Un medic radiolog, cel puțin în România, trebuie să poată să se confrunte cu toate patologiile, de la cea neuro-spinală, la musculoscheletală, ORL, până la cea oncologică sau de medicină de urgență.

Dacă ar trebui să aleg o specialitate anume la care să mă limitez, cel mai probabil aș alege oncologia, cea mai greu de manageriat din punctul meu de vedere, de la seriozitatea redactării unui rezultat oncologic, la alocarea de timp extra pentru evaluarea investigațiilor precedente ale pacientului. Orice detaliu poate face diferența și poate influența tratamentul onco-chirurgical radical. Vorbim de cele mai multe ori de decizii dificil de luat de către colegii mei oncologi sau chirugi, iar colaborarea dintre noi îi oferă pacientului cea mai bună opțiune de tratament.

Care sunt cele mai provocatoare investigații imagistice pe care le realizați?

Toate sunt. Dacă ai pleca de la ideea că anumite investigații sunt banale, atunci cu siguranță există riscul de a scăpa anumite informații.

În general, nu fug de nicio investigație imagistică pe care aparatele o pot face. Patologia cardiacă și cea senologică sunt singurele de care m-am îndepărtat, pentru a mă putea ocupa preponderent de celelalte, mai ales că avem în echipa noastră medici care au aceste abilități mult mai bine dezvoltate decât le-aș avea eu. De exemplu, domnul doctor Sebastian Condrea pe partea de cardiologie sau doamna doctor Laura Biriș, care se ocupă de patologia mamară (puncții ghidate, RMN mamar, ecografie și mamografie).

Cât de importantă este experiența medicului imagist în investigație?

Nu doar experiența este cea mai importantă, pentru ca un medic tânăr are energia suficientă pentru a demonstra, are timpul necesar pentru a se documenta și are dorința de a se afirma. Iar experiența, practic, doar reduce timpul alocat documentării.

Poate mai importantă decât experiența este colaborarea cu ceilalți medici, fie că vorbim despre echipa de medici imagiști, care colaborează pentru eliberarea diagnosticelor în cazuri mai dificile, sau despre medicii curanți, de la care putem afla informații necesare elaborării rezultatelor imagistice.

Dar aparatura pe care o folosește?

Aici, din păcate, oricât de bine intenționat este un medic, acesta este dependent de aparatură.

Mulți pacienți nu știu faptul că examinările imagistice pot să fie diferite de la o locație la alta, fie că vorbim despre protocoalele folosite, care pot fi diferite inclusiv de la medic la medic, pe același aparat, sau de dotarea fiecărui centru medical, elemente tehnice care pot fi hotărâtoare în ceea ce privește diagnosticul final.

În cadrul Spitalului REGINA MARIA BRAȘOV, medicii au pus la punct protocoale standard, agreate de toți medicii și tehnicienii din departamentul de imagistică, protocoale la îmbunătățirea cărora lucrăm constant.

Ne puteți da exemplul unui caz mai deosebit din spitalul REGINA MARIA din Brașov, care v-a rămas în memorie într-un anumit mod?

Toate cazurile sunt speciale, pentru că ele sunt răspunsul nostru la cererea de ajutor a pacientului, fie că vorbim de cazuri ușoare, de genul herniilor de disc sau a leziunilor de menisc, până la cazuri dramatice, precum cele oncologice, în care de multe ori viața pacienților depinde de fiecare cuvânt din raportul medical pe care noi îl generăm.

Îmi rămân în minte pacienții care ne-au trecut pragul pentru examinări uzuale efectuate cu un anumit scop, de cele mai multe ori banal, în cadrul cărora am identificat patologii conexe maligne. Și vă dau 3 exemple recente: un pacient tânăr, investigat IRM pentru coloana lombară, pentru suspiciunea de hernie de disc, la care am descoperit o tumoră malignă a peritoneului; o pacientă investigată pentru hernie de disc lombosacrată și la care am descoperit pe una din secvențe un cancer de col uterin într-un stadiu în care încă nu era simptomatic, fiind mai ușor de tratat; un băiat tânăr, care a venit pentru o investigație de coloană cervicală în urma unui traumatism, la care am descoperit o formațiune tumorală intracraniană la nivelul șeii turcești.

