Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiect pilot pentru profesori prin care se susține educația financiară în școli

Banca Comercială Română lansează, prin programul Școala de Bani, un proiect-pilot în premieră, dedicat profesorilor din România, prin care susține educația financiară multidisciplinară.
Prin acest proiect, Școala de Bani oferă materiale educative pe care cadrele didactice din toată țara le pot discuta cu elevii în cadrul orelor de curs și prin care sunt integrate noțiuni de educație financiară în materiile studiate în mod tradițional, precum română, matematică, geografie, istorie, engleză sau științe sociale.

Fișele au fost dezvoltate de experții de la Școala de Bani și un grup de lucru format din 25 de cadre didactice din Iași, fiind constituite pe următoarele materii: Educație socială, Limba engleză, Limba română, Geografie, Istorie, Științe sociale (logică, psihologie, filosofie, sociologie).

Teme abordate

În cadrul Educației sociale se va exersa construirea de argumente pro și contra și a comparării opiniilor, folosind ca studiu de caz o idee de afacere, care poate fi analizată din patru puncte de vedere: ideea, piața, banii, cunoștințele. De asemenea, se va realiza bugetul unui proiect, precum și cunoașterea noțiunii de proprietate pornind de la o piesă de teatru clasică.

La Limba engleză se va îmbunătăți vocabularul legat de cheltuieli și economire (save, spend, invest, donate, needs, wants) și învățarea diferitelor construcții din limba engleză folosind termeni financiari. Vor avea loc discuții despre troc și schimbul de produse și învățarea unor termeni în limba engleză care fac referire la produse, servicii, comerț.

La Limba română se va aborda tema familiei și motivul banului, ambele prezente în romanul „Mara” de Ioan Slavici, prin încurajarea elevilor să întocmească bugetul familial al Marei și un plan financiar pentru utilizarea acestuia. Se va face introducerea unor elemente despre bugetare personală, prin solicitarea elevilor să planifice bugetul naratorului din „Vizita” de I.L. Caragiale pentru vizita pe care o face doamnei Popescu sau prin schițarea unui buget de care Popa Tanda ar avea nevoie pentru a dezvolta comunitatea satului Sărăceni.

În cadrul orelor de Geografie se va discuta despre organizarea unei excursii cu familia și bugetarea acesteia, despre călătorii în străinătate și schimburi valutare, etc.

La Istorie se va vorbi despre bugetul lui Pasion, despre istoria monedei în spațiul românesc – principalele etape ale apariției și evoluției banilor în spațiul românesc, etc.

În cadrul orelor de Stiințe sociale (logică, psihologie, filosofie, sociologie) se vor aborda discuții despre structura unui argument folosind teme financiare, despre comportamente prosociale: realizarea unui buget pentru organizarea sărbătoririi majoratului unui coleg de clasă.

La Matematică vor fi abordate teme precum descompunerea numerelor naturale; transformări; dobândă: elevii sunt invitați într-o călătorie în lumea banilor unde învață să convertească din RON în EUR și invers, să facă tranzacții financiare în limbaj matematic, să opereze cu termeni financiari. De asemenea se va discuta despre procente și probleme cu procente: elevii învațând să-și facă un buget lunar, despre impozite și dobândă, etc.

Materialele pot fi descărcate gratuit de către cadrele didactice de pe platforma Școala de Bani: https://www.scoaladebani.ro/fise-educationale .

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Speedwell, noua identitate: “Your city, your future”

Articolul următor

Pe unde va merge spre Ungaria Drumul Expres Baia Mare – Satu Mare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share