Banci Comert Economie Educație Finante-banci Fiscalitate Slider Ultimele stiri

Proiect pilot pentru profesori prin care se susține educația financiară în școli

Banca Comercială Română lansează, prin programul Școala de Bani, un proiect-pilot în premieră, dedicat profesorilor din România, prin care susține educația financiară multidisciplinară.
Prin acest proiect, Școala de Bani oferă materiale educative pe care cadrele didactice din toată țara le pot discuta cu elevii în cadrul orelor de curs și prin care sunt integrate noțiuni de educație financiară în materiile studiate în mod tradițional, precum română, matematică, geografie, istorie, engleză sau științe sociale.

Fișele au fost dezvoltate de experții de la Școala de Bani și un grup de lucru format din 25 de cadre didactice din Iași, fiind constituite pe următoarele materii: Educație socială, Limba engleză, Limba română, Geografie, Istorie, Științe sociale (logică, psihologie, filosofie, sociologie).

Teme abordate

În cadrul Educației sociale se va exersa construirea de argumente pro și contra și a comparării opiniilor, folosind ca studiu de caz o idee de afacere, care poate fi analizată din patru puncte de vedere: ideea, piața, banii, cunoștințele. De asemenea, se va realiza bugetul unui proiect, precum și cunoașterea noțiunii de proprietate pornind de la o piesă de teatru clasică.

La Limba engleză se va îmbunătăți vocabularul legat de cheltuieli și economire (save, spend, invest, donate, needs, wants) și învățarea diferitelor construcții din limba engleză folosind termeni financiari. Vor avea loc discuții despre troc și schimbul de produse și învățarea unor termeni în limba engleză care fac referire la produse, servicii, comerț.

La Limba română se va aborda tema familiei și motivul banului, ambele prezente în romanul „Mara” de Ioan Slavici, prin încurajarea elevilor să întocmească bugetul familial al Marei și un plan financiar pentru utilizarea acestuia. Se va face introducerea unor elemente despre bugetare personală, prin solicitarea elevilor să planifice bugetul naratorului din „Vizita” de I.L. Caragiale pentru vizita pe care o face doamnei Popescu sau prin schițarea unui buget de care Popa Tanda ar avea nevoie pentru a dezvolta comunitatea satului Sărăceni.

În cadrul orelor de Geografie se va discuta despre organizarea unei excursii cu familia și bugetarea acesteia, despre călătorii în străinătate și schimburi valutare, etc.

La Istorie se va vorbi despre bugetul lui Pasion, despre istoria monedei în spațiul românesc – principalele etape ale apariției și evoluției banilor în spațiul românesc, etc.

În cadrul orelor de Stiințe sociale (logică, psihologie, filosofie, sociologie) se vor aborda discuții despre structura unui argument folosind teme financiare, despre comportamente prosociale: realizarea unui buget pentru organizarea sărbătoririi majoratului unui coleg de clasă.

La Matematică vor fi abordate teme precum descompunerea numerelor naturale; transformări; dobândă: elevii sunt invitați într-o călătorie în lumea banilor unde învață să convertească din RON în EUR și invers, să facă tranzacții financiare în limbaj matematic, să opereze cu termeni financiari. De asemenea se va discuta despre procente și probleme cu procente: elevii învațând să-și facă un buget lunar, despre impozite și dobândă, etc.

Materialele pot fi descărcate gratuit de către cadrele didactice de pe platforma Școala de Bani: https://www.scoaladebani.ro/fise-educationale .

Related posts

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca finalizează anul pe prima poziție în țară în cel mai recent clasament mondial al universităților

Ion Surdu

Start la viitorul pod cu patru benzi peste Someș

Nora Dumitrescu

NTT DATA Romania, premiul special al juriului în cadrul Transilvania Tech Industry Awards

Stefana Muresan

Maramureșul iese pe pierdere în 2020. Investiții în drumuri și deșeuri

Nora Dumitrescu

Studiu: Companiile din regiunea Nord-Vest investesc anual 12% din cifra de afaceri pentru digitalizarea business-ului

redactia

Asocierea Tehnostrade-Spedition UMB finalizează ”în câteva luni” lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva

Stefana Muresan

Azomureș și Herlitz vor susține profesorii fericiți

Nora Dumitrescu

P3 Logistic Parks anunță tranziția către un nou CEO

Ion Surdu

Proiecte europene în valoare totală de 15,6 mil. euro pentru Spitalul Județean și Spitalul Municipal din Oradea

Stefana Muresan

Gustare tradiţională din Bihor la Olimpiada culinară de la Stuttgart

Traian Dan

Primăria Oradea construiește cu circa 5 mil. euro o parcare de 400 locuri

Stefana Muresan

Clujul va coordona introducerea inteligenței artificiale în Europa

Nora Dumitrescu

Cristian Buzlea, directorul OJFIR Bihor: „Dacă românii nu vor îndrăzni, vor îndrăzni alții”

Traian Dan

Enel intră pe piața serviciilor financiare digitale și a serviciilor bancare mobile

Ion Surdu

Oamenii de afaceri moldoveni, cu ochii pe Arad, Brașov și Iași

redactia

Companiile și spitalele investesc în sisteme de termoviziune pentru măsurarea temperaturii

Traian Dan

Burse școlare pentru elevii orădeni prin programul „Make IT in Oradea”

Traian Dan

Centrul de Oncologie OncoHelp din Timișoara inaugurează cel mai modern ambulatoriu de radioterapie din vestul țării

Nicolae Pop

Asocierea Aktor SA – Euro Construct Trading 98 SRL, câştigătoarea contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului 3 al Autostrăzii de Centură Bucureşti, de peste 850 milioane lei

redactia

Școala „Oltea Doamna” din Oradea, 100 de ani de existență

Traian Dan

Termen prelungit la solicitarea microgranturilor

Traian Dan

Asaltul caselor pasive. Apare o nouă unitate de producție în Ardeal

Nora Dumitrescu

România va găzdui viitoarea agenție europeană în domeniul securității cibernetice. Bucureștiul a devansat Bruxelles-ul

Ion Surdu

Prime Kapital va construi un centru comercial pe terenul fostei fabrici Armătura Zalău

redactia

Leave a Comment