Vorbim de multe ori de oameni tineri, care au venit cu o patologie benignă la noi, iar noi practic le-am întors lumea la 180 de grade. Sunt cazuri care ne rămân în minte. Faptul că am reușit să descoperim acele tumori în stadiul în care ele nu sunt încă simptomatice înseamnă că, de cele mai multe ori, sunt complet vindecabile, după un tratament oncologic sau chirurgical corect efectuat. Aceste cazuri practic întăresc ideea de screening și controale periodice, care, din păcate, lipsesc în cultura medicală a pacientului român.

Care sunt planurile de dezvoltare ale centrului de imagistică REGINA MARIA din Brașov?

Anul acesta, am instalat cel de-al doilea aparat IRM din locație, am upgradat Computer Tomograful, am modernizat spațiul, oferind un confort sporit pentru pacienți.

Împreună cu specialiștii de la Erlangen din Germania, punem la punct ultimele detalii pentru a începe investigațiile Whole Body IRM, care scanează în adevăratul sens întreg corpul.

La începutul anului viitor, vom instala un mamograf cu tomosinteză, “state of art” în ceea ce privește screeningul în cancerul mamar.

Puncțiile mamare ecoghidate și puncțiile hepatice CT ghidate efectuate împreună cu echipa chirurgicală au completat acest tip de investigație imagistică minim-invazivă, care lipsea în momentul începerii activității în urmă cu 10 ani.

În curând vom include în lista de servicii investigațiile cu sedare, necesare mai ales la copii și la pacienții calustrofobi.

Practic, în acest moment suntem dotați din punct de vedere imagistic suficient de bine încât să putem acoperi cu succes necesitățile de pe piața medicală din Brașov pentru următorii 5-8 ani.

(Publicat în ediția print TB nr. 98 – noiembrie/decembrie 2020)

Related posts

Parteneriat pe piața cafelei din România: cea mai mare franciză „5 to go” va începe anul 2020 alături de Mozaik Investments

Papuc Irina

Best Golf Hotel – Theodora Golf Club, recunoaștere la nivel internațional

Stefana Muresan

Noul mall din Sibiu va avea 9 săli de cinema ultramoderne

Papuc Irina

Producătorii de concerte din Transilvania vor să reia marile festivaluri

Nora Dumitrescu

Consiliul Judeţean Timiş a atras peste 80 de milioane de euro din bani europeni

Robert Bloancă

Se pregăteşte un nou mini-mall în Timişoara

Robert Bloancă

“Capitala” Sălajului își modernizează drumurile forestiere

Nora Dumitrescu

România a coborât pe locul 45 în clasamentul mondial privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială

Papuc Irina

Enjoy Transylvania, a jewel of Romania at the heart of Europe

Ligia Voro

Aeroportul Internațional „Avram Iancu“ Cluj suplimentează zborurile către Constanța în sezonul de vară 2018

Stefana Muresan

Liber la Autostrada Nordului. Licitație deblocată pentru Baia Mare – Suceava

Nora Dumitrescu

Orașele Clujului, premiate pentru proiectele lor inteligente

Nora Dumitrescu

România, pe locul 32 dintre cele mai bune destinații europene pentru afaceri

Traian Dan

Tremend, cu o divizie în Brașov, în topul celor mai dinamice companii din Europa. Crestere cu 431% a cifrei de afaceri in perioada 2013 – 2016

Stefana Muresan

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența. Gala Premiilor UVT și-a desemnat laureații ediției 2018

redactia

Continuă înscrierile la FOREN 2020

Ligia Voro

Lucrări de infrastructură în Turda, în valoare de 30 mil. euro, atribuite companiilor Diferit, Viarom Construct, Bema Prodserv și Tirenna Scavi

Stefana Muresan

Ford România reia programul de conducere preventivă „BeCool – Gândește înainte!”

Ligia Voro

Bistriţa-Năsăud: Alocări bugetare de aproximativ 28 milioane de lei pentru spitale

Stefana Muresan

Drum de aproape 7 milioane de euro, pe bani de la UE, care scurtează distanța între Timișoara și Novi Sad

Stefana Muresan

Ședinţă ordinară a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest; oportunități de finanțare încă disponibile

Stefana Muresan

Au început lucrările la Sala Polivalentă din Turda

Nora Dumitrescu

O companie clujeană a lansat primul magazin online din România cu documente de HR profesioniste

redactia

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat comunitatea absolvenților din capitală

Stefana Muresan

Leave a Comment