Constructii Ultimele stiri

Mănăstirea Franciscanilor din Gherla va reintra în circuitul turistic

Proiectul de reabilitare a bisericii și claustrului Mănăstirii Franciscanilor din Gherla în vederea introducerii în circuitul turistic cultural este aproape de finalizare de către constructorii de la KESZ România. 

Din perspectiva proiectării și realizării lucrărilor de reabilitare, acest proiect este considerat ca fiind cel mai complex din ultimii ani din România. Obiectivul este de o importanță culturală și istorică deosebite, fiind un exemplu tipic pentru arhitectura barocă a sec. XVIII din Transilvania.

„Este o lucrare foarte complexă din perspectiva proiectării, pornind de la consolidări structurale până la restaurări arhitecturale și de componente artistice valoroase și instalații de toate tipurile, proiectate în soluții moderne, dar care trebuie să se integreze armonios în contextul unei clădiri istorice de 250 de ani, și să rezulte o imagine unitară, dar corespunzătoare exigențelor sec. XXI”, a declarat Alpar Kis, director general al Moebius Engineering & Design (MED).

Contractul de finanțare a fost semnat în 2017 de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, de Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest și de Parohia Romano-Catolică din Gherla, ultima acționând ca beneficiar. Acesta se derulează în cadrul Programului Operațional Regional 2014–2020, cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat.

Activitățile majore au vizat consolidarea structurală a bisericii și a claustrului, reabilitarea arhitecturală, restaurarea componentelor artistice, amenajarea și dotarea cu infrastructură modernă a unor spații expoziționale, digitizarea monumentului istoric.

Proiectarea generală și de rezistență a fost realizată de către MED, în colaborare cu șeful de proiect Szabolcs Guttman, care a coordonat proiectarea alături de Andras Kulcsar și de K&K Studio de Proiectare. Predarea lucrărilor a avut loc în decembrie 2020, KESZ România fiind antreprenor general.

“Este ceea mai complexă reabilitare din trecutul recent al întregii țări. Comunitatea va primi un complex de clădiri care este în același timp autentic, din sec. XVIII, cât și contemporan, combinând soluții istorice cu soluții moderne. Calitatea poate fi regăsită în fiecare detaliu – acesta fiind unul din cele mai importante aspecte, de la proiectare, construcție, până la exploatare”, a spus Bela Sarosi, șef proiect execuție la KESZ.

Date fiind particularitatea studiilor, lucrărilor de restaurare și reconstituire, obiectivul esre considerat de specialiștii în domeniu ca unul din cele mai ample și complexe lucrări de reabilitarea ale unui monument istoric din România.

Related posts

Premiera: harta business pentru Iasi

Stefana Muresan

Emag va face livrări cu dube electrice în Ardeal

Nora Dumitrescu

AECTRA Plastics: Staying tuned for more

Transilvania Business

Ce facem după coronavirus. Ghid de supraviețuire a afacerilor

Nora Dumitrescu

Consiliul Concurenței analizează o nouă tranzacție a grupului Globalworth în domeniul imobiliar și închirierii de spații industriale din România

Papuc Irina

Clujenii de la Oncos se extind în Ardeal

Nora Dumitrescu

Dunwell: 2.500 mp pentru Farmasi, in CTPark București

Papuc Irina

Premiile Media de Excelență 2018 by Amprenta Advertising

redactia

Fondatorul Albalact și-a vândut clădirile de birouri din Cluj

Nora Dumitrescu

UTCN, în rankingurile internaționale ca fiind o universitate reprezentativă la nivel mondial

Stefana Muresan

Fondul american de investiții PHI Group vine în Transilvania să cultive cannabis medicinal

Stefana Muresan

Investiţie în laparoscoape performante la SCJU Târgu Mureș

Ligia Voro

Primul laborator de tehnologii cloud, deschis la Universitatea de Vest Timișoara cu sprijinul Microsoft

redactia

Kozma Mónika, directorul executiv al Fundației Pro Economica și vicepreședinte OFA: “Femeile pot face diferența în mediul antreprenorial”  

Ligia Voro

Fermierii care au cultivat hibrizi de porumb marca Pioneer® au câștigat cele mai importante premii la concursul Corn Yield Contest organizat de NCGA

redactia

Roboții colaborativi, demonstraţii practice la Oradea

Traian Dan

Tarom a adus la Cluj 1,3 milioane de echipamente medicale din China

Nora Dumitrescu

Finanțări de 7 milioane euro pentru cercetarea de la Babeș-Bolyai

Nora Dumitrescu

Itinera Spa va construi pasajul Oltenița

Ligia Voro

Draxlmaier se extinde la Codlea

Stefana Muresan

Universitatea din Sibiu este prima din România care folosește platforma de predare online G Suite Enterprise for Education

Ion Surdu

Program post universitar de securitate a sistemelor informatice, în cadrul UBB

redactia

Ministrul agriculturii s-a întâlnit cu legumicultorii clujeni

Nora Dumitrescu

Maramureșul își va gestiona deșeurile cu 53 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Leave a Comment