Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mănăstirea Franciscanilor din Gherla va reintra în circuitul turistic

Proiectul de reabilitare a bisericii și claustrului Mănăstirii Franciscanilor din Gherla în vederea introducerii în circuitul turistic cultural este aproape de finalizare de către constructorii de la KESZ România. 

Din perspectiva proiectării și realizării lucrărilor de reabilitare, acest proiect este considerat ca fiind cel mai complex din ultimii ani din România. Obiectivul este de o importanță culturală și istorică deosebite, fiind un exemplu tipic pentru arhitectura barocă a sec. XVIII din Transilvania.

„Este o lucrare foarte complexă din perspectiva proiectării, pornind de la consolidări structurale până la restaurări arhitecturale și de componente artistice valoroase și instalații de toate tipurile, proiectate în soluții moderne, dar care trebuie să se integreze armonios în contextul unei clădiri istorice de 250 de ani, și să rezulte o imagine unitară, dar corespunzătoare exigențelor sec. XXI”, a declarat Alpar Kis, director general al Moebius Engineering & Design (MED).

Contractul de finanțare a fost semnat în 2017 de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și de Parohia Romano-Catolică din Gherla, ultima acționând ca beneficiar. Acesta se derulează în cadrul Programului Operațional Regional 2014–2020, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat.

Activitățile majore au vizat consolidarea structurală a bisericii și a claustrului, reabilitarea arhitecturală, restaurarea componentelor artistice, amenajarea și dotarea cu infrastructură modernă a unor spații expoziționale, digitizarea monumentului istoric.

Proiectarea generală și de rezistență a fost realizată de către MED, în colaborare cu șeful de proiect Szabolcs Guttman, care a coordonat proiectarea alături de Andras Kulcsar și de K&K Studio de Proiectare. Predarea lucrărilor a avut loc în decembrie 2020, KESZ România fiind antreprenor general.

“Este ceea mai complexă reabilitare din trecutul recent al întregii țări. Comunitatea va primi un complex de clădiri care este în același timp autentic, din sec. XVIII, cât și contemporan, combinând soluții istorice cu soluții moderne. Calitatea poate fi regăsită în fiecare detaliu – acesta fiind unul din cele mai importante aspecte, de la proiectare, construcție, până la exploatare”, a spus Bela Sarosi, șef proiect execuție la KESZ.

Date fiind particularitatea studiilor, lucrărilor de restaurare și reconstituire, obiectivul esre considerat de specialiștii în domeniu ca unul din cele mai ample și complexe lucrări de reabilitarea ale unui monument istoric din România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Autostrada Unirii, ritm lent la proiectare

Articolul următor

Fermierii din Covasna au primit în ultimii ani subvenții de 325 de euro de persoană. APIA: Sumele totale depășesc bugetul CJ

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share